Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Danmark i Mozambique - ny bog af Peter Tygesen

Den danske journalist og forfatter Peter Tygesen har skrevet bogen 'De gode menneskers land - Danmark i Mozambique'  om det 30-årige danske samarbejde og bistandsarbejde i den tidligere portugisiske koloni Mozambigue.

Udenrigsministeriet har finansieret bogen, som er blevet til i samarbejde med den konsulentgruppe, som har evalueret det danske DANIDA samarbejde med Mozambique gennem de sidste 15 år.

Bogen indeholder blandt andet interviews med almindelige mennesker i Mozambique, som udtaler sig om hvorvidt den danske nødhjælp har hjulpet dem og landet.

Peter Tygesen har haft fuldstændig frie hænder, og DANIDA har end ikke læst bogen før den gik i trykken. Bogen præsenteres torsdag d. 9. oktober i Eigtveds Pakhus på Asiatisk Plads 2 på Christianshavn kl. 16.30.

Bogen De gode menneskers land - Danmark i Mozambique er på ca. 500 sider og udkommer den 16. oktober 2008 på People’s Press. Bogen koster ifølge U-landsnyt 299 kroner.

Se mere om den nye bog 'Danmark i Mozambique' på U-landsnyt.dk.

DANIDA i Mozambique
Danmark har gennem mange år via DANIDA og sammen med de øvrige nordiske lande og EU været blandt de største udenlandske bidragsydere til Mozambiques genopbygning efter borgerkrigen i 1960'erne og 1970'erne.

Mozambique blev selvstændigt i 1975, og den nordiske udviklingshjælp startede allerede i 1970'erne blandt andet som resultat af nordiske socialdemokraters indignation over den hvide mands overherredømme over den sorte befolkning i mange lande i Afrika herunder i Mozambique.

Korruption i Mozambique
At mange lande i Afrika som et resultat af de mange penge fra udlandet og/eller udnyttelse af naturressourcer istedet for hvide korrupte magthavere blot har fået sorte korrupte magthavere er en af de ting Peter Tygesens bog måske kan kaste lidt lys over. Det skal dog retfærdigvis tilføjes at Mozambique i dag (siden 1994) formelt er et demokrati.

Mozambique var i 2008 nummer 126 på Transparancy Internationals Corruption Perception Index som dækker 180 lande. Mozambique har dermed marginalt mindre korruption end lande som Uganda, Pakistan og Ukraine, men er til gengæld mere korrupt end lande som Libyen, Etiopien, Mauritanien og Nigeria - for nu blot at nævne nogle få afrikanske lande, som Mozambique ikke formår at matche ifølge Tranparancy International.

Danmark er ifølge Transparancy International i 2008 det mindst korrupte land i verden, og i den samme liga finder man New Zealand, Sverige, Singapore, Finland, Schweiz, Island, Holland, Australien og Canada. Portugal er nummer 32 på Transparancy Internations korrupstionsindeks.

Danmark har stadig via udviklingsprojekter gode forbindelser til Mozambique, og i 2007 var Prins Joachim i egenskab af protektor for Care organisationen i landet. Se artikel om prinsens besøg.

Portugisiske virksomheder har via sin tilknytning til landet og via det fælles portugisiske sprog været involveret i mange projekter herunder anlæggelsen af et stort vandkraftværk i Mozambique. Relationerne mellem det sydøstafrikanske land Mozambique og Portugal er fortsat mange og tætte.


Se større kort


Relateret artikel:
Portugisisk sprogområde - The Empire Strikes Back

Se også:
Indlæg og artikler om MozambiqueKommentarer

Endnu ingen kommentarer