Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Pedro Lamy og Tom Kristensen med i front i tidskørsel til Le Mans 24 timers løbet

Årets Le Mans løb (2008) starter lørdag d. 14. juni klokken 15 og fortsætter til søndag d. 15. juni samme tid.

Der er afholdt indledende tidskørsler onsdag og torsdag, og fredag er som altid hviledag for kørene, inden de skal ud i det fysisk krævende Le Mans løb i Frankrig. Hver bil har dog 3 kørere, som skiftes til at sidde bag rattet over de 24 timer løæbet varer.

Der køres i 4 forskellige klasser i det berømte 24-timers Le Mans løb:

  1. LM P1
  2. LM P2
  3. LM GT1
  4. LM GT2

Le Mans P1 klassen
Den fornemste klasse er Le Mans P1 racerne, som er langt de hurtigste og mest komplicerede biler. De fabriksejede LM P1 teams vinder som oftest, da det kræver en særdeles god portion penge at forberede en bil optimalt til løb.

Vigtigste konkurrenter i år er Audi og Peugeot. Peugeot har satset meget på deres Peugeot 908 HDi FAP racer, som man i øvrigt kunne se i live på den store biludstilling i Lissabon i 2008.

Peugeot 9008 - Biludstilling i Lissabon

Chaufførerne i LM P1 klassen er professionelle højtbetalte racerkørere. I år vil man kunne følge blandt andet:

Sådan ser en Peugeot 908 HDi FAP ud, når den bliver flyvende med 270 km/t under en træning for nyligt:
Le Mans P2 klassen
LM P2 klassen er en anelse langsommere end LM P1 og består af private teams med en meget professionel tilgang til racerløb (for ellers får de ikke lov at købe én af de seriøst hurtige racere, som kun produceres i begrænsede serier).

Set fra dansk synspunkt er LM P2 klassen spændende i år fordi der er dansk deltagelse med Team Essex.

Den danske multimillionær Peter Halvorsen har i bedste Karsten Ree stil (det er ham med Den Blå Avis) kastet sig over Le Mans racing med en spritny og hundedyr Porsche RS Spider. Den bil ser hurtig ud selv når den holder stille, og Team Essex tog den med til Portugal for nyligt for at teste på Estoril banen. Vi fik lov at låne et par billeder. Se dem i artiklen om Team Essex shake-down test på Estoril.

De danske kørere i LM P2 i Le Mans 2008 er:

  • John Nielsen i Porsche RS Spyder
  • Casper Elgaard i Porsche RS Spyder
  • Juan Barazi i Zytek 07S/2
  • Allan Simonsen i Lola Mazda

Le Mans GT1 klassen
I LM GT1 klassen konkurrerer biler i sportvognsklassen og alle modellerne kan i princippet købes af fabrikkerne. GT1 klassen er dog efterhånden så avanceret at også biler som Aston Martin DBR9 og Corvette C6-R er forbeholdt topprofessionelle teams med særdeles dybe lommer.

Den danske kører i LM GT1 i Le Mans 2008 er:

  • Jan Magnussen i Corvette C6-R

Le Mans GT2 klassen
I den langsomste klasse i Le Mans køres der i relativt normale standard-sportsvogne som Ferrari F430 GT og Porsche 911 GT3-RSR. Det sker også at en rigmand forsøger sig med andre eksotikere som eksempelvis Lamborghini Mucialago eller Spyker C8, men de fuldfører som regel ikke, og selv Ferraris gadebiler har også svært ved at holde til 24 timer med klampen i bund.

Det er faktisk kun Porsche som siden de glade Porsche 935 dage (en Porsche 935 i GT2 klassen vandt i 1979 hele Le Mans på grund af overlegen holdbarhed) har formået at skrue en 'privat-racer' sammen, som kan holde til 24-timers Le Mans løbet.

Den danske kører i Le Mans GT2 klassen i 2008 er:

  • Lars-Erik Nielsen i Ferrari F430 GT
Tidskørslens resultater
Pedro Lamy fra Portugal har med omgangstiden 3:23.954 opnået den 8. hurtigste tid i sin Peugeot 908 FAB LM P1 racer. Lamy blev nummer to ved sidste års Le Mans løb.

Tom Kristensen har med omgangstiden 3:24.432 i sin Audi R10 TDi den 10. hurtigste tid.

João Barbosa fra Portugal har med omgangstiden 3:35.020 d. 40. bedste tid.

Team Essex har med den tyske kører Maasen næstbedste tid i LM P2 klassen (og flot nummer 34 generelt foran mange LM P1 racere) i tiden 3:33.441. John Nielsen i samme bil kørte en omgang til tidstagningen på 3:38.621. Casper Elgaard kørte i tiden 3:40.072.

De 5 hurtigste omgange til tidskørslen blev alle kørt i Le Mans P1 raceren Peugeot 908 FAP. Se dokument med resulteterne fra Le Mans hjemmesiden (åbner i pdf).

Peugeot's gode tider betyder at bilen med Pedro Lamy starter i Pole Position. Pedro Lamy's Peugeot har nummer 8 på siden. De øvrige to Peugeot 908 HDi FAP starter på plads 2 og 3. Tom Kristensen er med sit Audi Team (i vognen med nummer 2 på siden) nummer 4 til starten i 2008 Le Mans 24 timers løbet.   

UPDATE 15. juni 2008
Tom Kristensen vandt overraskende sit 8. Le Mans løb i vogn nummer 4. Peugeot bilerne var ganske vist hurtigere, men Tom K's Audi var mere stabil og kunne bedre lide (eller også var det Hr Kristensen som kunne) regnvejret som lagde sig over Le Mans natten til d. 15. juni. 

Danske Team Essex blev flot nummer to i Le Mans LM P2 klassen.


Kommentarer

Endnu ingen kommentarer