Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Vilde heste i Portugal i fare for udryddelse

I det nordlige Portugal lever der en helt speciel hesterace.

Den vilde Garrano hest findes i bjergene omkring Arga, Amarela, Gerês og Cabreira og er naturligvis fredet, men ulvene i området gør hvert år bestanden mindre ved at tage op til 50% af Garrano hestenes føl, udtaler Dr. José Leite i juni 2008 til den portugisisk-engelske avis The Resident.

José Leite er medlem af bestyrelsen for Vieira do Minho Garrano opdrætter foreningen (Associação de Criadores de Equinos de Raça Garrana forkortet ACERG), og selv om der gøres et stort arbejde fra foreningens side for at beskytte dyrene, er han bekymret for udviklingen.

Omkring 95% af Garrano hestene i Portugal lever fortsat som vilde heste, men hvis der ikke gøres endnu mere for at beskytte dem, vil den vilde bestand i løbet af 20 år uddø, siger José Leite.

Man mener at der er omkring 1600 vilde heste tilbage i Portugal. Alle vilde heste har siden 1994 været klassificeret som en truet dyreart i Europa.

Garrano Hesten
I Spanien kaldes Garrano hesten også for Navarra, og i Portugal benævnes den af og til som Minho-hesten efter Minho regionen i Nordportugal, som mest er berømt for vinho verde vinen og for sin fantastiske natur.

Garrano hestens farve er altid flot kastagnebrun, og de vilde heste forcerer med lethed særdeles bjergrigt tærren på deres korte stærke ben.  

En Garrano bliver normalt kun omkring 1,30 meter over skuldrene og er derfor en pony. Man mener at Garrano pony'en stammer fra Andalusier og fra Den Gæliske Pony. Desuden indførte Portugal på et tidspunkt arabere til bestanden, for at gøre Garrano'en mere velegnet som arbejdshest herunder brug i hæren.

Navnet Garrano stammer omrindeligt fra det gæliske Garron eller Garran, som er betegnelsen for et skotsk 'highland' pony.

Vil man gerne opleve Garrano hesten, kan man være heldig at se den i Geres Nationalparken i Nordportugal. Se herunder en turistvideo med en vild, men tillidsfuld Garrano:Relaterede artikler:
Den 20. Internationale Lusitano Festival i Cascais juni 2008

Se også:
Billigt feriehus i nærheden af Geres Nationalparken i Portugal - se endnu en video med vilde portugisiske heste
Lusitano hesten fra Portugal - alt om stambog, blodlinier, farver og kendetegnKommentarer

Endnu ingen kommentarer