Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Angola øger samhandelen med Kina

Angola øger samhandelen med Kina betydeligt. Det afrikanske land, med et areal på størrelse med det samlede areal af Frankrig, Portugal og Spanien, har i et stykke tid eksporteret en stor del af sin olieproduktion til Kina, og nu står kinesisk export til Angola til snart at overhale Portugals eksport til den gamle koloni i det vestlige Afrika syd for Ækvator. Kina bliver dermed Angolas suverænt største handelsparter.

Staten Angola opnåede uafhængighed fra Portugal i 1975, og portugisisk er stadig det officielle sprog i Angola. Der tales også lokale sprog med navne som Kongo, Chokwe og Mbundu (i hovedstaden Luanda) i Angola. I nogen opgørelser findes der helt op til 36 forskellige sprog i landet, og efter den langvarige borgerkrig fra 1975 til 2002 valgte man at bevare portugisisk som et kompromis.

Samarbejdet med Kina bliver tættere og tættere, og Angola overhalede sandsynligvis allerede i 2007 Saudi Arabien, som Kina's største leverandør af olie. I perioden januar til april 2008 steg den kinesiske eksport til Angola ifølge Macauhub.com med 138% til næsten 750 millioner amerikanske $. Til sammenligning var Portugals eksport til Angola i perioden 712 millioner $.

Det lusofone sprogområde i tæt samarbejde
Angola handler også langt mere med den tidligere portugisiske koloni Brasilien. I første kvartal af 2008 er importen fra Brasilien således steget med 67% efter årlige stigninger i 2006 og 2007 på henholdsvis 45% og 61%. Fortsætter denne udvikling bliver Portugal snart kun den tredjestørste eksportør til Angola.

Fra Brasilien køber Angola blandt andet udstyr til olieindustrien, sukkerprodukter og benzin.

Samhandelen mellem USA og Angola er til gengæld faldet efter at Angola og Kina har indgået tætte samarbejder om blandt andet konstruktion af ny infrastruktur i det olierige afrikanske land.

Relateret artikel:
Olie eventyr i AngolaKommentarer

Endnu ingen kommentarer