Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Angola står til at øge sin bananproduktion

Angola har siden Portugal trak sig fra sin gamle koloni i 1975 ikke kunnet opretholde sin stilling som én af verdens førende nationer inden for bananproduktion.

Det bliver der med stor sandsynlighed ændret på snart, skriver Reuters, idet både Dole og Chiquita er på vej til at investere i landet.

Chiquita og portugisiske Banco Espírito Santo
Chiquita med hovedkvarter i Ohio i USA, er gået sammen med én af Portugals bedst funderede banker BES, som står for Banco Espirito Santo. BES er via sit datterselskab ESCOM allerede den største private investor i Angola.

I mange lande er Chiquita herunder bananpigen Miss Chiquita nærmest synonymt med bananer. De første Chiquita bananer fra Angola bliver efter planen sendt til Europa i år 2010.

BES bankens historie er i sig selv usædvanlig, idet den hovedrige Espirito Santo familie fik konfiskeret banken under Salazar styret i Portugal og måtte flygte til USA. Senere blev det muligt via familiens særdeles gode forbindelser at købe banken tilbage, og den er i dag den næst-største privatejede bank i Portugal.

BES er involveret i blandt andet vinproduktion, turisme, byggeindustri, ejendomshandel og ejer desuden store landområder i Portugal - for store mener nogen i de mindre velstillede dele af Portugal. BES banken har i øvrigt også en mindre aktiepost i danske Saxo Bank. Specielt i nærheden af ferieområdet Comporta i Alentejo regionen i Portugal er BES bankens tilstedeværelse tydelig.

Dole Foods klar til at investere i Angola
Multimationale Dole Foods, som er verdens største producent er frisk frugt, er også på vej ind i Angola. Dole er blandt andet kendt for ananas, bananer, juice og i Danmark måske endnu mere for rosiner. I andre lande markedsføres også frosne varer og blomster.

Ligesom BES-Chiquita konsortiet er Dole Foods interesseret i det frugtbare Benguela område i den vestlige del af Angola, som før den angolanske borgerkrig fra 1975-2002 var kendt for sin omfattende bananproduktion.

Bananproduktion
Verdens største producenter af bananer er følgende (estimerede FAO tal for 2007):

  1. Indien bananproduktion 21,8 millioner tons
  2. Kina bananproduktion 7,1 millioner tons (forventes af FAO at overhale Brasilien)
  3. Brasilien bananproduktion 7,0 millioner tons
  4. Philipinerne bananproduktion 7,0 millioner tons
  5. Equador bananproduktion 6,1 millioner tons
  6. Indonesien bananproduktion 5,0 millioner tons
  7. Costa Rica bananproduktion 2,2 millioner tons
  8. Mexico bananproduktion 2,2 millioner tons
  9. Thailand bananproduktion 2,0 millioner tons
  10. Columbia bananproduktion 1,8 millioner tons

I Europa produceres der også bananer, men kun i mindre omfang på fastlandet i Grækenland og i Portugal. Det er på Cypern, de Kanariske Øer, Azorerne, Madeira, Mallorca og på de mere eksotiske steder som de franske oversøiske departementer Guadeloupe og Martinique at op mod 85% af Europas bananproduktion finder sted. Samlet set udgør Europas egenproduktion af bananer kun 16% af, hvad der sælges i Europa. Heraf er de samlede portugisiske besiddelsers produktion den største med omkring 34.000 tons for Portugal, Azorerne og Madeira tilsammen. 

Tidligere artikler om Angola (opdateres løbende)

Se også:
Banco Espirito Santo banken på børsen i LissabonKommentarer

Endnu ingen kommentarer