Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Stor ordre på portugisiske billige PC til Venuzuela

Den til tider særdeles farverige præsident i Venezuela Hugo Chavez har været på besøg i Portugal.

Chavez var i september 2008 på rundtur til særlige venner og forretningsforbindelser og besøgte blandt andet Cuba, Kina, Rusland, Frankrig og Portugal.

Træningsfly, våben, atomteknologi og PC'ere til børn
Hugo Chavez har siden han kom til magten i Venezuela i 1999 haft travlt med at lægge afstand til alt nordamerikansk og i særdeleshed al indflydelse fra USA.

Med Venezuelas nyerhvervede status som oliemagt (6-største producent i verden) er der næsten ingen grænser for, hvad Chavez har af ambitioner på sit lands vegne. Mest af alt ønsker Chavez dog at vise storebror USA, at han bestemmer i eget hus og gerne også lidt i resten af Sydamerika.

Det blev til en større indkøbstur for Hugo Chavez i september 2008.

Jetfly til militærtræning fra Kina
Chavez vil meget gerne knytte stærkere bånd til Kina - efter mange iagttageres mening mest for at underminere USA.

Kina har på sin side stor appetit på olie, da landets egne forekomster er meget sparsomme. Den venezuelanske olie er dog af en så tyktflydende kvalitet at kineserne indtil videre har svært ved kunne aftage endnu større mængder end de nuværende 10% af forbruget fra Venezuela grundet manglende rafinaderi-kapacitet. Se artikel om Venezuelas olie i Financial Times. Hertil kommer at olien befinder sig meget langt væk i Venezuela. Eksporten er dog igang, og der planlægges flere raffinaderier i begge lande. Se artikel på Oil & Gas Journal.

Den demokratisk valgte Chavez købte ifølge Chaves selv 24 styk K8 Karakorum trænings jagerfly af Kina under besøget i Kina i september. Det vil kineserne dog indtil videre ikke bekræfte.

Rusland sælger våben og atomteknologi til Chaves
I Rusland vil man til gengæld gerne stå ved at man sælger våben til Venezuela under Hugo Chavez. Det har amerikanerne i øvrigt også tidligere gjort, men man er ikke længere fra USA's side så vilde med at levere reservedele til de amerikansk producerede militærfly i Venezuela, og kunden er derfor naturligt nok blevet utilfreds.

Ruslands magthavere er egentlig heller ikke så imponerede af Chavez, som regnes for at være uberegnelig. Chavez tolereres, da han er et udmærket instrument til at underminere USA's magt, hvilket har høj prioritet i det konservative og olierige Rusland, som i større og større grad ser sig omringet af et ekspanderende Nato samarbejde.

Efter besøget kunne Hugo Chavez da også i vanlig ubeskeden stil kundgøre at Venezuela skal have atomteknologi leveret af Rusland. Venezuela indgik i øvrigt også ved besøget i Rusland en aftale med russiske olieselskaber om olieefterforskning udfor Venezuelas kyst. Se artikel om Rusland-Venezuela olie-samarbejde i New York Times.

Magellan PC'ere fra Portugal
Hugo Chavez fik også tid til at besøge Portugal i september, hvor han afgav en ordre på 1 million portugisisk producerede lavpris-PC'er beregnet til skolebørn.

De mange computere er en del af en modkøbsaftale for olie. Portugal har ikke egne olieforekomster, og Venezuela spiller en vigtig rolle for Portugals energiforsyning. Socrates regeringen spiller dog på flere heste idet også Libyen, Angola og Brasilien er leverandører af gas og olie til Portugal. Samtidig gør man i Portugal ikke at forglemme meget for at blive mindre afhængig af fossile brændstoffer med blandt andet vindkraft, solenergi og senest af verdens første bølgeenergi-park blevet indviet i Portugal.

Portugal har netop påbegyndt leveringen af i alt 500.000 lignende computere, som regeringen traf aftale om med producenten Intel. Den mange PC'ere med internetport skal det portugisiske skolevæsen have leveret i perioden 2008-2009. Intel har bygget fabrik i Portugal til formålet. Ordningen i Portugal kaldes for Iniciativa Magalhães og er en del af e-Escolas programmet i Portugal til forbedring af IT-uddannelsesniveauet. Se mere om Iniciativa Magalhães i Portugal.

Portugal i tæt samarbejde med Venezuela
Udover de mange PC til Venezuela skal Portugal også levere 50.000 præfabrikerede huse og elektricitets-infrastuktur til Venezuela. Desuden skal den portugisiske energivirksomhed EDP hjælpe med at bygge et naturgasanlæg i Venezuela. Aftalerne om Venezuelas modkøb i Portugal omfatter beløb på omkring 3 milliarder US$.

Det var ifølge Associated Press tredje gang at Hugo Chavez besøgte Lissabon i 2008.

Se også: Venezuela indgår handelsaftale med PortugalKommentarer

Endnu ingen kommentarer