Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Speedo LZR svømmedragt fra Portugal med til at vinde OL medaljer

Den portugisiske virksomhed Petratex har haft stor succes til OL i Kina 2008.

Én af virksomhedens kunder, amerikaneren Michael Phelps, anvender nemlig en Lazer LZR Racer svømmedragt med patenteret teknologi fra Petratex, og Mr Phelps er bestemt ikke et dårligt udstillingsvidue for Petratex.

Verdens bedste svømmer lige nu er Michael Phelps
Michael Phelps har vundet 8 guldmedaljer ved OL i Kina 2008 heraf 3 i holdkonkurrencer og overgår dermed den legendariske og ligeledes amerikanske Mark Spitz, som vandt 7 guldmedaljer ved OL i München i 1972.

Det amerikanske fænomen Phelps kaldes også for 'The Baltimore Bullet', og han har med sine 23 år i 2008 allerede sat 7 verdensrekorder.

En af grundene til at den 1,93 meter høje Phelps er så overlegen, er hans eksteme kropsbygning. Hvis Phelps strækker armene spænder han hele 2 meter og 1 centimeter, og hans kropsbygning med flad brystkasse er ideel til svømning, da den giver minimal vandmodstand. Da Phelps desuden har relativt korte ben og kæmpestore størrelse 46,5 fødder er han godt rustet til at padle derudaf. Phelps har desuden meget smidige ankelled - nærmest som en balletdanser, og alt i alt er han derfor nærmest uovervindelig.  

Lazer LZR svømmedragten
Phelps anvender ligesom mange andre svømmere den nyligt introducerede Lazer LZR Racer dragt af mærket Speedo, som produceres i Portugal af Petratex.

Speedo Lazer LZR dragten er en kende kontroversiel, idet den er bygget så den 'udglatter' svømmerens krop og gør den mere aerodynamisk lidt i lighed med korsetter til damer og mavebælter til velnærede gentlemen, som var populære for mange år siden af æstetiske årsager. Faktisk er den nok en større fordel for de øvrige svømmere, men 'missilet' Phelps bruger den også. Se artikel om Mike Phelps på Baltimoresun.com og om svømmedragten på danske Ingeniøren..

Den olympiske komité godkendte dragten til OL i Kina under forudsætning af at alle svømmere fik adgang til at bruge den - og det gjorde de så, mens de øvrige producenter af konkurrence svømmedragter som TYR og Maru rev sig i håret.

Se også artikel om Michael Phelps besøg i Portugal efter OL i Kina.

Portugisisk patent på limning af svømmedragter
Grunden til at Petratex har fået et ben indenfor med de helt store i branchen er virksomhedens patent på at lime det ultratynde stof sammen uden syninger.

Faktisk er selve materialet til en vis grad udviklet med hjælp fra den amerikanske rumfartsorganisation NASA - siger Speedo i hvert fald. Det gør bestemt ikke historien dårligere, og NASA har da også været involveret i 'vindtunnelforsøg' med Speedo Lazer dragten i vand.

Svømmedragten til herrer koster den nette sum af 550 amerikanske dollars og skal ikke sælges til normale brugere, men reklameværdien af indtil videre omkring 50 verdensrekorder siden starten af 2008 er naturligvis uvurderlig. Se Youtube præsentation herunder:


Vital Jacket fra Petratex
Petratex kan meget andet end at lime svømmedragter sammen. For nyligt blev virksomhedens Vital Jacket præsenteret, som er en slags t-shirt, der automatisk måler puls og hjerterytme.

Petratex producerer udover svømmedragter desuden sportstøj til rugby, klatring, cykling og atletik. Virksomheden ligger i byen Carvalhosa få kilometer øst for Porto's lufthavn i Nordportugal. Området er et af centrene for tekstilproduktion i Portugal, men en stor del af fabrikkerne i området har af økonomiske årsager flyttet produktionen udenlands. Petratex har da også produktion i Tunesien.

Se mere på den innovative portugisiske virksomhed Petratex hjemmeside.

Herunder en kort præsentation af Vital Jacket, som Petratex har udviklet i samarbejde med universitetet i Aveiro. Udover som hjælp til at måle sportsfolks præstationer vil teknologien også kunne bruges til at overvåge patienter både på hospitalet og hjemme idet følerne i tøjet automatisk er i kontakt med computere - eventuelt også med internetforbindelse til lægen/hospitalet:


Og her en lidt længere præsentation på portugisisk:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer