Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Krisen kradser også hos TAP - Portugals nationale luftfartsselskab

UPDATE: Se tilbud på rejser med TAP købt inden nytår 2008/2009

I juli 2008 har TAP luftfartsselskabet i Portugal meddelt at man skærer ned i antallet af flyvninger på 16 destinationer i Europa i landene Spanien, Holland, Frankrig, Schweitz, Tyskland, Italien, Belgien og England.

Desuden vil også antallet af flyvninger til USA og Brasilien blive reduceret. I alt 60 ugentlige afgange (heraf 42 i Europa) på i alt 29 destinationer vil blive skåret væk fra og med oktober 2008, rapporterer portugisiske aviser.

Meddelelsen kommer efter at TAP har oplevet et større underskud end normalt i årets første måneder. Det er ikke usædvanligt for liuftfartsselskaber at have underskud på flyvninger i den europæiske vinter, men underskuddet for TAP i årets første 5 måneder blev med omkring 102 millioner euro dobbelt så højt som ventet.

TAP luftfartsselskabet i bedre situation end mange andre flyselskaber
Det portugisiske flyselskab har udover beskæringen i antallet af ruter også foretaget justeringer i driften. I alt 84 forskellige tiltag udgør selskabets såkaldte plano de emergência.

TAP har dog på mange måder færre problemer end eksempelvis SAS har. Flåden af fly i det portugisiske selskab er gennemsnitligt yngre og mere økonomiske end i SAS. TAP flåden består næsten udelukkende af nyere fly fra Airbus A320 serien, som også anvendes af lavprisselskaberne Ryanair og Easyjet. Se liste over TAP's fly på selskabets hjemmeside. Desuden har TAP airline flere langdistance-ruter, hvor det alt andet lige er lettere at tjene penge.

Endelig er TAP ikke som SAS tynget af meget høje pilotlønninger, og kabinepersonalet i TAP arbejder også til en væsentlig mindre betaling end de skandinaviske kolleger. Se f.eks. artikel i Berlingske Tidenden fra d. 30. juni 2008 samt indlæg på Take Off af Uffe Gadbjerg fra Kulturrejser Europa. Fra den anden side af bordet mener man i vid udstrækning at lønningerne ikke er urimelige. HK Privat havde i marts 2008 en artikel om lønninger for udenlandsk (kinesisk) kabinepersonale. Der er dog tegn på opblødning, og på at både medarbejdere og ledelse har opdaget at det er ved at være sidste udkald, hvis SAS skal overleve. Se nyeste kommentar fra fagforeningsformand Nicolas Fisher på Take Off. Spørgsmålet er, om det er for sent.
 
TAP CEO Fernando Pinto i stormens øje
Koncernchef i TAP Fernando Pinto er om nogen klar over at luftfartselskaberne inklusive TAP Portugal er under pres på grund af de kraftigt stigende oliepriser. På et pressemøde for nyligt om besparelserne lovede han at ingen i TAP ville blive fyret i den nuværende situation, men at dem som gerne ville forlade selskabet heller ikke skulle regne med at kunne blive genansat.

Der er desuden spareplaner på bordet, som omfatter fastfrysning af lønninger i TAP's bagagehåndterings virksomhed Ground Force Portugal. Medarbejdere fra Ground Force har allerede protesteret uden for TAP's hovedkvarter ved Lissabon lufthavn, og d. 19. juli 2008 er der varslet en 24-timers strejke mod omlægninger af arbejdet.

I Kastrup lufthavn får TAP snart et nyt selskab til at stå for bagagehåndteringen. Den nuværende operatør Nordic Aero er nemlig gået i betalingsstandsning og vil helt afvikle aktiviteterne i København. Bagagehåndteringen for TAP Portugals flyruter overtages af engelske Menzies, skriver Erhvervsbladet d. 10. juli 2008. 

Flyrute direkte til Portugal med TAP
TAP er indtil videre det eneste luftfartsselskab, som flyver direkte mellem Lissabon og København. Fra d. 15. september til 31 oktober er der særdeles gode tilbud på flyrejser til blandt andet København fra Lissbon. Se mere om TAP tilbud i efteråret 2008.

Priserne kan svinge lidt, men en returbillet i august måned (som er højsæson i Portugal) vil i juli 2008 en måned før afrejse kunne købes fra priser omkring 310 euro svarende til 2300 danske kroner for en direkte forbindelse fra København til Lissabon med TAP. 

Er man som udlandsdansker i Portugal fleksibel og kan planlægge lidt i forvejen, kan man i august 2008 (bookning per 13. juli 2008) få en returbillet fra Lissabon til København med udrejse d. 10. august og hjemrejse 29. august for kun 221 euro svarende til 1.650 danske kroner. 

Herunder et interview med Fernando Pinto (på portugisisk fra SIC TV), hvor han fortæller om den aktuelle krise og opfordrer til samarbejde mellem ledelsen og personalet om at gennemføre rationaliseringer: 

 

Se også:
Oversigt over flyruter til Portugal
Find billig flybillet til Portugal


Kommentarer

Endnu ingen kommentarer