Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


IMF forudser fald i den økonomiske vækst i Portugal

Den internationale valutafond i Washington har d. 17. juli 2008 kommenteret udviklingen i Portugals økonomi.

I lighed med den portugisiske nationalbank forudser IMF (International Monetary Fund) et fald i væksten i Portugal. Det mest sandsynlige er at Portugal i 2008 vil opleve en vækst på 1,2 %, mener IMF, og faldet forventes at fortsætte således at væksten i 2009 kun ender på 1%.

Oprindeligt blev væksten i 2008 anslået af den portugisiske regering til mellem 2% og 2,2%.

Portugal selv skyld i manglende vækst
Selv om de ændrede forventninger i høj grad skyldes den økonomiske krise, som hele den vestlige verden synes på vej ind i, mener IMF at Portugals problemer i høj grad er selvforskyldte.

Portugal har ifølge økonomerne i IMF i mange år levet over evne og regningen betales nu i form af skrappe besparelser på de offentlige udgifter og stram økonomi for mange almindelige portugisere. Gældsbyrden for både private, virksomheder og det offentlige i Portugal er høj i forhold til andre lande, og man har ifølge IMF ikke foretaget de strukturelle ændringer, der skal til for at øge produktiviteten.

Et lyspunkt er at eksporten forventes at stige, mens den indenlandske efterspørgsel vil stagnere eller måske endda falde. Nedsættelsen af momsen til 20% per 1. juli vil dog afbøde faldet i den indenlandske efterspørgsel.

Inflationsmæssigt vil Portugal fortsat holde sig under EU's gennemsnit selvom der forventes øget inflation i 2008 før inflationen igen falder i 2009.

IMF anbefaler at Portugal fortsætter og forstærker de strukturelle ændringer af økonomien, som den nuværende portugisiske arbejdsmarkedslovgivning holder tilbage.

Danmark på vej ind i recession
Selv om Danmark er et langt rigere land end Portugal, har man også her problemer med produktiviteten. I Danmark arbejdes der mindre i forhold til udlandet og selv om effektiviteten er høj, når der arbejdes, er det ikke nok. Samtidig er arbejdskraften dyr i Danmark i forhold til udlandet.

Faktisk ser det ikke særligt godt ud med produktiviteten i Danmark. Ud af 28 lande er Danmark ifølge OECD 3. sidst med produktivitetsforbedringer. Gennemsnitligt er produktiviteten i Danmark fra 1996-2006 kun steget med 0,9%. I Norge, Sverige, England og Finland er den i perioden gennemsnitligt steget over 2% per år. I 2007 mener Danmarks Statistik ligefrem at produktiviteten i Danmark faldt.

Mere bekymrende på kort sigt er at Danmark tilsyneladende er på vej ind i recession efter at den økonomiske aktivitet i Danmark i to kvartaler i træk ikke er vokset, men tværtimod blevet mindre. Se dybdegående artikel om dansk økonomi set fra udlandet på WSWS.org. Nyheden om recession i Danmark er gået verden rundt og har blandt andet forårsaget storudsalg af danske aktier fra udenlandske investeringshuse. 'Udsalget' er blandt sat igang af følgende Reuters artikel om dansk økonomi.

Nordea banken i Danmark har også kommenteret på de dårlige vækst-tal og mener i en artikel i Børsen at påsken i 2008 faldt således, at der er mistet fire arbejdsdage, hvilket skulle overvurdere nedgangen i økonomien en smule. 

Relaterede artikler:
Se oversigt over artikler om Portugals økonomi (opdateres løbende)Kommentarer

Endnu ingen kommentarer