Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJune 2008 - Indlæg

Portugals regering giver lettelser til lastbilchauffører

Det blev d. 12. juni 2008 annonceret at regeringen i Portugal letter skatten på dieselolie til erhvervschauffører. Dermed ophører strejken blandt Portugals lastbilchaufffører, som har protesteret siden mandag d. 9. juni.

Ydermere letter regeringen vejskatten for lastbiler på Portugals store net af betalingsveje.

I Spanien har der været optræk til hamstring af fødevarer efter at spanske chauffører har demonstreret og i stor udstrækning blokeret for lastvognstog på de store indfaldsveje i Spanien.

Både i Portugal og Spanien har strejken desuden kostet menneskeliv idet der i begge lande er omkommet chauffører (én i Portugal og én i Spanien), som ved uheld i forbindelsen med strejken trådte ud foran kørende biler.

Der har også været protester fra spanske og portugisiske fiskere. Se mere i artiklen om Portugals forsøg på at få EU på banen samt Forbrugernes Benzinkrig

VW fabrikken i Portugal holder én dag lukket
Den store Autoeuropa folkevognsfabrik syd for Lissabon holder dog stadig lukket fredag. Det har simpelt hen ikke været muligt at få de nødvendige dele igennem fra Frankrig og Spanien til samlefabrikken syd for Portuglas hovedstad Lissabon til at opretholde normal produktion.

VW fabrikken Autoeuropa producerer blandt andet VW Sharan, VW Eos og den nye sportscoupé VW Scirocco.

Strejken blandt Europas lastbilchauffører forventes dog ikke at få indflydelse på årets samlede produktion af VW biler i Portugal. Der produceres dagligt omkring 320 VW biler i Portugal.

Relaterede artikler:
Benzinpriser på himmelflugt i Portugal
Den nye VW Scirocco skal produceres i Portugal

Din vurdering:Scolari skal til Chelsea - Portugals landstræner får nyt job

Den populære træner i Portugal skal til storklubben Chelsea i den engelske liga. Det blev offentliggjort onsdag efter det portugisiske landsholds overbevisende 3-1 sejr over Tjekkiet.

Luiz Felipe Scolari har ellers ikke haft England højst på sin ønskeliste over lande at afslutte sin karriere i, men den 57-årige brasilianer, som vandt VM i 2002 som landstræner for Brasilien, har sandsynligvis fået så godt et tilbud at han har haft svært ved at sige nej.

Ydermere forlyder det at Scolari, som bor i Cascais vest for Lissabon i Portugal, har fået 100 millioner engelske pund i lommepenge i forbindelsen med overgangen til Chelsea.  Klubbens ejer Roman Abramovic har således stillet hvad der svarer til en milliard danske kroner til rådighed for Scolari at gå på spiller-indkøb for.

I Chelsea vil Scolari allerede inden han går i gang med at shoppe få ansvaret for tre af de portugisiske spillere til EM 2008:

Det forventes at Scolari desuden vil forsøger at én af EM 2008 turneringens stjernespillere Deco til Chelsea. Deco spiller også på det portugisiske EM 2008 landshold.

Desuden spekulerer den engelske avis The Guardian i at brasilianeren Kaka, portugisiske Quaresma og såmænd også Fernando Torres, som spiller i Liverpool. Se artikel i den som regel seriøse engelske avis The Guardien.

Se også Portugals landshold til EM 2008 med profil af landstræner Luiz Felipe Scolari.

Big Phil, som han uden tvivl kommer til at hedde i England (i hvert fald i Chelsea), har endnu ikke skrevet under på kontrakten med Chelsea, men aftalen skulle være truffet. Scolari starter hos Chelsea per 1. juli 2008 efter EM 2008. Det har hele tiden været Scolari's plan at stoppe som portugisisk landstræner efter EM og det portugisiske fodboldforbund er indforstået med at Scolari har annonceret sit nye job.

Scolari sætter sig i et varmt sæde. Avram Grant blev udsat for en regulær fyring efter 8 måneder og portugiseren José Mourinho kan man med lidt god vilje sige uddelte en fyring fra Chelsea til sig selv.

Se TV-indslag fra England om Scolari's nye job for Chelsea:

Din vurdering:EU midler til Algarve - et overblik over indkomstforskelle i Europa

Lissabon-regionen i Portugal kvalificerer sig ikke længere til EU støtte. Indtægtsniveauet er steget og begrænser dermed mulighederne for økonomisk udviklingshjælp fra EU's strukturfonde.

I Algarve er indtægterne for den gennemsnitlige fastboende portugiser derimod stadig under EUs gennemsnit.

NUTS regionerne i Europa
NUTS står for Nomenclature of Territorial Units for Statistics eller på dansk: statistisk inddeling af områder.

En NUTS II region er i EU's statistik defineret som en region med minimum 800.000 indbyggere og maksimalt 3 millioner indbyggere. En NUTS-I region har fra 3 millioner til 7 millioner indbyggere.

Man anvender i EU de såkaldte NUTS-II regioner til indkomstsammenligninger mellem medlemslandene. Det er de enkelte medlemslandes ansvar at sammensætte deres egne NUTS-II regioner, og i Danmark ville det for eksemple være misvisende at sammensætte Københavnsområdet med Nordjylland, da det økonomiske grundlag er meget uens i disse to regioner. Bornholm er dog med under hovedstadsområdet da befolkningstallet på klippeøen er lille.

Danmark anvender følgende NUTS-II regioner:

 • Hovedstaden: København inklusive Nordsjælland og Bornholm - betegnes DK01
 • Sjælland (eksklusive hovedstaden) - betegnes DK02
 • Syddanmark dvs. Lolland-Falster, Fyn og Sønderjylland - betegnes DK03
 • Midtjylland dvs. Vestjylland og Østjylland inkl. Aarhus - betegnes DK04
 • Nordjylland - betegnes DK05

Portugal anvender følgende NUTS-II regioner:

 • Norte (Nordportugal) - betegnes PT11
 • Algarve - betegnes PT15
 • Centro - betegnes PT16
 • Lisboa (hovedstaden og området vest for Lissabon samt Setúbal) - betegnes PT17
 • Alentejo - betegnes PT18
 • Azorerne - betegnes PT20
 • Madeira - betegnes PT30

Eurostat indkomststatistik på NUTS-II niveau
De enkelte områder i EU bliver med nogen års mellemrum tildelt et indekstal baseret på indkomststatistikker fra medlemslandene. EU27 landenes gennemsnit er defineret som indeks 100. Dette indeks er en god indikator for, hvorvidt et område er kvalificeret til EU midler fra blandt andet strukturfondene.

Indekstallet er korrigeret for købekraftspariteter, hvilket populært sagt betyder at man kan sammenligne indekstallene direkte uden at skele til forskelle i beskatning og forskelle i priser på varige forbrugsgoder, husleje og dagligvarer i de enkelte lande.

Det er umuligt at opgøre fuldstændigt nøjagtige købekraftstal, og statistikken fra Eurostat er som regel et godt stykke tid undervejs. De nyeste tal herunder bygger på indberetninger fra år 2004/2005. Alligevel giver de mange interessante oplysninger både fra portugisisk og fra dansk/skandinavisk synsvinkel.

Tallene, som blev offentliggjort i starten af 2008, har følgende indkomst-rangliste indeks (korigeret for forskelle i købekraft) af ovenstående NUTS-II regioner:

 1. DK01 København indeks 161
 2. DK04 Midtjylland indeks 119,6
 3. DK03 Syddanmark indeks 115
 4. DK05 Nordjylland indeks 112,8
 5. PT17 Lissabon indeks 106,3
 6. DK02 Sjælland uden København indeks 94,9
 7. PT30 Madeira indeks 94,9
 8. PT15 Algarve indeks 79,6
 9. PT18 Alentejo (Sydlige Porrtugal eksklusive Algarvekysten) indeks 70
 10. PT20 Azorerne indeks 66,7
 11. PT16 Centro (Det centrale Portugal) indeks 63,8
 12. PT11 Norte (Nordportugal) indeks 59,8

Som det ses er stor-Lissabon efter denne måde at måle på rigere end Sjælland (uden København), som i øvrigt er præcis ligeså rig som Madeira.

Overraskende er det også at Nordportugal er den fattigste af Portugals regioner. Mange anser Alentejo som værende den mest underudviklede region i Portugal.

Algarve godkendt til EU midler
To store programmer er godkendt af EU til fordel for Algarves økonomiske udvikling.

ERDF, som står for European Regional Development Fund, har bevilget 175 millioner euro til projekter i Algarve. ERDF pengene vil gå til at forbedre Algarves konkurrencedygtighed på en måde som er miljømæssig bæredygtig og balanceret i forhold til den lokale befolkning. Programmet løber fra år 2007 til 2013.

Hovedparten af de 175 millioner euro vil gå til uddannelsesmæssige formål og som støtte til nye virksomheder herunder specielt med henblik på forbedre konkurrenceevnen i Algarves hovederhverv turisme.

Det andet program omfatter ikke blot Algarve, men også Middelhavskysten i andre lande i Europa.

Formålet med 'Middelhavs-programmet' som det kaldes at at støtte fremtidig udvikling af et sundt arbejdsmarked til kommende generationer i Middelhavsområdet, som traditionelt har været et af de fattigste i Europa. ERDF medfinansierer dette projekt.

Middelhavs-programmet vil støtte samarbejde over landegrænserne ved Middelhavet således at miljø'et kan forbedres, og en del af pengene vil i øvrigt gå til forebyggelse af naturkatastrofer.

Statistik for indkomst i EU's NUTS-II regioner
Ser man ud over Danmark og Portugals grænser kan man for eksempel finde følgende NUTS-II indkomst statistik.

Bemærk at store dele af England er rigere eller lige så rige som Danmark eksklusive København, og at i en by som Prag er befolkningen meget velståede. Sverige er også relativt set lidt mere velstående end Danmark på trods af at lønningerne i Danmark er højere.

Sverige

 • Stockholm indeks 172,2 (højeste i Sverige)
 • Sydsverige indeks 109,8 (laveste i Sverige)

England

 • Indre London indeks 302,7 (højeste indeks i Europa)
 • Cornwall og øen Scilly indeks 77,4 (laveste indeks i England)
 • West Yorkshire indeks 110,1
 • Manchester indeks 110
 • Cheshire (fodboldspiller-ghetto syd for Manchester) indeks 132,8
 • Ydre London indeks 108,5
 • Berkshire, Buckinghamshire og Oxfordshire (tæt på London) indeks 168
 • Wales (samlet) indeks 92,2
 • Scotland (samlet) indeks 113,3

Tyskland

 • Hamburg indeks 202,1 (højeste i Tyskland og 4. højeste i EU)
 • Berlin indeks 98,5
 • Darmstadt i delstaten Hessen indeks 157,7
 • Brandenburg Nord-øst indeks 74,2 (laveste i Tyskland)
 • Slesvig-Holsten indeks 102,6
 • Dresden i delstaten Sachsen indeks 87,2
 • Hannover i Niedersachsen indeks 112,8

Spanien

 • Madrid indeks 133,9 (højeste i Spanien)
 • Extremadura i det centrale Spanien indeks 69,7 (laveste indeks i Spanien)

Holland

 • Groningen indeks 164 (højeste i Holland)
 • Flevoland indeks 96,3 (laveste i Holland

Belgien

 • Brussel indeks 240,5 (højeste i Belgien og 3. højeste i EU)
 • Hainaut i Valonien indeks 79,5 (laveste i Belgien)

Ungarn

 • Budapest indeks 104,9 (højeste i Ungarn)
 • Észak Alföld i det nordøstlige Ungarn indeks 40,9 (laveste i Ungarn)

Tjekkiet

 • Prag indeks 160,3 (højeste i Tjekkiet)
 • Střední Morava i det østlige Tjekkiet indeks 59,8 (laveste i Tjekkiet)

Italien

 • Bolzano/Bozen i Norditalien også kaldet Sydtyrol indeks 136,5 (højeste i Italien)
 • Campania i syditalien med byen Napoli indeks 66,9 (laveste i Italien)
 • Lazio med hovedstaden Rom indeks 127,9
 • Toscana indeks 114,2
 • Sicilien indeks 67,4

Polen

 • Mazowieckie med hovedstaden Warszawa indeks 81,2 (højeste i Polen)
 • Lubelskie med byen Lublin i det østlige Polen indeks 35,0 (laveste i Polen)
 • Małopolskie med byen Krakow indeks 43,7
 • Pomorskie med byen Gdansk indeks 50,4

Frankrig

 • Alsace indeks 105,4
 • Bretagne indeks 99,5
 • Bourgogne indeks 97,7
 • Languedoc-Roussillon indeks 88,6 (laveste i Frankrig bortset fra koloni-besiddelser)
 • Paris-regionen Île de France indeks 172,6 (højeste i Frankrig)

Luxembourg

 • Luxembourg er én NUTS-II region med indeks 264,3 (næsthøjeste i EU)

Letland

 • Letland er én NUTS-II region med indeks 49,9

Litauen

 • Litauen er én NUTS-II region med indeks 53,2 

Hele statistikken kan findes på Eurostat (åbner som PDF) og vil man gerne have yderligere indsigt i beregningsmetoder for indkomster og i Europas NUTS-II regioner generelt, findes der et udmærket opslagsværk på Eurostat (åbner som pdf)

Din vurdering:Stilling ved EM 2008 efter første spillerunde

Stillingen i grupperne til EM 2008
Herunder ses den samlede stilling i gruppe A, gruppe B, gruppe C og gruppe D.

Ved at klikke på Standings ses EM turneringens stilling. Ved at klikke på Matches ses resultatet af de enkelte kampe.

Dobbelt-klikker man på et land, kommer man videre til UEFA's hjemmeside.

Se også:
Kvartfinalerne til EM 2008 
EM 2008 i TV - sendeplan

Portugals landshold til EM 2008 - med profiler på de enkelte spillere

Sådan var situationen d. 10. juni i EM 2008 slutrunden:
Alle hold i EM 2008 turneringen har d. 10. juni spillet én kamp hver.

Allerede nu tegner der sig et billede af, hvem som kan overraske positivt i EM 2008 turneringen, og hvem som har brug for at finde langt bedre spil frem for at gøre sig gældende.

Portugal overrasker positivt
Det relativt uerfarne portugisiske hold har til den samlede nations store fryd overrasket meget positivt i den første kamp mod Tyrkiet.

Herunder ses de hold, som efter første kamp i EM 2008 slutrunden er de mest oplagte kandidater til Europamesterskabet 2008:

 • Portugal fra gruppe A (fantastisk kamp mod Tyrkiet)
 • Tyrkiet fra gruppe A (fantastisk kamp mod Portugal, som dog var stærkere og vandt 2-0)
 • Tyskland fra gruppe B (med pligtsejr over Polen står Tyskland med en fod i kvartfinalen i den forholdsvis lette gruppe B)
 • Frankrig fra gruppe C (franskmændene spillede 0-0 mod Rumænien i dødsgruppe C, men intet er afgjort)
 • Holland fra gruppe C (satte Italien eftertrykkeligt på plads med en 3-0 sejr)
 • Sverige fra gruppe D (respekt for det svenske landshold, som med en sejr over Grækenland med 2 mål mod 0 står godt rustet til de to næste kampe)
 • Spanien fra gruppe D (overbevisende 4-1 sejr over Rusland - Spanien er nok favoritter til EM 2008 trofæ'et efter første spillerunde)

Følgende nationer vil få det meget svært i den videre turnering:

 • Schweiz fra gruppe A (den bedste spiller Alexander Frei er ude af EM 2008 med en skade)
 • Østrig fra gruppe B (Østrig ser ikke ud til at kunne stå distancen på trods af et lille 0-1 nederlag til Kroatien i gruppe B)
 • Italien fra gruppe C (Italiens nederlag til Holland med 3 mål bliver svært at indhente. Holdet skal slå både Frankrig og Rumænien i dødsgruppe C)
Din vurdering:EM 2008 - Portugal møder Tjekkiet d. 11. juni i EM slutrunden

Bookmakernes nye odds har allerede talt deres tydelige sprog efter Tjekkiets og Portugals første kampe.

I modsætning til før EM 2008 er Portugal nu storfavorit mod det tjekkiske landshold, som ellers på papiret (FIFA verdensrangliste nummer 6 mod Portugals nr. 11) skulle være det bedste hold.

Bookmakere tror på Portugal
Odds på sejr til Tjekkiet er nu oppe på over 4, mens der for portugisisk sejr eksempelvis hos bookmakeren BWIN, som sponsorerer den portugisiske liga, gives pengene under 2 gange igen på sejr til Portugal.

Årsagen er naturligvis at Tjekkiets landshold ikke viste nogen speciel målfarlighed mod Schweiz i EM 2008 åbningskampen, som i øvrigt var lige til at falde i søvn af.

Portugal sprudlede til gengæld i holdets første kamp mod et særdeles stærkt tyrkisk hold, som måske nok kunne havet været mere heldige end 2-0 nederlaget antyder. At Ronaldo og co. ramte træværket hele 3 gange under den underholdende kamp taler dog for at resultatet var meget rimeligt.

Kampen Tjekkiet - Portugal
EM 2008 kampen mellem Tjekkiet og Portugal spilles på Stade de Genève stadionet i Geneve i Schweiz.

Kampen fløjtes igang klokken 18.00 centraleuropæisk (og dansk) tid. Se oversigt over EM 2008 kampe i TV.

Portugisiske profiler efter Tyrkiet kampen
Alle de vigtigste portugisiske spillere er kampklare. Inden EM slutrunden gik i gang blev 2. målmand Quim, som til dagligt spiller for Benfica dog erstattet i sidste øjeblik af Nuno Espírito Santo, som til dagligt spiller i FC Porto. Det har dog ingen betydning endnu da førstemålmand Ricardo i kampen mod Tyrkiet i det store hele var sikkerheden selv.

I  kampen mod Tyrkiet udmærkede følgende spillere fra Portugal sig:

 • Nani - indskiftet i 2. halvleg og virkede sulten og pågående i sit spil som altid
 • Bosingwa - man forstår efter kampen Portugal-Tyrkiet, hvorfor Chelsea har betalt 150 millioner kroner for den store 'oprydder' i forsvaret
 • Pepe - målscorer og synes at være bedre end nogensinde. Forsvareren Pepe overskyggede mod Tyrkiet fænomenet Cristiano Ronaldo
 • Deco - var afgørende i mange situationer for at Portugal fik 'åbnet' det tyrkiske forsvar
 • Simão - arbejdede godt sammen med Ronaldo og Deco
 • João Moutinho - den kun 21-årige Moutinho's indsats var en positiv overraskelse, som lover godt for de næste kampe

Klik på de enkelte spilleres navne for at se profil, video og beskrivelse af karriere.

Se også vores guide til det portugisiske EM 2008 landshold.

Tjekkiets profiler
Tjekkiet havde i store perioder forholdsvis let spil overfor Schweiz i den indledende kamp til EM 2008, men det virkede som om holdet glemte at udnytte det.

De bedste spillere fra Tjekkiets kamp mod Schweiz, som man bør holde øje med var blandt andet:

 • Václav Svěrkoš - positiv overaskelse. Han blev indskiftet (efter den gamle og i bogstaveligste forstand kæmpestore stjerne Jan Koller ikke havde vist det store) og scorede det enlige mål for Tjekkiet
 • Petr Cech - var det ikke for Tjekkiets verdensklassemålmand Cech kunne Alexander Frei meget vel have scoret og givet Schweiz det ene point

Ikke for at undervurdere Tjekkiet, men gennemsnitsalderen var ifølge BBC 29 år og 298 dage i Tjekkiets startopstilling mod Schweiz. Der skal helt andre takter frem for at vinde over et oplagt portugisisk hold, men Tjekkiet er trods alt stadig nummer 6 på verdensranglisten i fodbold.

Se mere om det tjekkiske landshold til EM 2008 på Portugals modstandere i gruppe A (med holdopstillinger).

Portugals chancer for en kvartfinale plads
Som landstræner Scolari bemærkede efter kampen mod Tyrkiet er har Portugal udført 50% af arbejdet til en plads i kvartfinalen. Der skal gå meget galt før Portugal ikke vinder over Sweiz, som mangler deres bedste spiller Alexander Frei efter skaden mod Tjekkiet.

Tjekkiets chancer må siges at være mindre. Det tyrkiske landshold er velspillende og havde i kampen mod Portugal langt mere fremdrift end tjekkerne mod Schweiz.

Slår Portugal Tjekkiet, er Portugal i kvartfinalen, og et uafgjort resultat i kampen Tjekkiet-Portugal kan meget vel ende med at sende Tyrkiet i kvartfinalen sammen med Portugal.

Portugal i semifinalen
Tør vi tænke så langt ? - JA - efter den flotte kamp mod af Portugals EM 2008 landshold mod Tyrkiet tør vi godt!

Tyskland vinder efter al sandsynlighed gruppe B. Hvis Portugal vinder gruppe A, og det ser før Tjekkiet-kampen ud til at det er det mest sandsynlige, vil Portugal i kvartfinalen skulle spille mod nummer 2 i gruppe B.

Nummer 2 i gruppe B bliver enten Kroatien eller Polen (eller måske Tyskland). Sammenlignet med både det polske eller kroatisk landshold er Portugal plads for plads stærkere. Til gengæld er kroaterne bedre sammenspillede og vil nok udgøre den farligste modstander af de to mulige kvartfinale modstandere fra gruppe B.

Se også:
Grupperne til EM 2008
Portugals landshold til EM 2008 - med spillerprofiler

UPDATE 11. juni 2008
Portugal vandt sikkert med 3 mål mod 1 i en velspillet kamp, med mange chancer til begge hold.Målscorere blev Cristiano Ronaldo, Quaresma og Deco.

Hermed er Portugal med sikkerhed videre til kvartfinalen som enten nummer to eller mere sandsynligt nummer 1 i gruppe A.

Se video fra YouTube med sammendrag fra kampen Tjekkiet-Portugal (Portugal spiller i hvidt):

 


Din vurdering:Champalimaud Foundation - elite-forskere i Portugal inden for neurologi og kræft

Det er sjældent at Portugal bliver nævnt i international forskningssammenhæng. Den åbenlyse grund er at der i forhold til de fleste rigere lande ikke foregår megen forskning i Portugal på internationalt niveau.

Portugal, som stadig betragtes som det fattigste land i Vesteuropa, bruger langt mindre end EU gennemsnittet 1,8% af BNP på forskning. Faktisk bliver det kun til et beløb lidt under 1% af BNP i Portugal. USA, som er et af verdens fremmeste lande inden for forskning bruger ifølge International Herald Tribune hele 2,8% af BNP på forskning.

Portugals forskningsmæssige ry vil dog med al sandsynlighed inden for en overskuelig årrække forbedres kraftigt.

Se ågså: Åbning af Champalimaud forskningscenter .

Antonio Champalimaud donationen
I 2004 afgik den hovedrige portugiser António de Sommer Champalimaud ved døden 86 år gammel.

Champalimaud havde formået at skab sig en formue inden for cement, forsikring og bankvirksomhed, som gjorde ham til én af Portugals rigeste mænd. En stor del af formuen stammer i øvrigt fra salget af Champalimauds portugisiske bankimperium til den spanske bank Santandér.

Antonió Champalimaud donerede i sit testamente en fjerdedel af sin formuen til forskning i Portugal og udlandet i det, som nu kendes som Champalimaud Foundation. Den samlede donation løber op i omkring 3,8 milliarder kroner.

Champalimaud Foundation
Forskningsfonden er efter grundlæggerens ønske opkaldt efter Antónios Chapalimaud's forældre og hedder derfor Anna de Sommer Champalimaud and Dr. Carlos Montez Champalimaud Foundation, men i daglig tale bliver det blot til Champalimaud Foundation eller på dansk Champalimaud fonden.

Fonden har til formål at forske inden for biomedicinsk teknologi, som på engelsk er det mere korrekte Biomedical Science and Engineering. Samtidig er fonden dedikeret til at fremme portugisisk forskning.

Formand for Champalimaud fonden er den tidligere portugisiske sundhedsminister Leonor Beleza.

Fokus på at skabe resultater for portugisisk forskning
Det biomedicinske fagområde er umådeligt stort og mange af de dygtigste universitetsuddannede forskerne fra de bedste (som regel private) portugisiske universiteter er hidtil taget til udlandet herunder USA, Frankrig og England for at blive del af et professionelt internationalt forskermiljø. Det er i øvrigt det samme problem danske videregående uddannelsesinstitutioner har.

Leonor Beleza's udfordring under opbygningen af en forskningsenhed i Portugal var derfor at tiltrække professorer, senior-forskere og Ph.d. studerende til et land stort set uden tradition for forskning på allerhøjeste niveau.

Ifølge International Herald Tribune tog Leonor Beleza på tur rundt i USA til nogen af de bedste amerikanske universiteter som MIT (Massachusetts Institute of Technology) og Johns Hopkins University i Baltimore for at se, hvordan hun bedst kunne gribe sagen an. På MIT mødtes hun med den japanske Nobelprisvinder fra 1987 (for banebrydende arbejder inden for immunologi) Susumu Tonegawa, som rådede den portugisiske kvinde til ikke at give op over for den tilsyneladende næsten umulige opgave, men i stedet være så ambitiøs som overhovedet muligt. Det ville efter Tonegawa's mening tiltrække de bedste hoveder. 

Således inspireret tog Beleza hjem og planlagde sammen med bestyrelsen hvilke områder Champalimaud fonden skulle satse mest på. Det blev til:

 • kræftforskning
 • basal forskning inden for neurologi

Begge områder har en høj relevans for almindelige mennesker og derfor relativ høj offentlig bevågenhed - desuden har disse to områder mere 'medie-tække' i forhold til mange andre områder indenfor biomedicin og -teknologi.

Se mere om Champalimaud fondens formålsparagraffer.

Nyt stort forskninscenter i LIssabon - CF Reasearch Centre
I år 2010 åbner der i Lissabon bydelen Belém (Pedrouços) et state-of-the-art kræftforskningscenter. Hovedbygningen vil indeholde et diagnose- og behandlingsområde i stueetagen og en forskningsafdeling på første sal. Der vil desuden blive bygget et auditorium med restaurant og udstillingsområde. Den trejde bygning vil indeholde et amphieteater ned til vandet ved Belém.

Det store artitektonisk superflotte kompleks (se video herunder) vil i alt omfatte 60.000 kvadratmeter. Sådan kommer centeret til at se ud:


C-TRACER
Man allerede igangsat C-TRACER programmet med center i Hydrabad i Indien, som koncentrerer sig om stamcelle-forskningens muligheder i forbindelse med øjen-sygdomme. C-TRACER har specielt fokus på Indien, Portugal og det øvrige lusofone sprogområde.

CF Neuroscience Programme
CF neuroscience et et grundforskningsprogram, som allerede er igang i Lissabon. 

Interesserede kan finde mere information på Champalimaud Foundation hjemmesiden. Der søges nye Ph.D. studerende hvert forår. Programmet for PhD studiet i Lissabon, som organiseres i samarbejde med Gulbenkian institutet kan findes på Gulbenkian Instituttets hjemmeside.

Programmet ledes af en amerikanske neurospecialist, den 39-årige Zachary Mainen.

Champalimaud fondens ledelse
Den højt repekterede portugisiske økonom António Borges (se tidligere artikel om Antonio Borges) er sammen med João Silveira Botelho medlem af The Executive Committee (direktionen).

Præsidenten for fonden Leonor Beleza blev personligt udpeget af António Champalimaud til at lede fonden. Desuden sidder der en bestyrelse med repræsentanter fra uddannelsesinstuitutioner, de portugisiske myndigheder og private virksomheder.

Champimóvel
Én af fondens mere udadvendte aktiviteter er en simulator, hvor børn kan rejse i menneskekroppen i et 3D univers. Den store simulator transporteres rundt i Portugal på en lastvognshænger, og ungerne er tydeligvis meget begejstrede for at lege med den dyre simulator.

Det er Champalimaud fondens håb at man kan vække børns interesse for neurologi og forskning i sygdomme ved at præsentere dem tidligt for menneskekroppens ukendte univers.

Den avancerede menneske-krop simulator Champimóvel, som udefra ligner og bevæger sig som en flysimulator, kører rundt og besøger skoler i hele Portugal og planlægger også at skulle til Spanien. Se præsentation af Champimóvel her:

Din vurdering:DJ Bob Sinclair på Carcavelos strand i Portugal

Den franske DJ Bob Sinclair, som blandt andet er kendt for Love Generation spiller mandag d. 9. juni 2008 på stranden i Carcavelos vest for Lissabon.

Bob Sinclair er en festlig DJ, som appelerer til et meget bredt publikum med sin fransk-inspirerede house musik.

Mega-hittet Love Generation røg til tops på mange europæiske hitlister, da det udkom som single i 2005.

Det er blandt andet Cascais Municipal (kommune), som står for at arrangere koncerten på den store brede Carcavelos strand, som ligger ved udmundingen af Tejo-floden.

Se mere om koncerten, som starter kl. 22.00 på siden Bob Sinclair em Carcavelos (på portugisisk). Her ses Bob Sinclair plakaten på Cascias Municipal hjemmesiden. Vi kan godt garantere for at der bliver stor fest på Carcavelos stranden mandag nat.

Koncerten er i øvrigt gratis, og der er sat ekstra tog ind mellem Cascais og Lissabon med stop tæt på stranden i Carcavelos. Det kører én gang i timen gennem det meste af natten.

Se DJ Bob Sinclair's kendteste hit Love Generation herunder:


Og herunder ses et andet af Bob Sinclairs store hits: World Hold On:

Din vurdering:EM 2008 - Portugal mod Tyrkiet lørdag d. 7. juni

Portugals første kamp i EM 2008 mod mandskabet fra Tyrkiet spilles d. 7. juni i Geneve på Stade de Genève, som har plads til 31.000 tilskuere.

Se mere her om EM 2008 holdopstillinger i gruppe A.

Både Portugal og Tyrket har et stort antal gæstearbejdere i Schweiz samt omgivende lande, og begge holds første kamp i EM 2008 vil være meget afgørende for mulighederne for at går videre. Der vil derfor med sikkerhed være mange tyrkiske og portugisiske tilskuere i Geneve lørdag.

Portugal og Tjekkiet favoritter i gruppe A
Tjekkiet og Portugal står på papiret til at indtage de to første pladser i gruppe A til EM 2008 og dermed gå videre til kvartfinalen.

Hvis nogen skal true dem, er Tyrkiet på trods af visse kvaliteter på det Schweiziske landshold den mest oplagte kandidat.

For Portugal skal kampen mod Tyrkiet derfor for alt i verden ikke tabes, og naturligvis helst vindes. Vinder Portugal kampen mod Tyrkiet kan en plads i kvartfinalen meget vel være sikret med yderligere en forholdsvis let pligtsejr over gruppe A's svageste hold Schweiz.

Taber Portugal mod Tyrkiet skal holdet med al sandsynlighed slå Tjekkiet for at gå videre.

Tidligere kampe mellem Portugal og Tyrkiet
Portugal har mødt det tyrkiske landshold to gange før inden for de sidste 12 år og har vundet ved begge lejligheder.

Første gang var i 1996, hvor Portugal vandt 1-0. Det blev også til portugisisk sejr i år 2000, hvor resultatet blev 2-0 til Portugal.

Faktisk har landstræner Scolari tidligere mødt Tyrkiet i egenskab af brasiliansk landstræner. Kampen fandt sted ved VM 2002 (World Cup Sydkorea/Japan) turneringen, og Tyrkiet nåede dengang helt til semifinalen før Scolaris brasilianske landshold fik en 1-0 sejr hjem mod tyrkerne. Tyrkiet endte som tredje bedste nation i verden ved VM 2002 efter en sejr i kampen om bronze over Sydkorea på 3-2.

I alt har Tyrkiet og Portugal mødtes 7 gange. Portugal har vundet 6 gange mod Tyrkiets ene sejr, som var helt tilbage i 1955.

På trods af det nuværende styrkeforhold i Portugals favør, skal man derfor absolut ikke afskrive Tyrkiet i EM 2008 på forhånd. Tyrrkiet stiller på det nærmeste med et halvt Galatasaray hold. Hele 8 ud af de 23 udtagne spillerne til Tyrkiets hold i EM 2008 er fra Istanbul klubben og derfor vant til at spille sammen i en grad, som næppe overgår af mange hold til EM 2008.

Kampen mellem Portugal og Tyrkiet i Euro 2008 fløjtes igang lørdag d. 7. kl. 20.45 centraleuropæisk tid.

Relaterede artikler:
TV kampe EM 2008 - se plan over hvor og hvornår EM 2008 kampene sendes i TV.
Gruppe A til EM 2008 - se holdopstillinger og video af de enkelte hold i Euro 2008 gruppe A.
EM 2008 grupperne - Oversigt over gruppe A, gruppe B, gruppe C og gruppe D landene til EM 2008 

Vil du vide mere om Portugals fodboldlandshold til EM 2008, har vi en lavet en detaljeret gennemgang af holdet med alle de store berømte profiler. Se mere på: Portugals fodboldlandshold til EM slutrunden 2008.

UPDATE 7. juni 2008
Portugal vandt sikkert 2-0 over Tyrkiet efter en særdeles velspillet kamp, som lover godt for Portugals EM chancer.

Målscorere var Pepe midt i anden halvleg og indskiftede Raúl Meireles i overtid.

 


Din vurdering:Vestas får ordre på 92 vindmøller til Brasilien

Vindmølleproducenten Vestas har fået en ordre på 152 MW i hus i Brasilien.

De i alt 92 vindmøller af typen V-82 på 1,65 MW hver, skal opstilles i staten Rio Grande do Norte i det nord-østlige Brasilien, som er berømt for sine sandstrande og rene luft. Vindmøllerne er en del af Alegria projektet, skriver Vestas i en pressemeddelelse fredag d. 6. juni 2008.

Brasilien og vindkraft
Den tidligere portugisiske koloni har et af verdens bedste potentialer for yderligere produktion af vindenergi.

Der er i øjeblikket et mål på 2.200 MW vindmøller opstillet i 2010 og 5.000 MW i 2015, men samlet set skulle der ifølge Vestas være potentiale for hele 143.000 MW i det store sydamerikanske land.

Ordren på de 92 vindmøller er afgivet af virksomheden New Energy Options, som ejes af koncernen Multiner SA.

Din vurdering:Demonstration mod ny arbejdsmarkedslovgivning i Lissabon

Portugals største fagforening CGTP demonstrerer i dag d. 5. juni 2008 i Lissabon på Avenida de Liberdade.

GGTP er imod ændringer i arbejdsmarkedslovgivningen (på portugisisk Código do Trabalho), som vil gøre det lettere at fyre ansatte i de portugisiske virksomheder. Som det er nu, er det forbundet med meget store omkostninger for virksomhederne at afskedige folk.

Det betyder langt hen af vejen at har man et fast job i Portugal, er der stor sandsynlighed for at man kan beholde det næsten uanset, hvordan ens egen indstilling og virksomhedens forhold udvikler sig.

CGTP er bange for at hvis der lukkes op for lettere adgang til at fyre ansatte, som for eksempel i Danmark, vil mange virksomheder lade et stort antal medarbejdere gå. Denne frygt er sandsynligvis ikke ubegrundet.

En gennemgribende rationalisering af det offentlige har været i gang et stykke tid. Det går langsomt, men dog fremad, men ansættelsesvilkårene er der indtil videre ikke rørt ved.

Demonstrationen slutter på Praça dos Restauradores i Lissabon. 

Meget store lønforskelle i Portugal
CGTP er en traditionel paraplyorganisation i stil med danske LO.

Regeringen har i lang tid forsøgt at få taget hul på en revision af den portugisiske arbejdsmarkedslovgivning og har udgivet et forslag til, hvordan det skal foregå. Forslaget vil fratage arbejderne nogen af de rettigheder til kompensation ved afskedigelse, som haves i dag, og det mener CGTP ikke, at der kompenseres nok for.

Der er overordentligt store lønforskelle i Portugal mellem arbejdere og topledere i portugisiske virksomheder, og på mange måder er Portugal også et klassesamfund, hvor de rigeste har endog meget dyre vaner, mens den fattigere del af befolkningen kun lige har til dagen og vejen.

Ydermere er små selvstændige erhversdrivende ikke 'vant til' at betale skat af overskuddet i deres virksomheder, og det accepteres i realiteten fra myndighedernes side at små virksomheder på papiret i årevis ikke giver nævneværdigt overskud. Salget af Audi, BMW og Mercedes biler til denne samfundsgruppe fejler dog ikke noget.

CGTP fagforeningen er derfor bange for at magtbalancen på arbejdsmarkedet forskubbes med øget social ulighed til følge.

Set fra den socialistiske regerings synspunkt skal der snart ske en ændring på det portugisiske arbejdsmarked. Internationale organisationer som OECD og EU har gentagne gange påpeget at Portugals største hæmsko for vækst er de stive regler på arbejdsmarkedet. Portugal er et af de dyreste lande i verden for virksomheder at fyre folk i.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »