Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAugust 2008 - Indlæg

Factory outlet nord for Lissabon lokker med billige mærkevarer

Omkring 30 minutters kørsel nord for Lissabon finder man Campera Factory Outlet.

Campera Outlet Shopping dækker omkring 25.000 m2 og har omkring 120 forretninger med modetøj, sko, parfume, sportstøj og meget andet. Desuden er der et stort udvalg af restauranter og café'er.

Outlet shopping centeret i Campera var Portugals første factory outlet, og er siden blevet overhalet størrelsesmæssigt mange gange, men ikke mindst af Europas største factory outlet Freeport syd for Lissabon.

Se Campera Outlet Shopping hjemmesiden (kun på portugisisk).

Mærketøj i Campera Shopping Outlet
I Campera Outlet Shopping finder man blandt andet følgende mærkevarer:

 • Mærketøj kvinder/piger: Mango, Vedette, Ferrache, Simel-Reverie, Triumph, Prior & Prior, Lanidor, Globe, Calzedonia, Bershka, Benetton, Blue Rise, Frost London, Lee Outlet Jeans, Levis Jeans, Pepe Jeans, Pico Jeans, Quebramar, Salsa, Zara, Throttleman, Naf Naf Chevignon, Chyenne,  Parli og den berømte portugisiske designer Ana Sousa. Listen er ikke komplet. Se Campera Outlets hjemmeside.
 • Mærketøj mænd: Arrow, Dassenta, Jerem, Lion de Porsches, Silva & Sistelo, Underblue m.fl. - men for mange er det sjovere at gå ned på gokart-banen, mens pigerne køber ind - se nedenfor.
 • Sportstøj: Cruise Sports, Nike, Stihl m.fl.
 • Sko: Bata, Hush Puppies, Made In, Prof m.fl.
 • Børnetøj/børneting: Metro Kids Company, Juvemar, Clayeux m.fl.
 • Andre mærkevarer: Swatch, MG Bags, Sun Planet, You Accessories, Culto med flere

Er man interesseret i portugisisk tøj, er der mange kendte mærker repræsenteret i Campera (eksempelvis kvalitetsmærkerne Quebramar, Salsa, Ana Sousa m.fl.). I Factory Outlet Freeport syd for Lissabon (se artikel) er der flere internationalt kendte mærkevarer at vælge imellem, men færre portugisiske.

Forretningerne reklamerer med 30-70% rabat på listepriser, og det er ofte muligt for høje nordboer at finde de rigtige størrelser både i Campera og Freeport factory outlets, da den portugisiske gennemsnitshøjde endnu ikke er på skandinavisk niveau.

Underholdning i Campera Shopping Outlet
Gocart banen er en populær del af Campera Shopping Outlet. Her afholdes sågar 24 timers løb, hvor man dog skal melde sig til god tid i forvejen. Åbningstider og priser kan ses på gokartbanens hjemmeside (den virker kun på portugisisk - den engelske del er ikke oversat endnu). Normalt er der åben hver dag fra kl. 12.00 til kl. 22.00.

En tur i gokart koster fra 10,50 euro for 10 minutter. Grupper kan med fordel booke tid - se gokart hjemmesiden.

Campera gokart banen er en 'rigtig bane' for voksne på 815 meter/7 meters bredde med mulighed for overhalinger. Se billeder af banen.

Desuden findes der et helse/wellness center.

Sådan finder man factory outlet i Campera
I bil er der ingen problemer med at finde Campera. Det tager omkring 30 minutter at køre derop. Outlet centret ligger ud til E80/A1 motorvejen, som fører mod Porto. Se kort (åbner som nyt vindue). Outlet centeret har åbent fra 10 til 22 alle dage.

Man kan også tage toget fra Lissabon til Castanheira do Ribatejo. Fra Castanheira do Ribatejo kører der gratis busser til Campera outlet center. Se plan over busserne på Campera Outlets 'How To Get There side" .

En togbillet fra Oriente stationen i Lissabon til Castanheira do Ribatejo koster omkring 1,80 euro eller lidt under 15 kroner. Oriente stationen i det gamle Expo-98 område finder man let med metro'en (rød linje). Togbilletter købes på Oriente stationen. Togplan kan findes på www.cp.pt.

Se kort over området nord for Lissabon herunder:


Se større kort

Din vurdering:Økonomisk vækst i Europa aftagende

Der var meget lidt af fejre for de nationale regeringer i en stor del af Europas lande, da tallene for økonomisk vækst blev offentliggjort for nyligt.

Danmark er i hvad der kaldes en teknisk recession, som defineres som to på hinanden følgende kvartaler med negaitv økonomisk vækst.

Det synes dog ikke at bekymre Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, og man kan da også argumentere for at Danmarks p.t. største problem er at skaffe tilstrækkelig (uddannet) arbejdskraft. Se artikel om regeringens planer for vækst i Danmark på TV2.dk.

Flere andre lande er gået fra positiv vækst til negativ vækst, og ændringen er mærkbar specielt i Tyskland, som er et hovedmarked for de fleste af Europas økonomier. Eneste lyspunkt er USA, som ser ud til at være i fremgang.

Økonomisk vækst i Europa
Her er tallene for den økonomiske vækst i Europa i første halvdel af 2008 for udvalgte lande:

 • England økonomisk vækst 1. kvartal 0,3% - 2. kvartal 0,2%
  (samlet årlig vækst dog stadig 1,6% viser foreløbige tal fra ONS)
 • Tyskland økonomisk vækst 1. kvartal 1,3% - 2. kvartal minus 0,5% (årlig vækst 1,3%)
 • Italien økonomisk vækst 1. kvartal 0,5% - 2. kvartal minus 0,3%
 • Sverige økonomisk vækst 1. kvartal 0,0% - 2. kvartal 0,0% (årlig vækst 0,7%)
 • Norge økonomisk vækst 1. kvartal 0,2% - 2. kvartal (data mangler)
 • Danmark økonomisk vækst 4. kvartal 2007 minus 0,2% - 1. kvartal 2008 minus 0,8% (bemærk periode)
  (2. kvartal i Danmark blev til et plus på 0,6% og over året er den danske vækst målt per 1. sept. på 1,2%)
 • Frankrig økonomisk vækst 1. kvartal 0,4% - 2. kvartal minus 0,3%
 • Spanien økonomisk vækst 1. kvartal 0,3% - 2. kvartal 0,1%
 • Holland økonomisk vækst 1. kvartal 0,4% - 2. kvartal 0,0%
 • Portugal økonomisk vækst 1. kvartal minus 0,2% - 2. kvartal 0,4% (samlet årlig vækst 0,9%)
 • Euro-zonen økonomisk vækst 1. kvartal 0,7% - 2. kvartal minus 0,2%
 • EU27 landene økonomisk vækst 1. kvartal 0,7% - 2. kvartal minus 0,1%
 • USA økonomisk vækst 1. kvartal 0,2% - 2. kvartal 0,5%
 • Japan økonomisk vækst 1. kvartal 0,8% - 2. kvartal minus 0,6%

ONS står for The Office of National Statistics i England. Kilder: ONS, Reuters, Finfacts

Din vurdering:Asiatisk orm truer Portugals fyrretræer

Den lille rundorm eller nematode med det latinske navn Bursaphelenchus xylophilus kaldes i Danmark for fyrrevednematoden.

I Portugal er fyrrevedsnematoden ansvarlig for omfattende skader på landets fyrretræer. Man mener at ormen er kommet til Portugal med trævarer eller træemballage fra Kina (Macau) sidst i 90'erne, og det har allerede kostet portugisiske skovbrug dyrt at stifte bekendskab med den lille organisme.

Japans fyrreskov tæt på udryddet 
I 1970'erne blev de store fyrretræs-skove i Japan næsten udryddet. Bursaphelenchus xylophilus er ifølge eksperter så godt som umulig at få bugt med, har man først fået den.

Nematoderne æder sig ind i træet og dræber det ved at forhindre optagelse af næring. Før ormen, som er så lille at den ikke kan ses med det blotte øje, kommer så langt har den dog skulle finde en passende vært til at transportere sig til træet. Det job påhviler andre insekter, specielt træbukke, og man mener det var denne type insekter, som tog turen med fra Kina. Man kan ved at foretage prøver af træbukke-insekterne i et område se om der er fare for det frygtede besøg af Bursaphelenchus xylophilus. I Sydeuropa er det imidlertid som regel for sent at forhindre total udbredelse, såfremt bestanden af den usynlige fjende er fremskreden. 

En fjerdedel af Portugals skove er truet
Da den asiastiske orm landede i Setúbal området syd for Lissabon omkring 1999, døde der i løbet af 2 år 340.000 fyrretræer. En fjerdedel af al skov i Portugal blev truet af ødelæggelse.

Der blev slået alarm og al eksport af fyrretræ fra Portugal har i lang tid været underlagt kontrol af de portugisiske myndigheder. Samtidig forsøgte man at inddæmme problemet ved at lave 'brandbælter', hvor fyrretræerne i store områder blev destrueret.

Desværre lykkedes det organismen at omgå inddæmningen - sandsynligvis fordi nogle skovhuggere så stort på reglerne og transporterede inficeret træ til andre områder af Portugal. Ineffektiv kontrol fra myndighedernes side gjorde ikke sagen bedre.

Nervøsitet i EU over fyrretræs-ormen
Nu er problemet så alvorligt at EU har pålagt Portugal streng kontrol af al eksport af fyrretræ, men det er tvilvsomt om det vil være nok. Spanien er for alvor truet, mener den engelske regerings ekspert Roddie Burgess.

Nematoden Bursaphelenchus xylophilus kan bedst lide strand-fyr (som i Portugal) og skov-fyr, som vokser i Storbritanien og i Skandinavien specielt på mager jord. Se billeder af et angreb i Japan.

I Danmark har der siden 2004 været ekstra kontrol af områder omkring savværker og lignende, men heldigvis er nematoden ikke dukket op i Danmark endnu. Mange forskere mener det er et spørgsmål om tid før det sker, og det vil da vise sig, som nogen forskere mener, om det koldere klima i Skandinavien kan begrænse udbredelsen af ormen.

Se også plantedirektoratets side om fyrrevednematoden og mere om Portugals problemer med den aggressive nematode i International Herald Tribunes udmærkede artikel.

UPDATE 16. september 2008
EU har nu indført regler om at alt nåletræ, nåletræsprodukter og flis skal gasses/varmebehandles inden det eksporteres fra Portugal. Se artikel i Berlingske Tidende. De skærpede regler gælder ikke Madeira og Azorerne.

Din vurdering:Europas luftfartsselskaber under pres

UPDATE 23. okt 2008: Sterling flyselskabet sat til salg

En analyse fra den engelske investeringsbank Blue Oar Securities offentliggjort for nyligt sætter navn på hvilke nationale luftfartsselskaber, som står til at overleve i den nuværende krise.

Omkring 50 luftfartsselskaber er i risiko for at forsvinde, mener Blue Oar Securities, som følge af markant højere priser på brændstof og et svigtende antal passagerer.

Blandt de mest udsatte nationale flyselskaber er Alitalia i Italien (som i realiteten holdes kunstigt i live af den italienske regering) , Malev i Ungarn, LOT i Polen og skandinaviske SAS, som slås med høje lønomkostninger og desuden har en gammel og relativ uøkonomisk flåde af fly.

TAP i god position som nicheoperatør
De største selskaber i Europa British Airways, Lufthansa og Air France/KLM forventes at have så megen finansiel styrke at de kan modstå de dårlige tider.

I næste gruppe af luftfartsselskaber finder man ifølge den engelske rapport selskaberne TAP (portugisisk), Iberia (spansk) og Air Lingus (irsk), som ikke er så velpolstrede, men derimod opererer på mange ruter, som er attraktive. Et godt eksempel herpå er TAP's omfattende rutenet til Brasilien og Afrika.

Rapportens forfattere mener desuden at Ryanair og Easyjet vil overleve, men stiller spørgsmålstegn ved lavprisselskaber som Virgin og Monarch.

Sterling reddet af islandsk investor
Det danske lavprisselskab Sterling har ligesom mange andre flyselskber for nyligt måtte sige farvel til et stort antal medarbejdere. 100 ansatte i Sterling valgte at forlade flyselskabet frivilligt, og i august 2008 er yderligere 135 blevet fyret heraf 61 piloter, skriver Jyllandsposten d. 5. august 2008.

Den nyeste udvikling er dog positiv for Sterling idet de øvrige islandske ejere herunder FL Group har valgt at sælge deres aktier i Sterling til milliardæren Pálmi Haraldsson, som allerede var en del af ejerkredsen.

Den hovedrige islænding har blandt andet skabt sin formue på engroshandel med grønsager, skriver
Travel People.

Pálmi Haraldsson, som tidligere var storaktionær i Icelandair og ejer flyselskabet Iceland Express, har meldt ud at han har afhændet de fleste af sine aktiviteter i andre brancher herunder stormagasiner i England og nu vil koncentrere sig om sin nye rejsevirksomhed Nordic Travel Holding herunder Sterling.

Sterling drives videre som et selskab i Nordic Travel Holding, og det forlyder ifølge Travel People at den velbeslåede islænding "har 6 milliarder kroner liggende", som blandt andet skal bruges til investeringer i Sterling via holdingselskabet Fons.

Flyselskabet Sterling kom i regnskabsåret 2007 ud med et underskud på 33 millioner kroner, hvilket dog var væsentligt bedre end foregående år. I regnskabsårene 2006 og 2005 tabte Sterling henholdsvis 165 og 295 millioner kroner. 

Selskabet Fons har ifølge Børsen d. 19. august ikke aflagt regnskab i årevis. Nordic Travel Holding er købt ind i selskabet med en gæld på 1,6 milliarder kroner. 

Omrokering i Sterlings ledelse
Der har også været omrokering på ledelsesniveau i Sterling. Islandske Almar Örn Hilmarsson er tilbage i direktørstolen hos Sterling. Se artikel om ny Sterling ledelse på Børsen.dk. Hilmarsson er ifølge Børsen d. 19. august 2008 i familie med Pálmi Haraldsson.

Ryanair nægter at sælge billetter via rejsebureauers hjemmesider
Den til tider meget kontroversielle Ryanair topchef Michael o'Leary satser på at udelukke rejsebureauer fra at anvende såkaldt "screenscraping" til at booke flyrejser hos Ryanair.

Efter to succesfulde retssager mod irske Bravofly Ltd og tyske V-tours har Ryanair besluttet at rejsebureauer ikke længere kan pålægge flyrejser købt hos Ryanair gebyrer, som i realiteten forøger en rejses pris (og ikke mindst fratager Ryanair trafik på sin hjemmeside). Typisk har der været tale om en merpris på omkring 100 kroner per rejse, skriver Travelbroker.dk.

Ryanair hævder desuden at betingelser ikke altid bliver anført korrekt, når booking sker på et fremmed rejsebureaus hjemmesider. Ydermere mener Ryanair at det belaster Ryanair's hjemmeside og gør det svært for lavprisselskabets internetkunder, når udefrakommende søgerobotter stjæler kapacitet hos Ryanair.

Ryanair truer med at slette bookinger
For ikke at nogen skal være i tvivl om Ryanairs hensigter annoncerede Ryanair for nyligt at selskabet "planlagde at slette" bookinger fra de spanske online rejsebureauer eDreams, Rumbo og Atrapole.

Indtil videre er det dog blevet ved truslen, men de spanske myndigheder forudså allerede kaos i Spaniens lufthavne såfremt Ryanair gjorde alvor af at slette bookinger. Se mere om det aggressive irske flyselskab på Businessworld.ie.  

Også flysøgemaksiner, som eksempelvis Momondo, som sender kunderne til flyselskabernes herunder Ryanairs egne hjemmesider, er i Michael o'Leary søgelys. Der er næppe tvivl om at både Easyjet og Ryanair helst så, at alle bookede direkte på lavprisflyselskabernes egne hjemmesider istedet for at sammenligne priser.

Din vurdering:Sølvmedalje til Vanessa Fernandes ved OL i Kina

Portugals første medalje ved OL i Kina 2008 er i hus.

Det blev triathleten Vanessa Fernandes, der som den første portugiser ved OL i Kina 2008 betræder sejrsskamlen sammen med to autralske kvinder med henholdsvis guld og bronze.

Triathlon
Vanessa Fernandes vandt én af OL's fysisk hårdeste dicipliner. Triatlon er en såkaldt endurance sport og består ved OL af 1,5 kilometer svømning, 40 kilometer cykelløb og 10 kilometer løb.

Der er ikke nogen officiel olympisk rekord for triathlon, da løbene i forskellige OL kan variere i sværhedsgrad.

Den hårdeste triathlon er i øvrigt en Ironman, som består af 3,8 km svømning, 180 km cykelløb og et marathon (42 km) løb. Denne diciplin er dog ikke på det olympiske program.

Vanessa Fernandes
Vanessa er ud af en familie af sportsfolk i Porto-området. Hendes far Venceslau Fernandes vandt i 1984 cykelløbet Volta a Portugal - eller på dansk Portugal Rundt, og det var ham som introducerede Vanessa til triathlon.

Vanessa, som fylder 23 år i september 2008, er regerende verdensmester i triathlon fra 2007 og 5-dobbelt europamester. Se mere om de portugisiske deltagere ved OL i Kina.

Se også medaljeoversigt for OL i Kina med Danmarks, Portugals, Sveriges og Norges medaljevindere.

Herunder uddrag af en RTP udsendelse om Vanessa Fernandes:

Din vurdering:Koncerter i Cascais i august herunder Stockholm Lisboa Project 23. august 2008

I forbindelse med kystbyens Cascais traditionelle store udbud af august arrangementer er der den 23. august besøg fra Stockholm i Centro Cultural de Cascais.

Sammen med portugisiske musikere vil svenskerne forsøge at finde fælles rødder inden for traditionel skandinavisk folkemusik som svensk polka og i den portugisiske fado tradition.

Koncerten finder sted d. 23. august kl. 22 i kulturcenteret, som ligger over for Cidadela fortet i Cascais.

Musik og fyrværkeri i Cascais i august 2008
Den sidste tredjedel af august måned vil der hver aften være koncert i Cascais. Her er programmet:

 • 22. august - Pedro Abrunhosa
 • 23. august - Xutos e Pontapés - samt Stockholm Lisboa Project (se ovenfor)
 • 24. august - Ana Moura
 • 25. august - Real Companhia
 • 26. august - Jorge Palma
 • 27. august - Liza Veiga
 • 28. august - Tennis Bar
 • 29. august - Da Weasel
 • 30. august - Just Girls
 • 31. august - Tony Carreira

Alle koncerter starter kl. 22 og er en del af Cascais Festas do Mar i Cascais bugten foran Hotel Baia i bymidten.

Der er fyrværkeri efter koncerterne på følgende dato'er: 22, 23, 24, 29, 30 og 31. august, og det er som regel en ret spektakulær sommer-oplevelse i Cascais.

Din vurdering:Portugals økonomi bedre end forventet i 2. kvartal 2008

De nyeste tal for den økonomiske vækst i Portugal har overrasket nationaløkonomerne positivt.

Mens nogen lande i Europa nærmer sig recession eller allerede har oplevet negativ vækst i 2008 (herunder Danmark), giver de nyeste tal for 2. kvartal af 2008 en lille stigning i den økonomiske vækst i Portugal til 0,9% på årsbasis. For EU som helhed er væksten på 1,5%.

Der er dog økonomer, som mener at Portugal i 3. kvartal vil opleve et fald i den økonomiske aktivitet, som vil ændre billedet.

Priser og arbejdsløshed falder i Portugal
Det ser desuden ud til at inflationen i Portugal falder og økonomerne mener at prisstigningerne kan have toppet for denne gang.

Portugals Statistik har netop offentliggjort tal, som viser at priserne i Portugal faldt 0,6% i juli. Det giver en årlig portugisisk inflation på 3,4%.

På EU plan faldt priserne i juli 0,2%, men den årlige inflation i EU (year on year) er stadig 4%.

Arbejdsløsheden i Portugal faldt også i juli 2008 til 7,3% mod 7,6% i juni. Omkring 110.000 nye jobs blev skabt - fortrinsvis indenfor handels og service. Samtidig steg arbejdsstyrken i Portugal med godt 73.000 personer.

Se relaterede artikler om Portugals økonomi (opdateres løbende).

Din vurdering:Færøerne spiller landskamp mod Portugal 20. august

(UPDATE - se målene fra kampen ved at klikke her)

Venskabskampen i fodbold mellem Portugal og Færøerne er færingenes opvarmningskamp inden mødet med Rumænien i kvalifikationsturneringen til VM 2010 i Sydafrika.

Kampen mod Portugal spilles d. 20. august i byen Aveiro på Estádio Municipal kl. 20.45.

Færøerne er i VM kvalifikationen i gruppe 7 med følgende fodbold nationer:

 • Frankrig
 • Rumænien
 • Serbien
 • Litauen
 • Østrig

Færøerne møder indledningsvis Rumænien d. 10. september 2008 - samme dag som Danmark møder Portugal i VM kvalifikationsturneringen.

Kampen bliver uden Cristiano Ronaldo, som har pause efter en mindre operation i anklen.

Det ændrer imidlertidig ikke på at Portugals hold bliver en meget stor mundfuld for Færøerne. Her er spillertruppen, som den nyudnævnte træner Carlos Queiroz har udtaget:

Atlético Madrid - Simão
Chelsea - Bosingwa, Deco, Paulo Ferreira og Ricardo Carvalho
Dínamo de Moscovo - Danny
FC Porto - Bruno Alves og Raúl Meireles
Galatasaray - Fernando Meira
Málaga - Duda
Manchester United FC - Nani
Real Madrid - Pepe
Sporting Braga - Eduardo
Benfica - Carlos Martins, Nuno Gomes og Quim;
Sporting CP - João Moutinho
Werder Bremen - Hugo Almeida
Lecce - Antunes
Valência - Manuel Fernandes og Miguel
Bochum - Daniel Fernandes

UPDATE 20. august 2008
Portugal vandt venskabskampen mpd Færøerne. Se resultatet af Portugals venskabskamp mod Færøerne.

Din vurdering:Le Mans løb på Nürburgring med portugisisk og dansk deltagelse

I weekenden d. 16-17 august køres det 5. og næstsidste løb i Le Mans Serien 2008 på tyske Nürburgring over 1.000 kilometer.

Som noget meget usædvanligt er der denne gang både et dansk og et portugisisk team blandt deltagerne på den berømte tyske bane.

Team Essex fra Danmark
Fra Danmark stiller Team Essex op på Nürburgring.

På Monza i Italien blev Team Essex nummer to efter det hollandske Van Merksteijn Motorsport team (også Porsche RS Spyder) i LM P2 klassen. I det seneste løb på Spa banen i Belgien i maj 2008 blev det danske team nummer 4.

Hollænderne er den største konkurrent for Team Essex, som i øjeblikket ligger flot nummer 2 i LM P2 klassen. Se hele stillingen i Le Mans Serien.

Senere i september deltager Team Essex i det afsluttende Le Mans serie løb på Silverstone i England.

Kørere på Nurburgring er som sædvanligt Caspar Elgaard og John Nielsen. Se mere om Team Essex.

Quifel ASM fra Portugal 
Portugals Quifel ASM team har deltaget i alle årets tre Le Mans Series løb og været med i gamet i mange år.

Holdet ledes af motorsportsenthusiasten António Simões, som selv var professionel kører i 80'erne og 90'erne.

Der er i sagens natur brug for rigelige finansielle ressourcer til en Le Mans sæson, og det leverer TV- og medie-mogulen Miguel Amaral, som trods sine 54 år stadig kan sætte gode tider i en racerbil. I 2007 blev det til én førsteplads, én andenplads og 3 tredjepladser for Quifel ASM team'et i LM P2 klassen.

Miguel Pais do Amaral optræder ofte i den kulørte portugisiske presse og er i øvrigt præsident for medieselskabet Quifel Holdings. Den farverige portugiser har tidligere været én af personerne bag den store private TV station ITV i Portugal, som blandt andet sender Big Brother. Amaral ejer desuden ét af Portugals største forlag.

Indtil videre har der dog i 2008 ikke været helt så meget fart i Team Quifel ASM Lola AER B05/40 raceren, hvor det bedste resultat er en fjerdeplads på Monza.

Medkører i team Quifel ASM er den 27-årige franskmand Olivier Pla. Se mere på Team Quifel - ASM hjemmesiden.

Herunder en privat optaget video af Quifel ASM testen på hjemmebanen i Estoril fra starten af 2008:

 

Andre kørere fra Portugal og Danmark på Nurburgring
Den hurtigste portugiser på Nürburgring bliver med al sandsynlighed Pedry Lamy i Peugeot Total fabriks-teamet. Lamy kører naturligvis den ultramoderne Peugeot 908 HDi FAP, som for tiden kun Audi racerne kan slå i den fornemste LM P1 klasse. Se mere om racerkøreren Pedro Lamy.

Fra Portugal deltager desuden João Barbosa i Pescarolo-Judd for det engelske Rollcentre Racing Team. João Barbosa er i øvrigt team-kammerat med Vanina Ickx, som er datter af den berømte belgiske racerkører Jackie Ickx.

To danskere deltager for tyske Team Fernbacher Racing. Lars Erik 'Hjulspin' Nielsen og Allan Simonsen kører på skift Fernbacher Porsche 997 GT3 RSR på i GT2 klassen på Nurborgring.

En tredje dansker Juan Barazi kører i LM P2 klassen for Zytek.

Dunlop dæk hurtige på Nurburgring
Efter fredagens fri træning på Nurburgring d. 15. august lå Team Essex med bedste tid i LM P2 klassen skarp forfulgt af ingen ringere end Team Quifel ASM.

Der er tilsyneladende sket noget positivt på dækfronten for begge hold. Både Quifel ASM og Team Essex anvender Dunlop dæk. Se også artikel på Motorsporten.dk og på Den Blå Avis. Quifel ASM og Team Essex var i øvrigt for nyligt på Estoril banen i Portugal til Dunlop tæktest, og Portugalnyt var med - se video og billeder fra Estoril.

Selve løbet kan ses på Eurosport kanal 2 fra kl. 11 søndag formiddag.

Herunder det portugisiske Quefel ASM team med Miguel Amaral, Olivier Pla og teamchef António Simões fra højre mod venstre. Foto: Team Quifel ASM

UPDATE 17. august 2008
Det blev til en lidt skuffende 3. plads for Team Essex i LM P2 klassen. Det danske team havde udover en enkelt afkørsel et fornuftigt løb. Team Quifel - ASM sluttede to omgange efter Team Essex i LM P2 klassen på 5. pladsen.

Løbet blev naturligvis fristes man til at sige vundet af Peugeot i LM P1 klassen, som fik begge Total sponsorerede Peugeot 908 HDi FAP ind én omgang foran Audis fabriksteams og 11 omgange foran Team Essex. Se mere om løbet på Nürburgring på Motorsporten.dk


Din vurdering:Angolas oliepenge drypper også på Portugal

Portugal mærker nu for alvor at Angola er blevet en oliestat.

Den portugisiske eksport til Angola var i første halvår af 2008 den største til et land uden for EU, og totalt var Angola den 5. største aftager af portugisiske varer, skriver avisen Diário Económico.

En stor del af eksporten udgøres af byggematerialer, elinstallations-varer, fødevarer, biler, indretningsartikler og papir. Samlet set aftager Angola nu 5% af Portugals produktion og har dermed udviklet sig til en økonomisk set vigtigere handelspartner end lande som USA og Italien.

Angola forventes at blive Portugals 4. største eksportmarked
Med den voksende angolanske økonomi og ikke mindst en lind strøm af hårde valuta-indtægter fra salg af olie til Kina er det store sydvestafrikanske land på vej til at blive Portugals 4. største eksportmarked.

De største aftagere af portugisiske varer er i øjeblikket:

 1. Spanien
 2. Tyskland
 3. Frankrig
 4. England
 5. Angola

Det er på mange måder godt nyt for Portugal, da de traditionelle samhandelspartere alle forventer økonomisk tilbageslag, og for USA og Englands vedkommende sandsynligvis allerede befinder sig i recession.

Angola derimod havde en økonomisk vækst i 2007 på 20% og forventer omkring 11,5% i 2008.

Undervisning og konsulentbistand til Angola
Det er ikke kun i eksporten af produkter fra Portugal at landet mærker købekraften fra Angolas oliepenge.

Inden for undervisningssektoren og i andre konsulentbrancher sker det efterhånden ofte at højtuddannede portugisere får tilbudt en udstationering i Angola på et antal uger eller måneders varighed. I den tidligere koloni Angola tales der stadig portugisisk, og det gør det derfor let at benytte portugisiske konsulenter og lærere.

Økonomisk samarbejde mellem Portugal og Angola
Én af grundene til at Angola og Portugal har opretholdt tætte forbindelser er at der udover den fælles fortid er knyttet nye økonomiske bånd mellem landene.

Portugals mest værdifulde virksomhed og tidligere statskontrollerede olieselskab Galp er således via Amorim Energia delvist ejet af det statslige angolanske olieselskab Sonangol.

Sonangol ejer 50% af Amorim Energia - i øvrigt sammen med Portugals rigeste mand Américo Amorim. Det fælles selskab har 33% af aktierne i olieselskabet Galp.

Herunder kort over den sydlige del af Afrika:


Se kort i Google

 

Relaterede artikler:
Angola øger samhandelen med Kina
Olie-eventyr i Angola
Bananproduktion i Angola

Se også:
The Empire strikes back - et spørgsmål om ære
Portugals rigeste mænd Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »