Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJuly 2008 - Indlæg

Stort kobber-zink fund i Portugal

Den canadiske Lundin Mining Corp mine-virksomhed, som arbejder i blandt andet Irland, Sverige, Spanien og Portugal bekendtgjorde torsdag d. 17. juli 2008 at der er gjort et stort fund af highgrade kobber-zink i Neves-Corvo ikke langt fra byen Castro Verde i Alentejo regionen (klik her for lokalt kort).

Fundet kaldes Lombador East og er af samme karat som nogen af verdens største kobber-zink fund i eksempelvis Kid Creek i Ontario og Red Dog minen i Alaska. Det canadiske selskabs aktier steg prompte 8% på børsen i Toronto efter pressemeddelelsen fra Lundin mining Corp, skriver Reuters. Se mere på Lundin Mining hjemmesiden.

Byen Castro Verde er en typisk portugisisk mindre by i det centrale Alentejo med små 5.000 indbyggere. Afstanden til Lissabon er omkring 190 kilometer og til Faro i Algarve omkring 100 kilometer. Området omkring Castro Verde er tyndt befolket og kork-ege er blandt den mest almindelige beplantning. Castro Verde er ét af de varmeste byer i Portugal om sommeren med målte temperaturer op til 43 grader. Kommer man forbi Castro Verde er der på kommunens hjemmeside en udemærket liste over restauranter med menu'er.

Se også: Stort kobberfund i Portugal i 2010

Castro Verde er et geologisk interessant område og mange forskere og studerende fra ind- og udland har besøgt byen og minen Neves-Corvo. Her et stemningsbillede fra livet i Castro Verde, hvor livet går lidt langsommere end i storbyerne:


Guldgravere i Algarve
Helt så heldige med minedriften har man ikke været endnu på Algarve, hvor et norsk firma ved navn Wega Mining har lagt bud ind på retten til at gå på jagt efter guld, sølv, kobber, zink og bly.

Det norske bud er givet via det portugisiske datterselskab Empreendimentos Mineiros e Participações og omfatter retten til at søge i et område på 270 kvadratkilometer i nærheden byerne Aljezur, Monchique og Portimão.

Wega Mining er allerede involveret i efterforskning efter værdifulde metaller i 7 andre områder i Portugal.

Din vurdering:IMF forudser fald i den økonomiske vækst i Portugal

Den internationale valutafond i Washington har d. 17. juli 2008 kommenteret udviklingen i Portugals økonomi.

I lighed med den portugisiske nationalbank forudser IMF (International Monetary Fund) et fald i væksten i Portugal. Det mest sandsynlige er at Portugal i 2008 vil opleve en vækst på 1,2 %, mener IMF, og faldet forventes at fortsætte således at væksten i 2009 kun ender på 1%.

Oprindeligt blev væksten i 2008 anslået af den portugisiske regering til mellem 2% og 2,2%.

Portugal selv skyld i manglende vækst
Selv om de ændrede forventninger i høj grad skyldes den økonomiske krise, som hele den vestlige verden synes på vej ind i, mener IMF at Portugals problemer i høj grad er selvforskyldte.

Portugal har ifølge økonomerne i IMF i mange år levet over evne og regningen betales nu i form af skrappe besparelser på de offentlige udgifter og stram økonomi for mange almindelige portugisere. Gældsbyrden for både private, virksomheder og det offentlige i Portugal er høj i forhold til andre lande, og man har ifølge IMF ikke foretaget de strukturelle ændringer, der skal til for at øge produktiviteten.

Et lyspunkt er at eksporten forventes at stige, mens den indenlandske efterspørgsel vil stagnere eller måske endda falde. Nedsættelsen af momsen til 20% per 1. juli vil dog afbøde faldet i den indenlandske efterspørgsel.

Inflationsmæssigt vil Portugal fortsat holde sig under EU's gennemsnit selvom der forventes øget inflation i 2008 før inflationen igen falder i 2009.

IMF anbefaler at Portugal fortsætter og forstærker de strukturelle ændringer af økonomien, som den nuværende portugisiske arbejdsmarkedslovgivning holder tilbage.

Danmark på vej ind i recession
Selv om Danmark er et langt rigere land end Portugal, har man også her problemer med produktiviteten. I Danmark arbejdes der mindre i forhold til udlandet og selv om effektiviteten er høj, når der arbejdes, er det ikke nok. Samtidig er arbejdskraften dyr i Danmark i forhold til udlandet.

Faktisk ser det ikke særligt godt ud med produktiviteten i Danmark. Ud af 28 lande er Danmark ifølge OECD 3. sidst med produktivitetsforbedringer. Gennemsnitligt er produktiviteten i Danmark fra 1996-2006 kun steget med 0,9%. I Norge, Sverige, England og Finland er den i perioden gennemsnitligt steget over 2% per år. I 2007 mener Danmarks Statistik ligefrem at produktiviteten i Danmark faldt.

Mere bekymrende på kort sigt er at Danmark tilsyneladende er på vej ind i recession efter at den økonomiske aktivitet i Danmark i to kvartaler i træk ikke er vokset, men tværtimod blevet mindre. Se dybdegående artikel om dansk økonomi set fra udlandet på WSWS.org. Nyheden om recession i Danmark er gået verden rundt og har blandt andet forårsaget storudsalg af danske aktier fra udenlandske investeringshuse. 'Udsalget' er blandt sat igang af følgende Reuters artikel om dansk økonomi.

Nordea banken i Danmark har også kommenteret på de dårlige vækst-tal og mener i en artikel i Børsen at påsken i 2008 faldt således, at der er mistet fire arbejdsdage, hvilket skulle overvurdere nedgangen i økonomien en smule. 

Relaterede artikler:
Se oversigt over artikler om Portugals økonomi (opdateres løbende)

Din vurdering:Portugal modtager ny ubåd i Kiel

Ubåde er for mange militært isenkram fra en svunden tid, hvor den kolde krig i Europa fik landene på hver sin side af jerntæppet til konstant at rasle med sablen.

Det er imidlertid lykkedes for flådeofficererne at overbevise den socialistiske regering i Portugal om at der er brug for 2 nye topmoderne ubåde til afløsning for de 3 ubåde fra sidst i 60'erne, som den portugisiske flåde i øjeblikket råder over.

Det forlyder at de portugisiske generaler har givet alle mulige og relativt usandsynlige grunde til at skulle patruljere under havet. Den mest gangbare begrundelse er noget i retning af at man ikke ved, hvad der sker i løbet af de næste 30 år - og det kan der jo ikke rigtig argumenteres imod.

Udover patruljering omkring Madeira og Azorerne er der fra flådens side særlig interesse for trafikken gennem Gibraltar-strædet, som alle lande langs Middelhavet (også dem som ikke er øverst på EU's venne-liste) anvender som port til Atlanterhavet. Et generelt argument for ubåde i mange lande er i øvrigt at en ubåd er så svær at uskadeliggøre (med mindre fjenden har en ubåd, der er bedre) at en enkelt af slagsen kan holde et område i et 'jerngreb' uden at løsne så meget som et enkelt skud.

'Black Hole' ubådene
Det nye legetøj bliver bygget i Kiel hos ubådseksperterne Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), som er en del af den store ThyssenKrupp koncern.

De 68 meter lange fartøjer er spækket med den nyeste teknologi og kaldes også havets 'sorte huller' fordi de kan operere så lydløst at de på det nærmeste er umulige for fjenden at opdage. Hver ubåd har en besætning på 32 mand og kan holde sig neddykkede i ugevis.

Netop muligheden for ikke at komme op til overfladen gennem længere tid regnes for en stor strategisk fordel, og de nye Class 209PN ubåde drives derfor frem af både dieselmaskineri (når man har adgang til overfladen) og brændselsceller (neddykket). Se også artikel fra det militære tidsskrift Jane's.

Overrækkelse i Kiel
Ubådene repræsenterer en betragtelig investering på¨omkring 800 millioner euro for Portugal, men forventes til gengæld at være operative i 30 år.

Formanden for det portugisiske parlament Jaime Gama var d. 15. juli 2008 med fruen i Kiel for at modtage den første ubåd. Se også pressemeddelelse fra HDW værftet

Herunder video med overrækkelsen af det gode skib NRP Tridente i Tyskland ledsaget af militær hornmusik, taler og champagne:

 

Danske ubåde
Den danske flåde havde gennem mange år 2-4 operationelle ubåde. I november 2004 blev den sidste danske ubåd Sælen taget ud af tjeneste til stor beklagelse for søværnet i Danmark. Se historien om afslutningen på en epoke af Johnny Balsved på Navalhistory.dk.

Ubåde.dk findes en liste over alle den danske flådes ubåde gennem tiderne.

Vi må heller ikke glemme Danmarks måske største ubådsenthusiast. Milliardæren Karsten Ree hev i 1993 den tyske U-534 ubåd op af havet ud for Anholt under stor mediebevågenhed - specielt efter at han havde affyret et varselsskud med sit gevær efter en helikopter fuld af journalister. Det viste sig dog at U-534 ikke indeholdt de store mængder af kunstskatte (tyvegods), som man havde håbet på. U-534 står nu i Birkenhead i England, men er blevet skåret op i 4 stykker for at museeumsgæsterne bedre kan studere ubåden. Museet åbner for besøgende til ubåden i september 2008. Din vurdering:Stort motorcykeltræf i Algarve 17-20 juli 2008

Turister på Algarve og i særdeleshed i byen Faro vil i den kommende weekend kunne opleve Portugals største motorcykel-træf på tæt hold.

Den 27. Concentração Internacional de Motos i Faro starter torsdag d. 17. juli 2008 klokken 21.30.

Motorcyklister med flyet
Mange MC enthusiaster fra det sydlige Europa vælger naturligvis at køre til Faro, men der er også mange specielt engelske motorcyklister, som sætter sig på flyet istedet og efterlader motorcyklen derhjemme. Enkelte tager dog ifølge portugisiske aviser hjelmen med i flyet - just in case.

Arrangørerne forventer op mod 40.000 gæster, hvoraf mange vender tilbage år efter år. Til at hjælpe med at få alt til at klappe, som det skal, er der 950 frivillige, som blandt andet medvirker til at arrangere følgende events:

 • Åbningsfest kl. 21.30 torsdag d. 17. juli
 • Koncert med blandt andet Babylon Circus fra kl. 21.30 fredag d. 18. juli
 • Sardinfest kl. 13 lørdag d. 19. juli
 • Motorcykeludstilling fra kl. 14 lørdag d. 19. juli
 • Miss Faro konkurrence kl. 18 lørdag d. 19. juli - se usencureret video fra Faro MC festival 2007 nedenfor
 • Stort bike show fra kl. 21.30 lørdag d. 19. juli
 • Koncert med blandt andet Gary Moore fra kl. 22 lørdag d. 19. juli
 • Morgenmad fra kl. 8.00 søndag d. 20. juli
 • Motorcykel parade kl. 10 søndag d. 20. juli
 • Afsluttende frokost kl. 12 søndag d. 20. juli

Motorcykeltræffet foregår på det 320.000 m2 store festivalområde Quinta do Vale das Almas tæt på Faro lufthavn. Der er gratis busser fra lufthavnen til festivalområdet. Mere information på Faro motorcykelklubs hjemmeside.

Se herunder video fra Faro 2007 motorcykeltræf (ikke for de sarteste):

Din vurdering:Færre pollen på vestvendte kyster i Portugal og Spanien

Mange skandinaver døjer med allergi- og astma-relaterede gener. Den ofte høje luftfugtighed og generelt lavtliggende terræn, kornproduktion og mange arealer med græs i Danmark og Sydsverige gør sommeren til en blandet fornøjelse for mange allergikere.

En stor del af allergikerne i Danmark døjer med snue, løbende øjne og eventuelt i sværere tilfælde med åndedrætsbesvær. Det danske Astma-allergi Forbund rådgiver i et interview med Politiken i juni 2008 om, hvor allergikere bedst kan holde ferie for at ungå høje koncentrationer af pollen.

Lise Nørgaard fra Astma-allergi Forbundet udtaler at vestvendte kyster i for eksempel Norge, Sverige, Spanien og Portugal er ideelle - specielt de steder, hvor der er pålandsvind. Også den jyske vestkyst nævnes som en mulighed. Ligger ferieområdet mere end 1500 meter over havets overflade er det også en fordel.

Pollental for Portugal
Der er forskel på, hvornår pollentallet topper i de enkelte lande i Europa. I Irland og England er foråret tidligere igang end i Skandinavien og store koncentrationer af pollen forekommer ofte allerede i maj-juni - specielt i de mange lavtliggende egne af England.

I Portugal og Spanien findes der naturligvis også pollen, men koncentrationerne er som regel langt mindre ved Portugals og Spaniens vestvendte kyster end i den nordlige del af Europa, og varmen i Sydeuropa bevirker desuden at luftfugtigheden som oftest er lavere end i Danmark, hvilket har en positv indvirkning på allergikeres velbefindende.

Her er en oversigt over pollen i Portugal, som de typisk fordeler sig:

 • Birkepollen - stort set ingen undtagen i Nordportugal fra marts til april
 • Græspollen - mange i Alentejo området og i det centrale Portugal, også en del i Lissabon, men relativt få på Lissabonkysten (vest for Lissabon ud til vandet) og endnu færre på Algarvekysten i Sydportugal. Maj og juni er de værste måneder for græspollen i Portugal. Fra midt i juli er sæsonen for græspollen i Portugal som regel overstået. Se link nedenfor.
 • Bynkepollen findes normalt ikke i Portugal
 • Egepollen - mange på Algarve i april og også en del i resten af Portugal i april og maj måned. Portugal har mange kork-ege.
 • Olivenpollen - mange i maj i hele Portugal

Se mere om pollen i Portugal på Polleninfo.org.

Vi ved af egen erfaring at en græspollenallergi, som 'kom op til overfladen' hver sommer i Danmark og England er forsvundet i Portugal.

For pollenallergikere er det generelt en god ide at gå i bad og vaske hår inden man lægger sig til at sove. Skifter man desuden sengetøj meget ofte og specielt hovedpudebetræk, kan mange gener undgås.

Din vurdering:Vale de Lobo Grand Champions tennisturnering 5-8 august 2008

I det smukke og eksklusive Vale de Lobo område på Algarve afholdes igen i år Grand Champions tennisturnering med stjerner fra 1980'erne og 1990'erne.

I år deltager følgende spillere:

 • Marcelo Rios fra Chile
 • Sergi Bruguera fra Spanien
 • Thomas Muster fra Østrig
 • Guillermo Vilas fra Argentina
 • Henri Leconte fra Frankrig
 • Fernando Meligeni fra Argentina
 • João Cunha e Silva fra Portugal

Det største trækplaster i årets turnering er dog uden sammenligning Bjørn Borg, som efterhånden er blevet 52 år gammel. Det svenske ikon startede sin professionelle karriere allerede i 1973 - to år før Marcelo Rios blev født.

Opvisnings-turneringen med de aldrende stjerner afholdes fra d. 5. til d. 8. august 2008. Se mere på Grandchampions.org, hvor man også kan bestille billetter.

Vale de Lobo
Vale de Lobo er kendt for sine golfbaner, 5 stjernede hoteller og særdeles gode tennisfaciliteter med i alt 14 baner til rådighed.

Ferieområdet Vale de Lobo ligger omkring 20 minutters kørsel vest for lufthaven i Faro syd for byen Loulé. Det er ikke det billigste sted at holde ferie på Algarvekysten, men så afgjort anbefalelsesværdigt, hvis man gerne vil forkæles.

Er man til afslapning med spa/wellness, fitness, golf, ridning eller tennis samt naturligvis flotte sandstrande og udsigter over havet er Vale de Lobo måske det bedste ferieområde på Algarve.

Herunder en (reklame) video fra det smukke Vale de Lobo område:

Se også:
Kort over Algarve
Algarve som feriedestination
Vejret på Algarve
Golf på Algarvekysten
Biludlejning på Algarve

Din vurdering:Team Essex Le Mans racer i Dunlop dæktest på Estoril

(Se billeder og video nederst i artiklen!) 

Der køres ikke Le Mans Serie løb på Estoril banen vest for Lissabon. LM racerne er udover at være hundedyre også nogen af de hurtigste baneracere i verden kun overgået af Formel 1. I øjeblikket er Estoril banen ikke godkendt til løb med så kraftige biler, men teste må man gerne, og til dette formål er Estoril en yndet vinterbane på grund af klimaet og relativ billig mulighed om sommeren.

Den 15. og 16. juli 2008 testede flere af Le Mans serie teams'ene dæk med producenten Dunlop på Estoril. Et sikkert tegn på at de usædvanligt kraftige biler kører på Estoril er at larmen er øredøvende på banen. Selv flere kilometer væk er man i de rette vindforhold ikke i tvivl om at der køres ræs med kraftige biler, og havde det været i Danmark ville halvdelen af Portugalnyts naboer have klaget til kommunen.

Nu betragtes motorsport i Cascais heldigvis som en turistattraktion og dermed vigtig indtægtskilde for området. Borgmesteren i Cascais har for nyligt ladet sig fotografere på Estorilbanen til et populært portugisiske motorblad og udtalte i den forbindelse, at man ønsker at bevare banen og løbene som en del af Cascais-Estoril områdets sports- og kulturtilbud. Vi håber i al beskedenhed på en opgradering af banen til Formel1, som sidst blev kørt på Estoril i 1996.

Team Essex på Estoril
Blandt de deltagende teams i Dunlop dæktesten var Team Essex fra Danmark med deres 2008 Porsche RS Spyder Evo, som indbragte det professionelle danske team en flot 2. plads i LM P2 klassen i årets 24-timers Le Mans løb i Frankrig  i juni 2008. Team Essex er endda nævnt på Porsches officielle hjemmeside. Større respekt får man sjældent som team i motorsportsverdenen.

Med John Nielsen som kører var Team Essex og Porsche RS Spýder raceren igen på Estoril til dæktest, og teamejer Peter Halvorsen kiggede også forbi.

Vi fik lov at komme med ind på banen og se Team Essex på en normal arbejdsdag på Estoril, hvor temperaturen sneg sig op på 25 grader i skyggen. Se billeder herunder:Spændende racerbiler på Estoril
Selv om den blåskinnende Porsche RS Spyder fra Team Essex så afgjort var Dunlop testens frækkeste racer, var der flere spændende biler på banen d. 16. juli.

Team Chamberlain-Synergy fra England var mødt op med deres Lola AER B06/10 LM P1 racer fra 2006, som i sin skriggule bemaling er let at genkende. I junis 24-timers løb i Frankrig i 2008 måtte Chamberlain-Synergy LM P1 team'et dog udgå efter 87 omgange på grund af motorproblemer. Så vidt vi kunne vurdere var Team Essex LM P2 raceren i øvrigt hurtigere på Estoril under dæktesten end Chamberlain-Synergi LM P1 raceren. Det forlød efterfølgende at det var den tidligere Formel1 verdensmester fra 1992 Nigel Mansell, som sammen med sin søn Leo på skift sad i Chamberlain-Synergy raceren på Estoril.

Virgo Motorsport fra England medbragte en Ferrari F430 Challenge GT2 bil til Dunlop dæktesten på Estoril. Den gule Ferrari udgik tidligt i årets 24-timers Le Mans løb, men ligger på førstepladsen i LM GT2 serien efter tre løb og to sejre. Kører Rob Bell havde i 2007 danske Allan Simonsen som kollega i Virgo Motorsport.

Desuden var det delvist portugisiske Le Mans LM P2 serie team Quifel ASM så vidt vi kunne se til stede med deres Lola AER B05/40 racer LM P2. Quifel sluttede på en 4. plads i årets 24 timers Le Mans løb og deltager også i Le Mans serien.

Vi fik også et glimt af, hvad der lignede det amerikanske Autocon Creation CA07-Judd LM P1 blå racer til Estoril dæktesten.

Se billeder af Chamberlain-Synergy, Autocon Creation, Virgo Motorsport og Quifel ASM racerne herover (efter Team Essex billederne). 

Herunder ses video med Team Essex Porsche RS Spyder i pitten på Estoril:Relaterede artikler:
Team Essex tester på Estoril (februar 2008)
Team Essex i 24-timers Le Mans 2008
Team Essex i 24-timers Le Mans 2009

Se også:
Estoril banens historie

Din vurdering:Dansk bølgeenergi måske på vej til Portugal

Den danske virksomhed Wave Dragon har endelig fået investorer og dermed grønt lys til at konstruere et fuld-skala bølgeenergianlæg på 7 MW ud for Wales i 2009, skriver Børsen.

Såfremt anlægget i Wales til i alt 170 millioner kroner, som er finansieret af blandt andet EU med 50 millioner, viser sig at fungere tilfredsstillende, står der portugisiske og britiske investorer i Portugal parat til at investere omkring 800 millioner kroner i 7-10 anlæg i Atlanterhavet udfor Portugals vestkyst over de næste 2-3 år, udtaler bestyrelsesformand i Wave Dragon Hans Christian Sørensen.

Wave Dragons historie
Idéen til bølgeenergi anlægget er Erik Friis-Madsen's, som allerede sidst i 1980'erne begyndte at interessere sig for bølgeenergi. I 2004 blev det første Wave Dragon anlæg sat i drift i Nissum Bredning i Thy.

Bølgehøjden og de relativt rolige omgivelser i Nissum Bredning var fra starten ment som en test under beskyttede forhold. For at genere støm på et niveau, som er profitabelt, skal bølgekraftanlæg ligge i farvande med relativt mange bølger, og det vil sige i havet. For at kunne tåle de langt hårdere påvirkninger og generere strøm til at investeringen betaler sig, skal et bølgeenergianlæg desuden være større end testanlægget i Nissum Bredning.

Wave Dragon konstruktionen
Bølgekraftmaskinen ser ikke ud af meget, men langt det mest af energiproduktionen sker under vandet, og konstruktionen har derved en stor fordel fremfor vindmøller, som ikke er lette af overse. Herunder en forklaring af principperne og billeder fra Nissum Bredning:


Som det nævnes i den EU sponserede video har ingeniører fra mange lande allerede været involverede i udviklingen af Wave Dragon. Se også Wave Dragon hjemmesiden. Den bedste offentlige gennemgang af Wave Dragon projektet indtil nu findes dog i en artikel skrevet af Jens Peter Kofoed og Anne-Louise Stranne Petersen, som begge har arbejdet med projektet på Aalborg Universitet. Se artiklen om Wave Dragon bølgeenergi projektet (downloades som pdf).

I Portugal vil virksomheden Tec Dragon stå for udviklingen af de planlagte 50MW bølgeenergi farme under forudsætning af at strømproduktionen i Wales forløber tilfredsstillende. Se mere om TecDragon.

Wave Dragon er i øvrigt ikke den eneste bølgeenergi-idé i Europa. I øjeblikket testes der bølgeenergimaskiner fra den engelske virksomhed Ocean Power Delivery Ltd  i Portugal. Se artikel og video med Pelamis 'søslangerne' udfor Portugals kyst.

Relaterede artikler:
Danfoss frygter at Portugal løber med milliardmarked

Se også:
Oversigt over artikler om vedvarende energi i Portugal (opdateres løbende)

Din vurdering:Portugal miljømæssigt blandt verdens bedste nationer i ny undersøgelse

De to velrenomerede amerikanske universiteter Yale og Columbia har med støtte af World Economic Forum og European Committee udført en meget omfattende undersøgelse af alle verdens landes miljøpolitik og miljømæssige resultater.

Det er der blandt andet kommet en meget avanceret og spændende hjemmeside ud af, som indeholder informationer om et stort antal miljømæssige indikatorer i de enkelte lande. Hjemmesiden kaldes Environmental Performance Index og er særdeles relevant 'pensum' for såvel nationale som EU politikere.

25 miljømæssige indikatorer
Undersøgelsen tager udgangspunkt i 25 indikatorer, som inddeles i følgende 6 hovedgrupper:

 • Miljømæssig sundhed
 • Luftforurening
 • Vandressourcer
 • Biodiversitet og leveområder
 • Produktive naturlige ressourcer
 • Klimaforandringer

Alle lande kan sammenlignes via det sammenlagte EPI (Environmetal Performance Index), og der kan desuden ses grafer for, hvordan landene fordeler sig i forhold til indbyggertal, indkomst per indbygger, demokratisering og meget andet.

Endelig er det muligt at udvælge specifikke grupper til nærmere analyse. Den store mængede data er let at håndtere og der er desuden direkte link til egen Wiki, således at man kan lede dybere ind i tallene.

Resultat af undersøgelsen EPI 2008
Det mest fremtrædende resultat af undersøgelsen er EPI er ranglisten af verdens lande i miljømæssig sammenhæng.

Her kan man se at relativt ukendte nationer i miljømæssig henseende faktisk gør det godt. Costa Rica ligger eksempelvis på en 5. plads på verdensplan for godt miljø. Letland er nummer 8 og Columbia nummer 9.

Modsat finder man også lande, som udfra økonomiske forhold burde gøre det bedre. Irland er nummer 19, Brasilien 77, Holland nummer 11, og USA er også langt nede på listen som nummer 33. Heller ikke Danmark er i forhold til øknonomisk formåen og selvopfattelse særligt pænt placeret som nummer 13.. Se også artiklen 'Beskeden dansk miljøindsats' i Berlingske Tidende fra 2. juli 2008.

Portugal er relativt pænt med som nummer 17. Landet halter dog bagefter på biodiversitet og beskyttelse af naturlige leveområder, hvilket kan ses bedst af undersøgelsens landefakta for Portugal (før musen henover de enkelte indikatorer for at se mere).

Undersøgelsens bedst placerede nationer er Schweiz, Norge, Sverige og Finland.  

Din vurdering:Fodboldnyt fra Portugal juli 2008

Portugal møder Brasilien
Der er arrangeret træningskamp mellem Portugal og Brasilien d. 11. november 2008 i Brasilien. Kampen finder sted på Bezarrão stadium i Braziliens hovedstad Brasília. Brasilien har endnu ikke vundet over Portugal i det nye årtusinde. I de i alt tre møder har Portugal sejret i de 2 og én kamp er endt uafgjort.

Ny Portugisisk landstræner
Sir Alex Ferguson i Manchester har indtil videre al mulig grund til at være misfornøjet med sin nye kollega Scolari i Chelsea. Ikke blot rådgav han under EM Manchester Uniteds bedste spiller til at skifte til Real Madrid, men nu har han også givet plads til at Manchester United mister Carlos Queiroz, som har været Fergusons assistenttræner og højre hånd gennem mange år. Se mere om den nye portugisiske landstræner.

Deco med Scolari til Chelsea
Den portugisiske stjernespiller Deco har skiftet til Chelsea. Den tidligere FC Barcelona spiller Deco, som oprindeligt er fra Brasilien, er Chelsea træner Scolari's første store indkøb på sin nye og meget indbringende post som manager for Chelsea.

Luiz Felipe Scolari, som betegner sig selv i The Guardian d. 14. juli som 'A Massive Gamble' for Chelsea får efter sigende 5 millioner engelske pund i årsløn. Se også baggrundsartikel om Scolari i engelske The Guardian.

Chelsea betalte 10 millioner euro i transfer til Barcelona for at få Deco til England.

Quaresma til Inter med José Mourinho
Den portugisiske landsholdsspiller Ricardo Quaresma blev i juni 2008 manager José Mourinhos første store indkøb sit nye job hos Inter Milan i Italien. Quaresma handelen koster Inter 35 millioner euro og med i prisen er desuden midtbanespilleren Pele, som herefter spiller for FC Porto.

Portugisere til dansk fodbold
Den unge portugiser Tiago Joao Targino da Silva har d. 10. juli skrevet kontrakt med fodboldklubben Randers FC. Angrebsspilleren Tiago Targino er foreløbig på udlån fra Vitória de Guimaraes, som blev nummer 3 i den portugisiske liga i sæsonen 2007/2008. Randers FC har en option på at købe det unge talent, som har spillet på Portugals U21-landshold.

Randers FC's hovedsponsor og bestyrelsesformand er i øvrigt ejendomsmatadoren Peter Halvorsen, som også ejer Team Essex motorsports teamet der ofte tester på Estoril banen i Portugal og deltog i årets Le Mans løb i Frankrig.

Det er den danske agent Lars Skjøth, som er en del af First Artist Scandinavia, som har fået aftalen med Tiago Targino i stand. Lars bor i Portugal, hvor han tager sig af den portugisiske afdeling af First Artist Scandinavia. Lars Skjøth fra First Artist Scandinavia har også været primus motor i at få den portugisiske forsvarsspiller Helder Cabral til Vejle. Helder Cabral kommer fra klubben Estela de Amadora i den portugisiske liga. 

Cristiano Ronaldo på rekreation i Sintra
Christiano Ronaldo fik ikke den ventede succes i Euro 2008 slutrunden, men scorede dog et enkelt mål for Portugal.

Til gengæld blev han som ventet sammen med landstræner Scolari midtpunkt for pressens opmærksomhed som følge af sit eventuelle klubskifte til Real Madrid. Cristiano Ronaldo har ikke afvist rygterne, men indtil videre lader Manager Alex Ferguson i Manchester United ham ikke tage til Spanien uanset prisen.
Skal man være hård, er den unge Cristianos stjerne falmet en smule i forløbet, som også involverede gode råd under Euro 2008 om klubskifte fra den nyudnævnte Chelsea træner Scolari.

Ronaldo har for nyligt gennemgået en mindre operation i Lissabon på sin højre ankel og er midt i juli 2008 i byen Sintra nordvest for Lissabon for at slappe af og holde pause fra fodbolden i 3 måneder. Selvom gulddrengen fra Madeira ikke spiller fodbold er han stadig hyppig hovedhistorie i de portugisiske medier. Senest rapporterer 24 Horas, som ind imellem har en troværdighed på niveau med Ekstrabladet, at Cristiano Ronaldo og den spanske model Nereida Gallardo ikke ses længere. Parret nåede at være kærester i 5 måneder og nu skulle det være slut. Cristiano's mor, rapporteres det, skulle ikke være vild med den spanske skønheds smag for (Ronaldos) penge. Se hele historien i engelske Metro.

Ronaldo lovede i øvrigt d. 11. juli portugisisk presse at fortælle hele historien om sit ønskede klubskifte til Real Madrid 'om et par uger'. Historien har også fået den legendariske brasilianer Pele til at give sit besyv med. Pele udtalte for nyligt under et velgørenhedsarrangement i England at Cristiano ikke kan betragtes som en 'fodboldslave', men må opfylde sin kontrakt ligesom alle andre. Se Pele's udtalelser på Goal.com.

UPDATE 17. juli 2008
Vi iler med at bringe en opdatering af Cristiano Ronaldos besøg i Los Angeles (stadig på krykker). Den unge millionøse Paris Hilton lagde ifølge de sædvanlige pålidelige kilder kraftigt an på Cristiano, som dog vendte ryggen til hotelarvringen. Se Cristiano Ronaldo historien i BT

Relaterede artikler:
Den ukendte portugiser i Manchester United
Mourinho vil gerne til Spanien eller Italien
Cristiano Ronaldo vil ikke tilbage til Manchester United - artikel fra 1. august 2008

Se også profiler på omtalte spillere med video og udførlig oversigt over deres karrierer:
Luiz Felipe Scolari - profil
Cristiano Ronaldo - profil
Quaresma - profil
Deco -profil Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »