Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Skovbrand i Portugal - portugisiske brandfolk på vej ind i travl periode

I juni måned 2008 faldt der i mange områder mindre regn end sædvanligt i Portugal.

På det portugisiske meteologiske instituts hjemmeside kan man se at nedbøren i juni 2008 i det meste af Portugal var den laveste siden sommeren 2005, som var et særdeles tørt år i Portugal.

Sommeren 2005 var også året, hvor store arealer stod i brand, og 13 portugisere mistede livet herunder 10 brandfolk.

Se også: Status på skovbrande i 2010 i Portugal.

2005 katastofen i Portugal
Selv om det er tørt i år, går det ikke så galt som i 2005, hvor Portugal oplevede den værste tørke i mands minde.

Omkring d. 20. august 2005 var situationen så alvorlig i Portugal at man bad det øvrige Europa om hjælp til at bekæmpe det store antal skovbrande. Der blev omgående sendt slukningsfly fra Frankrig, Spanien tillige med slukningshelikoptere fra Tyskland og Holland. Slovakiet og Norge tilbød også assistance, men situationen kom under kontrol i løbet af en uges tid og hjælpen fra Slovakiet og Norge blev ikke nødvendig.

I alt blev skaderne ved 2005 skovbrandene i Portugal opgjort til omkring 5,5 milliarder danske kroner.

Bedre materiel og større opmærksomhed omkring brandfare
Mandag d. 7. juli var dagen, hvor indtil videre flest brandfolk i Portugal var i aktion i år 2008. I alt 1470 mand med 393 køretøjer var udkommanderet til 64 brande.

En større skovbrand brød søndag ud i Azambuja området omkring 80 kilometer nord for Lissabon. Samtidig var der brand i Sintra naturparken nord for Cascais, men det er der relativt ofte, og tirsdag d. 8. juli var begge skovbrande under kontrol.

En del af grunden til at man hurtigt kan takle mange og relativt store skovbrænde er at Portugal råder over slukningsfly. To af dem kunne i går ses og høres i aktion i Cascais, hvor de kraftige propelfly tankede op på havet for derefter fuldlastede med 5.000 liter vand at sætte kursen mod skovbranden i Sintra naturparken.

Portugals brandbekæmpelses myndigheder har egen hjemmeside således at alle kan følge, hvordan slukningsarbejdet skrider frem for de skovbrande, som altid opstår i Portugal om sommeren. Se den aktuelle status for skovbrande i Portugal på Autoridade National de Protecção de Civil (engelsk version).

Herunder en privat optaget video med ét af Portugals imponerende CL-215 Canadair slukningsfly. Tanken fyldes med 5000 liter vand i løbet af 10-12 sekunder, og vi skal hilse og sige at propelflyene kan høres, når piloterne slipper de 4.000 hestekræfter i hvert fly løs for at stige under den kraftigt forøgede vægt:UPDATE: 2008 sæsonen for skovbrande sluttede i september med et godt resultat for året. Portugal har ikke i over 30 år fået afbrændt et mindre areal end i 2008. Se artikel om succes med bekæmpelse af skovbrande i Portugal i 2008Kommentarer

Endnu ingen kommentarer