Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJuly 2008 - Indlæg

Stort kobber-zink fund i Portugal

Den canadiske Lundin Mining Corp mine-virksomhed, som arbejder i blandt andet Irland, Sverige, Spanien og Portugal bekendtgjorde torsdag d. 17. juli 2008 at der er gjort et stort fund af highgrade kobber-zink i Neves-Corvo ikke langt fra byen Castro Verde i Alentejo regionen (klik her for lokalt kort).

Fundet kaldes Lombador East og er af samme karat som nogen af verdens største kobber-zink fund i eksempelvis Kid Creek i Ontario og Red Dog minen i Alaska. Det canadiske selskabs aktier steg prompte 8% på børsen i Toronto efter pressemeddelelsen fra Lundin mining Corp, skriver Reuters. Se mere på Lundin Mining hjemmesiden.

Byen Castro Verde er en typisk portugisisk mindre by i det centrale Alentejo med små 5.000 indbyggere. Afstanden til Lissabon er omkring 190 kilometer og til Faro i Algarve omkring 100 kilometer. Området omkring Castro Verde er tyndt befolket og kork-ege er blandt den mest almindelige beplantning. Castro Verde er ét af de varmeste byer i Portugal om sommeren med målte temperaturer op til 43 grader. Kommer man forbi Castro Verde er der på kommunens hjemmeside en udemærket liste over restauranter med menu'er.

Se også: Stort kobberfund i Portugal i 2010

Castro Verde er et geologisk interessant område og mange forskere og studerende fra ind- og udland har besøgt byen og minen Neves-Corvo. Her et stemningsbillede fra livet i Castro Verde, hvor livet går lidt langsommere end i storbyerne:


Guldgravere i Algarve
Helt så heldige med minedriften har man ikke været endnu på Algarve, hvor et norsk firma ved navn Wega Mining har lagt bud ind på retten til at gå på jagt efter guld, sølv, kobber, zink og bly.

Det norske bud er givet via det portugisiske datterselskab Empreendimentos Mineiros e Participações og omfatter retten til at søge i et område på 270 kvadratkilometer i nærheden byerne Aljezur, Monchique og Portimão.

Wega Mining er allerede involveret i efterforskning efter værdifulde metaller i 7 andre områder i Portugal.

Din vurdering:IMF forudser fald i den økonomiske vækst i Portugal

Den internationale valutafond i Washington har d. 17. juli 2008 kommenteret udviklingen i Portugals økonomi.

I lighed med den portugisiske nationalbank forudser IMF (International Monetary Fund) et fald i væksten i Portugal. Det mest sandsynlige er at Portugal i 2008 vil opleve en vækst på 1,2 %, mener IMF, og faldet forventes at fortsætte således at væksten i 2009 kun ender på 1%.

Oprindeligt blev væksten i 2008 anslået af den portugisiske regering til mellem 2% og 2,2%.

Portugal selv skyld i manglende vækst
Selv om de ændrede forventninger i høj grad skyldes den økonomiske krise, som hele den vestlige verden synes på vej ind i, mener IMF at Portugals problemer i høj grad er selvforskyldte.

Portugal har ifølge økonomerne i IMF i mange år levet over evne og regningen betales nu i form af skrappe besparelser på de offentlige udgifter og stram økonomi for mange almindelige portugisere. Gældsbyrden for både private, virksomheder og det offentlige i Portugal er høj i forhold til andre lande, og man har ifølge IMF ikke foretaget de strukturelle ændringer, der skal til for at øge produktiviteten.

Et lyspunkt er at eksporten forventes at stige, mens den indenlandske efterspørgsel vil stagnere eller måske endda falde. Nedsættelsen af momsen til 20% per 1. juli vil dog afbøde faldet i den indenlandske efterspørgsel.

Inflationsmæssigt vil Portugal fortsat holde sig under EU's gennemsnit selvom der forventes øget inflation i 2008 før inflationen igen falder i 2009.

IMF anbefaler at Portugal fortsætter og forstærker de strukturelle ændringer af økonomien, som den nuværende portugisiske arbejdsmarkedslovgivning holder tilbage.

Danmark på vej ind i recession
Selv om Danmark er et langt rigere land end Portugal, har man også her problemer med produktiviteten. I Danmark arbejdes der mindre i forhold til udlandet og selv om effektiviteten er høj, når der arbejdes, er det ikke nok. Samtidig er arbejdskraften dyr i Danmark i forhold til udlandet.

Faktisk ser det ikke særligt godt ud med produktiviteten i Danmark. Ud af 28 lande er Danmark ifølge OECD 3. sidst med produktivitetsforbedringer. Gennemsnitligt er produktiviteten i Danmark fra 1996-2006 kun steget med 0,9%. I Norge, Sverige, England og Finland er den i perioden gennemsnitligt steget over 2% per år. I 2007 mener Danmarks Statistik ligefrem at produktiviteten i Danmark faldt.

Mere bekymrende på kort sigt er at Danmark tilsyneladende er på vej ind i recession efter at den økonomiske aktivitet i Danmark i to kvartaler i træk ikke er vokset, men tværtimod blevet mindre. Se dybdegående artikel om dansk økonomi set fra udlandet på WSWS.org. Nyheden om recession i Danmark er gået verden rundt og har blandt andet forårsaget storudsalg af danske aktier fra udenlandske investeringshuse. 'Udsalget' er blandt sat igang af følgende Reuters artikel om dansk økonomi.

Nordea banken i Danmark har også kommenteret på de dårlige vækst-tal og mener i en artikel i Børsen at påsken i 2008 faldt således, at der er mistet fire arbejdsdage, hvilket skulle overvurdere nedgangen i økonomien en smule. 

Relaterede artikler:
Se oversigt over artikler om Portugals økonomi (opdateres løbende)

Din vurdering:Portugal modtager ny ubåd i Kiel

Ubåde er for mange militært isenkram fra en svunden tid, hvor den kolde krig i Europa fik landene på hver sin side af jerntæppet til konstant at rasle med sablen.

Det er imidlertid lykkedes for flådeofficererne at overbevise den socialistiske regering i Portugal om at der er brug for 2 nye topmoderne ubåde til afløsning for de 3 ubåde fra sidst i 60'erne, som den portugisiske flåde i øjeblikket råder over.

Det forlyder at de portugisiske generaler har givet alle mulige og relativt usandsynlige grunde til at skulle patruljere under havet. Den mest gangbare begrundelse er noget i retning af at man ikke ved, hvad der sker i løbet af de næste 30 år - og det kan der jo ikke rigtig argumenteres imod.

Udover patruljering omkring Madeira og Azorerne er der fra flådens side særlig interesse for trafikken gennem Gibraltar-strædet, som alle lande langs Middelhavet (også dem som ikke er øverst på EU's venne-liste) anvender som port til Atlanterhavet. Et generelt argument for ubåde i mange lande er i øvrigt at en ubåd er så svær at uskadeliggøre (med mindre fjenden har en ubåd, der er bedre) at en enkelt af slagsen kan holde et område i et 'jerngreb' uden at løsne så meget som et enkelt skud.

'Black Hole' ubådene
Det nye legetøj bliver bygget i Kiel hos ubådseksperterne Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), som er en del af den store ThyssenKrupp koncern.

De 68 meter lange fartøjer er spækket med den nyeste teknologi og kaldes også havets 'sorte huller' fordi de kan operere så lydløst at de på det nærmeste er umulige for fjenden at opdage. Hver ubåd har en besætning på 32 mand og kan holde sig neddykkede i ugevis.

Netop muligheden for ikke at komme op til overfladen gennem længere tid regnes for en stor strategisk fordel, og de nye Class 209PN ubåde drives derfor frem af både dieselmaskineri (når man har adgang til overfladen) og brændselsceller (neddykket). Se også artikel fra det militære tidsskrift Jane's.

Overrækkelse i Kiel
Ubådene repræsenterer en betragtelig investering på¨omkring 800 millioner euro for Portugal, men forventes til gengæld at være operative i 30 år.

Formanden for det portugisiske parlament Jaime Gama var d. 15. juli 2008 med fruen i Kiel for at modtage den første ubåd. Se også pressemeddelelse fra HDW værftet

Herunder video med overrækkelsen af det gode skib NRP Tridente i Tyskland ledsaget af militær hornmusik, taler og champagne:

 

Danske ubåde
Den danske flåde havde gennem mange år 2-4 operationelle ubåde. I november 2004 blev den sidste danske ubåd Sælen taget ud af tjeneste til stor beklagelse for søværnet i Danmark. Se historien om afslutningen på en epoke af Johnny Balsved på Navalhistory.dk.

Ubåde.dk findes en liste over alle den danske flådes ubåde gennem tiderne.

Vi må heller ikke glemme Danmarks måske største ubådsenthusiast. Milliardæren Karsten Ree hev i 1993 den tyske U-534 ubåd op af havet ud for Anholt under stor mediebevågenhed - specielt efter at han havde affyret et varselsskud med sit gevær efter en helikopter fuld af journalister. Det viste sig dog at U-534 ikke indeholdt de store mængder af kunstskatte (tyvegods), som man havde håbet på. U-534 står nu i Birkenhead i England, men er blevet skåret op i 4 stykker for at museeumsgæsterne bedre kan studere ubåden. Museet åbner for besøgende til ubåden i september 2008. Din vurdering:Stort motorcykeltræf i Algarve 17-20 juli 2008

Turister på Algarve og i særdeleshed i byen Faro vil i den kommende weekend kunne opleve Portugals største motorcykel-træf på tæt hold.

Den 27. Concentração Internacional de Motos i Faro starter torsdag d. 17. juli 2008 klokken 21.30.

Motorcyklister med flyet
Mange MC enthusiaster fra det sydlige Europa vælger naturligvis at køre til Faro, men der er også mange specielt engelske motorcyklister, som sætter sig på flyet istedet og efterlader motorcyklen derhjemme. Enkelte tager dog ifølge portugisiske aviser hjelmen med i flyet - just in case.

Arrangørerne forventer op mod 40.000 gæster, hvoraf mange vender tilbage år efter år. Til at hjælpe med at få alt til at klappe, som det skal, er der 950 frivillige, som blandt andet medvirker til at arrangere følgende events:

 • Åbningsfest kl. 21.30 torsdag d. 17. juli
 • Koncert med blandt andet Babylon Circus fra kl. 21.30 fredag d. 18. juli
 • Sardinfest kl. 13 lørdag d. 19. juli
 • Motorcykeludstilling fra kl. 14 lørdag d. 19. juli
 • Miss Faro konkurrence kl. 18 lørdag d. 19. juli - se usencureret video fra Faro MC festival 2007 nedenfor
 • Stort bike show fra kl. 21.30 lørdag d. 19. juli
 • Koncert med blandt andet Gary Moore fra kl. 22 lørdag d. 19. juli
 • Morgenmad fra kl. 8.00 søndag d. 20. juli
 • Motorcykel parade kl. 10 søndag d. 20. juli
 • Afsluttende frokost kl. 12 søndag d. 20. juli

Motorcykeltræffet foregår på det 320.000 m2 store festivalområde Quinta do Vale das Almas tæt på Faro lufthavn. Der er gratis busser fra lufthavnen til festivalområdet. Mere information på Faro motorcykelklubs hjemmeside.

Se herunder video fra Faro 2007 motorcykeltræf (ikke for de sarteste):

Din vurdering:Færre pollen på vestvendte kyster i Portugal og Spanien

Mange skandinaver døjer med allergi- og astma-relaterede gener. Den ofte høje luftfugtighed og generelt lavtliggende terræn, kornproduktion og mange arealer med græs i Danmark og Sydsverige gør sommeren til en blandet fornøjelse for mange allergikere.

En stor del af allergikerne i Danmark døjer med snue, løbende øjne og eventuelt i sværere tilfælde med åndedrætsbesvær. Det danske Astma-allergi Forbund rådgiver i et interview med Politiken i juni 2008 om, hvor allergikere bedst kan holde ferie for at ungå høje koncentrationer af pollen.

Lise Nørgaard fra Astma-allergi Forbundet udtaler at vestvendte kyster i for eksempel Norge, Sverige, Spanien og Portugal er ideelle - specielt de steder, hvor der er pålandsvind. Også den jyske vestkyst nævnes som en mulighed. Ligger ferieområdet mere end 1500 meter over havets overflade er det også en fordel.

Pollental for Portugal
Der er forskel på, hvornår pollentallet topper i de enkelte lande i Europa. I Irland og England er foråret tidligere igang end i Skandinavien og store koncentrationer af pollen forekommer ofte allerede i maj-juni - specielt i de mange lavtliggende egne af England.

I Portugal og Spanien findes der naturligvis også pollen, men koncentrationerne er som regel langt mindre ved Portugals og Spaniens vestvendte kyster end i den nordlige del af Europa, og varmen i Sydeuropa bevirker desuden at luftfugtigheden som oftest er lavere end i Danmark, hvilket har en positv indvirkning på allergikeres velbefindende.

Her er en oversigt over pollen i Portugal, som de typisk fordeler sig:

 • Birkepollen - stort set ingen undtagen i Nordportugal fra marts til april
 • Græspollen - mange i Alentejo området og i det centrale Portugal, også en del i Lissabon, men relativt få på Lissabonkysten (vest for Lissabon ud til vandet) og endnu færre på Algarvekysten i Sydportugal. Maj og juni er de værste måneder for græspollen i Portugal. Fra midt i juli er sæsonen for græspollen i Portugal som regel overstået. Se link nedenfor.
 • Bynkepollen findes normalt ikke i Portugal
 • Egepollen - mange på Algarve i april og også en del i resten af Portugal i april og maj måned. Portugal har mange kork-ege.
 • Olivenpollen - mange i maj i hele Portugal

Se mere om pollen i Portugal på Polleninfo.org.

Vi ved af egen erfaring at en græspollenallergi, som 'kom op til overfladen' hver sommer i Danmark og England er forsvundet i Portugal.

For pollenallergikere er det generelt en god ide at gå i bad og vaske hår inden man lægger sig til at sove. Skifter man desuden sengetøj meget ofte og specielt hovedpudebetræk, kan mange gener undgås.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »