Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Ny OECD rapport om Portugal

Den økonomiske samarbejdsorganisation OECD undersøger hvert 1½-2 år alle medlemslandenes økonomiske forhold og udgiver derefter en rapport med konklusioner og anbefalinger.

OECD består af 30 industrilande primært fra Europa, men også USA, Canada, Mexico, Japan, Sydkorea, New Zealand og Australien er med.

En ny OECD rapport om Portugal blev offentliggjort i dag d. 25. juni 2008. Der er opmuntrende nyt om dele af Portugals økonomi, men så afgjort også advarsler om forestående økonomisk nedtur med mindre Portugal sætter fuld fart på arbejdsmarkedsreformerne.

Konklusioner fra OECD
Man kan vælge at være enig eller det modsatte, men OECD er ikke bange for at komme med anbefalinger, og det er ret beset også det organisationen er sat i verden for. Her er de vigtigste anbefalinger og bemærkninger fra OECD til Portugal i juni 2008:

  • Der skal mere fart på arbejdsmarkeds-reformerne, hvis Portugal skal indhente de rige EU lande økonomisk. Portugals økonomi er i fare for at stagnere på grund af stive ansættelsesregler og ekstremt høje kompensationer til medarbejdere ved afskedigelse. Det gælder både i den offentlige og private sektor, selv om man dog er ved at tage fat om problemerne i den offentlige sektor ved at indføre nye ansættelsesforhold.
  • Portugal har efter de seneste opgørelser en meget lav vækst i BNP på kun 1,5% sammenlignet med andre lande i Europa. Det giver grund til bekymring.
  • Der er potentielt økonomisk dårlige tider på vej til Portugal som følge af kreditkrisen, som har sit udgangspunkt i USA. Portugisiske banker er eksponerede, men den største direkte indvirkning på Portugals økonomi er at det bliver sværere og dyrere at låne til forbrug og investering.
  • Efterspørgslen efter portugisiske varer fra udlandet ventes at stagnere som følge af det generelt forværrede internationale økonomiske klima.

På den positive side angiver OECD følgende:

  • Portugal har formået at skære underskuddet på de offentliges budgetter ned til 2,6%, hvilket er mindre og dermed bedre, end det forventede. OECD udtrykker faktisk sin posititve overraskelse over den portugisiske regerings udgiftspolitik. Der må dog ikke slækkes nu, så portugiserne må efter OECD's mening finde sig i stramme offentlige budgetter i endnu en årrække indtil underfinansieringen af udgifterne i den offentlige sektor er væk.
  • Portugal har stort udbytte af sit EU medlemskab, og erhvervslivet i Portugal er godt igang med at transformere de mange 'gammmeldags' produktionsvirksomheder til moderne effektive højteknologiske virksomheder med større international markedsdækning og produktudbud.
  • De udenlandske investeringer i Portugal er en styrke for landet og kan hjælpe med til at drive væksten i opafgående retning.
  • Der er gjort fremskridt i effektiviseringen af den offentlige sektor i Portugal herunder udvidet anvendelse af internet services for borgerne.

Den vigtigste besked fra OECD er at arbejdsmarkedet i Portugal skal liberaliseres og effektiviseres. Istedet bliver man nødt til, som i de nordiske lande, at betale mere i social støtte til arbejdsløse borgere, mener OECD.

Der er også behov for mere og bedre uddannelse af borgerne i Portugal for at kunne nå op på et uddannelsesniveau, som svarer til de øvrige OECD lande.

Se hele OECD 2008 rapporten om Portugal på OECD's hjemmeside.

Relaterede artikler:
Portugals økonomi 2008
Inflation i Portugal (marts 2008)
Arbejdsløshed i Portugal (marts 2008)Kommentarer

Endnu ingen kommentarer