Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSeptember 2008 - Indlæg

Richard Branson Virgin roadshow i Portugal

Den engelske multimiliardær og branding ekspert Richard Branson har været i Portugal.

Som sædvanlig når den charmerende Branson svinger taktstokken var der på pressemødet i Lissabon masser af gode artikler til de portugisiske medier.

Space Center i Portugal
Den bedste 'historie' denne gang var at Richard Branson, som er berømt for sit Virgin brand, ikke ville afvise at han ville opføre et 'Space Center' i Portugal.

Portugal kunne på den måde blive en 'SpacePort' for Europa. Fartøjerne, som skal anvende space port'en, ville selvfølgelig først og fremmest være fra Virgin Galactic.

I en anden udtalelse kundgjorde den selvlærte forretningsmand at han ikke ville afvise at investere i andre dele af Portugals erhvervsliv herunder turisme og vedvarende energi.

Branson udlovede i den forbindelse en pris på 50.000 euro til et godt portugisisk ideprojekt inden for miljøvenlig vedvarende energi. 

Markedsføring af Virgin Active
Formålet med Richard Bransons besøg var ud over at få pressens bevågenhed at samle opmærksomheden på Virgin Active Health Clubs helseklubberne, som der ifølge Branson skal åbnes 20 af i Portugal. Branson nåede under besøget at se både Porto og Lissabon, og mener i øvrigt at bygningen af de 20 helseklubber vil skabe arbejde til omkring 1.000 mand i Portugal.

Samtidig med at Bransons højtflyvende planer blev præsenteret i Lissabon var der doom and gloom stemning på børserne i USA og Europa.

Senere på ugen fik Richard Branson endnu lidt eftertragtet presseomtale, da det europæiske Ryder Cup golf hold med blandt andet danskeren Søren Hansen fløj til Kentucky med en Virgin maskine - sammen med Richard Branson selvfølgelig.

Se mere om Virgin Galactic i et interview med Richard Branson på Youtube:

 


Se mere om Virgin Active i Portugal.   Din vurdering:Spanien og Portugal i samarbejde om markedsføring i USA

De spanske og portugisiske turistmyndigheder har bekendtgjort at man vil forny og forstærke samarbejdet om at promovere den Iberiske Halvø på det nordamerikanske marked, skriver Newswire.

Siden 2006 har web sitet www.portugalspainboth.com henvendt sig til primært amerikanske turister med interesse for det sydlige Europa.

Spanien og Portugal planlægger at udvide aktiviteterne og desuden at indgå samarbejder med flere lokale amerikanske rejsearrangører. Man er også fra turistorganisationernes side villige til at poste flere penge i den fælles promovering af Spanien og Portugal.

Europa set med amerikanske øjne
Ikke alle amerikanere har den helt store viden om Europa, og selv om både Spanien og Portugal kendes i USA fra historiske film, og Portugal måske mest for Christoffer Columbus, tilhører begge lande i den amerikanske opfattelse 'den gamle verden'. Det opfattes som regel positivt omend også som noget 'ukendt' og måske en anelse 'laid back'.

Spanien har en fordel i at mange amerikanere specielt fra de sydlige stater forstår og taler spansk, men kendskabet til Spanien som land er meget begrænset.

De få amerikanere, som lærer portugisisk gør det i langt de fleste tilfælde med henblik på at kommunikere med mennesker i Sydamerika og naturligvis fortrinsvis i Brasilien.

En del amerikaneres første møde med Portugal er ved Alcântara havnen i Lissabon, hvor et stort antal krydstogtsskibe lægger til.

En portugisisk baseret turistvirksomhed, som modtager mange amerikanske gæster er cykelferie arrangørerne Bluecoastbikes - se mere om amerikanske gæsters syn på Portugal på Bluecoastbikes web site (på engelsk). På Portugalnyt findes der i forum desuden en dansk beskrivelse af turene.

Portugisere i USA
Ifølge den amerikanske ambassade i Lissabon bor der omkring en halv million luso-amerikanere i USA primært i staterne Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Florida og i California. 

I Canada bor der ifølge forskellige kilder omkring 400.000 mennesker af portugisisk afstamning.

Amerikansk præsidentkandidat forvirret?
Den amerikanske præsidentkandidat John McCain har for nyligt udtalt sig i spidse vendinger omkring den spanske premierministers holdning. 

Den socialistiske premierminister i Spanien Zapatero har ikke været i kridthuset i Washington, siden han som sin første handling som regeringsleder trak de spanske tropper ud af Irak.

Ved valget i Spanien i 2004, som blev afholdt kort efter det omfattende bombeattentat i Madrid, som kostede 191 menneker livet, gav vælgerne en uventet jordskrædssejr til socialisterne og Zapatero. Mange mener at de spanske vælgere reagerede på bomberne i Madrid.

John McCain har i den forbindelse ved et uheld sandsynligvis malet sig selv op i et hjørne i forhold til Spanien efter et par uheldige interviews i amerikanske medier. Se artikel i Berlingske Tidende fra den 19. september 2008.  

Din vurdering:Arabiske investeringer i Portugal stiger

De seneste investeringer på Algarvekysten sætter arabiske investorer på førstepladsen blandt udenlandske investeringer i fast ejendom i Portugal.

Hele 40% af alle udenlandske investeringer i første halvdel af 2008 i hoteller, kontorbygninger og andre større udviklingsprojekter fandt sted med arabisk kapital, skriver Euro Weekly News.

Den største investering på Algarve udgjorde JJW hotel resort komplekset på Algarve, som ejes af Sheikh Mohamed Bin Issa Al Jaber fra Saudi Arabien.

Den særdeles velhavende arabiske tycoon og filantrop har med luksus hotel gruppen MBI International skabt sig et verdensomspændende forretningsimperium.

Saudisk Unesco Envoy
I en artikel i engelske The Times for et par år siden nævnes det at Sheikh Mohamed Bin Issa Al Jaber har støttet uddannelse af kvinder i Saudi Arabien og desuden doneret penge til programmet Olive Tree, som støtter fælles skolegang for palæstinensere og israeler. Som en anerkendelse af arbejdet har Unesco udnævnt ham til 'Special Envoy'.

Den arabiske kosmopolit er uddannet på London Univesity, hvor han studerede politik og politisk historie. Se mere i artikel i The Times.

Arabiske rødder i Algarve
Algarve er ikke uvant med arabisk indflydelse. For 700-800 år siden havde den sydlige del af den Iberiske Halvø i Portugal og Spanien en kulturel storhedstid under maurisk herredømme. Det måske bedste bevis herpå er det imponerende slot Al-Hambra - på arabisk Qal'at al-Hambra, hvilket på dansk betyder det røde fort.

Slottet Al-Hambra ligger i byen Grenada i Spanien - og i øvrigt også som moderne teater i byen Bradford i Nordengland, hvor man har bygget en slags kopi af en del af det spanske slot.

Navnet Algarve stammer fra tiden, hvor maurerne i Sydspanien regerede fra Al-Hambra slottet i Spanien. Det sydlige spanien blev kaldt Al-Andalus (nu tildags Andalusien) og det sydlige Portugal gik under navnet Al-Garb Al-Andalus - eller på dansk Vest-Andalusien.

Herunder en youtube video med det fantastiske Alhambra slot:

 


Din vurdering:UEFA Cup kamp Napoli-Benfica

UPDATE: Se UEFA Cup grupperne og resultaterne i UEFA Cup gruppespillet 2008 (klik på rødt link)

UPDATE: Napoli vandt 3-2 over Benfica i en spændende kamp.

Den 18. september mødes portugisiske Benfica og italienske Napoli i Italien. Kampen spilles kl. 21 dansk tid.

Som udgangspunkt ser opgaven svær ud for Benfica, som ikke er i tidligere tiders storform. Faktisk blev Benfica kun nummer 4 i den portugisiske liga i sæsonen 2007/2008, og er derfor ikke med i Champions League.

Bookmakernes odds er også med italienerne. Napoli giver pengene omkring 2 gange igen ved sejr. En Benfica sejr har odds omkring 4.

Napoli i UEFA Cup turneringen
Den italienske klub blev kun nummer 8 i den hjemlige turnering i 2007/2008 sæsonen. Napoli er dog stadig det bedste hold i Syditalien og vandt i 1988/1989 sæsonen UEFA Cup'en. Samtidig er den italienske liga væentlig hårdere end den portugisiske.

Klubben, som støttes af nogen af de mest berygtede italienske tifosi, gik fallit i 2004. Den blev dog bragt på fode igen i 2006 af filmmanden Aurelio De Laurentiis fra Italien.

Hvad Napolis fodboldhold ikke altid magter på fodboldbanen synes fans'ene at skulle gøre før og efter kampen. Den seneste magtdemonstrationen fra Napolis 'Ultras', som tifosi fra Napoli også kaldes, kostede for nyligt det offentlige i Rom omkring 500.000 euro i ødelagte bussr og tog. Kampen på fodboldbanen mod Roma sluttede i øvrigt 1-1.

Benfica i UEFA Cup turneringen 
I Benfica skal man helt tilbage til sæsonen 1982/1983 for at finde en anden plads i UEFA Cup turneringen, som den portugisiske klub aldirg har vundet.

Sidste sæson gjorde Michael Laudrups Getafe det af med Benfica før kvartfinalerne.

Holdet består blandt andet af landsholdspillerne Nuno Gomes, Jorge Ribeiro, Carlos Martins, målmand Quim og portugisisk-congolanske Makukula.

Benfica ligger i øjeblikket på en 11. plads med 2 point efter 2 kampe. Se artikeloversigt om Benfica.

UEFA Cup turneringen - fakta om UEFA lodtrækning og UEFA grupper
UEFA turneringen har i alt 80 deltagen hold i første runde. Hvert hold spiller ude og hjemme mod en ved lodtrækning udtrukket modstander i én af de 8 grupper. Ingen modstander kan være fra det samme land.

Den samlede vinder af de to indbyrdes kampe af UEFA turneringen går videre. I alt 40 hold i UEFA Cup turneringen kvalificerer sig til anden runde i UEFA turneringen, som også kalde UEFAs gruppespil.

Igen foretager UEFA lodtrækning. I UEFA gruppespillet deles de 40 hold op i 8 grupper, hvor 3 UEFA hold fra hver gruppe går videre til 'round of 32' sammen med 8 hold fra Champions League turneringen, som bliver nummer 3 i deres respektive grupper. Round of 32 eller på dansk runden med 32 hold spilles mod én modstander ude og hjemme.

Det samme sker i UEFA round of 16 og i UEFA kvartfinalerne og i UEFA semifinalerne. Kun UEFA Cup finalen afgøres af én enkelt kamp.

Øvrige portugisiske hold i første runde af UEFA Cup'en
Engelske Portsmouth får besøg af Guimaraes fra Nordportugal. Portugiserne blev i 2007/2008 nummer 3 i den portugisiske liga foran Benfica. Guimaraes kaldes også for Vitória Guimarães SC. Kampen spilles kl. 22 dansk tid. UPDATE: Reultat blev 2-0 til Portsmouth.

Braga ligeledes fra Nordportugal møder hjemme Artmedia fra Slovakiet. Kampen spilles kl. 21.30 dansk tid.

Setúbal klubben syd for Lissabon møder Heerenveen fra Holland på udebane kl. 21 dansk tid.

Spanske Valencia møder Maritimo fra Madeira på klippeøen Madeira kl. 22 dansk tid.

Din vurdering:Nations Cup golfturnering på Algarve 17-21 september 2008

Midt i september afholdes der som tidligere år Nations Cup på golf resortet Vale de Lobo i Algarve.

Nations Cup er et amatør event for unge golfspillere. Der spilles i hold og turneringen havde i 2007 deltagelse af 14 lande.

Turneringen Nations Cup 2008 starter officielt d. 17. september og løber til d. 21 september. Holdene ankom dog allerede d. 15. september til golfresortet på Algarve.

Dansk deltagelse i Nations Cup 2008
Nations Cup arrangeres af den portugisiske turistorganisation i samarbejde med Portugals golfunion. I 2007 sluttede det danske hold af unge talenter på en flot tredjeplads efter England og Irland. 

I år er Danmark igen med. Holdet består af holdkaptajn Anders Dahl Christiansen, Jacob Roth, Sebastian Cappelen og Rasmus Hjelm Nielsen.

Den 18. september starter selve turneringen. Danmarks unge golfspillere har en 3. plads fra Nations Cup 2007 at forsvare.

Stillingen i turnering kan løbende følges på Nations Cup 2008 hjemmesiden - som dog ind imellem giver fejlmelding.

Se også:
Golf i Portugal

Relateret artikel:
Nations Cup 2007 i Portugal

Din vurdering:ETF på Euronext - ny PSI-20 indeksfond på børsen i Lissabon

UPDATE: Grundet finanskrisen er den omtalte SPA PSI-20 ETF fond suspenderet per 15. april 2009. Den amerikansk pendant NETS LIS ETF er ligeledes lukket.

Det er fra onsdag den 17. september muligt at investere i det portugisiske PSI-20 indeks med den nye Exchange Traded Fund (ETF). Direkte oversat betyder det 'fond handlet på en børs'.

Bag fonden står den portugisiske investeringsbank CaixaBI og britiske SPA ETF, som er specialist i EFT fonde, skriver Reuters.

På almindeligt dansk betyder det at man nu kan investere bredt i det ledende portugisiske aktieindeks PSi20 uden at skulle købe en aktie i hver af selskaberne. Fondens beholdning af PSi20 aktier vil afspejle de enkelte aktiers vægt i det samlede indeks.

Færre omkostninger ved en EFT i forhold til en investeringsforening
En lignende EFT fond findes ikke i Danmark baseret på det danske OMX-indeks, men i flere danske investeringsforeninger findes der produkter, som ligner meget. Investeringsforeningerne i Danmark er dog kendt for at have særdeles høje omkostninger.

Fordelen ved investeringsforeningerne er at man kan kræve et investeringsforeningsbevis indløst i investeringsforeningen. Det kan man ikke ved en EFT, som handles som en normal aktie på børsen. En EFT har derfor mere karakter af et investeringsselskab uden andre aktiver end aktierne i PSI20.

Set fra EFT fondens side lånes aktierne af en stor institutionel investor for et mindre gebyr, så der er ingen handelsomkostninger, som i investeringforeningerne i Danmark, og dermed kan en EFT handles med færre omkostninger. Man slipper dog som privat investor naturligvis ikke for de normale handelsomkostninger ved aktiehandel.   

De store EFT fonde i USA har omkostninger helt nede på omkring 0,1%, mens EFT fonde i Europa typisk har omkostninger på mellem 0,3 og 0,5%.

En typisk dansk investeringsforening med en OMX-afdeling har ifølge artikel fra Dansk Aktionærforening omkostninger på omkring 1% og nogen helt oppe på 1,1%.

PSi20 tager turen med ned sammen med resten af Europa
Det portugisiske aktieindeks PSI-20 er siden nytår faldet 37,5% per 17. september 2008. PSi20 har dog i 2008 været endnu længere nede.

Den 15. juli 2008 var det portugisiske indeks i 7.871, hvilket var en næsten 40% nedgang i forhold til 2. januar 2008, hvor indekset stod i 13.112.

Se mere om investering i Portugal og det portugisiske aktiemarked

Din vurdering:FC Porto-Fenerbahce kamp i Champions League gruppe G 17. september

UPDATE 17. september: FC Porto vandt 3-1 over Fenerbache. Se resultatet af de øvrige kampe i Champions League (klik på link).

Den stærkeste portugisiske klub gennem de sidste år FC Porto møder tyrkiske Fenerbache fra Istanbul i den første kamp i gruppespillet.

Champions League Gruppe G
Gruppe G er på forhånd én af de sværeste at forudsige og selv et stærkt hold som FC Porto kan ikke regne med at kvalificere sig uden den nødvendige portion held. Alt andet lige regner de fleste med at engelske Arsenal går videre, men FC Porto, Fenerbache og Dynamo Kiev er alle tre stærke klubber.

Fenerbahçe SK i Champions League
Det tyrkiske hold, som også på tyrkisk kaldes de 'gule kanariefugle' på grund af farven på spillerdragten, er ikke kommet godt fra start i den tyrkiske liga. I de første tre kampe har klubben kun scoret 3 mål, men dog vundet en enkelt kamp. Fenerbache kvalificerede sig til Champions League turneringen som nummer to i den tyrkiske liga i sæsonen 2007/2008.

De tyrkiske holds profiler inkluderer den brasilianske 35-årige wing-back Roberto Carlos og 25-årige Semih Şentürk, som i 56 kampe for Fenerbache har lavet 63 mål. Også i Euro 2008 lynede den talentfulde Şentürk med hele 3 Euro 2008 turneringsmål.

Fenerbache har en gamme ræv i europæisk fodbold som træner i den den ikke mindre end 70-årige José Luis Aragonés Suárez, som sentiationelet bragte det spanske landshold til EM guldet i 2008 inden han startede som manager for Fenerbache.

FC Porto i Champions League
Den portugisiske storklub vandt Champions League i 1987 og i 2004. Ser man Champions League statistik over de sidste 15 år er FC Porto blandt de 10 stærkeste klubhold i Europa. Det er dog et spørsmål om FC Porto i dag kan leve op til tidligere tiders storhed.

Mange andre klubber har langt bedre økonomiske forhold end FC Porto. Salget af spillere som José Bosingwa og Quaresma for nyligt til henholdsvis Chelsea og Inter Milan har skæppet i kassen, men også forringet FC Porto's chancer for succes gruppespillet i Champions League.

Spillertruppen består blandt andet af landsholdspillerne for Portugal Bruno Alves og Raul Meireles.

FC Porto succesfuld med mislyde
Siden 2006 har manager i FC Porto været portugiseren Manuel Jesualdo Ferreira og begge år har FC Porto vundet den portugisiske liga.

I 2008 var det dog nær gået galt. FC Porto fik fratrukket 6 point som straf for urefelmæssigheder i forbindelse med den portugisisk korruptionssag kendt som 'Den Gyldne Fløjte' for år tilbage. FC Porto var desuden lige ved at miste retten til at deltage i Champions League turneringen, men blev reddet ved at appellere dommen om udelukkelse. Se artikel om Den Gyldne Fløjte.

FC Porto odds mod Fernebache
Der gives pengene omkring 1,7 gange igen ved sjr til FC Porto, som trods alt er favoritter. Vinder det tyrkiske hold er odds omkring 5.

Kampen i Champions League mellem FC Porto og Fenerbache spilles naturligvis på Portos Estádio do Dragão, som på portugisiske betyder dragenes stadion. Kampen starter d. 17. september 2008 kl. 20.45 dansk tid.

UPDATE 17. september 2008
FC Porto vandt 3-1 over Fenerbache i Portugal. Målene blev scoret af Lino, Lucho og Lisabdro for Porto. Güiza scorede for Fernabache.

Se også:
Champions League grupperne 2008/2009

Din vurdering:Solenergi virksomheden WS Energia i samarbejde med amerikanske Solar Monkey

Solenergi er højt på mange regeringers ønskeliste, og lande som Portugal og Spanien i Europa har stort set de samme solforhold, som de sydlige stater i USA.

Portugal har traditionelt været langt fremme i bestræbelserne på at udnytte solenergi. Se artikel om verdens største solfangeranlæg i Portugal.

WS Energia Lda er en lille virksomhed i Portugal med kun omkring 15 medarbejdere. Den blev grundlagt af to unge fysikere i 2006 og ligger i Oeiras ved Lissabon. Se artikel om WS Energia i Diário Económico (på portugisisk). Der er allerede 60 solfanger installationer i drift med WS Energia systemet.

Den gode idé, som WS Energia har patent på i Italien, Grækenland, Spanien og Portugal, går i al sin enkelhed ud på at forbedre solfangeres effektivitet. 

Amerikansk-portugisisk samarbejde
WS Energia laver reflektorer til solpaneler, således at panelerne får mere sol. Det giver op til 35% mere solenergi i forhold til en normal løsning. Det er planen at WS Energia sammen med Solar Monkey skal oprette en prodution af reflektorer i USA. 

Den portugisiske virksomned WS Energia vandt i 2006 prisen for det mest innovative portugisiske produkt og blev desuden i 2007 placeret i top 5 blandt 3500 virksomheder for det mest kreative design i konkurrencen Live EDGE, som står for Electronic Design for the Global Environment.

Den 15. september 2008 blev det annonceret at WS Energia indgår samarbejdsaftale med amerikanske Californien baserede Solar Monkey, som trods det lidt utraditionelle navn er en seriøs omend mindre virksomhed på markedet for markedsføring, salg og distribution af udstyr til produktion af solenergi på det nordamerikanske marked.

Herunder en kort animation af WS Energias produkt:

Din vurdering:Save Miguel - en anderledes kampagne fra Portugal

En virksomhed ejet af én af Portugals rigeste mænd har sat en utraditionel kampagne i søen.

Under overskriften 'Save Miguel' tager den amerikanske komiker Rob Schneider til Portugal for at redde Miguel.

Rob Schneider er blandt andet kendt for sin medvirken i filmen 50 First Dates med vennen Adam Sandler i hovedrollen og desuden som hovedrolleindehaver i The Animal.

Se Save Miguel filmen med Rob Schneider, hvor Rob Schneider spiller: Rob Schneider. Kampagnen er for en stor dels vedkommende optaget i Portugal:


Se mere om kampagnen på www.savemiguel.com . Verdensnaturfonden WWF anbefaler også at passe godt på Miguel. Se artikel om WWF anbefalingen til Portugal.

Din vurdering:Champalimaud Foundation uddeler pris til synsforskere

Den portugisiske Champalimaud Foundation, som er kendt i videnskabelige kredse også uden for Portugal, har uddelt årets Vision Awards pris på 1 million euro til to amerikanske forskere, som har specialiseret sig i, hvordan øjets retina opfanger lys.

Det er anden gang at prisen uddeles, og de to amerikanere Dr. Jeremy Nathan og Dr. King-Wai Yau fra John Hopkins Universitetet i Baltimore modtog den ærefulde pris og økonomiske saltvandsindsprøjtning ved en ceremoni på det gamle Jeronimus kloster i Belém vest fopr Lissabon.

Champalimaud fonden er resultatet af en portugisisk forretningsmands vision om at skabe et forskningsmiljø til hvilket Portugal kan tiltrække kloge hoveder. Der er allerede flere store spændende projekter igang, som også involverer undervisning af portugisiske skolebørn.

Den portugisiske præsident af republikken Anibal Cavaco Silva deltog ved prisoverrækkelsen. Se mere på Champalimaud Foundations hjemmeside.

Mere baggrund om det spændende portugisiske initiativ findes i artikel om Champalimaud Foundation og eliteforskere i Portugal.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »