Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAugust 2008 - Indlæg

Danmarks kamp mod Portugal 10. september i VM kvalifikationen

UPDATE 2009:
Kampen Danmark-Portugal d. 5. september 2009

UPDATE 11. september 2008:
Se video med højdepunkter fra Portugal-Danmark kampen 10. sept. 2008

(klik på link)

Danmark spiller d. 10. september 2008 landskamp i fodbold mod Portugal i Lissabon. Kampen foregår på Sporting Lissabons stadion Estádio José Alvalade ikke så langt fra lufthavnen ved metrostationen Campo Grande. Se Danmarks og Portugals holdopstillinger.

Inden Danmarks anden kamp i kvalifikationsturneringen til VM 2010 i Sydafrika er styrkeforholdet mellem Portugal og Danmark ifølge FIFA verdensranglisten det mest ulige i mange år. Portugal er i øjeblikket nummer 9 på verdensranglisten foran Rusland, mens det danske fodboldlandshold er nummer 36 foran Marokko.

Ser man på styrkeforholdet over tid mellem Danmark og Portugal, har Morten Olsen og det danske landshold trukket Portugal på det værst tænkelige tidspunkt.

Styrkeforholdet mellem Portugal og Danmark - se graf nederst på siden
FiFA statistikken går tilbage til år 1993.

Det internationale fodboldforbund udregner efter et sindrigt pointsystem landsholdenes performance i forhold til hvem der spilles mod, og om det er på ude- eller hjemmebane. Såvel venskabskampe som 'rigtige' kampe tæller, men med forskellig vægtning. 

Dansk fodbold i topklasse 1993-1997
Danmarks fodboldlandshold var klart bedre end Portugals hold i de tidlige 90'ere efter at have vundet EM i 1992:

 • Januar 1994: Portugal 20 på FIFA ranglisten - Danmark nummer 6
 • Juli 1994: Portugal 25 - Danmark 12

Herefter indsnævres forskellen til juli 1996

 • Juli 1996:  Portugal 11 - Danmark 10 på FIFA verdensranglisten
  (her slutter EM landstræner Richard Møller Nielsen)

Portugals landshold i krise 1997-1999
Men Danmark afviser at lade Portugal overhale og forskellen udvides mærkbart
(her starter svenske Bo Johansson som dansk landstræner)

 • August 1997: Portugal i kulkælderen med en 30. plads på FIFA-ranglisten - Danmark nummer 3
  (bedste FIFA placering nogensinde for Danmark)

I slutningen af 90'erne er Portugal overhovedet ikke en stormagt i europæisk fodbold, og det portugisiske landshold tager det helt dybe fald.

 • August 1998: Portugal 43 - Danmark nummer 17

Først i 1999 er Portugal tilbage, men Danmark er stadig bedst:

 • Januar 1999: Portugal 17 - Danmark nummer 15 på FIFA ranglisten

Morten Olsen bliver landstræner efter dårligt EM resultat i år 2000 med Bo Johansson
Fra juli 2000 vender bøtten og Portugal bliver om ikke meget, men så dog markant bedre end Danmark:

 • Juli 2000: Portugal 7. bedste nation - Danmark nummer 16, da landsholdet taber alle kampe i EM slutrunden.
  (Bo Johansson forlader landsholdet)
 • August 2000: Portugal nummer 7 og Danmark nummer 18 på FIFA ranglisten
  (her starter Morten Olsen som landstræner)

I den efterfølgende 7-års periode følges Danmark og Portugal nogenlunde synkront - Portugal er dog som regel det bedste hold - eksempelvis:

 • Juni 2006: Portugal nummer 7 hos FIFA og Danmark nummer 11

Nedtur på FIFA ranglisten for dansk fodbold 2006-2008
Herefter går det galt. De efterfølgende måneder i slutningen af 2006 er en stejl nedtur for det danske landshold i fodbold. Eksempelvis januar 2007:

 • Januar 2007: FIFA ranglisten tildeler Portugal en 8. plads og Danmark en 23. plads på verdenranglisten

Nedturen fortsætter med uformindsket kraft til den seneste FIFA rangliste:

 • August 2008: Portugal 9. bedste nation og Danmark er nu nummer 36 på FIFA ranglisten.
  (Morten Olsen er stadig landstræner)

Man skal ikke undervurdere det danske landsholds chancer, men med 25 pladser i forskel på FIFA ranglisten mellem Portugal og Danmark på portugisisk hjemmebane dog ganske vist (og heldigvis) uden Cristiano Ronaldo, skal der godt spil og vist også lidt held til at Danmark får 3 point med hjem fra Portugal.

Danmark Portugal sammenligning FIFA


FIFA ranglisten i september 2008 offentliggjort 3. september giver ingen ændringer i styrkeforholdet. Se også Portugal og Danmark i FIFA statistikken på FIFA's hjemmeside .

Se også tidligere kampe mellem Danmark og Portugal.

Danmarks og Portugals første kampe i Gruppe 1
Kvalifikationsturneringen til VM slutrunden starter for Portugals vedkommende d. 6. september 2008 mod Malta på udebane.

Danmark spiller samme aften ude mod Ungarn. I den sidste kamp i gruppen d. 6. september spiller Sverige ude mod Albanien.

Se mere om Portugals fodboldlandshold

Se også:

Din vurdering:Angola står til at øge sin bananproduktion

Angola har siden Portugal trak sig fra sin gamle koloni i 1975 ikke kunnet opretholde sin stilling som én af verdens førende nationer inden for bananproduktion.

Det bliver der med stor sandsynlighed ændret på snart, skriver Reuters, idet både Dole og Chiquita er på vej til at investere i landet.

Chiquita og portugisiske Banco Espírito Santo
Chiquita med hovedkvarter i Ohio i USA, er gået sammen med én af Portugals bedst funderede banker BES, som står for Banco Espirito Santo. BES er via sit datterselskab ESCOM allerede den største private investor i Angola.

I mange lande er Chiquita herunder bananpigen Miss Chiquita nærmest synonymt med bananer. De første Chiquita bananer fra Angola bliver efter planen sendt til Europa i år 2010.

BES bankens historie er i sig selv usædvanlig, idet den hovedrige Espirito Santo familie fik konfiskeret banken under Salazar styret i Portugal og måtte flygte til USA. Senere blev det muligt via familiens særdeles gode forbindelser at købe banken tilbage, og den er i dag den næst-største privatejede bank i Portugal.

BES er involveret i blandt andet vinproduktion, turisme, byggeindustri, ejendomshandel og ejer desuden store landområder i Portugal - for store mener nogen i de mindre velstillede dele af Portugal. BES banken har i øvrigt også en mindre aktiepost i danske Saxo Bank. Specielt i nærheden af ferieområdet Comporta i Alentejo regionen i Portugal er BES bankens tilstedeværelse tydelig.

Dole Foods klar til at investere i Angola
Multimationale Dole Foods, som er verdens største producent er frisk frugt, er også på vej ind i Angola. Dole er blandt andet kendt for ananas, bananer, juice og i Danmark måske endnu mere for rosiner. I andre lande markedsføres også frosne varer og blomster.

Ligesom BES-Chiquita konsortiet er Dole Foods interesseret i det frugtbare Benguela område i den vestlige del af Angola, som før den angolanske borgerkrig fra 1975-2002 var kendt for sin omfattende bananproduktion.

Bananproduktion
Verdens største producenter af bananer er følgende (estimerede FAO tal for 2007):

 1. Indien bananproduktion 21,8 millioner tons
 2. Kina bananproduktion 7,1 millioner tons (forventes af FAO at overhale Brasilien)
 3. Brasilien bananproduktion 7,0 millioner tons
 4. Philipinerne bananproduktion 7,0 millioner tons
 5. Equador bananproduktion 6,1 millioner tons
 6. Indonesien bananproduktion 5,0 millioner tons
 7. Costa Rica bananproduktion 2,2 millioner tons
 8. Mexico bananproduktion 2,2 millioner tons
 9. Thailand bananproduktion 2,0 millioner tons
 10. Columbia bananproduktion 1,8 millioner tons

I Europa produceres der også bananer, men kun i mindre omfang på fastlandet i Grækenland og i Portugal. Det er på Cypern, de Kanariske Øer, Azorerne, Madeira, Mallorca og på de mere eksotiske steder som de franske oversøiske departementer Guadeloupe og Martinique at op mod 85% af Europas bananproduktion finder sted. Samlet set udgør Europas egenproduktion af bananer kun 16% af, hvad der sælges i Europa. Heraf er de samlede portugisiske besiddelsers produktion den største med omkring 34.000 tons for Portugal, Azorerne og Madeira tilsammen. 

Tidligere artikler om Angola (opdateres løbende)

Se også:
Banco Espirito Santo banken på børsen i Lissabon

Din vurdering:Michael Phelps besøger Portugal

Svømmestjernen Michael Phelps er efter sine 8 guldmedaljer ved de Olympiske Lege i Kina taget til Portugal for at slappe af, skriver engelske The Telegraph.

Det forlyder at Phelps er i Algarve fra torsdag til søndag, hvor han efter at have landet i Lissabon kørte til Vilamoura for at bo på det 5 stjernede hotel Hilton Vilamoura As Cascatas sammen med et par venner og sin bror inden han returnerer til USA.

Michael Phelps og venner har blandt andet hygget sig på diskoteker i Vilamoura og Albufeira, og har ifølge portugisiske medier haft en taxa til at stå stand by 24 timer i døgnet.

Michael Phelps i London
Den amerikanske stjerne skal dog først et smut til London søndag, hvor han vil deltage i byens overdragelses-ceremoni til OL 2012 sammen med Londons nyudnævnte borgmester Boris Johnson. Andre deltagere i festlighederne i London, siger rygtet i verdenspressen, er fodboldspilleren David Beckham og sangeren Leona Lewis.

Michael Phelps er ikke sikker på, hvilke dicipliner han vil konkurrere i til OL 2012, men sandsynligvis vil han træne til at konkurrere i flere kortere svømme-distancer. Samtidig mener træner Bob Bowman at Michael Phelps måske vil undlade at konkurrere på distancer, hvor han er i dag er for overlegen.

Formen og Michael Phelps rekorder er ikke kommet af sig selv. Michael Phelps har trænet til OL i Kina med at svømme op til 80 kilometer om ugen, udtaler Bowman til USAtoday.
Se artikel om fænomenet Michael Phelps i USAtoday.

Michael Phelps

Det er i øvrigt en portugisisk tekstilvirksomhed, som producerer Michael Phelps Speedo LZR svømmedragt. Se mere om Michael Phelps højteknologiske svømmedragt i artikel om virksomheden Petratex.

Algarves guvernør håber på bedre tider i England
På Algarvekysten kan man godt have brug for lidt stjernestøv til at promovere området.

De engelske turister, som er den største gruppe af gæster på Algarve, er i sommeren 2008 ikke ankommet i helt så store tal, som i foregående år.

Guvernøren ( A governadora civil de Faro) Isilda Gomes udtalte for nyligt til avisen The Resident, at hun er bekymret over udsigten til recession i Storbritanien, da den uvægerligt også vil få indflydelse på antallet af engelske turister på Algarve. De manglende indtægter vil ifølge Isilda Gomes ikke mindst ramme de mange engelske tilflyttere, som er selvstændige eller arbejder i turistindustrien på Algarve - typisk med mange landsmænd som kunder.

Guvernøren mener at de fleste nok skal klare sig, og at England og Portugal gennem de fælles bånd langt tilbage i historien også denne gang vil stå en eventuel krise igennem.

Opfordring til at satse på landbrug på Algarve
Samtidig opfordrer hun til at se på andre muligheder for at skabe en indkomst, som for eksempel landbrug.

Algarve er i dag så afhængig af udefrakommende forsyninger at der under chauffør-strejken i 2008 hurtigt blev mangel på madvarer i supermarkederne i Algarve. Der er ifølge guvernøren masser af sol og fantastiske muligheder for at dyrke jorden lidt længere inde i landet på Algarvekysten.

Se også:
Kort over Algarve - se hvor strandene og byerne ligger

Relateret artikel:
Hotel Hilton Vilamoura i Algarve

Din vurdering:Speedo LZR svømmedragt fra Portugal med til at vinde OL medaljer

Den portugisiske virksomhed Petratex har haft stor succes til OL i Kina 2008.

Én af virksomhedens kunder, amerikaneren Michael Phelps, anvender nemlig en Lazer LZR Racer svømmedragt med patenteret teknologi fra Petratex, og Mr Phelps er bestemt ikke et dårligt udstillingsvidue for Petratex.

Verdens bedste svømmer lige nu er Michael Phelps
Michael Phelps har vundet 8 guldmedaljer ved OL i Kina 2008 heraf 3 i holdkonkurrencer og overgår dermed den legendariske og ligeledes amerikanske Mark Spitz, som vandt 7 guldmedaljer ved OL i München i 1972.

Det amerikanske fænomen Phelps kaldes også for 'The Baltimore Bullet', og han har med sine 23 år i 2008 allerede sat 7 verdensrekorder.

En af grundene til at den 1,93 meter høje Phelps er så overlegen, er hans eksteme kropsbygning. Hvis Phelps strækker armene spænder han hele 2 meter og 1 centimeter, og hans kropsbygning med flad brystkasse er ideel til svømning, da den giver minimal vandmodstand. Da Phelps desuden har relativt korte ben og kæmpestore størrelse 46,5 fødder er han godt rustet til at padle derudaf. Phelps har desuden meget smidige ankelled - nærmest som en balletdanser, og alt i alt er han derfor nærmest uovervindelig.  

Lazer LZR svømmedragten
Phelps anvender ligesom mange andre svømmere den nyligt introducerede Lazer LZR Racer dragt af mærket Speedo, som produceres i Portugal af Petratex.

Speedo Lazer LZR dragten er en kende kontroversiel, idet den er bygget så den 'udglatter' svømmerens krop og gør den mere aerodynamisk lidt i lighed med korsetter til damer og mavebælter til velnærede gentlemen, som var populære for mange år siden af æstetiske årsager. Faktisk er den nok en større fordel for de øvrige svømmere, men 'missilet' Phelps bruger den også. Se artikel om Mike Phelps på Baltimoresun.com og om svømmedragten på danske Ingeniøren..

Den olympiske komité godkendte dragten til OL i Kina under forudsætning af at alle svømmere fik adgang til at bruge den - og det gjorde de så, mens de øvrige producenter af konkurrence svømmedragter som TYR og Maru rev sig i håret.

Se også artikel om Michael Phelps besøg i Portugal efter OL i Kina.

Portugisisk patent på limning af svømmedragter
Grunden til at Petratex har fået et ben indenfor med de helt store i branchen er virksomhedens patent på at lime det ultratynde stof sammen uden syninger.

Faktisk er selve materialet til en vis grad udviklet med hjælp fra den amerikanske rumfartsorganisation NASA - siger Speedo i hvert fald. Det gør bestemt ikke historien dårligere, og NASA har da også været involveret i 'vindtunnelforsøg' med Speedo Lazer dragten i vand.

Svømmedragten til herrer koster den nette sum af 550 amerikanske dollars og skal ikke sælges til normale brugere, men reklameværdien af indtil videre omkring 50 verdensrekorder siden starten af 2008 er naturligvis uvurderlig. Se Youtube præsentation herunder:


Vital Jacket fra Petratex
Petratex kan meget andet end at lime svømmedragter sammen. For nyligt blev virksomhedens Vital Jacket præsenteret, som er en slags t-shirt, der automatisk måler puls og hjerterytme.

Petratex producerer udover svømmedragter desuden sportstøj til rugby, klatring, cykling og atletik. Virksomheden ligger i byen Carvalhosa få kilometer øst for Porto's lufthavn i Nordportugal. Området er et af centrene for tekstilproduktion i Portugal, men en stor del af fabrikkerne i området har af økonomiske årsager flyttet produktionen udenlands. Petratex har da også produktion i Tunesien.

Se mere på den innovative portugisiske virksomhed Petratex hjemmeside.

Herunder en kort præsentation af Vital Jacket, som Petratex har udviklet i samarbejde med universitetet i Aveiro. Udover som hjælp til at måle sportsfolks præstationer vil teknologien også kunne bruges til at overvåge patienter både på hospitalet og hjemme idet følerne i tøjet automatisk er i kontakt med computere - eventuelt også med internetforbindelse til lægen/hospitalet:


Og her en lidt længere præsentation på portugisisk:

Din vurdering:Brand for 20 år siden i Lissabon skabte boom i ejendomspriser

For præcis 20 år siden den 25. august blev et større område i Lissabon bydelen Chiado raseret af en storbrand.

Det gik specielt hårdt ud over gaderne Rua Carmo og Rua Garret. To personer mistede livet og over 70 blev såret herunder 60 brandfolk. Det var en meget alvorlig brand, som bevirkede at flere hundrede mennesker mistede deres hjem.

I Lissabon anses branden i 1988 for byens værste katastrofe næst efter jordskælvet i 1755.

Branden i Chiado forårsagede af Lissabon lufthavn midlertidigt måtte indstille flyvninger pga. røg, og var det ikke for de modige brandmænd kunne det let have gået langt værre. Det er en begivenhed man aldrig nogensinde ønsker at opleve igen i Lissabon. Her er hvordan det så ud:


Det nye Chiado
I dag har bydelen Chiado rejst sig fra asken som en Lissabons fugl phønix. Det nye mondæne Chiado er fyldt af modebutikker, café'er og er blevet et yndet tilholdssted for Lissabons kulturelite. Man behøver blot sidde en stund på 'A Brasileira' for at fornemme den næsten parisiske stemning.

Ejendomspriserne i Chiado har ligeledes fået vinger. I 1988 før branden kostede en kvadratmeter i Chiado kvarteret i gennemsnit omkring 1.500 euro, skriver avisen Diário Económico, mens der i dag forlanges op til 9.000 euro per kvadratmeter. Justeret for inflation er det godt en fordobling af ejendomspriserne, og Chiado er i dag ét af Lissabons mest eftertragtede områder at bo i. Ikke dårligt gået af en brandtomt.

Desværre er mange af kvarterets oprindelige beboere blevet tvunget at de opskruede og i mange tilfælde stærkt spekulative priser til at flytte til andre områder af Lissabon.

Turist i Chiado
For shopping turisten i Lissabon er et besøg i Chiado kvarteret et must. Udover de mange modeforretninger lokker Chiado med alt fra bronzeskulpturen af Fernando Pessoa ved art deco café'en 'A Brasileira' til museet for moderne kunst Chiado Museu Nacional de Arte Contemporânea med de berømte billeder af kunsterne fra sammenslutningen (og drikkelaget) Grupo do Leão.


Fernando Pessoa

Herover café-stemning fra 'A Brasileira' - det er Fernando Pessoa til venstre.

Man må heller ikke glemme Convento da Ordem do Carmo eller på dansk karmolitter klosteret/kirken, som ligger lige ved Santa justa Elevadoren højt hævet over Lissabon med udsigt over Rossio pladsen. Elevador de Santa Justa fører op til Chiado fra Baixa-området Lissabon.

Det er også i Chiado at man finder restaurant Noo Bai (klik på link samt øverste venste billede for at se kort), hvor man kan spise udenfor for en rimelig penge med måske Lissabons bedste udsigt (bordbestilling tilrådes). Noo Bai er normalt ikke noget ud over det sædvanlige kulinarisk set, men udsigten er fantasktisk.

Kommer man bare forbi og vil nyde udsigten uden at spise er der ofte plads på Santa Catarina’s café ved siden Noo Bai.

Se også:
Lissabon bydelen Chiado

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »