Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


ETF på Euronext - ny PSI-20 indeksfond på børsen i Lissabon

UPDATE: Grundet finanskrisen er den omtalte SPA PSI-20 ETF fond suspenderet per 15. april 2009. Den amerikansk pendant NETS LIS ETF er ligeledes lukket.

Det er fra onsdag den 17. september muligt at investere i det portugisiske PSI-20 indeks med den nye Exchange Traded Fund (ETF). Direkte oversat betyder det 'fond handlet på en børs'.

Bag fonden står den portugisiske investeringsbank CaixaBI og britiske SPA ETF, som er specialist i EFT fonde, skriver Reuters.

På almindeligt dansk betyder det at man nu kan investere bredt i det ledende portugisiske aktieindeks PSi20 uden at skulle købe en aktie i hver af selskaberne. Fondens beholdning af PSi20 aktier vil afspejle de enkelte aktiers vægt i det samlede indeks.

Færre omkostninger ved en EFT i forhold til en investeringsforening
En lignende EFT fond findes ikke i Danmark baseret på det danske OMX-indeks, men i flere danske investeringsforeninger findes der produkter, som ligner meget. Investeringsforeningerne i Danmark er dog kendt for at have særdeles høje omkostninger.

Fordelen ved investeringsforeningerne er at man kan kræve et investeringsforeningsbevis indløst i investeringsforeningen. Det kan man ikke ved en EFT, som handles som en normal aktie på børsen. En EFT har derfor mere karakter af et investeringsselskab uden andre aktiver end aktierne i PSI20.

Set fra EFT fondens side lånes aktierne af en stor institutionel investor for et mindre gebyr, så der er ingen handelsomkostninger, som i investeringforeningerne i Danmark, og dermed kan en EFT handles med færre omkostninger. Man slipper dog som privat investor naturligvis ikke for de normale handelsomkostninger ved aktiehandel.   

De store EFT fonde i USA har omkostninger helt nede på omkring 0,1%, mens EFT fonde i Europa typisk har omkostninger på mellem 0,3 og 0,5%.

En typisk dansk investeringsforening med en OMX-afdeling har ifølge artikel fra Dansk Aktionærforening omkostninger på omkring 1% og nogen helt oppe på 1,1%.

PSi20 tager turen med ned sammen med resten af Europa
Det portugisiske aktieindeks PSI-20 er siden nytår faldet 37,5% per 17. september 2008. PSi20 har dog i 2008 været endnu længere nede.

Den 15. juli 2008 var det portugisiske indeks i 7.871, hvilket var en næsten 40% nedgang i forhold til 2. januar 2008, hvor indekset stod i 13.112.

Se mere om investering i Portugal og det portugisiske aktiemarkedKommentarer

Endnu ingen kommentarer