Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAugust 2008 - Indlæg

Indsamling af mad i Portugal

Der har i weekenden igen været indsamling i portugisiske supermarkeder for at hjælpe økonomisk trængte familier i Portugal.

Organisationen Banco Alimentar Contra a Fome - som på dansk kan oversættes til banken til bekæmpelse af sult, indsamlede lørdag d. 2. august omkring 38 tons fødevarer i Algarve, skriver The Resident.

Lørdagens indsamling var denne gang ikke landsdækkende, men arrangeret specielt for at få mere mælk indsamlet på Algarve, da den langtidsholdbare mælk fra sidste indsamling i maj ville nå sidste anvendelsesdato inden næste store indsamling.

En særlig generøs supermarkedskunde på Algarve donerede for 1.000 euro mælk.

Landsdækkende indsamlinger i maj og december 2008
Den sidste landsdækkende indsamling fandt sted i maj 2008, hvor 996 supermarkeder over hele Portugal gav de frivillige adgang til butikkerne, hvor der blev uddelt poser ved indgangen.

På poserne står der altid angivet hvilke varer, som Banco Alimentar Contra a Fome er interesserede i bliver doneret.

Udlændinge eller andre, som behøver lidt ekstra instruktion om konceptet får en forklaring med på vejen af de venlige frivillige ved indgangen, som er let genkendelige i hvide Banco Alimentar Contra a Fome t-shirts.

Nogen af de bedste varer at donere (af hensyn til holdbarhed og egnethed til uddeling) er ris, madolie, tun, langtidsholdbar mælk, dåsebønner, mogenmadsprodukter til børn, vaskemiddel og lignende. Det hele står på poserne, som gives til andre frivillige ved udgangen efter at man har betalt ved kassen sammen med sine øvrige indkøb.

Der er mulighed for at donere eller lade være, og man bestemmer naturligvis selv, hvor meget.

Mere information kan findes på Banco Alimentar Contra a Fome hjemmesiden.

Den næste landsdækkende indsamling af mad i Portugal finder sted i december 2008.

Mange portugiserne har en anstrengt økonomi
Der er flere indikationer på at almindelige portugisere mærker at økonomien strammer til.

Selv om portugiserne elsker deres biler (og som oftest har lånt til den) står mange biler specielt sidst på måneden stille. Benzin og diesel er også i Portugal steget meget.

Pantelånerne har derimod travlt. Ifølge portugisiske aviser er omsætningen steget med 20-25% i løbet af de seneste år, og det er mennesker fra alle samfundslag, som kommer og belåner specielt smykker og antikviteter.

Den ansvarlige for indsamlingen på Algarve Teresa Cavaleiro udtalte efter indsamlingen at det ikke kun er fattige familier, som beder om hjælp. Også mennesker fra den portugisiske middelklasse kan for tiden have svært ved at klare alle økonomiske forpligtigelser og beder derfor om hjælp.    

Din vurdering:Cristiano Ronaldo sat på plads

Cristiano Ronaldo skal ikke til Real Madrid i år.

Onsdag aften forlød det på den portugisiske avis Público's hjemmeside fra den unge Cristiano Ronaldo selv at Manchester United manager Sir Alex har overbevidst ham om at blive mindst ét år mere i Manchester United.

Cristiano Ronaldo's beslutning står i skarp kontrast til tidligere udmeldinger fra stjernen fra Madeira.

Sandsynligvis har Alex Ferguson, som er kendt for at være forretningsmand til fingerspidserne, givet Cristiano Ronaldo et ultimatum om midlertidigt at blokere for fortsat karriere - eller acceptere en økonomisk 'sweet'ener for at acceptere tingenes tilstand.

Din vurdering:Olivenlunde i Portugal - DR radioprogram om olivenproduktion i Alentejo

I DR's radioprogram Panorama på P1 kunne man onsdag d. 6. august 2008 høre om olivenplantager og miljø i Portugals Alentejo region.

De mange oliventræer, som plantes i det sydlige Alentejo udgør ifølge en portugisisk ekspert en fare for miljø'et, når træerne efter kun 15 år visner efter at have forbrugt alle næringsstoffer og enorme mængder af tilført kunstgødning.

Se også: Søen ved Alqueva dæmningen fyldt op i januar 2010.

Der er DR journalist Eva Henningsen, som har været i Alentejo, og programmet kan høres via DR's Orientering hjemmeside .

Traditionelle olivenplantager ikke egnet til stordrift
Normalt kan oliventræer stå i flere hundrede år og fortsat give udbytte. Problemet opstår først, når man planter oliventræer meget tæt i moderne industrielle olivenplantager af hensyn til maskinerne, som skal plukke træerne.

Den omfattende og accelererende olivenproduktion finder sted i nærheden af byen Cuba ikke langt fra Alqueva søen, som har navn efter en lille by med 350 indbyggere. Den kunstige sø fødes af vandet fra Guadiana floden, som har sit udspring i Spanien.

Søen og dæmningen kostede med støtte fra EU over 6 milliarder kroner at bygge, og det er nu muligt for de lokale landmænd at vande olivenlundene med vand fra søen. Desværre er ulempen at der er store mængder salt og nitrit i vanden fra Guadiana-floden, som løber gennem spanske storbyer.

Har man bil til rådighed i Portugal er en tur til Alqueva dæmningen en stor oplevelse, og i nærheden finder man også Portugals største strudse-farm.

Europas største dæmning i Alentejo på Google
I nærheden af byen Alqueva findes en kæmpemæssig kunstig sø med tilhørende dæmning. Det store projekt blev planlagt allerede sidst i 1950'erne under Salazar styret i Portugal. Portugals Nellike-revolution i 1974-1975 satte imidlertid projektet i stå.

Det var først i 1990'erne under daværende premierminister Cavaco Silva (som nu er præsident) at inddæmningen af Guadiana floden blev ført ud i livet. I 2002 var dæmningen færdig, og vandet begyndte at stige til det nuværende niveau, hvor den kunstige Alqueva sø - Europas største kunstige sø - dækker et område på omkring 250 km2.

Se Alqueva dæmningen på Google:


Se større kort


Herunder et video stemningsbillede fra Alqueva:

Relateret artikel:
Olivenolie fra Portugal

Se desuden:
Artikler om Alentejo (opdateres løbende)

Din vurdering:Pres på små vinproducenter i Portugals portvinsdistrikt

Det er efterhånden forbundet med stor økonomisk risiko at være en lille vinbonde i Portugals Douro område, som blandt andet er berømt for sine portvine.

Ifølge Bloomberg.com har specielt de mindste drueproducenter svært ved at klare sig efter at omkostningerne til blandt andet brændstof igennem den sidste tid er øget betragteligt.

Se også: Krisen øger salget af portugisisk vin i USA

Små landbrug sammenlægges
Det gennemsnitlige areal, som en drueproducent i Douro området råder over er kun 2,47 hektarer. I Danmark var en gennemsnitsgård i 2006 ifølge brancheorganisationen Dansk Landbrug på 59 hektarer.

De små vinbønder på de stejle skråninger ved Douro flodens breder går derfor med al sandsynlighed en tilpasning imøde, som ligner den de danske landmænd var udsat for i 1970'erne 1980'erne og 1990'erne, hvor antallet af bedrifter i Danmark reduceredes kraftigt ved braklægninger og sammenlægninger til større enheder.

I Danmark nærmer det samlede antal af landbrugsbedrifter i 2008 sig 45.000. I 1970 fandtes der op mod 150.000 selvstændige landmænd i Danmark.

I Douro området i Portugal er antallet af drueproducenter siden 1998 kun faldet med omkring 1.000 til de nuværende godt 39.000 vinbønder (tal omfatter kun Douro området).

Det er relativt dyrt at dyrke vin i Douro. Omkring 15.000 euro anslås det at en vinbonde årligt må betale i omkostninger per hektar. Det er omkring 4 gange så dyrt som i de omkostningsmæssigt billigste vin-regioner i Portugal.

Priserne på portvin har ikke fulgt med, og specielt for den billigere portvins vedkommende har der på verdensplan været tale om et prisfald på godt 2% siden år 2003.

Aftagerlande - her drikkes der mest portvin
I Portugal er portvinen naturligvis populær, men det er faktisk franskmændene, som er de største aftagere af portvin med over 25 millioner liter i 2007.

Herefter følger Portugal, Holland, England, Belgien, USA, Canada og Tyskland. Danmark er målt i værdi den 9. største aftager af portvin.

I Danmark blev der i 2007 importeret godt 1,3 millioner liter portvin, og dermed er danskere et større portvinsland end eksempelvis Schweiz, Sverige, Irland og Japan.

Ser man på værdien af portvinen er billedet lidt anderledes. Den gennemsnitligt dyreste portvin i 2007 blev solgt i følgende lande:

 1. Canada - 8,49 euro/liter
 2. Norge - 8,20 euro/liter (men nordmændene aftog i 2007 kun 153.000 liter dyr kvalitets-portvin)
 3. Finland - 7,75 euro/liter
 4. USA - 7,38 euro/liter
 5. Japan - 7,25 euro/liter
 6. Irland - 6,72 euro/liter (bemærk at irerne værdsætter en god portvin)
 7. Grækenland - 6,70 euro/liter
 8. New Zealand - 6,60 euro/liter
 9. Mexico - 6,22 euro/liter
 10. Østrig - 5,60 euro/liter
 11. Sverige - 5,53 euro/liter
 12. Danmark - 5,47 euro/liter

Portugal nøjedes i 2007 med at drikke portvin til en gennemsnitspris af 4,80 euro/liter - men mon ikke der er røget et par kasser god portvin udenom statistikken.

Da dronning Elisabeth af England for nyligt fik besøg af den nyligt tiltrådte franske præsident Nicolas Sarkozy med frue Carla Bruni, bød den engelske monark på Windsor Castle naturligvis på portvin til gæsterne. Det franske præsidentpar kunne sammen med dronningen af England ifølge Bloomberg nyde en Dow's 1977 Vintage. 

Din vurdering:Verdensranglisten i fodbold august 2008

Se nyeste FIFA rangliste her
FIFA Verdensrangliste - juli 2009 (klik for at gå direkte til nyeste rangliste)

FIFA verdensranglisten for august 2008 er offentliggjort.

Der er relativt få ændringer, men europæiske forboldlandshold har dog sat sig på flere af de øverste pladser.

FIFA verdensranglisten i fodbold ser således ud:

 1. Spanien
 2. Tyskland
 3. Italien
 4. Holland
 5. Kroatien
 6. Brasilien
 7. Argentina
 8. Tjekkiet
 9. Portugal
 10. Rusland
 11. Rumænien
 12. Frankrig
 13. Tyrkiet
 14. England
 15. Cameroon
 16. Scotland
 17. Bulgarien
 18. Grækenland
 19. Ghana
 20. Israel

Sverige er nummer 26, Norge er nummer 29 på FIFA verdensranglisten og Danmark er fortsat i bundrekord med nummer 36.

Man skal i øvrigt helt tilbage til 1998 for at finde Tyskland på en 2. plads på FIFA ranglisten, hvilket stadig er nabolandets bedste placering nogensinde.

For Portugals vedkommende er der ingen ændringer i forhold til sidste måned.

Se mere på FIFA.com. Næste udgave af FIFA verdenranglisten kommer d. 3. september 2008.

Din vurdering:Sardinfestival i Portimão 8-17 august 2008

I Lissabon har årets traditionsrige sardinfest også kaldet Santo Antonio festen allerede været afholdt i juni måned.

I Portimão på Algarvekysten foreskriver traditionen at sardinfesten afholdes i august måned, og langt den største del af festlighederne på den 14. sardinfestival i Portimão foregår i Zona Ribeirinha i Portimão ved Arade flodens udmunding.

Der er åbent på den familievenlige festival hver dag fra 18 til 24. Indgangsbillet er 3,50 euro per person og børn under 10 år kommer gratis med ind.

Festivallen byder blandt andet på opvisning af TV-kokken José Bento med både traditionelle og mere moderne portugisiske retter. Der vil også være mulighed for at smage et bredt udvalg af, hvad Portugal kan byde på af vin og øl.

Desuden er der naturligvis sardiner, som tilberedes på grill. Er man ikke til sardiner findes der mange andre kulinariske fristelser på områdets 7 restauranter.

Hver aften afsluttes med et storslået fyrværkerishow.

Da Weasel
Et af Portugals største navne spiller i Portimão d. 14. august som en del af sardin-festivallen.

Da Weasel er et hip-hop band med pæn succes i udlandet. Se mere på Da Weasel hjemmesiden.

Herunder hele koncertprogrammet i Portimão fra 8. til 17. august 2008:

8. august - La Fura Dels Baús - Naumon
9. august - Mickael Carreira
10. august - Orishas
11. august - Camané
12. august - João Pedro Pais + Ricardo Azevedo
13. august - Jorge Palma
14. august - Da Weasel
15. august - Mafalda Veiga
16. august - Martinho da Vila
17. august - Just Girls

Alle koncerter starter kl. 22.30.

Relateret artikel:
Sardinfest i Lissabon i 2007

Se også:
Guide til Portimão

Din vurdering:Festival dos Oceanos i Lissabon 2-16 august 2008

I Lissabon afholdes der i august det store arrangement Festival dos Oceanos Lisboa, som direkte kan oversættes til Oceanernes Festival.

Der er lagt meget energi i Lissabons største festival, og i år omfatter programmet blandt andet følgende:

Polar Experience med Ice Lounge 2-16 august
I Parque das Nações eller på dansk Nationernes Park er der via foto- og informations-udstillinger og mulighed for at lære om polarområdet.

For at trække folk til har arrangørerne desuden opført en Ice Lounge. Der er åbent mellem 10 og 19.

Parque das Nações kommer man lettest til ved at tage metro'en til Oriente stationen (se link nedenfor).

Street Animation 2-16 august
Kommandør Tápa Tôtô lander med sin street animation trup i hele perioden i forskellige dele af Lissabon og interagerer med publikum

Festival dos Oceanos Bussen 2-16 august
En åben tourbus vil i hele perioden køre mellem Belèm og Parque das Nações, som er de to steder i Lissabon, hvor flest arrangementer finder sted.

Stunt-mænd laver spring i bassin fra stor højde 7-10 august
Frygtløse udsprings-stuntmænd springer 25 meter ned i et bassin, som kun er 2,7 meter dybt.

Museer ved havnefronten har sent åben 7-14 august
En del af de kendteste museer i Lissabon vil have åben fra kl. 18-24.

Se mere om de specielle museums events og åbningstider på Lissabons museer.

Koncerter i Lissabon ved Festival dos Oceanos
Der finder koncerter sted på blandt andet Praca do Comercio i Lissabons centrum (Baixa bydel).

Papir Drager i Belém
Belém vil blive invaderet af et stort antal drager i alle mulige størrelser og farver.

L'Utopie - utopienSe program for de to aftener med L'Utopie performance og fyrværkerishow ved Doca Olivais ved Nationernes Park - Parque das Nacoes i- i de gamle Expo-98 område.

Der foregår meget mere under den store festival.

Stor begivenhed i Lissabon i 2007
Også i 2007 var Oceanernes Festival én af sommerens største begivenheder med aktiviteter for både børn og voksne.

Herunder klip fra nogen af de mange events i 2007:Herunder ses video fra forberedelserne til Festival dos Oceanos Lisboa 2008:


Se mere her om oplevelser i Lissabon med links til permanente forlystelser til kort over Lissabons metro-stationer.

Her er desuden en liste over afholdte og fremtidige events i Lissabon og omegn (opdateres løbende)

Din vurdering:Spionbilleder af den nye VW Polo 2009 og video med ny VW Scirocco 2008 - begge fra Portugal

I sensommeren 2009 bliver en ny VW Polo introduceret, men mod forventning bliver den nye VW supermini ikke produceret på Autoeuropa fabrikken i Portugal syd for Lissabon.

Se priser og video med den nye VW Polo 2009.

Der er normalt ikke den store interesse fra bilfabrikkernes side i at promovere en frisk og opdateret afløser til en eksisterende model, før den er klar til at blive solgt i bilforhandlernes showroom. VW Polo modelskiftet er ingen undtagelse. Årsagen er naturligvis at hvis kunderne ved, der kommer en ny og bedre, mere benzinøkonomisk og sågar også nogen gange billigere model, er der få som vil springe ud i at købe den 'gamle'.

VW har på det nærmeste mørkelagt al information, og selv om VW ledelsen i januar 2008 lovede portugisiske politikere at produktionen af den nye Polo vil finde sted i Portugal, er der heller intet nyt om dén sag.

I øjeblikket produceres den nuværende Polo IV (4) blandt andet i Brussel i Belgien, hvor der er varslet kraftige nedskæringer og her er medarbejderne naturligvis bekymrede over fremtiden. Der er også europæsik produktion af VW Polo i Spanien i byerne Pamplona og Martorell samt i mindre omfang i Bratislava i Slovakiet.

UPDATE: Herunder video med den nye Polo fra marts 2009:

 


Billeder af den nye VW Polo 2009
Hvor meget bilfabrikkerne end forsøger at undgå fotografier af ikke introducerede modeller, er det meget vanskeligt at teste biler uden at anvende offentlig vej.

Desuden har moderne computerdesign affødt en hel industri af mere eller mindre 'autoriserede' computer-genererede gæt på, hvordan en ny model kommer til at se ud.

Der er bred engihed om at den nye Polo kommer til at ligne en lille VW Golf og at lygterne 'rettes ud' og får et mere sportsligt look som på den nye VW Scirocco.

Se bud på den nye 2009 VW Polo (set forfra) og den samme 2009 VW Polo computertegning (set bagfra).

Her er desuden det måske bedste bud på den nye 2009 VW Polo fra den tyske Volkswagen koncern: nyt Polo 2009 design - og ny Polo 2009 skråt bagfra.

Et spionbillede af den nye Polo findes også.

I år 2010 vil VW åbne en fabrik den indiske by Chakan, som vil producere VW Polo. Modellen vil dog afvige fra Europas VW Polo model på flere områder.

Se også: VW Golf topper bilsalget i november 2008 i Portugal

Vent med at købe ny VW Polo til den nye 2009 model kommer
VW importøren i Danmark mener i ramme alvor at en ny VW Polo med snart 4 år på bagen som model og et relativt bedaget design skal koste 150.000 kroner for billigste 3-cylindrede model med 60 bovlamme heste.

Der er intet nyt i at VW importøren SMC (Scandinavisk Motor Compagni) tager høje priser, men ser man på konkurrenterne, koster den spritnye Opel Corsa model med de samme specifikationer eksempelvis 120.000 kroner og den kraftigere Ford Fiesta 1,3, som også står til snarlig afløsning, men dog har 4-cylindret 70 hestes motor omkring 124.000 kroner (alle priser fundet på Bilbasen.dk per 1. august 2008).

Vil man være til grin for sine egne penge er der mange langt sjovere måder at blive det på end at betale 25-30.000 kroner i overpris for en standardbil, som med sikkerhed falder meget i værdi efter sommeren 2009, når en ny VW Polo model kommer på gaden.

Til illustration koster en ny VW Polo i Tyskland lige nu i billigste udgave (listepris) omkring 12.320 euro. En ny Ford Fiesta 1,3 koster i billigste udgave omkring 12.110 euro. Billigste Opel Corsa koster omkring 12.340 euro. Alle listepriser fundet i Tyskland per august 2008 er inklusive levering.

Priserne i Tyskland er naturligvis et udtryk for at VW ikke laver noget unikt produkt i den lille supermini klasse. De danske priser er et udtryk for at importøren SMC forsøger at bilde den danske befolkning ind at en fornuftig, men halvgammel VW Polo model er noget særligt.

VW Polo stamtræet
I nedenstående YouTube video ses hele VW Polo udviklingen, som startede med den revolutionerende (og særdeles rustplagede) VW Polo I (1) fra 1975.

VW Polo blev faktisk opfundet som Audi 50 allerede i 1974, men da Audi'en (som var smådyr, men veludstyret) floppede salgsmæssigt satte VW koncernen nyt logo på, sænkede udstyrsniveauet og prisen, og så var succes'en hjemme. Audi stoppede med at producere Audi 50 allerede i 1978. I dag er en Audi 50 en forholdsvis sjælden bil, som i øvrigt ruster lige så meget som de første VW Polo'er.

Bemærk i den sidste del af denne video er der billeder af den endnu ikke introducerede VW Polo V (5):


Se også: Ny VW Polo skal produceres i Portugal .

VW Scirocco får fantastiske anmeldelser i Tyskland
Hele den veltunede VW-marketings maskine har overgået sig selv med introduktionen af VW's nye darling i Tyskland. Se for eksempel Mission Scirocco sitet: http://www.mission-scirocco.de/ .

De tyske medier omtaler allerede den nye Scirocco model som et nationalklenodie - sikkert fordi den første VW Scirocco fra 1974 var én af de første tyskproducerede sports-coupé'er, som datidens tyske fabriksarbejder lige netop havde råd til - eventuelt som brugtvogn med et par år på bagen.

Se mere om priser på VW Scirocco  og om VW bilfabrikken Autoeuropa syd for Lissabon, hvor VW Scirokko produceres.

Sådan bliver VW Scirocco præsenteret af en tysk TV-kanal:

 


En engelsk TV-kanal præsenterer den portugisisk byggede VW Scirocco'en sådan her:
Se også aggressiv driving video fra VW's Scirocco hjemmesiden (kan ikke findes længere på VW-sitet):


Der er afholdt konkurrence om titelsangen til VW Scirocco introduktionen. Her et spoof på den konto fra VW's marketingafdeling:

Din vurdering:Cristiano Ronaldo vil ikke tilbage til Manchester United

UPDATE 11. juni 2009: Cristiano Ronaldo solgt til Real Madrid

.......

Spekulationerne og den portugisiske stjernes fremtid kører igen i højeste gear på rygter i spanske medier om at Cristiano Ronaldo skulle have truffet en underhåndsaftale med Real Madrid om at han nægter at vende tilbage til Manchester United efter sin ufrivillige pause efter operationen i sin ankel.

På den danske Real Madrid fanside Madridsta.dk mener man at vide at Cristiano Ronaldo er i gang med at lave samme 'nummer', som Luis Figo, da han i år 2000 blev overtalt til at skifte til Real Madrid fra Barcelona.

Der blev i øvrigt dengang lavet en veritabel hadeside om Luis Figo ved navn AntiFigo.com, men de ophidsede Barcelona fans har dog lukket den igen.

Også engelske The Sun har en ny Real Madrid historie om Cristiano Ronaldo, og selv den seriøse engelske avis The Telegraph rapporterer fredag d. 1. august 2008 om den hemmelige aftale mellem Cristiano Ronaldo og Real Madrid.

Din vurdering:Luksushotel i Cascais Cidadela

Ikke alle medlemmer af byrådet Câmera Municipal de Cascais var lige begejstrede da et flertal for nyligt vedtog at Cascais fortet ved siden af den store Cascais Marina skal huse et luksushotel i en del af de gamle bygninger, skriver internetavisen The Resident fredag.

Det gamle fort er tidligere sommerbolig for kongehuset og var efter sigende den første bygning i Portugal, som fik indlagt elektricitet for omkring 110 år siden.

Hensyn til skatteyderne
Årsagen til at byrådet i Cascais har truffet beslutningen om at det største og kulturelt vigtige bygningsværk i Cascais skal anvendes i privat commercielt øjemed er at det er meget dyrt at vedligeholde fortet med de relativt få indtægter som kommer fra modemesser, udstillinger og andre events, som afholdes i Cascais Cidadela.

I stedet for at sende regningen til skatteyderne, har man derfor besluttet at få private partnere ind i en minimum 35-årig periode, som giver rådighed over en del af fortet.

Der vil dog fortsat være åbent for offentligheden og de nuværende museer og fortets store gård vil fremdeles skulle anvendes til koncerter, udstillinger, messer og lignende.

Potentielle lejere
Aftalen som tilbydes en eksisterende hotelkæde vil omfatte 35 års leje med ret til forlængelse til 50 eller 75 år. Hotellet vil kunne bygge op til 20 luksuslejligheder/værelser og op mod 2800 m2 vil kunne anvendes hertil.

Pestana hotelkæden nævnes allerede som en interesseret partner, men andre pousada-style hoteller kan også komme på tale.

Det forventes at renoveringen og ombygningen til hotel af Forte de Nossa Senhora da Luz, som er en del af Cidadela Caiscais, påbegyndes i år 2009. 

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »