Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal på vej til at anerkende Kosovo

Det tidligere Jugoslaviske område Kosovo på Balkan vil snart blive anerkendt som selvstændigt land af Portugal.

Langt de fleste lande i den Europæiske Union har allerede oprettet diplomatiske forbindelser med Kosovo - for Danmarks vedkommende via den danske ambassade i Østrigs hovedstad Wien.

Tøvende holdning i Sydeuropa
Grækenland, Spanien, Rumænien og Cypern har ligesom Portugal indtil videre valgt at se tiden an. Af de 5 skeptiske lande har Portugal dog ved premierminister Sócrates siden flertallet af EU tog skridt til at anerkende Kosovo i februar 2008 udtrykt forventning om, at Portugal ville anerkende den nye stat i Europas sydøstlige hjørne 'når tiden kom'.

Portugals præsident af Republikken Anibal Cavaco Silva har tidligere sagt at den ensidige selvstændighedserklæring fra Kosovo var 'unormal', og Cavaco Silva hælder nok ligesom Spanien mest til at sagen skulle have været afgjort på anden måde.

Utilfredshed i Serbien og Rusland
Det er ingen hemmelighed at Serbien er stærkt utilfreds med udviklingen, som ifølge de mest højreorienterede partier i Serbien frarøver serberne Kosovo.

Serbiens tro støtte Rusland har heller ikke meget til overs for anerkendelsen af Kosovo, idet anerkendelsen ses som del af en 'omringning' af Rusland af de vestligt orienterede (Nato) magter.

Den russiske ambassadør i EU Vladimir Chizov gik for nyligt så langt som til at bemærke følgende i Brussel "I don't see a reason for Portugal to recognize Kosovo independence now," og Chizov fortsatte: "I think it would be a mistake, like it was a mistake with other countries that took the same step".

Fakta om Kosovo
Langt den største del af befolkningen i Kosovo er etniske albanere, men der er dog også et lille serbisk mindretal på godt 5%. Kosovo er på størrelse med Sjælland og har godt 2 millioner indbyggere.

Både USA, Frankrig, England, Tyskland og Tyrkiet har sammen med en del andre europæiske lande allerede oprettet ambassader i hovedstaden Pristina.

Portugal er i øvrigt et af de lande, som har fredsbevarende styrker i Kosovo. Det blev besluttet efter den langvarige og særdeles blodige krig i området i slutningen af 1990'erne at udstationere en international styrke til at opretholde fred og afskrække parterne fra at kæmpe.

Ligesom Danmark har Portugal omkring 300 mand udstationeret i den internationale KFOR styrke i Kosovo, som i 2008 tæller en samlet styrke på omkring 15.000.

Portugal forventes at anerkende Kosovo som stat i den kommende uge. Kommentarer

Endnu ingen kommentarer