Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Grafitti i Lissabons boheme-kvartér Bairro Alto

Det kan ligne Don Quixote's kamp mod vindmøller, men bystyret i Lissabon er gået i gang med at forskønne bydelen Biarro Alto.

Bairro Alto er kendt som de unges kvartér i Lissabon, og bydelen med de billige fortovsbarer har for mange portugisere og turister udviklet sig til lidt af uderholdnings-mekka med udbredt grafitti-anarki i de smalle gader med de mange små avantgarde mode-butikker.

For andre er Bairro Alto efterhånden blot et rodet og lidt lurvet bar-kvartér med alt for mange muligheder for at købe stoffer.

Sandheden er nok et sted midt imellem. Der er for mange suspekte 'forretningsmænd' i området om aftenen med alt hvad det medfører - men Bairro Alto er stadig utrolig charmerende og ikke mindst et økonomisk overkommeligt sted at gå i byen.

Kvalitets-grafitti i Bairro Alto
Grafitti-kunstnerne er per definition ikke glade for regler, og der er ingen tvivl om at bystyrets mange nymalede hvide mure i Bairro Alto vil komme til at lægge ryg til endnu mere af den for nogen forretningsdrivende forhadte grafitti.

På den anden side er der også i Bairro Alto et væld af kunstværker produceret af talentfulde grafitti-kunstnere i nattens mulm og mørke. De gode 'værker' bliver i øvrigt også ind imellem overmalet af misundelige kolleger med mindre styr på spraydåsens muligheder.

Legalt grafitti i Lissabon
Lissabon bystyret forsøger sig i efteråret 2008 med en ny ide.

Der er i Bairro Alto blevet opstillet et stort antal grafitti-tavler, hvor man kan slå sig løs - istedet for eksempelvis at lade talentet gå ud over den kendte gule sporvognslignende 'elevador' - et af Lissabons kendetegn, som kører af en stejl gade op til Bairro Alto fra Rossio pladsen.

De multi-kvadratmeter store tavler i Bairro Alto må være godt sat sammen, for de står der endnu, men særligt 'autonome' ser de nu ikke ud.

Graffiti i Lissabon

Museu Efemero - Grafitti-museum i Bairro Alto
Langt mere i områdets ånd åbnede i juli 2008 et meget usædvanligt museum i Biarro Alto, som i øvrigt på portugisisk betyder det høje kvartér.

Udstillingslokalerne i Museu Efemero, som på dansk betyder det flygtige museum, ligger i Bairro Alto, og der er gratis adgang med guide hele døgnet - hvis man har en MP3-afspiller og adgang til internettet.

Museu Efemero siden (også på engelsk) kan man downloade en guide til grafitti-tur rundt i Bairro Altos gader, som i øresneglen fører rundt i bydelen til de bedste grafitti-kunstværker.  

Der er også et udmærket kort over Biarro Alto på graffiti hjemmesiden med markering af de 33 bedste værker.

Vil man se 'kunstnerne' i arbejde foregår det mellem 4 og 5 om morgenen, når barerne i Bairro Alto lukker.

Se mere om Bairro Alto.

Se også:
Godt spisested i Bairro Alto
Introduktion til LissabonKommentarer

Endnu ingen kommentarer