Et mordforsøg på pave Johannes (John) Paul II i Portugal er efter mange års tavshed blevet afsløret i en bog skrevet af Kardinal Stanislaw Dziwisz, som var én af pavens assistenter.
Den polskfødte pave Karol Wojtyla, som med sin udnævnelse fik navnet pave John Paul II blev angrebet af en højreorienteret spansk præst under et besøg i Portugal i pilgrimsbyen Fatima, som hvert år er valfartssted for tusindvis af katolikker.
Præsten fra Spanien nåede helt frem til paven under mordforsøget, som fandt sted under et optog sent på dagen. Paven blev trods sikkerhedsfolkenes indgriben stukket med en lang kniv, og overfaldet var nok til at paven blødte.
Hele historien blev dysset ned i 1982. Den på det tidspunkt 62-årige pave havde et år forinden været udsat for et langt mere alvorligt modforsøg af en tyrkisk ekstremist.
Gerningsmand i fængsel i Portugal
Gerningsmanden Juan Maria Fernandez y Krohn blev pågrebet og idømt over 6 års fængsel. Efter endt afsoning i Portugal blev han udleveret til Spanien.
Historien om mordforsøget på paven i Portugal er på ingen måde unik. Vatikanstaten har på mange måder været blandt de bedste i verden til at dække over begivenheder, som man fra Vatikanstatens side ikke synes skulle ud i offentligheden.
Se mere om den sælsomme historie om mordforsøget i Portugal på BBC, hvor der også er en video med hvad der (måske) skete.
En usædvanlig konservativ pave
Pave Paul II blev gennem sin 27-årige regeringstid kendt for sin konservative holdning til blandt andet abort og sin indædte modstand mod brug af midler til fødselskontrol i udviklingslande.
Samtidig var pave Johannes Paul II dygtig til at tilnærme den katolske kirke til samarbejde med andre religioner. Paven rejste overmåde meget og kunne tale mange sprog herunder polsk, italiensk, fransk, tysk, spansk, engelsk, russisk, latin - og portugisisk.
Store dele af den polske befolkning beundrer fortsat landsmanden fra Krakow Karol Józef Wojtyla meget, idet han som pave var en vigtig moralsk støtte under den polske befolknings relativt fredelige oprør mod kommunismen og russisk indflydelse i starten af 1980'erne.
Relateret artikel:
Vatikanstaten overvejede at flytte til Portugal under 2. verdenskrig