Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkOctober 2008 - Indlæg

Portugals regering lemper virksomhedsskat i 2009

Premierminister José Sócrates har bebudet at regeringen, som har flertal, foreslår en reduktion af den portugisiske virksomhedsskat fra 25% til 12,5% for virksomhedsindkomster under 12.500 euro.

Den reducerede virksomhedsskat i 2009 budgettet er et forsøg på at hjælpe primært små virksomheder gennem kreditkrisen.

Allerede i efteråret 2008 har de økonomiske tilbageslag i Europa og USA fået indvirkning på Portugals eksport, og det forventes at ramme Portugal på det private forburg inden længe. Den sparede skat for en virksomhed i 2009 udgør 1562 euro.

Samtidig stillede premierministeren i udsigt at små og mellemstore virksomheder vil få udvidet og forlænget en eksisterende omend begrænset mulighed for at låne penge af den portugisiske stat. Det samlede udlån i denne ordning vil i 2009 nå op på 1 milliard euro.

Din vurdering:Portugal i Global Competitiveness Report 2008-2009

Portugal indtager plads nummer 43 i den nyligt offentliggjorte årlige konkurrence rapport fra World Economic Forum.

Rapporten er lavet under hensyntagen til 134 landes offentlige statistikker såvel som ved hjælp af spørgeskema-undersøgelser i de enkelte lande udført af Executive Opinion Survey partnere.

Partneren har i Portugal været arbejdsgiverforeningen Fórum de Administradores de Empresas (FAE), og i eksempelvis Danmark har Copehangen Business School stået for undersøgelserne.

Portugal lå i 2007-2008 undersøgelsen som nummer 40 og er dermed gledet længere ned af rangstigen. Samtidig er der dog kommet flere lande til og sammenligner man kun med de lande som deltog i 2007, ligger Portugal på en 42. plads.

Det er fortsat det meget stive portugisiske arbejdsmarked, som er den helt store synder i forhold til Portugals konkurrenceevne. Se mere i artikel om Global Competitiveness Report for 2007-2008.

De 10 bedst placerede lande i 2008-2009 rapporten er følgende:

 1. USA
 2. Schweiz
 3. Danmark
 4. Sverige
 5. Singapore
 6. Finland
 7. Tyskland
 8. Holland
 9. Japan
 10. Canada

Danmark var også på tredjepladsen i 2007-2008 rapporten. Sverige fastholder sin 4. plads, mens Norge rykker fra en 16. plads til en 15. plads. Se den fulde liste over alle landene i 2008-2009 undersøgelsen (åbner som pdf).

Ændringer i Portugals konkurrenceevne
Der er for Portugals vedkommende få ændringer i forhold til sidste års rapport, og forskellen i placeringen er primært at de to golfstater Oman og Bahrain har overhalet Portugal og nu ligger nummer 37 og 38.

Se detaljeret gennemgang af Portugals konkurrenceevne 2008-2009 på Global Competitiveness Report interaktive hjemmeside.

Din vurdering:Danmark i Mozambique - ny bog af Peter Tygesen

Den danske journalist og forfatter Peter Tygesen har skrevet bogen 'De gode menneskers land - Danmark i Mozambique'  om det 30-årige danske samarbejde og bistandsarbejde i den tidligere portugisiske koloni Mozambigue.

Udenrigsministeriet har finansieret bogen, som er blevet til i samarbejde med den konsulentgruppe, som har evalueret det danske DANIDA samarbejde med Mozambique gennem de sidste 15 år.

Bogen indeholder blandt andet interviews med almindelige mennesker i Mozambique, som udtaler sig om hvorvidt den danske nødhjælp har hjulpet dem og landet.

Peter Tygesen har haft fuldstændig frie hænder, og DANIDA har end ikke læst bogen før den gik i trykken. Bogen præsenteres torsdag d. 9. oktober i Eigtveds Pakhus på Asiatisk Plads 2 på Christianshavn kl. 16.30.

Bogen De gode menneskers land - Danmark i Mozambique er på ca. 500 sider og udkommer den 16. oktober 2008 på People’s Press. Bogen koster ifølge U-landsnyt 299 kroner.

Se mere om den nye bog 'Danmark i Mozambique' på U-landsnyt.dk.

DANIDA i Mozambique
Danmark har gennem mange år via DANIDA og sammen med de øvrige nordiske lande og EU været blandt de største udenlandske bidragsydere til Mozambiques genopbygning efter borgerkrigen i 1960'erne og 1970'erne.

Mozambique blev selvstændigt i 1975, og den nordiske udviklingshjælp startede allerede i 1970'erne blandt andet som resultat af nordiske socialdemokraters indignation over den hvide mands overherredømme over den sorte befolkning i mange lande i Afrika herunder i Mozambique.

Korruption i Mozambique
At mange lande i Afrika som et resultat af de mange penge fra udlandet og/eller udnyttelse af naturressourcer istedet for hvide korrupte magthavere blot har fået sorte korrupte magthavere er en af de ting Peter Tygesens bog måske kan kaste lidt lys over. Det skal dog retfærdigvis tilføjes at Mozambique i dag (siden 1994) formelt er et demokrati.

Mozambique var i 2008 nummer 126 på Transparancy Internationals Corruption Perception Index som dækker 180 lande. Mozambique har dermed marginalt mindre korruption end lande som Uganda, Pakistan og Ukraine, men er til gengæld mere korrupt end lande som Libyen, Etiopien, Mauritanien og Nigeria - for nu blot at nævne nogle få afrikanske lande, som Mozambique ikke formår at matche ifølge Tranparancy International.

Danmark er ifølge Transparancy International i 2008 det mindst korrupte land i verden, og i den samme liga finder man New Zealand, Sverige, Singapore, Finland, Schweiz, Island, Holland, Australien og Canada. Portugal er nummer 32 på Transparancy Internations korrupstionsindeks.

Danmark har stadig via udviklingsprojekter gode forbindelser til Mozambique, og i 2007 var Prins Joachim i egenskab af protektor for Care organisationen i landet. Se artikel om prinsens besøg.

Portugisiske virksomheder har via sin tilknytning til landet og via det fælles portugisiske sprog været involveret i mange projekter herunder anlæggelsen af et stort vandkraftværk i Mozambique. Relationerne mellem det sydøstafrikanske land Mozambique og Portugal er fortsat mange og tætte.


Se større kort


Relateret artikel:
Portugisisk sprogområde - The Empire Strikes Back

Se også:
Indlæg og artikler om Mozambique

Din vurdering:Danmark forbedrer placering på FIFA verdensrangliste med 5 pladser

UPDATE:
FIFA verdensrangliste - 26. maj 2010 (klik på rødt link)

For en gang skyld er der en forbedring af Danmarks placering på FIFA verdensranglisten i fodbold.

Efter sejren over Portugal den 10. september er Danmark nu nummer 31 på verdensranglisten, hvilket er en forbedring på 5 pladser. Portugal falder én plads til nummer 10 på FIFA's liste.

FIFA ranglisten for oktober 2008 ser derfor således ud:

 1. Spanien
 2. Italien
 3. Tyskland
 4. Brasilien (op to pladser)
 5. Holland (falder én plads)
 6. Kroatien (falder én plads)
 7. Argentina
 8. Tjekkiet
 9. Rusland (3 pladser op)
 10. Portugal (falder én plads)
 11. Frankrig
 12. Cameroon
 13. Tyrkiet
 14. England
 15. Bulgarien
 16. Israel
 17. Grækenland
 18. Rumænien
 19. Ukraine
 20. Uruguay
 21. USA (7 pladser op)
 22. Egypten
 23. Paraguay
 24. Mexico
 25. Ghana
 26. Scotland (falder 10 pladser)
 27. Nigeria
 28. Sverige
 29. Elfenbenskysten
 30. Polen

Norge er i oktober 2008 nummer 39 på FIFA verdensranglisten efter et fald på 5 pladser.

Se mere om Danmarks placering på FIFA ranglisten siden 1993.

Din vurdering:Modeshow i Portugal - Lisbon Fashion Week i Cascais 9-12 okt.

I det gamle Cascais Cidadela fort ved Cascais Marina afholdes der fra den 9. til den 12. oktober 2008 modemessen Moda Lisboa.

Modemessen viser de portugisiske designeres forår- og sommer kollektioner, og tusinder af branchefolk fra ind- og udland vil besøge REFLASHION, som efterårets modemesse kaldes.

Det er 31. gang at der afholdes Moda Lisboa på Lissabonkysten, og de fleste af de kendte portugisiske designere er repræsenteret

Se mere på Moda Lisboa hjemmesiden.

Byen Porto vil gerne have del i den portugisiske modeindustris succes, og selv om arrangementet ikke er så stort, blev der i sommeren 2008 afholdt et professionelt modeshow i Vila Nova da Guia bydelen i Porto.

Se video herunder med 2008 kreationer af den kendte designer Miguel Veira, som også kan findes på egen mode hjemmeside:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »