Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Nyt center for Portugals marine i Oeiras

Portugals forsvarsminister Nuno Severiano Teixeira har indviet marinens nye operations-center i Oeiras vest for Lissabon.

Centeret hedder Centro de Operações da Marinha og vil i daglig tale blive kaldt COMAR.

COMAR
Det nye COMAR center skal fungere som en strategisk analyseenhed og vil desuden få opgaver af koordinationsmæssig art.

COMAR's placering gør centeret nabo til de militære centre MRCC Lisboa og JC Lisbon.

MRCC Lisboa

COMAR bliver desuden en del af Centro de Coordenação de Busca e Salvamento Marítimo de Lisboa (MRCC Lisboa).

MRCC Lisboa kan sammenlignes med Søværnets Operative Kommando (SOK) i Danmark og er ligesom i Danmark bemandet alle ugens dage døgnet rundt.

JC Lisbon 
Allied Joint Command Lisbon (forkortet JC Lisbon) er sammen med Allied Joint Force Command Headquarters Brunssum i Holland og Allied Joint Force Command Headquarters Naples i Italien, Natos operationelle hovedkvartérer i Europa.

JC Lisbon er et i Nato termer mindre og meget mobilt center, som er i stand til at styre sø- land- og luftstyrker inden for Natos område og i visse tilfælde også udenfor.

JC Lisbon har blandt andet været involveret i hjælpeaktionen i 2005, da et større jordskælv på 7,6 på richterskala'en ramte Pakistan, og desuden bistod JC Lisbon med transportkoordination til hjælpearbejdet efter at orkanen Katrina hærgede de sydlige stater i USA.

I Afrika har JC Lisbon været involveret i transportopgaver af nødhjælp til Sudan (Darfur) og Somalien.

Chefen for Joint Command Lisbon er Vice Admiral  Bruce W. Clingan United States Navy. Han er også Commander, U.S. Sixth Fleet; Deputy Commander, Naval Forces Europe og Commander, Striking and Support Forces (opdateret nov 2008).

Nato i Portugal
JC Lisbon har siden 2004 haft til huse i bygningen Reducto Gomes Freire, som er et gammelt fort på adressen Estrada da Medrosa i Oeiras.

Der er medarbejdere fra 20 forskellige nationer ansat i Nato i Lissabon herunder Danmark, Portugal og Norge. Det samlede antal ansatte udgører omkring 300 personer. Hertil kommer et mindre antal civilt ansatte. Der er typisk 4-7 danskere udstationeret hos Nato i Oeiras.

Ifølge Nato selv udgør JC Lisbon en økonomisk positiv indvirkning på det lokale erhvervsliv på årligt omkring 8 millioner euro. Specielt udlejere af glade for Nato medarbejderne, der som oftest med har råd til de lidt dyrere lejligheder og villa'er i Lissabon og omegn.

Mere information kan findes på Natos i Lissabons hjemmeside.

Herunder ses området ved Natos hovedkvartér i Lissabon lidt fra oven (med detaljer slørede af Google Maps). Som det kan ses ligger hovedkvarteret for Nato i Portugal ikke langt fra den berømte Carcavelos strand:


Se større kortKommentarer

Endnu ingen kommentarer