Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal anmoder EU om at reagere på de høje olie og benzinpriser

Den portugigsiske økonomiminister Manuel Pinto har skrevet til EU kommissionen for at få EU til at tage spørgsmålet om de skyhøje oliepriser op.

Henvendelsen kommer efter at flere erhverv på den Iberiske Halvø, herunder de spanske og portugisiske fiskere, føler sig klemt af de accelererende oliepriser.

Spanske fiskere har allerede blokeret flere havne i protest og på fredag d. 30. maj forventes portugisiske fiskere at protestere i Lissabon, skriver Reuters.

Engelske vognmænd har i øvrigt forsøgt at blokere premierministerens bolig i London i dag af samme grund.

Hvad EU kan gøre
Brevet fra den portugisiske udenrigsminister er stilet til EU's Vice Præsident Gunther Verheugen og den slovakiske premierminister Andrej Vizjack, som i dette halvår sidder i formandsstolen efter at Portugal fra juli 2007 til årsskiftet 2008 havde formandsposten.

Der er brug for at EU tager sagen op og skaber et indre energimarked, som kan afholde de olieproducerende lande fra at kunne kræve priser, som ingen før troede mulige.

Økonomiministeren vil gerne have EU til at stå sammen og i øvrigt sørge for at forbruget af energi effektiviseres og at der satses mere på vedvarende energi.

Borgere i Danmark truer med priskrig
I den nuværende situation, hvor benzinprisen med foruroligende fart nærmer sig 15 kroner literen, er der ikke så meget andet at gøre end at køre mindre, hvilket mange portugisere allerede er startet på.

OG DOG! - et dansk initiativ angriber olieselskaberne for at tage for stor en fortjeneste og forsøger med en email-kæde at forene købere af benzin og diesel.

Forbrugernes Benzinkrig
Der er ingen umiddelbare grunde til at boykotte nogen olieselskaber i forhold til andre (de tjener alle rigtigt mange penge for tiden), men gruppen, som har startet emailen har slået ned på og forsøger dermed at boykotte olieselskaberne Shell og Statoil og disse to olieselskabers datterselskaber Metax og 123 benzin.

Emailen, som cirkulerer opfordrer via en powerpoint præsentation til at starte en benzinkrig mod de ovennævnte selskaber ved simpelt hen at lade være med at købe benzin og diesel brændstof hos de ovennævnte 4 selskaber indtil de sætter priserne ned.

Benzinkrig - Powerpoint kædemailDownload og se powerpoint præsentation om forbrugernes benzinkrig på:
Benzinkrig mod Statoil, Shell, 123 og Metax. (PPT)

Emailens oprindelse er så vidt man kan se fransk, men har været en tur omkring Danmark og har fået dansk oversættelse.

Boykot af Statoil og Shell
Forfatternes hensigt er ikke til at tage fejl af. Man synes at olieselskabernes fortjeneste generelt er for høj og vil via kædemail en slags forbruger-kartel udløse en såkaldt priskrig mellem benzinselskaber, hvilket må være den første tvungne priskrig.

Såfremt Shell og Statoil giver efter i forbrugernes benzinkrig, forventer forfatterne nemlig at det vil udløse en kædereaktion på markedet for benzin og diesel og dermed få alle olieselskaber til at rette ind for at undgå en regulær priskrig.

Foreløbig er den civile benzinkrig refereret i Danmark i adskillige medier.

Se artikel i Politiken: Boykot Shell og Statoil

Se artikel hos fpn.dk: Forbrugerne vil boykotte benzinselskaber

Shell har foreløbig (d. 27. maj 2008) reageret ved på sin danske hjemmeside at komme med 10 gode råd til at kunne køre længere på literen.

Se også artiklen: Benzinpriser på himmelflugt i Portugal.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer