Portugals største fagforening CGTP demonstrerer i dag d. 5. juni 2008 i Lissabon på Avenida de Liberdade.
GGTP er imod ændringer i arbejdsmarkedslovgivningen (på portugisisk Código do Trabalho), som vil gøre det lettere at fyre ansatte i de portugisiske virksomheder. Som det er nu, er det forbundet med meget store omkostninger for virksomhederne at afskedige folk.
Det betyder langt hen af vejen at har man et fast job i Portugal, er der stor sandsynlighed for at man kan beholde det næsten uanset, hvordan ens egen indstilling og virksomhedens forhold udvikler sig.
CGTP er bange for at hvis der lukkes op for lettere adgang til at fyre ansatte, som for eksempel i Danmark, vil mange virksomheder lade et stort antal medarbejdere gå. Denne frygt er sandsynligvis ikke ubegrundet.
En gennemgribende rationalisering af det offentlige har været i gang et stykke tid. Det går langsomt, men dog fremad, men ansættelsesvilkårene er der indtil videre ikke rørt ved.
Demonstrationen slutter på Praça dos Restauradores i Lissabon.
Meget store lønforskelle i Portugal
CGTP er en traditionel paraplyorganisation i stil med danske LO.
Regeringen har i lang tid forsøgt at få taget hul på en revision af den portugisiske arbejdsmarkedslovgivning og har udgivet et forslag til, hvordan det skal foregå. Forslaget vil fratage arbejderne nogen af de rettigheder til kompensation ved afskedigelse, som haves i dag, og det mener CGTP ikke, at der kompenseres nok for.
Der er overordentligt store lønforskelle i Portugal mellem arbejdere og topledere i portugisiske virksomheder, og på mange måder er Portugal også et klassesamfund, hvor de rigeste har endog meget dyre vaner, mens den fattigere del af befolkningen kun lige har til dagen og vejen.
Ydermere er små selvstændige erhversdrivende ikke 'vant til' at betale skat af overskuddet i deres virksomheder, og det accepteres i realiteten fra myndighedernes side at små virksomheder på papiret i årevis ikke giver nævneværdigt overskud. Salget af Audi, BMW og Mercedes biler til denne samfundsgruppe fejler dog ikke noget.
CGTP fagforeningen er derfor bange for at magtbalancen på arbejdsmarkedet forskubbes med øget social ulighed til følge.
Set fra den socialistiske regerings synspunkt skal der snart ske en ændring på det portugisiske arbejdsmarked. Internationale organisationer som OECD og EU har gentagne gange påpeget at Portugals største hæmsko for vækst er de stive regler på arbejdsmarkedet. Portugal er et af de dyreste lande i verden for virksomheder at fyre folk i.