Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Verdens første bølgeenergi-park i Portugal

Det er en stor dag for Póvoa de Varzim, som er en mellemstor by med godt 40.000 indbyggere på Portugals vestkyst mellem Porto og Viano de Castelo.

Der er gennem lang tid blevet testet indgående på energiproducerende 'søslanger' i Atlanterhavet ud for kysten ved Póvoa de Varzim.

Se også: Bølgeenergi-projekt fra Finland testes i Portugal

Midt i september 2008 er byen ifølge portugisisk presse sat på verdenskortet, som det første sted på kloden, hvor en bølgeenergipark er i drift.

Den portugisiske energivirksomhed Enersis indvier i dag sammen med skotske Ocean Power Energy en bølgeenergi park med 3 energiproducerende 50 meter lange hydrauliske konstruktioner, som på grund af deres slangelignende form går under navnet Pelamis, som på latin betyder søslanger.

Pelamis Wave Power

Strøm til en by med 6.000 indbyggere
Anlægget skal i første omgang producere strøm svarende til en by med 6.000 indbyggere. Hver af de tre søslanger kan producere 750 kW og vil muliggøre en gennemsnitlig årlig produktion på 7 GWh, skriver SIC.

Anlægget har kostet 8,5 millioner euro, og er kun 15% finansieret af det offentlige.

De store Pelamis kan ses på video i tidligere artikel på Portugalnyt.

UPDATE: I november 2008 blev søslangerne trukket ind til kysten til reparation, og i marts 2009 ligger de der endnu. Se historien om finanskrisen, som ramte søslangerne ud for Portugal. 

Danske projekter inden for bølgeenergi
Faktisk er Danmark med 12 projekter inden for bølgeenergi godt med på verdensplan.

Problemet er at langt de fleste projekter endnu ikke er gået i fuldskala testfase på havet (det er nemlig dyrt), og at både den danske regering og store danske industrivirksomheder i stor udstrækning nøler med at bakke økonomisk op om at fremtidssikre dansk miljøvenlig energiforsyning.

Den danske industrikoncern Danfoss er en positiv undtagelse. Se mere om Mads Clausens mening om dansk energipolitik og Danfoss' investering i Wave Star Energy.

De danske udviklingsprojekter inden for bølgeenergi er følgende:

Der er måske dansk bølgeenergi på vej til Portugal. Se artikel om Wave Dragon fra juli 2008

Bølgeenergi i Danmark - Dødens gab lurer
Dødens gab lurer skriver Erhvervsbladet den 16. september 2008.

Med 'dødens gab' mener avisen dog blot kapitalmangel og dansk bureaukrati. Ud af de i øjeblikket 12 aktive projekter i Danmark inden for bølgeenergi har kun 3 af projekterne fået lov at teste anlæg i den danske natur, skriver Erhvervsbladet.

Det er desuden meget svært at rejse risikovillig kapital til bølgeenergi for tiden. Investeringen i bølgeenergi er i bedste fald moderat usikker, og en eventuel fortjeneste ligger mange år ud i fremtiden. Der er i høj grad brug for investorer med meget dybe lommer.

Det virker derfor meget oplagt at traditionelle konservative energivirksomheder som danske Maersk med stor erfaring og logistisk kapacitet på havet, går ind - og tør man være fræk og tilføje 'alternativt tvinges ind' - i flere 'grønne' energiprojekter i Danmark.

Direktøren for Offshore Center Danmark Peter Black udtaler til VVS-bladet "at få bølgekraftanlæg til at fungere i praksis rummer en betydelig udfordring ikke ulig dén som gælder for offshore-teknologier som boreplatforme og havvindmøller". Offshore Center Danmark er et offentlig finansieret oplysende organ for offshore sektoren, som har til formål at styrke branchens konkurrenceevne.

Norske oliepenge flyder til projekter inden for vedvarende marineenergi
I Norge er det allerede bestemt at en del af landets ekstremt høje olieindtægter skal bruges til at udvikle marinebaserede energikilder. StatoilHydro har gang i flere spændende projekter, hvoraf det naturligvis er usikkert om alle ender med at blive succes'er.

Et af projekterne i Norge er havbaserede flydende vindmøller. Se mere på det skotske energi tidsskrift Energy.

StatoilHydro er også involveret i bølgeenergi. Faktisk er datterselskabet Norsk Hydro Technology Ventures medejer af Ocean Power Delivery Ltd, som producerer søslangerne i verdens første aktive bølgeenergipark i Portugal.

Også den store svenske energikoncern Vattenfall har stor tiltro til bølgekraft, og har sat sig meget ambitiøse mål. Se artikel om bølgeenergi i Ingeniøren, hvor danske Dong også nævnes.

Se også den udmærkede side www.waveenergy.dk, hvor man kan finde flere oplysninger om danske projekter inden for bølgeenergi og desuden se, hvor langt de enkelte projekter er fremme i udviklingen.

Reaktioner på den nye bølgeenergipark i Portugal (UPDATE 24. september 2008)
Medier over hele Europa har skrevet om de energiproducerende søslanger i Portugal. 

Ikke mindst i Storbritanien har interessen været stor. I England kan man blandt kunnet se en video på BBC, og i den skotske avis The Scotsman finder man overskriften: If Portugal can rule the waves, why not Scotland? - se artikel på The Scotsman.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer