Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNovember 2008 - Indlæg

Billige flybilletter hos TAP indtil nytår 2008/2009.

Det portugisiske nationale flyselskab TAP afsluttede den 31 oktober 2008 en succesfuld kampagne med billige flybilletter til 64 euro ud af Portugal fra Lissabon og Porto.

Nu har TAP åbnet for et endnu bedre tilbud på kun 59 euro for en flyrejse fra Portugal til 35 forskellige destinationer i Europa.

De billige flybilletter kan købes indtil 31 december 2008, og rejsen skal finde sted mellem 15. januar og 31. maj 2009.

Tilbudsprisen gælder også ved den nye kampagne kun den ene vej til en europæisk destination fra Portugals hovedlufthavne i Lissabon og Porto..

Nye TAP ruter til Warszawa, Moskva og Helsingki fra juni 2009
TAP åbner i sommeren 2009 nye ruter til Finlands, Polens og Ruslands hovedstader. Der er basis for flere afgange til Østeuropa, mener TAP, blandt andet fordi der i både Polen og Rusland fortsat er en relativ høj økonomisk vækst. Samtidig har Portugal øget samhandel samt mange gæstearbejdere og immigranter fra både Polen og Rusland.

Flere afgange med TAP til Azorerne og Madeira 
Udover de nye ruter vil TAP øge antallet af afgange til både Madeira og Azorerne mellem jul og nytår.

Din vurdering:Drikkevandet i Portugal skal forbedres siger EU

Der er sket meget store fremskridt med kvaliteten af drikkevandet i Portugal siden landet i 2005 af EU blev tildelt en advarsel for ikke at overholde EU's drikkevands-direktiv fra 1998.

EU mener dog stadig at det ikke er godt nok og har sidst i november 2008 skriftligt truet med at hive Portugal for EU-retten, hvor Portugal risikerer en bøde for ikke at leve op til EU's drikkevandsstandarder

EU fastsætter ret strenge grænser for blandt andet, hvor mange skadelige bakterier drikkevand i EU-medlemslandene må indeholde. Portugal har 2 måneder til at svare på den skriftlige advarsel.

Drikkevand fra hanen i Portugal
I de større byer i Portugal og på de populære turistdestinationer er der ikke de store problemer med drikkevandet.

Siden 2004 har vandforsyningen i Portugal været underlagt selskabet Água de Portugal netop med det formål at sikre kvaliteten. Agua de Portugal ejer helt eller delvist alle vandværker i landet.

Vand i Portugal tilsættes mange steder specielt om sommeren klor for at forbedre kvaliteten. For turisterne betyder det at man nogen gange kan lugte på vandet at det indeholder klor. Efterhånden vender man sig til det, men har man som turist i Portugal en sart mave, kan det være en fordel at drikke flaskevand i sommerperioden. Sundhedsmæssigt er vandet tilsat klor dog ikke noget problem.

Det sker også at vand fra hanen i Portugal forekommer en anelse 'hvidt'. Det er ifølge Agua de Portugal heller ikke noget problem idet der er tale om luftbobler, som forsvinder når vandet har stået lidt.

Små vandværker i Portugal stadig ikke på EU niveau
Selv om det portugisiske miljøministerie med ansvar for området (Ministério do Ambiente do Ordenamento do Território e do Desenvolvimento Regional) siger at drikkevandet ikke udgør en fare for sundheden i Portugal, mener EU kommissær for miljø Stavros Dimas at Portugal fortsat i nogen områder af landet mangler at leve op til EU standarden.

EU støttes af miljøorganisationen Quercus i Portugal, som anslår at der i 2005 var omkring 200.000 mennesker i Portugal, hvis drikkevand ikke levede op til EU's standarder. Tallet er ifølge Quercus nu reduceret til omkring 63.000 indbyggere, hvis vand i hanen ikke overholder grænseværdierne. Det er i langt de fleste tilfælde små vandværker i Portugal, som stadig har problemer med kvaliteten. 

Spildevand et problem
I øjeblikket gennemføres der store investeringer i infrastruktur til vandforsyning og spildevandsbehandling i Portugal. Arbejderne, som benævnes PEAASAR I (2000-2006) and PEAASAR II (2007-2013), forventes afsluttet i år 2013.

Selv om vandforsyningen har oplevet kraftige kvalitetsforbedringer er behandlingen af spildevand i Portugal endnu langt fra nordeuropæisk niveau.

Din vurdering:Julemarked i Portugal - Obidos Vila Natal indtil 4 jan 2009

Det måske kendteste julemarked i Portugal finder hvert år sted i byen Obidos omkring 80 kilometer nord for Lissabon.

Obidos gør i en hel måned særdeles meget ud af at hygge om gæsterne i Óbidos Vila Natal - på dansk Óbidos juleby. Bystyret bruger i år omkring 600.000 euro på projektet.

Flere end 100 lokale har længe været igang med at udsmykke og forberede julemarkedet, og som sædvanlig venter man mange besøgende. I år forventes mere end 100.000 gæster at besøge julemarkedet i Óbidos 2008, heraf 6.700 skolebørn med deres skoler indtil 19. december.

Som sædvanlig i Óbidos er arrangementet henlagt til den gamle bydel. En stor del af udstyrsstykket Obidos Vila Natal er inspireret af byens middelalderfortid, som stadig er nærværende og let at forestille sig, idet den gamle by i Óbidos i sig selv ligner en kæmpemæssig fæstning. 

Jul for børn i Óbidos
I år er der igen ekstra fokus på oplevelser for børn, og man kan finde det omfattende program på Obidos julemarked hjemmesiden (på portugisisk).

Obidos juleby er en stor oplevelse og kan varmt anbefales ikke mindst for børn og barnlige sjæle.

Herunder video fra julemarkedet i Obidos 2007:

Relateret artikel:
Julemanden på portugisisk

Din vurdering:Verdens ældste er nu portugiser

På fødselsattesten står der 10. september 1893. Det giver Maria de Jesus dos Santos i den lille by Corujo ved Tomar i det centrale Portugal en alder på 115 år svarende til over 42.000 dage.

Maria de Jesus kan huske tilbage til tiden før 1. verdenskrig og ikke mindst til perioder med meget stor fattigdom i Portugal. Hendes mand døde for 57 år siden. Parret fik 6 børn, hvoraf 4 overlevede fødslen. Maria bor ved sin yngste datter Madalena, som er født i 1928. Hun har 11 børnebørn, 16 oldebørn og 5 tipoldebørn.

Sund kost vejen til langt liv
Maria de Jesus arbejdede mange år i landbruget og har altid foretrukket at spise fisk og grønsager. Sød risbudding eller på portugisisk Arroz Doce er en af Maria de Jesus favoritspiser. Hun har efter sigende aldrig røget eller drukket alkohol.

Selv om Maria vel nærmest ligner en person på mellem 85 og 90 år, er alderen trods alt ved at indhente den gamle portugisiske kvinde, og hun kan ikke se og høre særligt godt længere.

Maria blev allerede som barn blind på det ene øje ved et uheld. Ifølge avisen Diario de Noticias udtalte Maria de Jesus til sin 114 års fødselsdag at hun ikke er så meget for fjernsynet længere, da det kniber med hørelsen. Tidligere kunne hun godt lide at se gudstjenester i TV.

Herunder en privatoptaget Youtubevideo med Maria de Jesus fra hendes 115 års fødselsdag:Maria Jesus har allerede i lang tid været den ældste i Europa og var som Europas ældste barn inviteret af Lego til at åbne LegoTomar udstillingen i Tomar d. 31. maj 2008.

UPDATE 3. januar 2009
Efter et langt begivenhedsrigt liv afgik Maria de Jesus dos Santos ved døden d. 2. januar 2009. Hun blev 115 år og 114 dage.

Din vurdering:Vindmøllepark i Portugal Europas største

Vindmølleparken Alto Minho I har allerede produceret elektricitet i over et år, men det er først nu at de sidste vindmøller er blevet tilsluttet.

Den officielle indvielse blev den 26. november 2008 fejret med besøg af blandt andet Portugals økonomiminister Manuel Pinho.

Minho Alto vindmølleparken
Vindmølleparken Alto Minho I ligger i Nordportugal i et relativt tyndtbefolket område nord for byen Viana do Castelo i Minho regionen ved den nordlige grænse til Spanien.

De i alt 120 turbiner genererer 240 MW eller hvad der svarer til omkring 1% af Portugals elektricitetsforbrug. 

Vindmølleparken har kostet omkring 360 millioner euro og vindmølleparken, hvis møller er leveret af Enercon, sparer miljø'et for omkring 370.000 tons co2 per år.

Der har i portugisisk presse været udtrykt bekymring for vindmølleparkens indvirkning på dyrelivet og specielt på den ekstremt sjældne og truede iberiske los.  

Store vindmølleparker i Europa
Portugal vil formodentlig kunne hold titlen som hjemsted for Europas største vindmøllepark i et par år.

Inden for overskuelig fremtid vil Europas største vindmøllepark dog efter al sandsynlighed kunne findes i Dobrogea i Rumænien, hvor man allerede er ved at bygge et anlæg med en kapacitet på op mod 600 MW. Se mere om Tomis Team Dobrogea vindmølleparken .

Også i Albanien, England og Belgien er der planlagt vindmølleparker som indenfor få år vil overgå Alto Minho vindmølleparken i størrelse. I Danmark godkendte regeringen i august 2008 en ny havmøllepark på 400 MW i Katttegat med forventet driftsstart i år 2012.

Din vurdering:UEFA Cup kamp Olympiacos-Benfica 27 november 2008

UPDATE: Benfica tabte 5-1 og har dermed næsten ingen chance for at gå videre i UEFA Cup'en

Portugals måske kendteste klubhold Benfica mødes den 27. november med græske Olympiacos i Athen.

Kampen skal som minimum spilles uafgjort for at Benfica kan bevare en realistisk chance for at gå videre fra gruppespillet i UEFA Cup turneringen.

De to hold kender hinanden meget lidt. Selv om Benfica har mødt Olympiacos 5 gange er den sidste kamp hele 25 år tilbage.

Olympiacos er bundprop i gruppe B i UEFA Cup gruppespillet. Benfica ligger næstsidst inden torsdagens kamp. Se mere om kampene i UEFA Cup'en.

Kampen Olympiacos-Benfica spilles kl. 20.45 dansk tid.

Braga møder Wolfsburg i Portugal
Nordportugisiske Braga har 3 point i UEFA cup gruppespillet efter de første 2 kampe. En sejr over tyske Wolfsburg vil ikke være nok til at kvalificere Braga videre i UEFA Cup turneringen, men alligevel et godt skridt på vejen.

Wolfsburg er i samme situation med 3 point, men kun for en enkelt kamp. Milan fører gruppe H i UEFA Cup'en med 6 point for 2 kampe.

Kampen Braga-Wolfsburg spilles 22.30 dansk tid.

Både Sporting og Porto videre til knock-out runden i Champions League
I forhold til landets størrelse er Portugal flot repræsenteret med to klubhold ud af de 16 bedste i Europa i Champions League turneringen.

Både Sporting og FC Porto er allerede videre inden sidste spillerunde i gruppespillet.

I alt 13 ud af 16 hold har kvalificeret sig til Round of 16 (også kaldet knock-out runden) før sidste spillerunde i CL gruppespillet:

 • Manchester United
 • Villarreal
 • Juventus
 • Real Madrid
 • FC Barcelona
 • Atlético Madrid
 • Liverpool FC
 • Arsenal
 • Porto
 • Lyon
 • Bayern München
 • Inter
 • Sporting Lissabon

Se mere om Champions League gruppespillet

Din vurdering:16 årig sejler i verdensrekordforsøg på vej mod Madeira

Det var ikke meningen at Mike Perham skulle have besøgt Portugal og Cascais Marina, men som følge af omstændigheder valgte den unge englænder at gå i havn tirsdag den 25. november.

Mike Perham er på trods af sin unge alder ikke uvant med træffe beslutninger. Faktisk træffer han alle beslutninger på sejlbåden TotallyMoney.com, hvor han er kaptajn og eneste besætningsmedlem.

Mike Perhams verdensrekordforsøg består i at sejle rundt om jorden alene uden assistance som den yngste sejler nogen sinde. Rekordforsøget kræver at Mike kun anvender vinden som fremdriftsmiddel. I alt vil Mike tilbagelægge omkring 21.600 sømil svarende til omkring 40.000 kilometer.

TotallyMoney.com
Billede er stillet til rådighed af www.TotallyMoney.com

Problemer med autopiloten
Til lejligheden har Mike chartet en Open 50 Racing Yacht, som blev navngivet med hovedsponserens navn ved det traditionsrige Southhampton Boat Show i september 2008.

Verdensomsejlingen startede den 15. november fra Falmouth på den engelske sydkyst, men sejlbådens automatpilot, som er særdeles vigtig når man er alene ombord, fik en defekt, så Mike besluttede at gå i havn i Cascais for at reparere udstyret.

Rekordforsøgets rute
Mike vil sejle ned langs Afrika for derefter at gå mod øst ved Kap Det Gode Håb i Sydafrika. Herefter sejler Mike syd om Australien og omkring den sydlige spids af Sydamerika, som også kaldes Kap Horn.

Derefter er det blot at finde tilbage over Atlanterhavet mod England. Det er ikke noget at regne for Mike, som allerede tog dén tur da han var 14 - alene i sin båd naturligvis, men dog med sin far med på turen i en anden båd.

Den samlede sejltur rundt om kloden forventes at tage 4,5 måneder.

Mike Perham en almindelig gymnasie-teenager
Som teenager er Mike ikke anderledes end så mange andre. Han går til dagligt på sportsgymnasium i den sydengelske by St. Albans.

Mike lærte at sejle som 7-årig i en jolle og han er i øvrigt også en habil windsurfer. Til den hårde tur har han gennemgået et koldtvands-overlevelseskursus og selv om farmand støtter og følger sønneke på radio'en er der ingen til at hjælpe, hvis noget går galt på vandet.

Det sværeste bliver ifølge Mike at være væk fra venner og familie.

TotallyMoney.com i Cascais Marina
Den kostbare Open 50 racing yacht er fuldt udstyret med GPS og det mest moderne kommunikationsudstyr. En autopilot hjælper det 50 fod lange fartøj med at navigere, når Mike tager sig hvil eller læser nogen af de lektier, som lærene på hans gymnasium har udarbejdet speciel til Mike og sendt med ham jorden rundt.

Det lykkedes for Mike at rette fejlen på autopiloten i Cascais og kl. 10.30 onsdag formiddag den 26. november var han afsted igen. Selv om autopiloten igen gjorde knuder og denne gang i hård vind (se artikel på Yachting Monthly), skulle Mike nu være godt på vej med sydvestlig kurs mod Madeira.

Se på MarineTrack (åbner i nyt vindue og tager lidt tid), hvor Mike er lige nu.

Vi var faktisk på Portugalnyt heldige at se TotallyMoney.com i marina'en i Cascais tirsdag eftermiddag, men havde på det tidpunkt ingen anelse om at den slanke konkurrencebåd havde en potentiel verdensberømt ungersvend ombord.

Se mere om Mike Perham på TotallyMoney.com hjemmesiden, hvor den unge kaptajn fører dagbog over turen.

Herunder Youtube video med Mike og hans familie herunder Mikes mor, som med smil udtaler at sønnen er rablende gal:

Din vurdering:Act Out i Evora - Performance Video af kvindelige nordiske kunstnere

Byen Évora i Altentejo har fra den 24 til 29. november 2008 besøg af et stort antal kvindelige nordiske kunstnere.

Besøget er en del af FIKE Évora Film Festivalen og er arrangeret i samarbejde med Évora Universitet.

Blandt de mange deltagere er:

Se mere om Act Out projektet på Act Out hjemmesiden.

Besøget af de mange nordiske kunstnere i Évora sponseres af de nordiske ambassader, offentlige institutioner som Kunstrådet i Danmark samt virksomheder herunder det Norske Fiskeeksportråd og vinproducenten Cortes de Cima i Alentejo. 

Din vurdering:U17 fodboldlandsholdet spiller venskabskampe i Portugal

UPDATE 2. december: U-17 drengene vandt med 3 mål over Portugals 2 i første kamp efter god indsats. Se artikel på Tipsbladets hjemmeside og hos DBU.

UPDATE 4. december: U-17 landsholdet vandt igen med 2 mål mod 1 i Beja. Se artikel på DBU's hjemmeside.

De danske U17 drenge forlader i starten af december det kølige nord for at spille venskabskampe mod Portugals U17 landshold i Alentejo-regionen, hvor temperaturen selv om vinteren gerne kommer op over 15 grader i dagtimerne.

U17 landsholdet har to kampe på programmet i Portugal.

Første U17 kamp spilles 2. december kl. 15 i byen Moura på Estádio Moura omkring 30 kilometer fra grænsen til Spanien. Moura er kendt for at være et af Portugals varmeste områder og verdens næststørste solfangeranlæg er sat op i området.

Sidste kamp spilles ikke langt fra Moura i den lidt større by Beja den 4. december kl. 11 på Fernando Mamede Stadion i den vestlige del af Beja.

Beja er en typisk portugisisk købstad med godt 20.000 indbyggere. Den ligger på en bakketop og Beja's historie går som mange af Portugals byer helt tilbage til Romertiden omkring kristi fødsel.

Mere information om Danmarks U17 landshold kan findes på DBU's hjemmeside.

Herunder kort over Alentejo:


Se større kort

Din vurdering:Recession i Portugal i 2009 siger OECD

Den økonomiske samarbejdsorganisation OECD har udsendt et revideret forecast over medlemslandenes økonomiske vækst i år 2009 og 2010.

For Portugals vedkommende er beskeden at der må forventes en mild recession på minus 0,2% i 2009, hvorefter økonomien retter sig op igen med en lille økonomisk vækst på 0,5% i 2010.

Danmark står til at få et økonomisk tilbageslag i 2009 i størrelsesordenen minus 0,4-0,5%. Til gengæld forudsiges år 2010 til at blive bedre end i Portugal med en vækst på omkring 0,9%.

Forudsigelser to år frem i tiden er forbundet med betydelig usikkerhed, men 2009 tallene må formodes at give et rimeligt fingerpeg. Skal man tro på OECD's forudsigelser for 2010 er der dog grund til optimisme.

Godt nyt for Island - men først i år 2010
Alle 30 medlemmer af OECD med undtagelse af Island står ifølge OECD til at opleve økonomisk vækst i år 2010, og Islands negative vækst vil i 2010 begrænse sig til minus 0,7% mod et fald i aktiviteten på Island på over 9% i år 2009.

OECD har på sin hjemmeside et link til en interaktiv OECD side (som kræver Java aktiveret), hvor man kan se OECD landenes samt bl.a. Indien, Kina, Sydafrika og Indonesiens OECD forecast for økonomisk vækst i 2008, 2009 og 2010.

Landerapport for Spanien fra OECD
Den 19. november 2008 offentliggjorde OECD en landerapport for Spanien.

Den spanske økonomi er på vej i krise med stigende arbejdsløshed og faldende boligpriser. Se mere på OECD's hjemmeside om Spaniens økonomi i efteråret 2008. 

For at modvirke de negative konsekvenser af lavere aktivitet og som følge af at have haft en nedgang på omkring 1,4% i antallet af turister i de første 10 måneder af 2008 i forhold til samme periode i 2007, har den spanske regering vedtaget et støtteprogram på omkring 3 milliarder danske kroner for at gøre det lettere at låne for små og mellemstore virksomheder i den spanske turist-sektor.

Spanien modtog i de første 10 måneder af 2008 omkring 51,7 millioner gæster.

Artikeloversigt:
Portugals økonomi
Spanien

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »