Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Olivenlunde i Portugal - DR radioprogram om olivenproduktion i Alentejo

I DR's radioprogram Panorama på P1 kunne man onsdag d. 6. august 2008 høre om olivenplantager og miljø i Portugals Alentejo region.

De mange oliventræer, som plantes i det sydlige Alentejo udgør ifølge en portugisisk ekspert en fare for miljø'et, når træerne efter kun 15 år visner efter at have forbrugt alle næringsstoffer og enorme mængder af tilført kunstgødning.

Se også: Søen ved Alqueva dæmningen fyldt op i januar 2010.

Der er DR journalist Eva Henningsen, som har været i Alentejo, og programmet kan høres via DR's Orientering hjemmeside .

Traditionelle olivenplantager ikke egnet til stordrift
Normalt kan oliventræer stå i flere hundrede år og fortsat give udbytte. Problemet opstår først, når man planter oliventræer meget tæt i moderne industrielle olivenplantager af hensyn til maskinerne, som skal plukke træerne.

Den omfattende og accelererende olivenproduktion finder sted i nærheden af byen Cuba ikke langt fra Alqueva søen, som har navn efter en lille by med 350 indbyggere. Den kunstige sø fødes af vandet fra Guadiana floden, som har sit udspring i Spanien.

Søen og dæmningen kostede med støtte fra EU over 6 milliarder kroner at bygge, og det er nu muligt for de lokale landmænd at vande olivenlundene med vand fra søen. Desværre er ulempen at der er store mængder salt og nitrit i vanden fra Guadiana-floden, som løber gennem spanske storbyer.

Har man bil til rådighed i Portugal er en tur til Alqueva dæmningen en stor oplevelse, og i nærheden finder man også Portugals største strudse-farm.

Europas største dæmning i Alentejo på Google
I nærheden af byen Alqueva findes en kæmpemæssig kunstig sø med tilhørende dæmning. Det store projekt blev planlagt allerede sidst i 1950'erne under Salazar styret i Portugal. Portugals Nellike-revolution i 1974-1975 satte imidlertid projektet i stå.

Det var først i 1990'erne under daværende premierminister Cavaco Silva (som nu er præsident) at inddæmningen af Guadiana floden blev ført ud i livet. I 2002 var dæmningen færdig, og vandet begyndte at stige til det nuværende niveau, hvor den kunstige Alqueva sø - Europas største kunstige sø - dækker et område på omkring 250 km2.

Se Alqueva dæmningen på Google:


Se større kort


Herunder et video stemningsbillede fra Alqueva:

Relateret artikel:
Olivenolie fra Portugal

Se desuden:
Artikler om Alentejo (opdateres løbende)Kommentarer

Endnu ingen kommentarer