Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJune 2008 - Indlæg

Tyrefægtning bliver sidestillet med voldelige film i portugisisk TV

Retten i Lissabon har i juni 2008 truffet en epokegørende afgørelse, som henviser de traditionelle og spektakulære TV-visninger af tyrefægtning på den nationale RTP kanal til sent på aftenen efter 22.30. RTP svarer til Danmarks Radio i Portugal.

Afgørelsen er en stor sejr for dyrevelfærdsgruppen ANIMAL, som har indklaget RTP for brud på den regel, som foreskriver at udsendelser som potentielt kan have en negativ effekt på børn og teenagerre kun kan sendes mellem kl. 22.30 og kl. 6 om morgenen.

RTP blev pålagt at betale 15.000 euro i bøde såfremt påbuddet overskrides, og det blev desuden fra rettens side understreget at en overtrædelse af påbuddet er en forseelse, som kan give de ansvarlige op til 3 års fængsel.

Det ser ud til at ANIMAL gruppen denne gang har vundet en sejr, som kan give den mere indflydelse, hvilket ellers i mange år har været svært specielt på landet i Portugal, hvor befolkningen er meget konservativ.

Den store landsdækkende avis Jornal de Notícias har udtalt at avisen støtter forbuddet mod at sende tyrefægtning tidligt på aftenen.

ANIMAL vil fortsætte kampen for totalt at forbyde tyrefægtning i Portugal. I de større byer i Portugal og i Nordportugal (hvor man ikke har megen tyrefægtning) er der allerede mange støtter.  Samtidig har der været protester fra tyrefægtnings interessegrupper, som mener at tyrefægtning er med til at støtte kultur og erhvervsliv på landet i den sydlige del af Portugal.

ANIMAL holder protestdemonstration d. 19. juni 2008 ved tyrefægterarenaen Campe Pequeno i Lissabon. Hjemmesiden er www.animal.org.pt, og der er også en introduktion på engelsk på siden.

Se også vores detaljerede gennemgang af, hvordan tyrefægtning foregår i Portugal på Tyrefægtning i Portugal.

Din vurdering:Billig leje af bil i Tyskland

I stedet for at køre i egen bil til Spanien, Portugal, Frankrig eller Italien, er der ofte sund økonomisk fornuft i at leje en bil i Tyskland. Samtidig kan man vælge en udlejningsbil, som passer præcis til ens behov på ferieturen.

Prøv selv at se, hvad en billig udlejningsbil i Flensborg, Berlin eller Hamborg kan lejes for her:

Hamborg Biludlejning (klik for at beregne pris)

Flensborg Biludlejning (klik for at beregne pris)

Berlin Biludlejning (klik for at beregne pris)

Tyske biler er ikke belagt med de ekstreme danske afgifter og kan derfor ofte udlejes til under halv pris af, hvad danske udlejningsselskaber kan tilbyde.

Samtidig er der i Tyskland fri kilometer ved leje af bil, hvilket gør ferieturen til Italien til et spørgsmål om blot at betale lejen for de 10-14 dage, som turen varer plus selvfølgelig vejafgifter og diesel eller benzin til bilen.

Billigere at leje bil i Tyskland
Sommerens bilferie til sydligere himmelstrøg kan med de høje danske afgifter på biler i Danmark vise sig at bilive en dyr fornøjelse.

Regner man på hvad afskrivning, slid, dæk osv. er kilometerprisen for en normal ny eller næsten ny dansk mellemklassebil til omkring 200.000 kroner i omegnen af 0,75 kroner per kilometer eller 750 kroner for 1.000 kilometer.

Har man en bil til omkring 300.000 i garagen er den variable udgift per kilomter eksklusiv benzin/diesel omkring 1 krone per kilometer eller 1.000 kroner per 1.000 kilometer. For dyrere biler er regnestykket som regel endnu værre da 5-10.000 kilometer ekstra per år i løbet af en kort årrække kan tippe det samlede kilometertal over 100.000, og dermed forringe værdien betydeligt på for eksempel en Honda Accord, BMW 1-serie, Audi A3 eller en VW Passat.

Se priseksempler på billig leje af bil i Tyskland nedenfor.

Med tog eller fly til Tyskland
Fra København er Hamborg let at nå med tog, og man kan faktisk vælge at få bilen stillet til rådighed ved Hamborgs hovedbanegård - (Hamburg Hauptbahnhof i vores billeje søgemaskine).

En anden mulighed er at flyve med eksempelvis Air Berlin eller Easyjet til Tysklands hovedstad Berlin, hvortil der som regel er billige flybilletter af finde fra Københavns Lufthavn.

I Berlin er man ikke langt fra kulturbyerne Wien i Østrig (650 km), Krakow i Polen (600 km) og Muchchen i Sydtyskland (600 km). En tur fra Berlin til Rom vil med små 1.600 kilometer let kunne gøres med én overnatning undervejs, og er man flere til at køre udlejningsbilen, er det også muligt at køre fra Berlin til Rom uden længerevarende stop da vejnettet er godt (se rute på Via Michelin). 

I egen bil til Flensborg og videre i udlejningsbil
Fra Jylland er den nærmeste større tyske by ikke længere væk end den dansk-tyske grænse. I Flensborg, som I sig selv er et besøg værd, er det muligt at parkere ens egen bil og tage en lejebil videre på ferie.

Flensborg har efterhånden et godt udvalg af udlejningssteder og nogen af øjeblikkets billigste udlejningsbiler i Flensborg kan findes på vores billeje søgemaksine CarTrawler.  En Audi A4 stationcar kan for eksempel lejes i 7 dage i juli måned for under 2.700 kroner i Flensborg. En BMW 3-serie eller Mercedes C-klasse udlejningsbil kan findes til en pris af under 3.000 kroner for en uge fra Flensborg.

Sammenligner man priserne på billeje i Tyskland med priser på billeje i Danmark, er der i den grad penge at spare ved at køre over grænsen.

Et par eksempler på billeje:

Leje af bil ved Avis i København
Lejer man en bil ved eksempelvis udlejningsselskabet Avis (via internettet - det angives som værende billigst) kan man få den mindste udlejningsbil i én uge for 2.687 kroner. Billeje aftalen er dog på ingen måde så fordelagtig som i Tyskland. Hos Avis i Danmark får man for sine små 2.700 kroner følgende:

 • En VW Fox 3-døre (absolut mindste VW model produceret i Brasilien)
 • Forsikring (skade/tyveriforsikring) er inkluderet, selvrisiko 3,750 kroner
 • 700 fri kilometre - alt herover koster 1,80 kroner per kilometer + 25% moms
 • Én fører - en ekstra fører koster 50 kroner per dag op til 1.000 kroner.
 • Udstyr: Kun det mest basale og der er stort set ingen plads på bagsædet.
 • Udlevering af lejebil i city. Lufthavnsudlevering koster ekstra mellem 156 og 375 kroner

Samlet pris for leje af VW Fox med 3.000 kilometer i 7 dage med én ekstra chauffør: 8.212 kroner.

Leje af bil i Hamburg af et udlejningsselskab på hovedbanegården i Hamburg
 
I Hamborg Lufthavn kan man eksempelvis leje følgende bil i en uge for 2.759 kroner:

 • Mercedes C-klasse 4-dørs (eller alternativt en BMW 3-serie)
 • Forsikring (skade/tyveri) er inkluderet, selvrisiko 950 euro eller 7.100 kroner
 • Fri kilometer. I Tyskland lejer man en bil og skal ikke betale ekstra for at køre i den
 • Én fører - en ekstra fører koster 785 kroner i alt uanset lejeperiodes længde.
 • Udstyr: Alt hvad hjertet kan begære inklusive fartpilot og god plads på bagsædet, og dette tilbud har navigation inkluderet i prisen.
 • Udlevering ved Hamburg hovedbanegård inkluderet i prisen

Samlet pris for leje af Mercedes C-klasse/BMW 3-serie med 3.000 kilometer i 7 dage med én ekstra chauffør:  3.544 kroner.

Leje af bil i Flensborg
Lige over grænsen til Tyskland kan man finde følgende udlejningsbil til ferien sydpå i 7 dage for 2.656 kroner:

 • Audi A4 stationcar med 5 døre
 • Forsikring (skade/tyveri) er inkluderet, selvrisiko 750 euro eller 5.600 kroner
 • Fri kilometer. I Tyskland er en udlejningsbil ikke en taxa
 • Frit antal førere. I dette tilbud fra Flensborg skal man blot huske at opgive til udlejningsselskabet, hvilke personer, som vil føre bilen.
 • Udstyr: Det er jo en Audi A4 så den er sandsynligvis en 'skrabet' basismodel, men komforten er der ikke noget i vejen med, og der er plads til en familie med bagage.
 • Udlevering i Flensborg, hvor man let kan parkere egen bil i en uge.

Samlet pris for leje af Audi A4 med 3.000 kilometer i en uge med det antal chauffører man har lyst til: 2.656 kroner.

Leje af bil i Berlin
I Berlin kan man ind imellem finde meget billige udlejningsbiler. Vi fandt følgende:

 • VW Polo med air condition
 • Forsikring (skade/tyveri) er inkluderet, selvrisiko 750 euro eller 5.600 kroner
 • Fri kilometer
 • Fri ekstra fører
 • Udstyr: basalt, men udlejningsbilen har A/C
 • Udlevering: Berlin lufthavn (Tegel eller Tempelhof)

Samlet pris for 7 dage i en VW Polo udlejningsbil fra Berlin lufthavn (Tegel eller Tempelhof) er kun 1.553 kroner.

I egen bil til Barcelona i Spanien - eksempel på hvor dyr ferien er i egen bil
Ferien sydpå kan blive dyr i afskrivning på bilen. Følgende regnestykke er for en ny VW Passat 1,6 4 dørs i standardudgave til en nypris af omkring 320.000 danske kroner:

Vi beregner afstanden fra Kolding i Danmark og baserer eksemplet på 10 dages ferie i bil til Sydeuropa med Barcelona som mål og stop i Bordeaux og Paris på hjemvejen.

Hele turen kan beregnes til:
Kolding-Barcelona: 2.050 kilometer
Barcelona-Bordeaux: 550 kilometer
Bordeaux-Paris: 600 kilometer
Paris-Kolding: 1.150 kilometer
TOTALT: 4.350 kilometer

Afskrivning og slid på bilen vil ifølge FDM koste omkring 4.350 kroner. Den billigste benzindrevne Passat 1,6 går omkring 13 kilometer på literen. Lejer man en bil i Tyskland er langt de fleste udlejningsbiler dieselbiler, som er bedre bygget til at køre lange stræk og kan holde 16-20 kilometer på hver liter diesel.

De omkring 335 liter benzin den næsten nye benzin Passat vil bruge vil med en dieselbil reduceres til mellem 220 og 250 liter diesel, hvilket vil give en brændstof besparelse på mindst 650 kroner.

Samlet udgift ved egen bil er derfor minimum 5.000 kroner (eksklusive benzin, motorvejsafgifter m.v.). Vi fandt en Passat Stationcar udlejningsbil (eller tilsvarende) i Flensborg til 3.438 kroner for 10 dage med fri ekstra chauffør og naturligvis med fri kilometer. Man skal dog bevæge sig til Flensborg og skifte bil, men får til gengæld en rummelig stationcar til ferieturen.

Går turen til den sydlige del af Italien eller Sydspanien/Portugal, er fordelen ved at leje bil i Tyskland endnu større.

Lej en sportsvogn i Tyskland 
Er man kun to personer på ferieturen, og vil man gerne prøve noget helt specielt er en lejet Mercedes SLK et godt bud.

Vi har set en SLK 200 Mercedes med foldetag og fri kilometer i Tyskland via vores billeje søgemaskine til kun 4.237 kroner for 7 dage.Alle overstående eksempler er beregnet via vores billeje søgemaskine d. 15. juni 2008. Lejeperioden er i hvert eksempel med start per 1. juli 2008 og førerens alder er angivet til 35 år. Til sammenligning har vi via biludlejningsselskabet Avis i Danmarks hjemmeside fundet Avis billigste internetpris (uden rabatordning).

Portugalnyt har siden starten af 2008 lejet biler ud i Portugal og Spanien via den internationale bilsøgemaskine Cartrawler. Cartrawler finder og sammenligner tilbud fra billeje selskaber som Sixt, National, Hertz, Europcar og andre af de mange nationale og internationale Rent-A-Car selskaber. Der kan derfor godt være forskelle i betingelserne (eksempelvis gratis ekstra fører) på de enkelte tilbud, som rangordnes efter pris. Moms og bilens basale forsikring (ansvar + kasko med angivet selvrisiko) er dog altid inkluderet med mindre andet specifikt er angivet. Selvrisikoen angives ofte med ordet 'ekstra' på grund af den engelske betegnelse 'excess'. Betingelserne for hver enkelt bil kan ses under punktet 'lejebetingelser'.

Diesel-biler er markeret med et 'grønt benzintank-ikon' i søgemaskinen. På visse lokationer i Tyskland kan man opleve at få en dieselbil uden at det er angivet på forhånd.

Bemærk at ved booking i ferie-perioder, hvor mange danskere lejer biler i eksempelvis Flensborg, kan priserne svinge en del. Det er en god idé at være tidligt ude (booke 6-8 uger i forvejen) idet man på den måde som regel kan booke billigt til juli og august måneder. 

Vær desuden opmærksom på at når man lejer bil i Tyskland skal man på udlejningsstationen betale depositum med kreditkort. Bestillingen på nettet kan som oftest foretages med dankort, VISA-elektron (dankort) eller lignende debet kort (ikke kreditkort). Når bilen afhentes i Tyskland SKAL man have et kreditkort med tilstrækkelig kredit til at dække depositumet. 

Se også vores sider om:
Billig billeje i Spanien
Billig billeje i Lissabon
Billig billeje i Porto (Nordportugal)
Billig billeje i Faro (Algarve)
Billeje på Azorerne (det er ikke så billigt at leje bil på Azorerne, men trods alt billigere end i Danmark)
Billig billeje på Madeira

 

Book en Billig flybillet

Din vurdering:EM 2008 - Portugal møder Schweiz d. 15. juni

Portugals landshold møder værterne fra Schweiz i den sidste spillerunde før kvartfinalerne. På forhånd er Portugal kvalificeret og vil med blot et uafgjort mod Schweiz med sikkerhed vinde gruppe A.

Schweiz er allerede ude af turneringen med nul point for to kampe og spiller desuden uden holdets måske bedste spiller Alexander Frei, som blev skadet i første kamp mod Tjekkiet.

Selv om Schweiz ikke har været udsat for de store nederlag (0-1 mod Tjekkiet og 1-2 mod Tyrkiet) er holdet styrkemæssigt 2-3 niveauer under Portugals landshold, og set ud fra den betragtning skulle der være plads for den portugisiske landstræner Scolari til at eksperimentere lidt med uprøvede spillere.

Kampen spilles i Basel i Schweiz kl. 20.45 centraleuropæisk tid, hvilket er 19.45 i Portugal.

Portugals landstræner Scolari har i øvrigt fået nyt job siden Portugals sidste kamp i EM 2008 slutrunden. Se mere om Scolari's fremtidige karriere i engelske Chelsea.

Portugals landskampe kan ses i Cascais Cidadela
For dem som er på ferie på Lissabonkysten eller tager herned i næste uge er Cidadela de Cascais som noget nyt åbent under EM 2008 fodboldkampene.

Der er opstillet storskærm, og specielt under Portugals kampe er der masser af stemning i det gamle fort ved marinaen i Cascais.

Relaterede artikler:
Opdaterede stillinger i grupperne til EM 2008
Portugals landshold med profiler på de enkelte spillere
TV kampe til EM 2008 - sendeplan for EM slutrunden

UPDATE 16. juni 2008
Portugal tabte 2-0 til Schweiz, men vandt alligevel gruppe A. Træner Scolari satsede på at give sine normale udskiftningsspillere chancen for at vise, hvad de kunne og det var ikke nok mod et veloplagt og til tider heldigt Schweizisk mandskab.

Portugal møder Tyskland i kvartfinalen. Læs artikel

Din vurdering:Portugal seeded over Danmark til EM i kvindehåndbold

Det overrasker mange håndboldeksperter at det danske kvindelandshold må se sig overhalet af Portugals kvinder. 

Det danske landshold er seedet i tredje lag ved EM, hvorimod Portugals kvindelandshold i håndbold er i andet lag. Lodtrækningen til slutrunden i Makedonien foretages d. 20. juli 2008.

EM i kvindehåndbold afvikles i december 2008.

Seedningslag til EM i kvindehåndbold 2008

1. lag
Norge
Rusland
Frankrig
Tyskland

2. lag
Ungarn
Sverige
Kroatien
Portugal

3. lag
Danmark
Østrig
Spanien
Makedonien

4. lag
Rumænien
Hviderusland
Serbien
Ukraine

UPDATE 20. juli 2008
Se resultatet af lodtrækningen til EM i håndbold for kvinder.

Din vurdering:Pedro Lamy og Tom Kristensen med i front i tidskørsel til Le Mans 24 timers løbet

Årets Le Mans løb (2008) starter lørdag d. 14. juni klokken 15 og fortsætter til søndag d. 15. juni samme tid.

Der er afholdt indledende tidskørsler onsdag og torsdag, og fredag er som altid hviledag for kørene, inden de skal ud i det fysisk krævende Le Mans løb i Frankrig. Hver bil har dog 3 kørere, som skiftes til at sidde bag rattet over de 24 timer løæbet varer.

Der køres i 4 forskellige klasser i det berømte 24-timers Le Mans løb:

 1. LM P1
 2. LM P2
 3. LM GT1
 4. LM GT2

Le Mans P1 klassen
Den fornemste klasse er Le Mans P1 racerne, som er langt de hurtigste og mest komplicerede biler. De fabriksejede LM P1 teams vinder som oftest, da det kræver en særdeles god portion penge at forberede en bil optimalt til løb.

Vigtigste konkurrenter i år er Audi og Peugeot. Peugeot har satset meget på deres Peugeot 908 HDi FAP racer, som man i øvrigt kunne se i live på den store biludstilling i Lissabon i 2008.

Peugeot 9008 - Biludstilling i Lissabon

Chaufførerne i LM P1 klassen er professionelle højtbetalte racerkørere. I år vil man kunne følge blandt andet:

Sådan ser en Peugeot 908 HDi FAP ud, når den bliver flyvende med 270 km/t under en træning for nyligt:
Le Mans P2 klassen
LM P2 klassen er en anelse langsommere end LM P1 og består af private teams med en meget professionel tilgang til racerløb (for ellers får de ikke lov at købe én af de seriøst hurtige racere, som kun produceres i begrænsede serier).

Set fra dansk synspunkt er LM P2 klassen spændende i år fordi der er dansk deltagelse med Team Essex.

Den danske multimillionær Peter Halvorsen har i bedste Karsten Ree stil (det er ham med Den Blå Avis) kastet sig over Le Mans racing med en spritny og hundedyr Porsche RS Spider. Den bil ser hurtig ud selv når den holder stille, og Team Essex tog den med til Portugal for nyligt for at teste på Estoril banen. Vi fik lov at låne et par billeder. Se dem i artiklen om Team Essex shake-down test på Estoril.

De danske kørere i LM P2 i Le Mans 2008 er:

 • John Nielsen i Porsche RS Spyder
 • Casper Elgaard i Porsche RS Spyder
 • Juan Barazi i Zytek 07S/2
 • Allan Simonsen i Lola Mazda

Le Mans GT1 klassen
I LM GT1 klassen konkurrerer biler i sportvognsklassen og alle modellerne kan i princippet købes af fabrikkerne. GT1 klassen er dog efterhånden så avanceret at også biler som Aston Martin DBR9 og Corvette C6-R er forbeholdt topprofessionelle teams med særdeles dybe lommer.

Den danske kører i LM GT1 i Le Mans 2008 er:

 • Jan Magnussen i Corvette C6-R

Le Mans GT2 klassen
I den langsomste klasse i Le Mans køres der i relativt normale standard-sportsvogne som Ferrari F430 GT og Porsche 911 GT3-RSR. Det sker også at en rigmand forsøger sig med andre eksotikere som eksempelvis Lamborghini Mucialago eller Spyker C8, men de fuldfører som regel ikke, og selv Ferraris gadebiler har også svært ved at holde til 24 timer med klampen i bund.

Det er faktisk kun Porsche som siden de glade Porsche 935 dage (en Porsche 935 i GT2 klassen vandt i 1979 hele Le Mans på grund af overlegen holdbarhed) har formået at skrue en 'privat-racer' sammen, som kan holde til 24-timers Le Mans løbet.

Den danske kører i Le Mans GT2 klassen i 2008 er:

 • Lars-Erik Nielsen i Ferrari F430 GT
Tidskørslens resultater
Pedro Lamy fra Portugal har med omgangstiden 3:23.954 opnået den 8. hurtigste tid i sin Peugeot 908 FAB LM P1 racer. Lamy blev nummer to ved sidste års Le Mans løb.

Tom Kristensen har med omgangstiden 3:24.432 i sin Audi R10 TDi den 10. hurtigste tid.

João Barbosa fra Portugal har med omgangstiden 3:35.020 d. 40. bedste tid.

Team Essex har med den tyske kører Maasen næstbedste tid i LM P2 klassen (og flot nummer 34 generelt foran mange LM P1 racere) i tiden 3:33.441. John Nielsen i samme bil kørte en omgang til tidstagningen på 3:38.621. Casper Elgaard kørte i tiden 3:40.072.

De 5 hurtigste omgange til tidskørslen blev alle kørt i Le Mans P1 raceren Peugeot 908 FAP. Se dokument med resulteterne fra Le Mans hjemmesiden (åbner i pdf).

Peugeot's gode tider betyder at bilen med Pedro Lamy starter i Pole Position. Pedro Lamy's Peugeot har nummer 8 på siden. De øvrige to Peugeot 908 HDi FAP starter på plads 2 og 3. Tom Kristensen er med sit Audi Team (i vognen med nummer 2 på siden) nummer 4 til starten i 2008 Le Mans 24 timers løbet.   

UPDATE 15. juni 2008
Tom Kristensen vandt overraskende sit 8. Le Mans løb i vogn nummer 4. Peugeot bilerne var ganske vist hurtigere, men Tom K's Audi var mere stabil og kunne bedre lide (eller også var det Hr Kristensen som kunne) regnvejret som lagde sig over Le Mans natten til d. 15. juni. 

Danske Team Essex blev flot nummer to i Le Mans LM P2 klassen. Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »