Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJune 2008 - Indlæg

Champalimaud Foundation - elite-forskere i Portugal inden for neurologi og kræft

Det er sjældent at Portugal bliver nævnt i international forskningssammenhæng. Den åbenlyse grund er at der i forhold til de fleste rigere lande ikke foregår megen forskning i Portugal på internationalt niveau.

Portugal, som stadig betragtes som det fattigste land i Vesteuropa, bruger langt mindre end EU gennemsnittet 1,8% af BNP på forskning. Faktisk bliver det kun til et beløb lidt under 1% af BNP i Portugal. USA, som er et af verdens fremmeste lande inden for forskning bruger ifølge International Herald Tribune hele 2,8% af BNP på forskning.

Portugals forskningsmæssige ry vil dog med al sandsynlighed inden for en overskuelig årrække forbedres kraftigt.

Se ågså: Åbning af Champalimaud forskningscenter .

Antonio Champalimaud donationen
I 2004 afgik den hovedrige portugiser António de Sommer Champalimaud ved døden 86 år gammel.

Champalimaud havde formået at skab sig en formue inden for cement, forsikring og bankvirksomhed, som gjorde ham til én af Portugals rigeste mænd. En stor del af formuen stammer i øvrigt fra salget af Champalimauds portugisiske bankimperium til den spanske bank Santandér.

Antonió Champalimaud donerede i sit testamente en fjerdedel af sin formuen til forskning i Portugal og udlandet i det, som nu kendes som Champalimaud Foundation. Den samlede donation løber op i omkring 3,8 milliarder kroner.

Champalimaud Foundation
Forskningsfonden er efter grundlæggerens ønske opkaldt efter Antónios Chapalimaud's forældre og hedder derfor Anna de Sommer Champalimaud and Dr. Carlos Montez Champalimaud Foundation, men i daglig tale bliver det blot til Champalimaud Foundation eller på dansk Champalimaud fonden.

Fonden har til formål at forske inden for biomedicinsk teknologi, som på engelsk er det mere korrekte Biomedical Science and Engineering. Samtidig er fonden dedikeret til at fremme portugisisk forskning.

Formand for Champalimaud fonden er den tidligere portugisiske sundhedsminister Leonor Beleza.

Fokus på at skabe resultater for portugisisk forskning
Det biomedicinske fagområde er umådeligt stort og mange af de dygtigste universitetsuddannede forskerne fra de bedste (som regel private) portugisiske universiteter er hidtil taget til udlandet herunder USA, Frankrig og England for at blive del af et professionelt internationalt forskermiljø. Det er i øvrigt det samme problem danske videregående uddannelsesinstitutioner har.

Leonor Beleza's udfordring under opbygningen af en forskningsenhed i Portugal var derfor at tiltrække professorer, senior-forskere og Ph.d. studerende til et land stort set uden tradition for forskning på allerhøjeste niveau.

Ifølge International Herald Tribune tog Leonor Beleza på tur rundt i USA til nogen af de bedste amerikanske universiteter som MIT (Massachusetts Institute of Technology) og Johns Hopkins University i Baltimore for at se, hvordan hun bedst kunne gribe sagen an. På MIT mødtes hun med den japanske Nobelprisvinder fra 1987 (for banebrydende arbejder inden for immunologi) Susumu Tonegawa, som rådede den portugisiske kvinde til ikke at give op over for den tilsyneladende næsten umulige opgave, men i stedet være så ambitiøs som overhovedet muligt. Det ville efter Tonegawa's mening tiltrække de bedste hoveder. 

Således inspireret tog Beleza hjem og planlagde sammen med bestyrelsen hvilke områder Champalimaud fonden skulle satse mest på. Det blev til:

  • kræftforskning
  • basal forskning inden for neurologi

Begge områder har en høj relevans for almindelige mennesker og derfor relativ høj offentlig bevågenhed - desuden har disse to områder mere 'medie-tække' i forhold til mange andre områder indenfor biomedicin og -teknologi.

Se mere om Champalimaud fondens formålsparagraffer.

Nyt stort forskninscenter i LIssabon - CF Reasearch Centre
I år 2010 åbner der i Lissabon bydelen Belém (Pedrouços) et state-of-the-art kræftforskningscenter. Hovedbygningen vil indeholde et diagnose- og behandlingsområde i stueetagen og en forskningsafdeling på første sal. Der vil desuden blive bygget et auditorium med restaurant og udstillingsområde. Den trejde bygning vil indeholde et amphieteater ned til vandet ved Belém.

Det store artitektonisk superflotte kompleks (se video herunder) vil i alt omfatte 60.000 kvadratmeter. Sådan kommer centeret til at se ud:


C-TRACER
Man allerede igangsat C-TRACER programmet med center i Hydrabad i Indien, som koncentrerer sig om stamcelle-forskningens muligheder i forbindelse med øjen-sygdomme. C-TRACER har specielt fokus på Indien, Portugal og det øvrige lusofone sprogområde.

CF Neuroscience Programme
CF neuroscience et et grundforskningsprogram, som allerede er igang i Lissabon. 

Interesserede kan finde mere information på Champalimaud Foundation hjemmesiden. Der søges nye Ph.D. studerende hvert forår. Programmet for PhD studiet i Lissabon, som organiseres i samarbejde med Gulbenkian institutet kan findes på Gulbenkian Instituttets hjemmeside.

Programmet ledes af en amerikanske neurospecialist, den 39-årige Zachary Mainen.

Champalimaud fondens ledelse
Den højt repekterede portugisiske økonom António Borges (se tidligere artikel om Antonio Borges) er sammen med João Silveira Botelho medlem af The Executive Committee (direktionen).

Præsidenten for fonden Leonor Beleza blev personligt udpeget af António Champalimaud til at lede fonden. Desuden sidder der en bestyrelse med repræsentanter fra uddannelsesinstuitutioner, de portugisiske myndigheder og private virksomheder.

Champimóvel
Én af fondens mere udadvendte aktiviteter er en simulator, hvor børn kan rejse i menneskekroppen i et 3D univers. Den store simulator transporteres rundt i Portugal på en lastvognshænger, og ungerne er tydeligvis meget begejstrede for at lege med den dyre simulator.

Det er Champalimaud fondens håb at man kan vække børns interesse for neurologi og forskning i sygdomme ved at præsentere dem tidligt for menneskekroppens ukendte univers.

Den avancerede menneske-krop simulator Champimóvel, som udefra ligner og bevæger sig som en flysimulator, kører rundt og besøger skoler i hele Portugal og planlægger også at skulle til Spanien. Se præsentation af Champimóvel her:

Din vurdering:DJ Bob Sinclair på Carcavelos strand i Portugal

Den franske DJ Bob Sinclair, som blandt andet er kendt for Love Generation spiller mandag d. 9. juni 2008 på stranden i Carcavelos vest for Lissabon.

Bob Sinclair er en festlig DJ, som appelerer til et meget bredt publikum med sin fransk-inspirerede house musik.

Mega-hittet Love Generation røg til tops på mange europæiske hitlister, da det udkom som single i 2005.

Det er blandt andet Cascais Municipal (kommune), som står for at arrangere koncerten på den store brede Carcavelos strand, som ligger ved udmundingen af Tejo-floden.

Se mere om koncerten, som starter kl. 22.00 på siden Bob Sinclair em Carcavelos (på portugisisk). Her ses Bob Sinclair plakaten på Cascias Municipal hjemmesiden. Vi kan godt garantere for at der bliver stor fest på Carcavelos stranden mandag nat.

Koncerten er i øvrigt gratis, og der er sat ekstra tog ind mellem Cascais og Lissabon med stop tæt på stranden i Carcavelos. Det kører én gang i timen gennem det meste af natten.

Se DJ Bob Sinclair's kendteste hit Love Generation herunder:


Og herunder ses et andet af Bob Sinclairs store hits: World Hold On:

Din vurdering:EM 2008 - Portugal mod Tyrkiet lørdag d. 7. juni

Portugals første kamp i EM 2008 mod mandskabet fra Tyrkiet spilles d. 7. juni i Geneve på Stade de Genève, som har plads til 31.000 tilskuere.

Se mere her om EM 2008 holdopstillinger i gruppe A.

Både Portugal og Tyrket har et stort antal gæstearbejdere i Schweiz samt omgivende lande, og begge holds første kamp i EM 2008 vil være meget afgørende for mulighederne for at går videre. Der vil derfor med sikkerhed være mange tyrkiske og portugisiske tilskuere i Geneve lørdag.

Portugal og Tjekkiet favoritter i gruppe A
Tjekkiet og Portugal står på papiret til at indtage de to første pladser i gruppe A til EM 2008 og dermed gå videre til kvartfinalen.

Hvis nogen skal true dem, er Tyrkiet på trods af visse kvaliteter på det Schweiziske landshold den mest oplagte kandidat.

For Portugal skal kampen mod Tyrkiet derfor for alt i verden ikke tabes, og naturligvis helst vindes. Vinder Portugal kampen mod Tyrkiet kan en plads i kvartfinalen meget vel være sikret med yderligere en forholdsvis let pligtsejr over gruppe A's svageste hold Schweiz.

Taber Portugal mod Tyrkiet skal holdet med al sandsynlighed slå Tjekkiet for at gå videre.

Tidligere kampe mellem Portugal og Tyrkiet
Portugal har mødt det tyrkiske landshold to gange før inden for de sidste 12 år og har vundet ved begge lejligheder.

Første gang var i 1996, hvor Portugal vandt 1-0. Det blev også til portugisisk sejr i år 2000, hvor resultatet blev 2-0 til Portugal.

Faktisk har landstræner Scolari tidligere mødt Tyrkiet i egenskab af brasiliansk landstræner. Kampen fandt sted ved VM 2002 (World Cup Sydkorea/Japan) turneringen, og Tyrkiet nåede dengang helt til semifinalen før Scolaris brasilianske landshold fik en 1-0 sejr hjem mod tyrkerne. Tyrkiet endte som tredje bedste nation i verden ved VM 2002 efter en sejr i kampen om bronze over Sydkorea på 3-2.

I alt har Tyrkiet og Portugal mødtes 7 gange. Portugal har vundet 6 gange mod Tyrkiets ene sejr, som var helt tilbage i 1955.

På trods af det nuværende styrkeforhold i Portugals favør, skal man derfor absolut ikke afskrive Tyrkiet i EM 2008 på forhånd. Tyrrkiet stiller på det nærmeste med et halvt Galatasaray hold. Hele 8 ud af de 23 udtagne spillerne til Tyrkiets hold i EM 2008 er fra Istanbul klubben og derfor vant til at spille sammen i en grad, som næppe overgår af mange hold til EM 2008.

Kampen mellem Portugal og Tyrkiet i Euro 2008 fløjtes igang lørdag d. 7. kl. 20.45 centraleuropæisk tid.

Relaterede artikler:
TV kampe EM 2008 - se plan over hvor og hvornår EM 2008 kampene sendes i TV.
Gruppe A til EM 2008 - se holdopstillinger og video af de enkelte hold i Euro 2008 gruppe A.
EM 2008 grupperne - Oversigt over gruppe A, gruppe B, gruppe C og gruppe D landene til EM 2008 

Vil du vide mere om Portugals fodboldlandshold til EM 2008, har vi en lavet en detaljeret gennemgang af holdet med alle de store berømte profiler. Se mere på: Portugals fodboldlandshold til EM slutrunden 2008.

UPDATE 7. juni 2008
Portugal vandt sikkert 2-0 over Tyrkiet efter en særdeles velspillet kamp, som lover godt for Portugals EM chancer.

Målscorere var Pepe midt i anden halvleg og indskiftede Raúl Meireles i overtid.

 


Din vurdering:Vestas får ordre på 92 vindmøller til Brasilien

Vindmølleproducenten Vestas har fået en ordre på 152 MW i hus i Brasilien.

De i alt 92 vindmøller af typen V-82 på 1,65 MW hver, skal opstilles i staten Rio Grande do Norte i det nord-østlige Brasilien, som er berømt for sine sandstrande og rene luft. Vindmøllerne er en del af Alegria projektet, skriver Vestas i en pressemeddelelse fredag d. 6. juni 2008.

Brasilien og vindkraft
Den tidligere portugisiske koloni har et af verdens bedste potentialer for yderligere produktion af vindenergi.

Der er i øjeblikket et mål på 2.200 MW vindmøller opstillet i 2010 og 5.000 MW i 2015, men samlet set skulle der ifølge Vestas være potentiale for hele 143.000 MW i det store sydamerikanske land.

Ordren på de 92 vindmøller er afgivet af virksomheden New Energy Options, som ejes af koncernen Multiner SA.

Din vurdering:Demonstration mod ny arbejdsmarkedslovgivning i Lissabon

Portugals største fagforening CGTP demonstrerer i dag d. 5. juni 2008 i Lissabon på Avenida de Liberdade.

GGTP er imod ændringer i arbejdsmarkedslovgivningen (på portugisisk Código do Trabalho), som vil gøre det lettere at fyre ansatte i de portugisiske virksomheder. Som det er nu, er det forbundet med meget store omkostninger for virksomhederne at afskedige folk.

Det betyder langt hen af vejen at har man et fast job i Portugal, er der stor sandsynlighed for at man kan beholde det næsten uanset, hvordan ens egen indstilling og virksomhedens forhold udvikler sig.

CGTP er bange for at hvis der lukkes op for lettere adgang til at fyre ansatte, som for eksempel i Danmark, vil mange virksomheder lade et stort antal medarbejdere gå. Denne frygt er sandsynligvis ikke ubegrundet.

En gennemgribende rationalisering af det offentlige har været i gang et stykke tid. Det går langsomt, men dog fremad, men ansættelsesvilkårene er der indtil videre ikke rørt ved.

Demonstrationen slutter på Praça dos Restauradores i Lissabon. 

Meget store lønforskelle i Portugal
CGTP er en traditionel paraplyorganisation i stil med danske LO.

Regeringen har i lang tid forsøgt at få taget hul på en revision af den portugisiske arbejdsmarkedslovgivning og har udgivet et forslag til, hvordan det skal foregå. Forslaget vil fratage arbejderne nogen af de rettigheder til kompensation ved afskedigelse, som haves i dag, og det mener CGTP ikke, at der kompenseres nok for.

Der er overordentligt store lønforskelle i Portugal mellem arbejdere og topledere i portugisiske virksomheder, og på mange måder er Portugal også et klassesamfund, hvor de rigeste har endog meget dyre vaner, mens den fattigere del af befolkningen kun lige har til dagen og vejen.

Ydermere er små selvstændige erhversdrivende ikke 'vant til' at betale skat af overskuddet i deres virksomheder, og det accepteres i realiteten fra myndighedernes side at små virksomheder på papiret i årevis ikke giver nævneværdigt overskud. Salget af Audi, BMW og Mercedes biler til denne samfundsgruppe fejler dog ikke noget.

CGTP fagforeningen er derfor bange for at magtbalancen på arbejdsmarkedet forskubbes med øget social ulighed til følge.

Set fra den socialistiske regerings synspunkt skal der snart ske en ændring på det portugisiske arbejdsmarked. Internationale organisationer som OECD og EU har gentagne gange påpeget at Portugals største hæmsko for vækst er de stive regler på arbejdsmarkedet. Portugal er et af de dyreste lande i verden for virksomheder at fyre folk i.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »