Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Asiatisk orm truer Portugals fyrretræer

Den lille rundorm eller nematode med det latinske navn Bursaphelenchus xylophilus kaldes i Danmark for fyrrevednematoden.

I Portugal er fyrrevedsnematoden ansvarlig for omfattende skader på landets fyrretræer. Man mener at ormen er kommet til Portugal med trævarer eller træemballage fra Kina (Macau) sidst i 90'erne, og det har allerede kostet portugisiske skovbrug dyrt at stifte bekendskab med den lille organisme.

Japans fyrreskov tæt på udryddet 
I 1970'erne blev de store fyrretræs-skove i Japan næsten udryddet. Bursaphelenchus xylophilus er ifølge eksperter så godt som umulig at få bugt med, har man først fået den.

Nematoderne æder sig ind i træet og dræber det ved at forhindre optagelse af næring. Før ormen, som er så lille at den ikke kan ses med det blotte øje, kommer så langt har den dog skulle finde en passende vært til at transportere sig til træet. Det job påhviler andre insekter, specielt træbukke, og man mener det var denne type insekter, som tog turen med fra Kina. Man kan ved at foretage prøver af træbukke-insekterne i et område se om der er fare for det frygtede besøg af Bursaphelenchus xylophilus. I Sydeuropa er det imidlertid som regel for sent at forhindre total udbredelse, såfremt bestanden af den usynlige fjende er fremskreden. 

En fjerdedel af Portugals skove er truet
Da den asiastiske orm landede i Setúbal området syd for Lissabon omkring 1999, døde der i løbet af 2 år 340.000 fyrretræer. En fjerdedel af al skov i Portugal blev truet af ødelæggelse.

Der blev slået alarm og al eksport af fyrretræ fra Portugal har i lang tid været underlagt kontrol af de portugisiske myndigheder. Samtidig forsøgte man at inddæmme problemet ved at lave 'brandbælter', hvor fyrretræerne i store områder blev destrueret.

Desværre lykkedes det organismen at omgå inddæmningen - sandsynligvis fordi nogle skovhuggere så stort på reglerne og transporterede inficeret træ til andre områder af Portugal. Ineffektiv kontrol fra myndighedernes side gjorde ikke sagen bedre.

Nervøsitet i EU over fyrretræs-ormen
Nu er problemet så alvorligt at EU har pålagt Portugal streng kontrol af al eksport af fyrretræ, men det er tvilvsomt om det vil være nok. Spanien er for alvor truet, mener den engelske regerings ekspert Roddie Burgess.

Nematoden Bursaphelenchus xylophilus kan bedst lide strand-fyr (som i Portugal) og skov-fyr, som vokser i Storbritanien og i Skandinavien specielt på mager jord. Se billeder af et angreb i Japan.

I Danmark har der siden 2004 været ekstra kontrol af områder omkring savværker og lignende, men heldigvis er nematoden ikke dukket op i Danmark endnu. Mange forskere mener det er et spørgsmål om tid før det sker, og det vil da vise sig, som nogen forskere mener, om det koldere klima i Skandinavien kan begrænse udbredelsen af ormen.

Se også plantedirektoratets side om fyrrevednematoden og mere om Portugals problemer med den aggressive nematode i International Herald Tribunes udmærkede artikel.

UPDATE 16. september 2008
EU har nu indført regler om at alt nåletræ, nåletræsprodukter og flis skal gasses/varmebehandles inden det eksporteres fra Portugal. Se artikel i Berlingske Tidende. De skærpede regler gælder ikke Madeira og Azorerne.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer