Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Champalimaud Foundation - elite-forskere i Portugal inden for neurologi og kræft

Det er sjældent at Portugal bliver nævnt i international forskningssammenhæng. Den åbenlyse grund er at der i forhold til de fleste rigere lande ikke foregår megen forskning i Portugal på internationalt niveau.

Portugal, som stadig betragtes som det fattigste land i Vesteuropa, bruger langt mindre end EU gennemsnittet 1,8% af BNP på forskning. Faktisk bliver det kun til et beløb lidt under 1% af BNP i Portugal. USA, som er et af verdens fremmeste lande inden for forskning bruger ifølge International Herald Tribune hele 2,8% af BNP på forskning.

Portugals forskningsmæssige ry vil dog med al sandsynlighed inden for en overskuelig årrække forbedres kraftigt.

Se ågså: Åbning af Champalimaud forskningscenter .

Antonio Champalimaud donationen
I 2004 afgik den hovedrige portugiser António de Sommer Champalimaud ved døden 86 år gammel.

Champalimaud havde formået at skab sig en formue inden for cement, forsikring og bankvirksomhed, som gjorde ham til én af Portugals rigeste mænd. En stor del af formuen stammer i øvrigt fra salget af Champalimauds portugisiske bankimperium til den spanske bank Santandér.

Antonió Champalimaud donerede i sit testamente en fjerdedel af sin formuen til forskning i Portugal og udlandet i det, som nu kendes som Champalimaud Foundation. Den samlede donation løber op i omkring 3,8 milliarder kroner.

Champalimaud Foundation
Forskningsfonden er efter grundlæggerens ønske opkaldt efter Antónios Chapalimaud's forældre og hedder derfor Anna de Sommer Champalimaud and Dr. Carlos Montez Champalimaud Foundation, men i daglig tale bliver det blot til Champalimaud Foundation eller på dansk Champalimaud fonden.

Fonden har til formål at forske inden for biomedicinsk teknologi, som på engelsk er det mere korrekte Biomedical Science and Engineering. Samtidig er fonden dedikeret til at fremme portugisisk forskning.

Formand for Champalimaud fonden er den tidligere portugisiske sundhedsminister Leonor Beleza.

Fokus på at skabe resultater for portugisisk forskning
Det biomedicinske fagområde er umådeligt stort og mange af de dygtigste universitetsuddannede forskerne fra de bedste (som regel private) portugisiske universiteter er hidtil taget til udlandet herunder USA, Frankrig og England for at blive del af et professionelt internationalt forskermiljø. Det er i øvrigt det samme problem danske videregående uddannelsesinstitutioner har.

Leonor Beleza's udfordring under opbygningen af en forskningsenhed i Portugal var derfor at tiltrække professorer, senior-forskere og Ph.d. studerende til et land stort set uden tradition for forskning på allerhøjeste niveau.

Ifølge International Herald Tribune tog Leonor Beleza på tur rundt i USA til nogen af de bedste amerikanske universiteter som MIT (Massachusetts Institute of Technology) og Johns Hopkins University i Baltimore for at se, hvordan hun bedst kunne gribe sagen an. På MIT mødtes hun med den japanske Nobelprisvinder fra 1987 (for banebrydende arbejder inden for immunologi) Susumu Tonegawa, som rådede den portugisiske kvinde til ikke at give op over for den tilsyneladende næsten umulige opgave, men i stedet være så ambitiøs som overhovedet muligt. Det ville efter Tonegawa's mening tiltrække de bedste hoveder. 

Således inspireret tog Beleza hjem og planlagde sammen med bestyrelsen hvilke områder Champalimaud fonden skulle satse mest på. Det blev til:

  • kræftforskning
  • basal forskning inden for neurologi

Begge områder har en høj relevans for almindelige mennesker og derfor relativ høj offentlig bevågenhed - desuden har disse to områder mere 'medie-tække' i forhold til mange andre områder indenfor biomedicin og -teknologi.

Se mere om Champalimaud fondens formålsparagraffer.

Nyt stort forskninscenter i LIssabon - CF Reasearch Centre
I år 2010 åbner der i Lissabon bydelen Belém (Pedrouços) et state-of-the-art kræftforskningscenter. Hovedbygningen vil indeholde et diagnose- og behandlingsområde i stueetagen og en forskningsafdeling på første sal. Der vil desuden blive bygget et auditorium med restaurant og udstillingsområde. Den trejde bygning vil indeholde et amphieteater ned til vandet ved Belém.

Det store artitektonisk superflotte kompleks (se video herunder) vil i alt omfatte 60.000 kvadratmeter. Sådan kommer centeret til at se ud:


C-TRACER
Man allerede igangsat C-TRACER programmet med center i Hydrabad i Indien, som koncentrerer sig om stamcelle-forskningens muligheder i forbindelse med øjen-sygdomme. C-TRACER har specielt fokus på Indien, Portugal og det øvrige lusofone sprogområde.

CF Neuroscience Programme
CF neuroscience et et grundforskningsprogram, som allerede er igang i Lissabon. 

Interesserede kan finde mere information på Champalimaud Foundation hjemmesiden. Der søges nye Ph.D. studerende hvert forår. Programmet for PhD studiet i Lissabon, som organiseres i samarbejde med Gulbenkian institutet kan findes på Gulbenkian Instituttets hjemmeside.

Programmet ledes af en amerikanske neurospecialist, den 39-årige Zachary Mainen.

Champalimaud fondens ledelse
Den højt repekterede portugisiske økonom António Borges (se tidligere artikel om Antonio Borges) er sammen med João Silveira Botelho medlem af The Executive Committee (direktionen).

Præsidenten for fonden Leonor Beleza blev personligt udpeget af António Champalimaud til at lede fonden. Desuden sidder der en bestyrelse med repræsentanter fra uddannelsesinstuitutioner, de portugisiske myndigheder og private virksomheder.

Champimóvel
Én af fondens mere udadvendte aktiviteter er en simulator, hvor børn kan rejse i menneskekroppen i et 3D univers. Den store simulator transporteres rundt i Portugal på en lastvognshænger, og ungerne er tydeligvis meget begejstrede for at lege med den dyre simulator.

Det er Champalimaud fondens håb at man kan vække børns interesse for neurologi og forskning i sygdomme ved at præsentere dem tidligt for menneskekroppens ukendte univers.

Den avancerede menneske-krop simulator Champimóvel, som udefra ligner og bevæger sig som en flysimulator, kører rundt og besøger skoler i hele Portugal og planlægger også at skulle til Spanien. Se præsentation af Champimóvel her:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer