Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSeptember 2008 - Indlæg

Stor ordre på portugisiske billige PC til Venuzuela

Den til tider særdeles farverige præsident i Venezuela Hugo Chavez har været på besøg i Portugal.

Chavez var i september 2008 på rundtur til særlige venner og forretningsforbindelser og besøgte blandt andet Cuba, Kina, Rusland, Frankrig og Portugal.

Træningsfly, våben, atomteknologi og PC'ere til børn
Hugo Chavez har siden han kom til magten i Venezuela i 1999 haft travlt med at lægge afstand til alt nordamerikansk og i særdeleshed al indflydelse fra USA.

Med Venezuelas nyerhvervede status som oliemagt (6-største producent i verden) er der næsten ingen grænser for, hvad Chavez har af ambitioner på sit lands vegne. Mest af alt ønsker Chavez dog at vise storebror USA, at han bestemmer i eget hus og gerne også lidt i resten af Sydamerika.

Det blev til en større indkøbstur for Hugo Chavez i september 2008.

Jetfly til militærtræning fra Kina
Chavez vil meget gerne knytte stærkere bånd til Kina - efter mange iagttageres mening mest for at underminere USA.

Kina har på sin side stor appetit på olie, da landets egne forekomster er meget sparsomme. Den venezuelanske olie er dog af en så tyktflydende kvalitet at kineserne indtil videre har svært ved kunne aftage endnu større mængder end de nuværende 10% af forbruget fra Venezuela grundet manglende rafinaderi-kapacitet. Se artikel om Venezuelas olie i Financial Times. Hertil kommer at olien befinder sig meget langt væk i Venezuela. Eksporten er dog igang, og der planlægges flere raffinaderier i begge lande. Se artikel på Oil & Gas Journal.

Den demokratisk valgte Chavez købte ifølge Chaves selv 24 styk K8 Karakorum trænings jagerfly af Kina under besøget i Kina i september. Det vil kineserne dog indtil videre ikke bekræfte.

Rusland sælger våben og atomteknologi til Chaves
I Rusland vil man til gengæld gerne stå ved at man sælger våben til Venezuela under Hugo Chavez. Det har amerikanerne i øvrigt også tidligere gjort, men man er ikke længere fra USA's side så vilde med at levere reservedele til de amerikansk producerede militærfly i Venezuela, og kunden er derfor naturligt nok blevet utilfreds.

Ruslands magthavere er egentlig heller ikke så imponerede af Chavez, som regnes for at være uberegnelig. Chavez tolereres, da han er et udmærket instrument til at underminere USA's magt, hvilket har høj prioritet i det konservative og olierige Rusland, som i større og større grad ser sig omringet af et ekspanderende Nato samarbejde.

Efter besøget kunne Hugo Chavez da også i vanlig ubeskeden stil kundgøre at Venezuela skal have atomteknologi leveret af Rusland. Venezuela indgik i øvrigt også ved besøget i Rusland en aftale med russiske olieselskaber om olieefterforskning udfor Venezuelas kyst. Se artikel om Rusland-Venezuela olie-samarbejde i New York Times.

Magellan PC'ere fra Portugal
Hugo Chavez fik også tid til at besøge Portugal i september, hvor han afgav en ordre på 1 million portugisisk producerede lavpris-PC'er beregnet til skolebørn.

De mange computere er en del af en modkøbsaftale for olie. Portugal har ikke egne olieforekomster, og Venezuela spiller en vigtig rolle for Portugals energiforsyning. Socrates regeringen spiller dog på flere heste idet også Libyen, Angola og Brasilien er leverandører af gas og olie til Portugal. Samtidig gør man i Portugal ikke at forglemme meget for at blive mindre afhængig af fossile brændstoffer med blandt andet vindkraft, solenergi og senest af verdens første bølgeenergi-park blevet indviet i Portugal.

Portugal har netop påbegyndt leveringen af i alt 500.000 lignende computere, som regeringen traf aftale om med producenten Intel. Den mange PC'ere med internetport skal det portugisiske skolevæsen have leveret i perioden 2008-2009. Intel har bygget fabrik i Portugal til formålet. Ordningen i Portugal kaldes for Iniciativa Magalhães og er en del af e-Escolas programmet i Portugal til forbedring af IT-uddannelsesniveauet. Se mere om Iniciativa Magalhães i Portugal.

Portugal i tæt samarbejde med Venezuela
Udover de mange PC til Venezuela skal Portugal også levere 50.000 præfabrikerede huse og elektricitets-infrastuktur til Venezuela. Desuden skal den portugisiske energivirksomhed EDP hjælpe med at bygge et naturgasanlæg i Venezuela. Aftalerne om Venezuelas modkøb i Portugal omfatter beløb på omkring 3 milliarder US$.

Det var ifølge Associated Press tredje gang at Hugo Chavez besøgte Lissabon i 2008.

Se også: Venezuela indgår handelsaftale med Portugal

Din vurdering:Arsenal-Porto kamp i Champions League gruppe G den 30. september

Der er lagt op til storkamp i aften på Emirates stadion, når Arsenal får besøg af FC Porto i Champions League gruppe G.

Ingen afskriver på forhånd Porto som vinder af gruppe G i CL, men opgaven mod de engelske liga-bronzevindere på deres hjemmebane bliver meget svær.

Høje odds på Porto 
Bookmakerne har Arsenal i klar favoritposition med odds 1,50 på engelsk hjemmesejr.

Porto giver pengene mellem 7 og 8 gange igen ved sejr.

Den nordportugisiske klub får dog moralsk støtte fra en uventet kant. Chelsea spilleren Deco (som tidligere har spillet i FC Porto) mener nemlig at Porto godt kan slå Arsenal på englændernes hjemmebane. Se udtalelser fra Deco på Goal.com .

Holdopstilling Arsenal
Manager Arséne Wengers mandskab i Champions League kampen mod Porto tæller sandsynligvis følgende: 

Almunia - Sagna - Toure - Gallas - Clichy - Eboue - Denilson – Fabregas - Nasri - Bendtner – Van Persie
Udskiftningsspillere: Fabianski, Djourou, Silvestre, Ramsey, Walcott, Vela, Adebayor
Holdopstilling ifølge den danske Arsenal fanside www.arsenal.dk . Andre medier har dog Bendtner på bænken og Walcott med fra start.

Den danske landsholdsspiller Nicklas Bendtner har siden 2005 været på kontrakt hos Arsenal - dog udlånt til Birmingham i perioden 2006-2007. Arsenal har faktisk også en portugisisk spiller i Amaury Bischoff (har portugisisk mor og fransk far). Bishoff kom til Arsenal i juli 2008 og er ikke med i startopstillingen.

Holdopstilling Porto
Porto stiller ifølge den portugisiske fodboldavis 'A Bola' med følgende hold i London: Helton - Sapunaru - Rolando - Bruno Alves - Benitez - Lucho Gonzales - Fernando - Raul Meireles - Mariano Gonzales - Lisandro og Rodriquez.
Udskiftningsspillere: Nuno - Pedro Emanuel - Lino - Hulk - Tomás Costa - Stepanov - Guarin - Candeias

Porto spillerne Raul Meireles og Bruno Alves spiller på det portugisiske landshold. Manager i Porto siden år 2006 er Manuel Jesualdo Ferreira.

Stilling i CL gruppe G inden Portos kamp mod Arsenal
Forud for aftenens kamp d. 30. september 2008 fører Porto gruppe G med 3 point foran Arsenal og Dynamo Kiev med hver ét point.

I 2006 mødtes Arsenal og Porto i CL med sejr til Arsenal hjemme 2-0 og uafgjort 0-0 i Porto.

Porto har ikke tabt i de sidste 5 kampe, mens Arsenal kvajede sig i Hull mod Hull City med et uventet nederlag på 2-1.

Det nok bedste klubhold i Portugal ligger efter 4 kampe på en fjerdeplads i den portugisiske Sagres liga. Arsenal er ligeledes på en fjerdeplads i den engelske Barcleys Premier League efter 6 kampe.

Kampen i Champions League mellem Arsenal og FC Porto starter kl. 20.45 dansk tid.

UPDATE: FC Porto tabte næsten ydmygende til Arsenal med 4-0. Målscorere var Robin Van Persie (2) og Adebayor (2)

Se også: Grupperne i Champions League 2008/2009

Din vurdering:Cristiano Ronaldo og Nani i Aalborg

Mere om returkampen mellem ManU og Aab den 10. december 2008 i Manchester.

Aab tilhængere kniber sig i armen, men de drømmer ikke.

Aalborg klubben har besøg af verdens måske bedste fodboldhold inklusive Cristiano Ronaldo og Nani fra det portugisiske landshold - foruden stjernerne Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Ryan Giggs, Dimitar Berbatov, Carlos Tévez osv osv.

Tirsdag aften spilles kampen i Aalborg mellem Aab og Manchester United i Champions League gruppe E. Inden kampen har begge hold 1 point i gruppe E - ligesom de to øvrige klubber i gruppen: Vilarreal og Celtic.

Kampen mellem Aab og Manchester United starter d. 30. september 2008 kl. 20.45 dansk tid.

Se mere om Cristiano Ronaldo og Nani.

Holdopstilling Aab
Aab stiller med Karim Zaza - Martin Pedersen - Michael Beauchamp - Steve Olfers - Anders Due - Andreas Johansson - Thomas Augustinussen - Marek Saganowski - Jeppe Curth - Kasper Bøgelund - Caca - Simon Bræmer - Kasper Risgård - Thomas Enevoldsen - Jens-Kristian Sørensen - Kenneth Stenild - Lasse Nielsen og Ronnie Schwartz.

Målmand Karim Zaza, som reddede Aab mod Celtic, får uden tvivl hænderne fulde.

Holdopstilling Manchester United
Den samlede holdopstilling for Manchester United er: Van der Sar, Amos, Rafael, Brown, Ferdinand, Vidic, Evans, Evra, O'Shea, Fletcher, Ronaldo, Anderson, Scholes, Park, Giggs, Nani, Gibson, Berbatov, Tevez, Rooney, Welbeck.

Respekt for Aalborg BK
Aab's overraskende 1-1 mod Celtic i Skotland har givet genlyd på de britiske øer og resultatet i første runde af Champions League blev mandag aften belønnet med 15 minutes of Fame på CNN, da 'The Danish Champions' kamp mod Manchester United fik en større dækning end alle andre kampe d. 30. september i CL.

Se mere om grupperne i CL 2008.

UPDATE: Aab tabte som forventet til Manchester United, men holdt dog stand i hele 21 minutter. Kampen endte 0-3.

Herunder video fra modtagelsen i Aalborg:

Din vurdering:Rejser til Madeira billige fra Lissabon

Det engelske lavprisselskab Easyjet tilbyder fra d. 27. oktober 2008 særdeles billige rejser til Madeira fra Portugals hovedstad Lissabon.

Madeira ligger godt halvanden times flyvning fra Lissabon med Easyjet. På visse dage kan rejsen fra Lissabon gøres for under 60 euro for en returbillet til Madeira. Det er faktisk billigere end hvad en biltur til Algarve koster.

Rejsen til Madeira med Easyjet koster dog normalt omkring 33 euro hver vej, hvoraf godt halvdelen af billetprisen er lufthavnsskatter. Omkring jul og nytår er det dyrere. Easyjet flyver to gange dagligt og bliver dermed en stor konkurrent til TAP på flyrejser til Madeira.

Se også: Billig flyrute direkte fra København til Madeira.

Madeira er andet end Funchal
Langt de fleste nordeuropæiske turister på Madeira bor på hotel i eller omkring Madeiras største by Funchal. Der er dog masser af muligheder for at finde udmærkede overnatningsmuligheder andre steder på Madeira, selvom langt de fleste af Maderias hoteller ligger omkring øens største by.

Prøv eksempelvis at se Hotel White Waters i Machico eller Hotel Calheta Beach på den sydvestlige del af Maderia. Ved begge hoteller findes der sandstrande.

Aktiv ferie på Madeira
Blandt portugiserne har Madeira slet ikke det samme senior-image som i Skandinavien. Portugiserne rejser i store tal til Madeira for at få naturoplevelser og for at udnytte mulighederne for aktiv ferie på Madeira, hvilket danske rejsebureauer med et relativt smalt program normalt ikke markedsfører.

Hvad med for eksempel at tage på Blå Marlin fiskeri (som også er muligt på Azorerne). Der er også rige muligheder for dykker- eller surfing ferie ved Paul do Mar. Se mere i artiklen Ny strand på Madeira.

Din vurdering:Penge til cykelstier i Lissabon

Lissabons borgmester António Costa har annonceret at bystyret har afsat 5 millioner euro over en årrække til cykelstier.

Som det er nu, har cyklister i Lissabon meget svært ved at finde plads, og må som regel ty til parker eller strækningen Cascais-Guincho vest for Lissabon for at finde ordentlige og sikre forhold.

Første stadie i anlæggelsen af cykelstier i Lissabon bliver en dedikeret cykelvej mellem Cais de Sodré og Belém ved bredden af Tejo floden. Den 7 kilometer lange strækning forventes færdig til indvielse d. 5. juni 2009, skriver avisen Portugal News.

Lissabons bystyre, som ledes af PS-partiet, planlægger i alt 40 kilometer cykelsti. Desuden vil byen gerne have en ordning, hvor man mod et depositum kan låne en bycykel i stil med, hvad der er muligt i København og andre store europæiske byer.

I Cascais vest for Lissabon er det allerede muligt for turister og fastboende mod behørig legitimation (pas eller lign) at låne en cykel og køre en tur af strandpromenaden.

Selv om det er svært at komme rundt i Lissabon på cykel, er der rigtig mange områder uden for hovedstaden, som er perfekte for cyklister til rekreative formål.

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »