Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Robin Hood skat på olieselskaber i Portugal

Den portugisiske regering har besluttet at indføre ekstra skat på olieselskaber i Portugal. Beslutningen er taget efter at olieprisen er steget til rekordhøjde i 2008.

Den ekstra skat på 25% vil blive pålagt selskabernes værdistigninger på aktiver (lagre af olie) og ikke deres overskud. Derved undgås det at selskaberne formelt flytter deres aktiviteter til et land med lavere skat.

Skat på stigninger i olielagrenes værdi
Premierminister José Sócrates gav torsdag d. 10. juli 2008 i det portugisiske parlament meddelelsen om Robin Hood skatten, som vil betyde at olieselskaberne Galp, BP og Repsol, som alle har anlæg med lagre i Portugal, vil bidrage til at finansiere den støtte, som Portugal har været nødt til at give eksempelvis fiskere og vognmænd for at undgå kaos i landet.

Skatten på olielagrene beregnes efter FIFO metoden - dvs, first-in-first-out således at en værdistigning på 100 euro på eksempelvis 10000 liter olie opnået mens den har ligget på lager vil blive beskattet med 25 euro.

Ideén har også været diskuteret i Italien, men i det portugisiske parlament med José Sócrates flertalsregering ved magten er sagen nemmere at afgøre.

Forgyldte olieselskaber
Der er ingen tvivl om at olieprisens himmelflugt har gjort mange olieselskaber til så indbringende forretninger at der er sket en betydelig omfordeling af værdier. Amerikanske Fortune Magazine har i juli 2008 udgivet en ny liste over de 500 største virksomheder i verden målt på omsætning. Ud af de 10 største selskaber i verden er de 5 olieselskaber:

 1. Exxon Mobil er verdens 2. største selskab kun overgået af supermarkedskæden Walmart
 2. Shell er verdens 3. største selskab
 3. BP er verdens 4. største selskab
 4. Chevron er verdens 6. største selskab
 5. ConocoPhilips er verdens 10. største selskab

Til sammenligning var der i år 2005 kun 3 olieselskaber i Top 10 over verdens største selskaber.

I Danmark er der to virksomheder, som i år 2008 kvalificerer sig til Fortune Magazine Top 500. Den højst placerede danske virksomhed på plads nummer 131 er naturligvis A.P Møller Maersk (som også er et olieselskab). Danske Bank er nummer 238.

Portugal har en enkelt virksomhed i Top 500. Olieselskabet Galp Energia er efter Fortune Magazine's opgørelsesmetode nummer 484.

Norge har to selskaber i Top 500: Statoil er nummer 59 og Norsk Hydro er nummer 472 - begge er olieselskaber.

Svenskerne har altid været gode til at opbygge store virksomheder. Der er hele 6 i verdens Top 500 målt på omsætning:

 • Volvo er nummer 107
 • L.M. Ericsson er nummer 289
 • Nordea er nummer 354
 • Vattenfall er nummer 396
 • Skanska er nummer 411
 • Skandinaviske Eskilda Banken er nummer 471       


Kommentarer

Endnu ingen kommentarer