Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Den portugisiske stat fortsætter privatiseringen af olieselskabet Galp

Portugals største olieselskab Galp er stadig 7% ejet af den portugisiske stat.

Ejerskabet er et levn fra Salazar regimet, som afsluttedes med Nellike-revolutionen i Portugal og tabet af de afrikanske kolonier i 1974-75.

De sidste aktier vil efter planen blive udbudt som konvertible obligationer til institutionelle investorer i ind- og udland.

Olieselskab med vidt forgrenede interesser
Galp Energia har derefter to hovedaktionærer i ENI (italiensk olieselskab) og Amorim Energia (et 50/50% joint venture mellem Portugals rigeste mand Amérigo Amorim og Angolas statslige olieselskab Sonangol) med hver 33% af aktierne.

Det portugisiske selskab med godt 5.000 medarbejdere har nydt godt af Portugals gode forbindelser til Angola og Brasilien, hvor olieselskabet står stærkt og er involveret i olieudvinding. For nyligt gjorde Galp sammen med det brasilianske partner Petrobras et større fund i Brasilien i Tupi feltet.

Desuden har Galp afdelinger i Venezuela, Angola og East Timor, og olieselskabet er også involveret i eftersøgning efter olie og gas udfor Portugals kyster.

I Portugal har Galp raffinaderier i Sines og Porto, hvor der blandt andet produceres benzin, dieselolie og jet-brændstof. Efter de første 3 måneder af 2008 steg Galps omsætning i øvrigt hele 27%.

Salget af de sidste 7% af Galp Energia er den femte og sidste del af den omfattende privatisering af Portugals største olieselskab.

Der er dog ikke fuld tilfredshed fra den italienske storaktioner olieselskabet ENI. Formanden for ENI's bestyrelse Paolo Scaroni udtalte onsdag at ENI vil eje 100% af Galp eller afhænde sine aktier. Se mere om uenigheden blandt de store aktionærer på Macauhub.

Relaterede artikler:
Olieefterforskning ud for Portugals kyst
Portugal indfører Robin Hood skat på olieselskaber

Se også:
Galp Energia på Euronext børsen i LissabonKommentarer

Endnu ingen kommentarer