Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Premiere på filmen 'Blindness' baseret på novelle af José Saramago

Den amerikanske skuespillerinde Julianne Moore kendt fra blandt andet filmen 'Magnolia' har hovedrollen i den brasilianske instruktør Fernando Meirelles nye film 'Blindness' baseret på en novelle af den verdenskendte portugisiske forfatter og nobelprismodtager José Saramago.

Julianne Moore i Blindness
I 'Blindness' spiller Julianne Moore en dokters kone. Under en mystisk epedemi i en by mister alle synet undtagen doktorens kone, som lader som om hun også er syg for at kunne tage sig af sin mand. Alle byens indbyggere bliver sat i karantæne af den opskræmte verden.

Snart falder samfundet sammen og kriminelle bander og generel lovløshed hærger byen. Doktorens kone hjælper 7 fremmede personer, som på en måde bliver en slags familie.

Saramagos novelle handler om mennesket natur, som kommer op til overfladen under kaos, og om hvor meget et menneske er afhængigt af andres hjælp. Som det ofte ses i Saramago's verden har hovedpersonerne ingen navne, men benævnes istedet som doktorens kone, biltyven, pigen med de mørke briller osv.

Dansk udgave af Blindness
Saramago skrev novellen Ensaio sobre a cegueira (essay om blindhed) i 1995, og den blev oversat fra portugisisk til engelsk i 1997.

Som efterfølger til 'Blindness' skrev Saramago i 2004 novellen 'Seeing', som foregår i det samme ubenævnte land som 'Blindness'. Saramago er i øvrigt ikke meget for konventionel brug af tegnsætning, og hans noveller kræver derfor lidt tilvænning at læse. Blindness hedder på dansk 'En fortælling om blindhed ' og er oversat af Peer Sibast. Se mere om bogen på Litteratursiden.dk .

Filmen Blindness får premiere i Portugal den 13. november og i Danmark d. 14. november 2008. Den er dog allerede vidt berømt, idet filmen åbnede årets Cannes film-festival i maj.

Den aldrende forfatter og provokatør José Saramago er én af de mest berømte nulevende portugisere. Se mere om José Saramago.

Herunder trailer til filmen Blindness, hvor også skuespillerne Danny Glover og Mark Ruffalo medvirker:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer