Ubåde er for mange militært isenkram fra en svunden tid, hvor den kolde krig i Europa fik landene på hver sin side af jerntæppet til konstant at rasle med sablen.
Det er imidlertid lykkedes for flådeofficererne at overbevise den socialistiske regering i Portugal om at der er brug for 2 nye topmoderne ubåde til afløsning for de 3 ubåde fra sidst i 60'erne, som den portugisiske flåde i øjeblikket råder over.
Det forlyder at de portugisiske generaler har givet alle mulige og relativt usandsynlige grunde til at skulle patruljere under havet. Den mest gangbare begrundelse er noget i retning af at man ikke ved, hvad der sker i løbet af de næste 30 år - og det kan der jo ikke rigtig argumenteres imod.
Udover patruljering omkring Madeira og Azorerne er der fra flådens side særlig interesse for trafikken gennem Gibraltar-strædet, som alle lande langs Middelhavet (også dem som ikke er øverst på EU's venne-liste) anvender som port til Atlanterhavet. Et generelt argument for ubåde i mange lande er i øvrigt at en ubåd er så svær at uskadeliggøre (med mindre fjenden har en ubåd, der er bedre) at en enkelt af slagsen kan holde et område i et 'jerngreb' uden at løsne så meget som et enkelt skud.
'Black Hole' ubådene
Det nye legetøj bliver bygget i Kiel hos ubådseksperterne Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), som er en del af den store ThyssenKrupp koncern.
De 68 meter lange fartøjer er spækket med den nyeste teknologi og kaldes også havets 'sorte huller' fordi de kan operere så lydløst at de på det nærmeste er umulige for fjenden at opdage. Hver ubåd har en besætning på 32 mand og kan holde sig neddykkede i ugevis.
Netop muligheden for ikke at komme op til overfladen gennem længere tid regnes for en stor strategisk fordel, og de nye Class 209PN ubåde drives derfor frem af både dieselmaskineri (når man har adgang til overfladen) og brændselsceller (neddykket). Se også artikel fra det militære tidsskrift Jane's.
Overrækkelse i Kiel
Ubådene repræsenterer en betragtelig investering på¨omkring 800 millioner euro for Portugal, men forventes til gengæld at være operative i 30 år.
Formanden for det portugisiske parlament Jaime Gama var d. 15. juli 2008 med fruen i Kiel for at modtage den første ubåd. Se også pressemeddelelse fra HDW værftet.
Herunder video med overrækkelsen af det gode skib NRP Tridente i Tyskland ledsaget af militær hornmusik, taler og champagne:
Danske ubåde
Den danske flåde havde gennem mange år 2-4 operationelle ubåde. I november 2004 blev den sidste danske ubåd
Sælen taget ud af tjeneste til stor beklagelse for søværnet i Danmark. Se historien om afslutningen på en epoke af Johnny Balsved på
Navalhistory.dk.
På
Ubåde.dk findes en liste over alle den danske flådes ubåde gennem tiderne.
Vi må heller ikke glemme Danmarks måske største ubådsenthusiast. Milliardæren Karsten Ree hev i 1993 den tyske U-534 ubåd op af havet ud for Anholt under stor mediebevågenhed - specielt efter at han havde affyret et varselsskud med sit gevær efter en helikopter fuld af journalister. Det viste sig dog at U-534 ikke indeholdt de store mængder af kunstskatte (tyvegods), som man havde håbet på. U-534 står nu i Birkenhead i England, men er blevet skåret op i 4 stykker for at museeumsgæsterne bedre kan studere ubåden. Museet åbner for
besøgende til ubåden i september 2008.