I Portugals sydlige del findes måske stadigvæk ganske få eksemplarer af en meget sjælden kat.
Den iberiske los, som også med sydeuropæisk stolthed kaldes Europas Tiger eller lidt mere mundret på engelsk The Iberian Lynx, er én af fire los-arter i verden.
De øvrige er den canadiske los, den europæiske los (Sverige/Norge/Finland/Rusland m.fl), den persiske/afrikanske los, rødlossen, som er udbredt i hele nordamerika og altså den iberiske los, som også af og til kaldes den spanske los.
Se også: Iberisk los set i Portugal i 2010.
Portugals mest truede dyr
Så vidt eksperterne kan vurdere, er der under 150 dyr tilbage i verden - og verden for den iberiske los er primært Spanien og i mindre grad Portugal ved grænsen til Spanien.
Den iberiske los, som engang var en almindelig del af Portugals dyreliv, er truet af flere årsager.
Virus introduceret med vilje i Frankrig
Den måske vigtigste årsag er at en læge i Frankrig i år 1950 fik den lyse idé at han kunne stoppe den eksplosive bestand af kaniner på sin jord ved at introducere kanin-sygdommen Myxomatosis, som var kendt fra Sydamerika.
Inden længe var stort set alle kaniner i 50 kilometers omkreds døde, og sygdommen blandt kaninerne i Frankrig spredte sig hurtigt til resten af Europa - endda så langt som til England, som mistede op til 95% af sin kaninbestand.
Det samme skete i Portugal og Sydspanien, og da den iberiske los i stor udstrækning lever af kaniner, døde mange losser af sult.
Siden har anlæggelsen af flere veje, dæmninger (specielt Alqueva dæmningen) og ulovlig jagt på lossen taget livet af stort set alle de tilbageværende dyr. Der er sandsynligvis kun en håndfuld eller to af de flotte kattedyr tilbage i Portugal, og nogen mener endda at den iberiske los er uddød i Portugal allerede.
Heldigvis er det lykkedes at få den langbenede tigerlignende kat til at yngle i fangenskab. Se billedserie af den iberiske los på Youtube:
Skruelåg på vinflasker dårligt for den iberiske los
Samtidig med at mennesket bygger veje og dæmninger er et af Portugals oprindelige træer, kork-egen truet som følge af at vindrikkere verden over - i det mindste dem som foretrækker de billigere vine - igen er begyndt at efterspørge skruelåg istedet for korkpropper.
Den traditionelle korkprop stammer fra korkegen, som er dét træ, der holder liv i jorden i store dele af det sydlige Portugals varmeste områder og på den måde beskytter den iberiske los.
Det lyder paradoksalt, men kan produktion af kork ikke betale sig (og vinproproducenterne er langt de største aftagere af kork), kan Portugal risikere at korkplantagerne udskiftes med andre træer, som i stor udstrækning udpiner jorden og ødelægger levevilkårene for blandt andet den iberiske los. Se mere på video'en herunder.
Se også Verdensnaturfonden WWF's anbefaling af kork-egen samt den utraditionelle Save Miguel kampagne fra Portugals korkproducenter.
Desværre kan man i dansk presse efterhånden finde en del artikler, som Henrik Steen Andersens artikel i Politiken eller chefredaktør på Nordjyske Tidende Jørgen la Cour-Harbo's vin-anmeldese, hvor skruelåget lovprises uden at konsekvenserne for overgang til plastik og metal skruelåg er ordentligt belyst.
Lossen i Portugal
Den iberiske lynx er 65cm til 1,30 meter lang og har en kort tyk hale. Som voksen kan den minde lidt om en leopard med store pelsklædte poter.
De fleste har aldrig set det prægtige dyr, som på latin kaldes lynx pardinus. Den iberiske los ligner på mange måde en forvokset kat, og pelsen kan specielt i kattens ansigt minde lidt om aftegningerne på en tiger. Se også artikel af Lars Nielsen fra Odense Zoo.
Herunder en Youtube video optaget af organisationen www.soslynx.org . På hjemmesiden findes meget mere information og et stort antal gode billeder af den iberiske los.
Nyt reservat for den iberiske los i Portugal
Efter i lang tid at have nølet med at redde den iberiske los er politikerne i Portugal med støtte fra den Europæiske Union endelig gået igang med redningen af Portugals måske flotteste vilde pattedyr. Det er også allersidste udkald, hvis man vil redde den vilde bestand, og måske er det allerede for sent i Portugal.
Byggeriet af et reservat for den iberiske los i nærheden af byen Silves i Algarve er godt igang og forventes at stå færdigt i januar 2009.
Centret vil huse 16 Iberian Lynx doneret af Spanien, som har et lignende center (Doñana Park) i nærheden af byen Doñana i Andalusien i Sydspanien.
Området bliver på i alt 44.000 m2 og vil også fungere som et redningscenter for den iberiske los, såfremt skadede eller syge dyr findes i naturen.
Update april 2010: To iberiske los-unger født i Portugal - se video.