Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAugust 2008 - Indlæg

Factory outlet nord for Lissabon lokker med billige mærkevarer

Omkring 30 minutters kørsel nord for Lissabon finder man Campera Factory Outlet.

Campera Outlet Shopping dækker omkring 25.000 m2 og har omkring 120 forretninger med modetøj, sko, parfume, sportstøj og meget andet. Desuden er der et stort udvalg af restauranter og café'er.

Outlet shopping centeret i Campera var Portugals første factory outlet, og er siden blevet overhalet størrelsesmæssigt mange gange, men ikke mindst af Europas største factory outlet Freeport syd for Lissabon.

Se Campera Outlet Shopping hjemmesiden (kun på portugisisk).

Mærketøj i Campera Shopping Outlet
I Campera Outlet Shopping finder man blandt andet følgende mærkevarer:

 • Mærketøj kvinder/piger: Mango, Vedette, Ferrache, Simel-Reverie, Triumph, Prior & Prior, Lanidor, Globe, Calzedonia, Bershka, Benetton, Blue Rise, Frost London, Lee Outlet Jeans, Levis Jeans, Pepe Jeans, Pico Jeans, Quebramar, Salsa, Zara, Throttleman, Naf Naf Chevignon, Chyenne,  Parli og den berømte portugisiske designer Ana Sousa. Listen er ikke komplet. Se Campera Outlets hjemmeside.
 • Mærketøj mænd: Arrow, Dassenta, Jerem, Lion de Porsches, Silva & Sistelo, Underblue m.fl. - men for mange er det sjovere at gå ned på gokart-banen, mens pigerne køber ind - se nedenfor.
 • Sportstøj: Cruise Sports, Nike, Stihl m.fl.
 • Sko: Bata, Hush Puppies, Made In, Prof m.fl.
 • Børnetøj/børneting: Metro Kids Company, Juvemar, Clayeux m.fl.
 • Andre mærkevarer: Swatch, MG Bags, Sun Planet, You Accessories, Culto med flere

Er man interesseret i portugisisk tøj, er der mange kendte mærker repræsenteret i Campera (eksempelvis kvalitetsmærkerne Quebramar, Salsa, Ana Sousa m.fl.). I Factory Outlet Freeport syd for Lissabon (se artikel) er der flere internationalt kendte mærkevarer at vælge imellem, men færre portugisiske.

Forretningerne reklamerer med 30-70% rabat på listepriser, og det er ofte muligt for høje nordboer at finde de rigtige størrelser både i Campera og Freeport factory outlets, da den portugisiske gennemsnitshøjde endnu ikke er på skandinavisk niveau.

Underholdning i Campera Shopping Outlet
Gocart banen er en populær del af Campera Shopping Outlet. Her afholdes sågar 24 timers løb, hvor man dog skal melde sig til god tid i forvejen. Åbningstider og priser kan ses på gokartbanens hjemmeside (den virker kun på portugisisk - den engelske del er ikke oversat endnu). Normalt er der åben hver dag fra kl. 12.00 til kl. 22.00.

En tur i gokart koster fra 10,50 euro for 10 minutter. Grupper kan med fordel booke tid - se gokart hjemmesiden.

Campera gokart banen er en 'rigtig bane' for voksne på 815 meter/7 meters bredde med mulighed for overhalinger. Se billeder af banen.

Desuden findes der et helse/wellness center.

Sådan finder man factory outlet i Campera
I bil er der ingen problemer med at finde Campera. Det tager omkring 30 minutter at køre derop. Outlet centret ligger ud til E80/A1 motorvejen, som fører mod Porto. Se kort (åbner som nyt vindue). Outlet centeret har åbent fra 10 til 22 alle dage.

Man kan også tage toget fra Lissabon til Castanheira do Ribatejo. Fra Castanheira do Ribatejo kører der gratis busser til Campera outlet center. Se plan over busserne på Campera Outlets 'How To Get There side" .

En togbillet fra Oriente stationen i Lissabon til Castanheira do Ribatejo koster omkring 1,80 euro eller lidt under 15 kroner. Oriente stationen i det gamle Expo-98 område finder man let med metro'en (rød linje). Togbilletter købes på Oriente stationen. Togplan kan findes på www.cp.pt.

Se kort over området nord for Lissabon herunder:


Se større kort

Din vurdering:Økonomisk vækst i Europa aftagende

Der var meget lidt af fejre for de nationale regeringer i en stor del af Europas lande, da tallene for økonomisk vækst blev offentliggjort for nyligt.

Danmark er i hvad der kaldes en teknisk recession, som defineres som to på hinanden følgende kvartaler med negaitv økonomisk vækst.

Det synes dog ikke at bekymre Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, og man kan da også argumentere for at Danmarks p.t. største problem er at skaffe tilstrækkelig (uddannet) arbejdskraft. Se artikel om regeringens planer for vækst i Danmark på TV2.dk.

Flere andre lande er gået fra positiv vækst til negativ vækst, og ændringen er mærkbar specielt i Tyskland, som er et hovedmarked for de fleste af Europas økonomier. Eneste lyspunkt er USA, som ser ud til at være i fremgang.

Økonomisk vækst i Europa
Her er tallene for den økonomiske vækst i Europa i første halvdel af 2008 for udvalgte lande:

 • England økonomisk vækst 1. kvartal 0,3% - 2. kvartal 0,2%
  (samlet årlig vækst dog stadig 1,6% viser foreløbige tal fra ONS)
 • Tyskland økonomisk vækst 1. kvartal 1,3% - 2. kvartal minus 0,5% (årlig vækst 1,3%)
 • Italien økonomisk vækst 1. kvartal 0,5% - 2. kvartal minus 0,3%
 • Sverige økonomisk vækst 1. kvartal 0,0% - 2. kvartal 0,0% (årlig vækst 0,7%)
 • Norge økonomisk vækst 1. kvartal 0,2% - 2. kvartal (data mangler)
 • Danmark økonomisk vækst 4. kvartal 2007 minus 0,2% - 1. kvartal 2008 minus 0,8% (bemærk periode)
  (2. kvartal i Danmark blev til et plus på 0,6% og over året er den danske vækst målt per 1. sept. på 1,2%)
 • Frankrig økonomisk vækst 1. kvartal 0,4% - 2. kvartal minus 0,3%
 • Spanien økonomisk vækst 1. kvartal 0,3% - 2. kvartal 0,1%
 • Holland økonomisk vækst 1. kvartal 0,4% - 2. kvartal 0,0%
 • Portugal økonomisk vækst 1. kvartal minus 0,2% - 2. kvartal 0,4% (samlet årlig vækst 0,9%)
 • Euro-zonen økonomisk vækst 1. kvartal 0,7% - 2. kvartal minus 0,2%
 • EU27 landene økonomisk vækst 1. kvartal 0,7% - 2. kvartal minus 0,1%
 • USA økonomisk vækst 1. kvartal 0,2% - 2. kvartal 0,5%
 • Japan økonomisk vækst 1. kvartal 0,8% - 2. kvartal minus 0,6%

ONS står for The Office of National Statistics i England. Kilder: ONS, Reuters, Finfacts

Din vurdering:Asiatisk orm truer Portugals fyrretræer

Den lille rundorm eller nematode med det latinske navn Bursaphelenchus xylophilus kaldes i Danmark for fyrrevednematoden.

I Portugal er fyrrevedsnematoden ansvarlig for omfattende skader på landets fyrretræer. Man mener at ormen er kommet til Portugal med trævarer eller træemballage fra Kina (Macau) sidst i 90'erne, og det har allerede kostet portugisiske skovbrug dyrt at stifte bekendskab med den lille organisme.

Japans fyrreskov tæt på udryddet 
I 1970'erne blev de store fyrretræs-skove i Japan næsten udryddet. Bursaphelenchus xylophilus er ifølge eksperter så godt som umulig at få bugt med, har man først fået den.

Nematoderne æder sig ind i træet og dræber det ved at forhindre optagelse af næring. Før ormen, som er så lille at den ikke kan ses med det blotte øje, kommer så langt har den dog skulle finde en passende vært til at transportere sig til træet. Det job påhviler andre insekter, specielt træbukke, og man mener det var denne type insekter, som tog turen med fra Kina. Man kan ved at foretage prøver af træbukke-insekterne i et område se om der er fare for det frygtede besøg af Bursaphelenchus xylophilus. I Sydeuropa er det imidlertid som regel for sent at forhindre total udbredelse, såfremt bestanden af den usynlige fjende er fremskreden. 

En fjerdedel af Portugals skove er truet
Da den asiastiske orm landede i Setúbal området syd for Lissabon omkring 1999, døde der i løbet af 2 år 340.000 fyrretræer. En fjerdedel af al skov i Portugal blev truet af ødelæggelse.

Der blev slået alarm og al eksport af fyrretræ fra Portugal har i lang tid været underlagt kontrol af de portugisiske myndigheder. Samtidig forsøgte man at inddæmme problemet ved at lave 'brandbælter', hvor fyrretræerne i store områder blev destrueret.

Desværre lykkedes det organismen at omgå inddæmningen - sandsynligvis fordi nogle skovhuggere så stort på reglerne og transporterede inficeret træ til andre områder af Portugal. Ineffektiv kontrol fra myndighedernes side gjorde ikke sagen bedre.

Nervøsitet i EU over fyrretræs-ormen
Nu er problemet så alvorligt at EU har pålagt Portugal streng kontrol af al eksport af fyrretræ, men det er tvilvsomt om det vil være nok. Spanien er for alvor truet, mener den engelske regerings ekspert Roddie Burgess.

Nematoden Bursaphelenchus xylophilus kan bedst lide strand-fyr (som i Portugal) og skov-fyr, som vokser i Storbritanien og i Skandinavien specielt på mager jord. Se billeder af et angreb i Japan.

I Danmark har der siden 2004 været ekstra kontrol af områder omkring savværker og lignende, men heldigvis er nematoden ikke dukket op i Danmark endnu. Mange forskere mener det er et spørgsmål om tid før det sker, og det vil da vise sig, som nogen forskere mener, om det koldere klima i Skandinavien kan begrænse udbredelsen af ormen.

Se også plantedirektoratets side om fyrrevednematoden og mere om Portugals problemer med den aggressive nematode i International Herald Tribunes udmærkede artikel.

UPDATE 16. september 2008
EU har nu indført regler om at alt nåletræ, nåletræsprodukter og flis skal gasses/varmebehandles inden det eksporteres fra Portugal. Se artikel i Berlingske Tidende. De skærpede regler gælder ikke Madeira og Azorerne.

Din vurdering:Europas luftfartsselskaber under pres

UPDATE 23. okt 2008: Sterling flyselskabet sat til salg

En analyse fra den engelske investeringsbank Blue Oar Securities offentliggjort for nyligt sætter navn på hvilke nationale luftfartsselskaber, som står til at overleve i den nuværende krise.

Omkring 50 luftfartsselskaber er i risiko for at forsvinde, mener Blue Oar Securities, som følge af markant højere priser på brændstof og et svigtende antal passagerer.

Blandt de mest udsatte nationale flyselskaber er Alitalia i Italien (som i realiteten holdes kunstigt i live af den italienske regering) , Malev i Ungarn, LOT i Polen og skandinaviske SAS, som slås med høje lønomkostninger og desuden har en gammel og relativ uøkonomisk flåde af fly.

TAP i god position som nicheoperatør
De største selskaber i Europa British Airways, Lufthansa og Air France/KLM forventes at have så megen finansiel styrke at de kan modstå de dårlige tider.

I næste gruppe af luftfartsselskaber finder man ifølge den engelske rapport selskaberne TAP (portugisisk), Iberia (spansk) og Air Lingus (irsk), som ikke er så velpolstrede, men derimod opererer på mange ruter, som er attraktive. Et godt eksempel herpå er TAP's omfattende rutenet til Brasilien og Afrika.

Rapportens forfattere mener desuden at Ryanair og Easyjet vil overleve, men stiller spørgsmålstegn ved lavprisselskaber som Virgin og Monarch.

Sterling reddet af islandsk investor
Det danske lavprisselskab Sterling har ligesom mange andre flyselskber for nyligt måtte sige farvel til et stort antal medarbejdere. 100 ansatte i Sterling valgte at forlade flyselskabet frivilligt, og i august 2008 er yderligere 135 blevet fyret heraf 61 piloter, skriver Jyllandsposten d. 5. august 2008.

Den nyeste udvikling er dog positiv for Sterling idet de øvrige islandske ejere herunder FL Group har valgt at sælge deres aktier i Sterling til milliardæren Pálmi Haraldsson, som allerede var en del af ejerkredsen.

Den hovedrige islænding har blandt andet skabt sin formue på engroshandel med grønsager, skriver
Travel People.

Pálmi Haraldsson, som tidligere var storaktionær i Icelandair og ejer flyselskabet Iceland Express, har meldt ud at han har afhændet de fleste af sine aktiviteter i andre brancher herunder stormagasiner i England og nu vil koncentrere sig om sin nye rejsevirksomhed Nordic Travel Holding herunder Sterling.

Sterling drives videre som et selskab i Nordic Travel Holding, og det forlyder ifølge Travel People at den velbeslåede islænding "har 6 milliarder kroner liggende", som blandt andet skal bruges til investeringer i Sterling via holdingselskabet Fons.

Flyselskabet Sterling kom i regnskabsåret 2007 ud med et underskud på 33 millioner kroner, hvilket dog var væsentligt bedre end foregående år. I regnskabsårene 2006 og 2005 tabte Sterling henholdsvis 165 og 295 millioner kroner. 

Selskabet Fons har ifølge Børsen d. 19. august ikke aflagt regnskab i årevis. Nordic Travel Holding er købt ind i selskabet med en gæld på 1,6 milliarder kroner. 

Omrokering i Sterlings ledelse
Der har også været omrokering på ledelsesniveau i Sterling. Islandske Almar Örn Hilmarsson er tilbage i direktørstolen hos Sterling. Se artikel om ny Sterling ledelse på Børsen.dk. Hilmarsson er ifølge Børsen d. 19. august 2008 i familie med Pálmi Haraldsson.

Ryanair nægter at sælge billetter via rejsebureauers hjemmesider
Den til tider meget kontroversielle Ryanair topchef Michael o'Leary satser på at udelukke rejsebureauer fra at anvende såkaldt "screenscraping" til at booke flyrejser hos Ryanair.

Efter to succesfulde retssager mod irske Bravofly Ltd og tyske V-tours har Ryanair besluttet at rejsebureauer ikke længere kan pålægge flyrejser købt hos Ryanair gebyrer, som i realiteten forøger en rejses pris (og ikke mindst fratager Ryanair trafik på sin hjemmeside). Typisk har der været tale om en merpris på omkring 100 kroner per rejse, skriver Travelbroker.dk.

Ryanair hævder desuden at betingelser ikke altid bliver anført korrekt, når booking sker på et fremmed rejsebureaus hjemmesider. Ydermere mener Ryanair at det belaster Ryanair's hjemmeside og gør det svært for lavprisselskabets internetkunder, når udefrakommende søgerobotter stjæler kapacitet hos Ryanair.

Ryanair truer med at slette bookinger
For ikke at nogen skal være i tvivl om Ryanairs hensigter annoncerede Ryanair for nyligt at selskabet "planlagde at slette" bookinger fra de spanske online rejsebureauer eDreams, Rumbo og Atrapole.

Indtil videre er det dog blevet ved truslen, men de spanske myndigheder forudså allerede kaos i Spaniens lufthavne såfremt Ryanair gjorde alvor af at slette bookinger. Se mere om det aggressive irske flyselskab på Businessworld.ie.  

Også flysøgemaksiner, som eksempelvis Momondo, som sender kunderne til flyselskabernes herunder Ryanairs egne hjemmesider, er i Michael o'Leary søgelys. Der er næppe tvivl om at både Easyjet og Ryanair helst så, at alle bookede direkte på lavprisflyselskabernes egne hjemmesider istedet for at sammenligne priser.

Din vurdering:Sølvmedalje til Vanessa Fernandes ved OL i Kina

Portugals første medalje ved OL i Kina 2008 er i hus.

Det blev triathleten Vanessa Fernandes, der som den første portugiser ved OL i Kina 2008 betræder sejrsskamlen sammen med to autralske kvinder med henholdsvis guld og bronze.

Triathlon
Vanessa Fernandes vandt én af OL's fysisk hårdeste dicipliner. Triatlon er en såkaldt endurance sport og består ved OL af 1,5 kilometer svømning, 40 kilometer cykelløb og 10 kilometer løb.

Der er ikke nogen officiel olympisk rekord for triathlon, da løbene i forskellige OL kan variere i sværhedsgrad.

Den hårdeste triathlon er i øvrigt en Ironman, som består af 3,8 km svømning, 180 km cykelløb og et marathon (42 km) løb. Denne diciplin er dog ikke på det olympiske program.

Vanessa Fernandes
Vanessa er ud af en familie af sportsfolk i Porto-området. Hendes far Venceslau Fernandes vandt i 1984 cykelløbet Volta a Portugal - eller på dansk Portugal Rundt, og det var ham som introducerede Vanessa til triathlon.

Vanessa, som fylder 23 år i september 2008, er regerende verdensmester i triathlon fra 2007 og 5-dobbelt europamester. Se mere om de portugisiske deltagere ved OL i Kina.

Se også medaljeoversigt for OL i Kina med Danmarks, Portugals, Sveriges og Norges medaljevindere.

Herunder uddrag af en RTP udsendelse om Vanessa Fernandes:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »