Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugisiske film på Cinemateket i København 11-27 september 2008

I Det Danske Filminstituts bygning i Gothersgade 55 i København vil der i september 2008 i anledning af den store portugisiske instruktør Manoel de Oliveira's 100 års fødselsdag d. 11. december 2008 være speciel fokus på portugisiske film.

Cinemateket, som er filminstitutets afdeling for filmserier og arrangementer, viser i samarbejde med Portugals Ambassade i Danmark og Kulturopa berømte film fra Portugal. Alle film vises med engelske undertekster.

Se også artikel om premiere på filmatiseringen af Saramago-novellen 'Blindness' i november 2008.

Portugisiske spillefilm
Der vises 6 spillefilm i forbindelse med portugisisk filmtema på Cinamateket. Her er en kort beskrivelse:

 • "Sleepwalkingland" - eller på portugisisk "Terra Sonâmbula” fra 2007, instruktør: Teresa Prata
  En stærk og gribende film, hvor handlingen foregår i den tidligere portugisiske koloni Mozambique i starten af 1990'erne. Filmen beskriver drengen Muidingas søgen efter sin forsvundne mor efter borgerkrigen i Mozambique.
  Filmen er tilladt over 15 år og vises torsdag d. 11. september kl. 19.15 og torsdag d. 18. september kl. 16.45 på Cinemateket.

 • "Et skud i mørket" - eller på portugisisk "Um Tiro no Escuro" fra 2005, instruktør: Leonel Vieira
  Filmen foregår i Rio de Janeiro og i det kriminelle miljø i Lissabon. Den nervepirrerende thriller handler om en mor, som mister sin kun 2 måneder gamle baby og derefter hvirvles ind i problemer i Lissabons mindre pæne kvarterer. Se trailer nedenfor.
  Filmen er tilladt over 15 år og vises lørdag d. 13 september kl. 21.15, fredag d. 19. september kl. 19.45 og lørdag d. 27. september kl. 19.00 på Cinemateket.
  Se mere om Um Tiro no Escuro på IMDB.com.

 • "Alice" fra 2005, instuktør: Marco Martins
  En sørgmodig og desværre i 2007/2008 aktuel film fra Portugal om en far, som mister sit barn og forgæves forsøger at finde sin 4-årige datter i Lissabon ved hjælp af overvågningskamera'er. Filmen giver et indblik i hvilke tanker forældre til savnede børn gør sig, og hvilke handlinger de kan foretage, for ikke at miste forstanden. Filmen vandt Golden Globe prisen (Globos de Ouro) for bedste film i Lissabon i 2006. Desuden vandt filmen Prix Regards Jeune ved Cannes Filmfestivallen, som uddeles til film af unge instruktører (skal være instuktørens 1. 2. eller 3. film).
  Filmen er tilladt over 15 år og vises søndag d. 14. september kl. 14.00 og tirsdag d. 23 september kl. 21.00 på Cinemateket.
  Se mere om Alice på IMDB.com.

 • "The Murmuring Coast" - eller på portugisisk "A Costa dos Murmúrios" fra 2004 baseret på en novelle af Lidia Jorge, instruktør: Margarida Cardoso
  Et berømt drama om den portugisiske kolonitids sidste dage.
  Beatriz Batarda, som har hovedrollen, vandt Golden Globe prisen (Globos de Ouro) i Lissabon i 2005 for bedste skuespillerinde.
  Filmen er tilladt over 15 år og vises lørdag d. 13. september kl. 19 og fredag d. 19. september kl. 19.30 på Cinemateket.
  Se mere om A Costa dos Murmúrios på IMDB.com.

 • "Bones" - eller på portugisisk "Ossos" fra 1997, instruktør: Pedro Costa
  Et drama omkring en uønsket fødsel, som udspiller sig i Lissabon. Ossos handler om den unge Tina, som ikke kan overskue at blive mor. Hun tænder for gassen i køkkenet og efterlader babyen, som dog bliver reddet af Tinas teenage kæreste.
  Filmen er tilladt over 15 år og vises fredag d. 12. september kl. 16.30 og tirsdag d. 16. september 16.45 på Cinemateket.

 • Voyage to the Beginng og the World - eller på portugisisk "Viagem ou Principo do Mundo" fra 1996, instruktør: Manoel de Oliveira
  Portugals måske mest berømte nulevende instruktør Oliveira har 5 gange været nomineret til de Gyldne Palmer i Cannes.
  I Olivieras roadmovie Viagem ou Principo do Mundo spilles hovedrollen af den berømte franske skuespiller Marcello Mastroianni .

  Mastroianni spiller i filmen en filminstruktør, som er på vemodig rundrejse i sit hjemland Portugal, hvorfra hans far immigrerede til Frankrig for mange år siden. Udover at være en historie om kærlighed, er filmen et portræt af den charmerende og ofte forarmede Portugisiske landbefolkning og dens historie. Den oprindelige livsstil på landet i Portugal var allerede sidst i 90'erne langsomt, men sikkert ved at forsvinde. Viagem ou Principo do Mundo blev i øvrigt Marcello Mastroianni's sidste film.

  Voyage to the Beginning of the World vandt i Cannes i 1997 Fipresci prisen (filmkritikernes pris) og den økumeniske jurys pris (spirituelle/religiøse jury). Se  Viagem ou Principo do Mundo på IMDB.com.
  Manoel de Oliveiras film vises torsdag d. 18. september kl. 20.30 på Cinemateket og er tilladt for børn over 15 år.

Fuldt program for den portugisiske filmtema's spillefilm kan fra starten af september findes på Cinematekets hjemmeside.
 
Portugisiske kortfilm
Der vises 6 kortfilm i forbindelse med portugisisk filmtema i Cinemateket:

 • "Heiko"
 • "Alkhass" - som er et portræt af Lissabon
 • "Dear Carlos Alberto" - på portugisisk: "Querido Carlos Alberto"
 • "The Bowl" - på portugisisk: "A Tigela"
 • "Frequent Traveller"
 • "Emotions market" - på portugisisk: "Compramos e vendemos sentimentos"

Kortfilmene vises i sammenhæng d. 13. september kl. 17.00 og tirsdag d. 23. september kl. 16.45.

Mere information om de enkelte kortfilm findes på Kulturopas hjemmeside.

Cinemateket i København ligger ikke lagt fra Nørreport Station og bus nummer 350s kører næsten lige til døren (stop Kronprinsessegade). Se mere om Cinemateket på Cinematekets hjemmeside.

Herunder en trailer fra "Um Tiro no Escuro":Kommentarer

Endnu ingen kommentarer