Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNovember 2008 - Indlæg

Billige flybilletter hos TAP indtil nytår 2008/2009.

Det portugisiske nationale flyselskab TAP afsluttede den 31 oktober 2008 en succesfuld kampagne med billige flybilletter til 64 euro ud af Portugal fra Lissabon og Porto.

Nu har TAP åbnet for et endnu bedre tilbud på kun 59 euro for en flyrejse fra Portugal til 35 forskellige destinationer i Europa.

De billige flybilletter kan købes indtil 31 december 2008, og rejsen skal finde sted mellem 15. januar og 31. maj 2009.

Tilbudsprisen gælder også ved den nye kampagne kun den ene vej til en europæisk destination fra Portugals hovedlufthavne i Lissabon og Porto..

Nye TAP ruter til Warszawa, Moskva og Helsingki fra juni 2009
TAP åbner i sommeren 2009 nye ruter til Finlands, Polens og Ruslands hovedstader. Der er basis for flere afgange til Østeuropa, mener TAP, blandt andet fordi der i både Polen og Rusland fortsat er en relativ høj økonomisk vækst. Samtidig har Portugal øget samhandel samt mange gæstearbejdere og immigranter fra både Polen og Rusland.

Flere afgange med TAP til Azorerne og Madeira 
Udover de nye ruter vil TAP øge antallet af afgange til både Madeira og Azorerne mellem jul og nytår.

Din vurdering:Drikkevandet i Portugal skal forbedres siger EU

Der er sket meget store fremskridt med kvaliteten af drikkevandet i Portugal siden landet i 2005 af EU blev tildelt en advarsel for ikke at overholde EU's drikkevands-direktiv fra 1998.

EU mener dog stadig at det ikke er godt nok og har sidst i november 2008 skriftligt truet med at hive Portugal for EU-retten, hvor Portugal risikerer en bøde for ikke at leve op til EU's drikkevandsstandarder

EU fastsætter ret strenge grænser for blandt andet, hvor mange skadelige bakterier drikkevand i EU-medlemslandene må indeholde. Portugal har 2 måneder til at svare på den skriftlige advarsel.

Drikkevand fra hanen i Portugal
I de større byer i Portugal og på de populære turistdestinationer er der ikke de store problemer med drikkevandet.

Siden 2004 har vandforsyningen i Portugal været underlagt selskabet Água de Portugal netop med det formål at sikre kvaliteten. Agua de Portugal ejer helt eller delvist alle vandværker i landet.

Vand i Portugal tilsættes mange steder specielt om sommeren klor for at forbedre kvaliteten. For turisterne betyder det at man nogen gange kan lugte på vandet at det indeholder klor. Efterhånden vender man sig til det, men har man som turist i Portugal en sart mave, kan det være en fordel at drikke flaskevand i sommerperioden. Sundhedsmæssigt er vandet tilsat klor dog ikke noget problem.

Det sker også at vand fra hanen i Portugal forekommer en anelse 'hvidt'. Det er ifølge Agua de Portugal heller ikke noget problem idet der er tale om luftbobler, som forsvinder når vandet har stået lidt.

Små vandværker i Portugal stadig ikke på EU niveau
Selv om det portugisiske miljøministerie med ansvar for området (Ministério do Ambiente do Ordenamento do Território e do Desenvolvimento Regional) siger at drikkevandet ikke udgør en fare for sundheden i Portugal, mener EU kommissær for miljø Stavros Dimas at Portugal fortsat i nogen områder af landet mangler at leve op til EU standarden.

EU støttes af miljøorganisationen Quercus i Portugal, som anslår at der i 2005 var omkring 200.000 mennesker i Portugal, hvis drikkevand ikke levede op til EU's standarder. Tallet er ifølge Quercus nu reduceret til omkring 63.000 indbyggere, hvis vand i hanen ikke overholder grænseværdierne. Det er i langt de fleste tilfælde små vandværker i Portugal, som stadig har problemer med kvaliteten. 

Spildevand et problem
I øjeblikket gennemføres der store investeringer i infrastruktur til vandforsyning og spildevandsbehandling i Portugal. Arbejderne, som benævnes PEAASAR I (2000-2006) and PEAASAR II (2007-2013), forventes afsluttet i år 2013.

Selv om vandforsyningen har oplevet kraftige kvalitetsforbedringer er behandlingen af spildevand i Portugal endnu langt fra nordeuropæisk niveau.

Din vurdering:Julemarked i Portugal - Obidos Vila Natal indtil 4 jan 2009

Det måske kendteste julemarked i Portugal finder hvert år sted i byen Obidos omkring 80 kilometer nord for Lissabon.

Obidos gør i en hel måned særdeles meget ud af at hygge om gæsterne i Óbidos Vila Natal - på dansk Óbidos juleby. Bystyret bruger i år omkring 600.000 euro på projektet.

Flere end 100 lokale har længe været igang med at udsmykke og forberede julemarkedet, og som sædvanlig venter man mange besøgende. I år forventes mere end 100.000 gæster at besøge julemarkedet i Óbidos 2008, heraf 6.700 skolebørn med deres skoler indtil 19. december.

Som sædvanlig i Óbidos er arrangementet henlagt til den gamle bydel. En stor del af udstyrsstykket Obidos Vila Natal er inspireret af byens middelalderfortid, som stadig er nærværende og let at forestille sig, idet den gamle by i Óbidos i sig selv ligner en kæmpemæssig fæstning. 

Jul for børn i Óbidos
I år er der igen ekstra fokus på oplevelser for børn, og man kan finde det omfattende program på Obidos julemarked hjemmesiden (på portugisisk).

Obidos juleby er en stor oplevelse og kan varmt anbefales ikke mindst for børn og barnlige sjæle.

Herunder video fra julemarkedet i Obidos 2007:

Relateret artikel:
Julemanden på portugisisk

Din vurdering:Verdens ældste er nu portugiser

På fødselsattesten står der 10. september 1893. Det giver Maria de Jesus dos Santos i den lille by Corujo ved Tomar i det centrale Portugal en alder på 115 år svarende til over 42.000 dage.

Maria de Jesus kan huske tilbage til tiden før 1. verdenskrig og ikke mindst til perioder med meget stor fattigdom i Portugal. Hendes mand døde for 57 år siden. Parret fik 6 børn, hvoraf 4 overlevede fødslen. Maria bor ved sin yngste datter Madalena, som er født i 1928. Hun har 11 børnebørn, 16 oldebørn og 5 tipoldebørn.

Sund kost vejen til langt liv
Maria de Jesus arbejdede mange år i landbruget og har altid foretrukket at spise fisk og grønsager. Sød risbudding eller på portugisisk Arroz Doce er en af Maria de Jesus favoritspiser. Hun har efter sigende aldrig røget eller drukket alkohol.

Selv om Maria vel nærmest ligner en person på mellem 85 og 90 år, er alderen trods alt ved at indhente den gamle portugisiske kvinde, og hun kan ikke se og høre særligt godt længere.

Maria blev allerede som barn blind på det ene øje ved et uheld. Ifølge avisen Diario de Noticias udtalte Maria de Jesus til sin 114 års fødselsdag at hun ikke er så meget for fjernsynet længere, da det kniber med hørelsen. Tidligere kunne hun godt lide at se gudstjenester i TV.

Herunder en privatoptaget Youtubevideo med Maria de Jesus fra hendes 115 års fødselsdag:Maria Jesus har allerede i lang tid været den ældste i Europa og var som Europas ældste barn inviteret af Lego til at åbne LegoTomar udstillingen i Tomar d. 31. maj 2008.

UPDATE 3. januar 2009
Efter et langt begivenhedsrigt liv afgik Maria de Jesus dos Santos ved døden d. 2. januar 2009. Hun blev 115 år og 114 dage.

Din vurdering:Vindmøllepark i Portugal Europas største

Vindmølleparken Alto Minho I har allerede produceret elektricitet i over et år, men det er først nu at de sidste vindmøller er blevet tilsluttet.

Den officielle indvielse blev den 26. november 2008 fejret med besøg af blandt andet Portugals økonomiminister Manuel Pinho.

Minho Alto vindmølleparken
Vindmølleparken Alto Minho I ligger i Nordportugal i et relativt tyndtbefolket område nord for byen Viana do Castelo i Minho regionen ved den nordlige grænse til Spanien.

De i alt 120 turbiner genererer 240 MW eller hvad der svarer til omkring 1% af Portugals elektricitetsforbrug. 

Vindmølleparken har kostet omkring 360 millioner euro og vindmølleparken, hvis møller er leveret af Enercon, sparer miljø'et for omkring 370.000 tons co2 per år.

Der har i portugisisk presse været udtrykt bekymring for vindmølleparkens indvirkning på dyrelivet og specielt på den ekstremt sjældne og truede iberiske los.  

Store vindmølleparker i Europa
Portugal vil formodentlig kunne hold titlen som hjemsted for Europas største vindmøllepark i et par år.

Inden for overskuelig fremtid vil Europas største vindmøllepark dog efter al sandsynlighed kunne findes i Dobrogea i Rumænien, hvor man allerede er ved at bygge et anlæg med en kapacitet på op mod 600 MW. Se mere om Tomis Team Dobrogea vindmølleparken .

Også i Albanien, England og Belgien er der planlagt vindmølleparker som indenfor få år vil overgå Alto Minho vindmølleparken i størrelse. I Danmark godkendte regeringen i august 2008 en ny havmøllepark på 400 MW i Katttegat med forventet driftsstart i år 2012.

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »