Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNovember 2008 - Indlæg

Krydstogt på Dourofloden - foredrag i Bagsværd om krydstogt, portvin og Nordportugal 23. nov

PortugalBureauet og How2cruise arrangerer sommen med Portugals Turistbureau, Portugisisk Vinkælder og Portugals nationale flyselskab TAP den 23. november foredrag og vinsmagning på Aldershvile Slotspavillon, hvor interesserede kan stifte bekendtskab med krydstogt på Dourofloden i Nordportugal.

Krydstogt i området, hvor portvinen produceres
I en pressemeddelse skriver arrangørerne:
"De fleste ved, at Portvin stammer fra Portugal. At byen Porto er portvinens hovedstad, kommer heller ikke bag på mange, men de færreste ved, at hele verdens samlede portvinsproduktion foregår i et afgrænset område langs Dourofloden, fra cirka 80 km øst for Porto til den spanske grænse. Faktisk i verdens første demarkerede vinområde."

Til lejligheden er én af Danmarks førende vineksperter og flittig foredragsholder Karsten Riis Laursen indbudt til at fortælle om portvin.

Desuden vil der være et indlæg om Nordportugal, informationer om krydstogt på Dourofloden, og der er naturligvis også mulighed for at prøvesmage vin og portvin fra Portugal.

Flyselskabet TAP udlodder 2 flyrejser til Portugal blandt deltagerne, og man kan desuden vinde rejsebøger.    

Tilmelding til foredrag om portvin og Portugal
Arrangementet afholdes søndag den 23. november 2008 på Aldershvile Slotspavillon ved Bagsværd Sø på adressen Slotsparken 30, 2880 Bagsværd. Der er to sessioner klokken 11.00 og kl. 13.00.

Pris for arrangementet er 75 kroner per person. Det anbefales interesserede at tilmelde sig på forhånd på email til info@portugalbureauet.dk.

Yderligere oplysninger kan fås på telefonnummer 33 13 12 00 (Portugals Turistbureau).

Din vurdering:Immigranter har størst risiko for arbejdsløshed

En nylig OECD rapport påpeger af immigranter har større risiko for at blive arbejdsløse under en økonomisk krise.

Rapporten tager udgangspunkt i undersøgelser i de fire lande Portugal, Belgien, Frankrig og Holland.

OECD rapporten viser at immigranter generelt er placeret lavere på den sociale rangstige og eksempelvis ofte har lavere uddannelse. Immigranter er oftere udsat for diskrimination, betaler ofte forholdsvis højere skatter i forhold til indkomst og har ofte svært ved at få deres kvalifikationer godkendt, skriver OECD.

Desuden er immigranter ofte ikke i stand til at oppebære den samme løn som en indfødt for det samme arbejde med de samme kvalifikationer.

Europa har brug for immigranter
I mange EU-lande er der politiske partier, som anser immigranter for at være en slags vikarer, som man kan afskedige og sende hjem efter behov.

OECD tager i rapporten om immigranters velfærd ikke stilling til det politiske spørgsmål om indvandring eller ej, men påpeger at immigranter i de fire lande undersøgelsen dækker er nødvendige for på sigt at opretholde den eksisterende levestandard. De europæiske lande får, på trods af deres rigdom, ikke børn nok til i fremtiden at kunne fastholde det nuværende høje serviceniveau for landets borgere.

Den økonomiske samarbejdsorganisation OECD råder de fire lande til at det økonomisk set bedst kan betale sig at passe på landenes immigranter og sørge for tålelige forhold i den økonomiske krise, som verden er på vej ind i.

Arbejdsløshed blandt immigranter    
Immigranter kommer ofte til et land på grund af bedre muligheder for at finde arbejde. I Portugal kunne et stort antal indvandrere fra primært de tidligere kolonier sidst i 1990'erne finde arbejde i bygningsindustrien, og i Danmark var man på samme måde sidst i 1960erne og først i 1970'erne interesserede i indvandring af arbejdskraft fra blandt andet Tyrkiet.

Når de økonomiske forhold ændrer sig, er det ofte 'de fremmede', som først mister deres job. Det behøver dog ikke nødvendigvis at være sådan - se historie om ISS og hvordan Vesthimmerland Kommune har fået lidt mere luft i en ellers stram økonomi.

I Belgien var arbejdsløsheden for 'indfødte' mænd i 2007 på 5,5%, mens den for indvandrer-mænd var på 15,5%.

I Frankrig var den mandlige arbejdsløshed 7,2% mod 11,9% for indvandrere. Hollands arbejdsløshed for mænd i 2007 lå på 2,7% mod indvandrer mændenes 7,5%.

I Portugal er billedet det samme, men der er dog også ros til landet fra OECD idet lønningerne for mænd stort set ligger på samme niveau for samme arbejde med samme kvalifikationer, hvad enten man er indvandrer eller ej. For kvindernes vedkommende er der en lønforskel på mellem 10 og 20%.
Se mere fra OECD om Portugals indvandring (summary på engelsk åbner som pdf)

OECD har tidligere udgivet en rapport om indvandring i Østrig, Danmark, Tyskland og Sverige.

Den nye OECD rapport om indvandring i Portugal, Frankrig, Belgien og Holland kan findes på OECD's hjemmeside.

Relateret artikel:
British Council rapport fra oktober 2007 om immigranters integration i EU

Din vurdering:Vindmølleparker i Portugal solgt som følge af finanskrise

Den store australske kapitalfond Babcock & Brown Ltd har solgt sine vindmølleparker i Portugal med en driftsmæssig kapacitet på 515 MW og dertil en kapacitet på yderligere 156 MW under opførelse. Vindmøllerne er den portugisiske del af virksomheden Enersis.

I runde tal svarer det til at en fjerdedel af Portugals vindmøller målt på megawatt har skiftet ejer.

Magnum Capital køber op
Køber er en kreds af private investorer ledet af det spansk-portugisiske investeringsselskab Magnum Capital med konterer i Lissabon og Madrid.

Den daglige ledelse af investeringsvirksomheden Magnum Capital inkluderer nogen af de mest erfarne topfolk i spansk og portugisisk erhvervsliv herunder Banco Santanders tidligere administrerende direktør Ángel Corcóstegui og portugisiske EDP'S (Energias de PortugaL) tidligere administrerende direktør João Talone.

Betalingen af de i alt 1,15 milliarder euro for vindmølleparkerne til Babcock and Brown har fundet sted. Udover Magnum Captital (65%) nævnes Esperito Santo Capital (investeringsarm af Banco Esperito Santo) og det nordiske investeringsselskab Fjord Capital som deltagere i købet.

Vindmøllerne i Enersis Portugal forventes at kunne generere en omsætning på 120 millioner euro i 2009.

Babcock & Brown i store problemer
Investeringsforeningen Sydinvest skriver den 17. november at kursen på Babcock and Brown Ltd akterne er faldet 98,5% i 2008, og at selskabet efter al sandsynlighed står foran at skulle likvideres. Den australske kapitalfond er hårdt ramt af den internationale finanskrise blandt andet som følge af at virksomheden i stor udstrækning har gearet sine investeringer kraftigt.

Salget er efter alt at dømme en god nyhed for danske Vestas, hvis næststørste kunde i Portugal netop er det tidligere Babcock & Brown ejede Enersis Portugal. Se artikel om Vestas seneste vindmølle-ordre fra Enersis i Portugal.

Babcock & Brown forsøger også at afhænde vindmølleaktiviteter i Frankrig, Grækenland og Tyskland. Se mere om Babcock & Brown salg af vindmølleparker i Portugal på Bloomberg.com.

Din vurdering:Årets Bil 2009 i Europa blev Opel Insignia

En gruppe på i alt 53 motorjournalister har været samlet i Nordjylland for at teste årets nye bilmodeller og kåre Årets Bil 2009.

Danmark har én repræsentant blandt dommerne til Årets Bil 2009 i Europa, mens Portugal på grund af landets indbyggertal har to.

Hver dommer kunne uddele 25 point, og en enkelt bilmodel kunne maksimalt tildeles 10 point per dommer.

Kandidater til Årets Bil 2009
På forhånd var de 7 bedste kandidater udvalgt til testen blandt 37 kandidater. De 7 nye 2009 bilmodeller var:

 1. Opel Insignia
 2. Ford Fiesta
 3. VW Golf
 4. Citroen C5
 5. Alfa Roimeo MiTo
 6. Skoda Superb
 7. Renault Megane

Se pointfordelingen på Årets Bil 2009 hjemmesiden.

Portugal foretrækker VW Golf og Citroen C5
Hvis det stod til de to portugisiske motorjournalister ville den nye VW Golf 6 (VI) have vundet sammen med den nye Citroên C5. Først på tredjepladen havde Portugals motorjournalister fundet plads til vinderen Opel Insignia.

Salget af Opel biler i Portugal er fortsat højt, men det har ikke hjulpet på Opel bilernes popularitet at Opel i 2006 lukkede sin bilfabrik i Portugal.

Danmarks Peter Aabo gav Opel Insignia sejren
Den danske repræsentant ved Årets Bil testen, som fandt sted ved Tannis bugten i Nordjylland, valgte at give Opel Insignia sine maksimale 10 point.

Motorjournalist Peter Aabo arbejder til dagligt for Ekstra Bladet.

Årets Bil 2009
Den nye Opel Insignia er på trods af det på dansk lidt aparte navn væsentligt kønnere end Opel Vectra, som bilen er en afløser for.

Nogen klar vinder blev Opel Insignia dog langt fra i Årets Bil 2009 konkurrencen. Faktisk var konkurrencens nummer to Ford Fiesta 2009 kun ét point fra at kunne dele sejren med Opel Insignia. Tredjepladsen i Årets Bil 2009 konkurrencen blev besat af den nye VW Golf VI.

Den norske motorjournalist havde Ford Fiesta som vinder, men var med tildelingen af kun 9 point samtidig skyld i at Ford Fiesta 2009 ikke vandt.

De tre svenske motorjournalister ville i hver sin retning. Der blev uddelt 10 svenske point til både Opel Insignia, Ford Fiesta og den nye Alfa Romeo MiTo.  

I 2008 blev Årets Bil konkurencen vundet af retro-mini'en Fiat 500.

Herunder video med den nye Opel Insignia:

Din vurdering:Julefrokost 13. december med Club Nórdico i Parede vest for Lissabon

Den nordiske klub i Portugal med base i Lissabon/Cascais afholder den 13. december 2008 julefrokost midtvejs mellem Cascais og Lissabon i kystbyen Parede.

Julefrokosten er i år henlagt til restaurant Casa das Palmeiras i Parede, som man finder på adressen Av. da Republica 628, på hjørnet af Rua Dr. Câmara Pestana (parallelvej med jernbanen).

Menu'en er svensk jule-buffet, som til lejligheden leveres af den svenske restaurant Garbo i Guia ved Cascais.

Pris for medlemmer er 30 euro og for ikke medlemmer 35 euro eksklusiv drikkevarer.

Tilmelding til:
Sven Högberg tel. 968018 691 eller på mail til svenfolke@clix.pt . Sidste frist for tilmelding er 4. december.

Betaling for arrangementet foretages på forhånd til Club Nórdico på adressen:
Clube Nordico,Edificio Suecia 1,CP1 Av,do Forte 3,2795-073 CARNAXIDE eller med overførsel til BPN-Banco Portuguese de Negocios,Cascais NIB 007900000567979210181 (glem ikke at anføre, hvem indbetaling kommer fra).

Nordisk Julebazar
Inden julefrokosterne går igang må man ikke glemme den traditionsrige Club Nórdico Julebaz, som afholdes lørdag d. 29. november fra 11-18 i Centro Cultural i Cascais.

Se mere om jule-bazaren 2008.

Din vurdering:Venskabskamp Brasilien-Portugal 19. nov 2008

UPDATE 20. nov: På trods af at gæsterne bragte sig foran efter kun 4 minutter tabte Portugal 6-2 til Brasilien i venskabskampen.

Portugals landshold er på vej til Brasilien for at spille venskabskamp mod den gamle koloni Brasiliens landshold den 19. november 2008.

Brasilien har altid været tæt knyttet il Portugal i fodboldmæssig sammenhæng. Den styrende midtbanespiller Deco på det portugisiske landshold er således oprindeligt brasilianer, men blev statsborger i Portugal efter at have fået muligheden i år 2002.

Medvirkende til Deco's 'flugt' til Portugal var at han aldrig fik chancen på det brasilianske landshold. Han er i dag fast mand og måske den vigtigste spiller på Portugals fodboldlandshold (deri er Cristiano Ronaldo måske ikke helt enig).

Den i Portugal voldsomt populære tidligere portugisiske landstræner Luis Felipe Scolari er også Brasilianer, men valgte at skifte til manager-posten for engelske Chelsea og fik i øvrigt dermed også chancen for at træne Deco.

Stærke Pepe, som til dagligt spiller for Real Madrid er i øvrigt også oprindeligt brasilianer.

Kampen Brasilien-Portugal spilles i Brasiliens hovedstad Brasilia den 19. november 2008. Det koster mellem 90 og 125 US$ at komme ind og se Kaka og Cristiano Ronaldo på Walmir Campello de Bezerra stadion. Det er meget, meget dyrt i Brasilien og de 12.000 tilskuerpladser til offentligheden forventes ikke at blive fyldt. Det skal de 8.000 VIP pladser til sponsorerne og deres familier og venner til gengæld nok blive.    

Med et skuffende 0-0 resultat i Albanien og 2-3 hjemme mod Danmark i kvalifikationen til VM 2010 i Sydafrika er Portugals landshold ikke i sin bedste form. Ud af 17 landskampe har Portugal kun vundet 4 gange over Brasilien. Det bliver efter alt at dømme en meget svær kamp for Portugal den 19. november.

UPDATE: Se højedepunkter fra kampen herunder:

 Brasiliens holdopstilling i Brasilien-Portugal kampen
For Brasilien er venskabskampen mere end blot en almindelig venskabskamp.

Den gamle koloni vil gerne vise styrke i forholdet til Portugal og stiller med stærkest muligt hold. Portugals landshold var sidst på besøg i Brasilien i 1989 og fik afklapsningen 4-0 med hjem som resultat. Brasilianerne har heller ikke tænkt sig at tabe denne gang.

Træner Dunga har udtaget følgende spillere til Brasilien-Portugal kampen:
Målmænd: Julio Cesar (Inter Milan) - Doni (AS Roma)
Forsvar: Maicon (Inter Milan) - Daniel Alves (Barcelona) - Lucio (Bayern Munich) - Miranda (Sao Paulo) - Thiago Silva (Fluminense) - Luisao (Benfica) - Kleber (Santos) - Marcelo (Real Madrid)
Midtbane: Gilberto Silva (Panathinaikos) - Elano (Manchester City) - Anderson (Manchester United) - Josue (VfL Wolfsburg) - Kaka (AC Milan) - Diego (Werder Bremen) - Mancini (Inter Milan) - Alex Meschini (Internacional)
Angreb: Robinho (Manchester City) - Luis Fabiano (Sevilla) - Alexandre Pato (AC Milan) - Adriano (Inter Milan).

Kun to ud af 23 udtagne spillere på Brasiliens landshold spiller i den hjemlige brasilianske liga - resten arbejder i Europa.

Portugals holdoptilling i Brasilien-Portugal kampen
Den største nyhed på landstræner Carlos Queiroz portugisiske landshold mod Brasilien er den 27-årige Juventus-spiller Tiago, som ikke har været på landsholdet i 15 måneder og således ikke var udtaget til EM 2008.

Desuden har Queiroz for første gang udtaget spillerne Rolando (FC Porto) og Cesar Peixoto (Braga).

Portugals holdopstilling er følgende:
Målmænd: Quim (Førstemålmand fra Benfica) - Eduardo (Braga)
Forsvar: Jose Bosingwa (Chelsea), Paulo Ferreira (Chelsea) - Pepe (Real Madrid) - Bruno Alves (FC Porto) - Fernando Meira (Galatasaray) - Miguel (Valencia) - Rolando (FC Porto)
Midtbane: Cesar Peixoto (Braga) - Deco (Chelsea) - Raul Meireles (FC Porto) - Joao Moutinho (Sporting Lissabon) - Maniche (Atlético Madrid) - Cristiano Ronaldo (Manchester United) - Tiago (Juventus) - Simao Sabrosa (Atletico Madrid)
Angreb: Danny (Zenit St. Petersburg) - Nani (Manchester United) - Hugo Almeida (Werder Bremen)

Sådan træner de brasilianske spillere - ifølge Nike Youtube video:

Din vurdering:Charterrejser og pakkerejser med gebyr

De meget omtalte og relativt dyre konkurser i den danske rejsebranche vil gøre alle charterrejser og andre pakkerejser lidt dyrere - også til Portugal.

Det nye gebyr, som endnu ikke er fastsat bliver fra det nye år pålagt alle charterrejser og pakkerejser fra Danmark for at forøge kapitalen i Rejsegarantifonden, som har til opgave at erstatte tab for kunder hos krakkede rejsearrangører i Danmark.

Erstatning fra rejsegarantifonden
Rejsegarantifonden har til opgave at erstatte danske ferierejsendes tilgodehavender i tilfælde af krak i rejsebranchen. Erstatningerne kan dog kun komme til udbetaling såfremt der er tale om en pakkerejse, hvori eksempelvis både fly og hotel indgår.

Det er desuden vigtigt at fakturaen på rejsen omfatter begge elementer - eller at der foreligger et deltagerbevis med begge elementer. Det nyttede for eksempel ikke at bestille en flyrejse med Sterling til Syden og 3 dage derefter at bestille en uges hotel via Sterlings hjemmeside. Pengene til både hotel og flyrejse må et sådant tilfælde anses for at være tabt.

For at kvalificere til erstatning skal rejsen ydermere være købt af et rejseselskab med kontor i Danmark (medlem af Rejsegarantifonden). Det skal dog tilføjes at lande som Sverige og England har lignende ordninger omend reglerne ikke er helt de samme.

Pakkerejser og charterrejser populære efter Sterlings konkurs
Rejseselskaberne i Danmark har i de sidste år med nervøsitet kunnet iagttage at flere og flere booker deres egen flyrejse og deres eget hotel uden at involvere et rejsebureau.

Med internettets fremmarch er den prismæssige gennemsigtighed på charterrejser i de senere år blevet så stor, at man specielt i de dyre feriemåneder har kunnet finde billigere tilbud på rejser ved selv at booke fly og hotel over nettet. Booking af hotel på solkysten kan for eksempel gøres på Portugalnyts hotelbooking-modul.

Det er derfor ikke nødvendigvis dårligt for de danske rejsebureauer at et antal flyselskaber og rejsearrangører har drejet nøglen om. Salget af pakkerejser forventes nemlig at stige på grund af kundernes modvilje mod at tage risiko'en ved selv at stå for at arrangere rejsen.

En anden måde at undgå risiko på er naturligvis at tegne en rejseforsikring, som dækker i tilfælde af rejseudbyders manglende evne til at levere rejsen.

En tredje måde at undgå risiko på er ved at anvende internationale kreditkort, når rejsen betales. Visa-Dankort hjælper ikke, men betaler man med et rent VISA-kort, Mastercard eller Diners, som er de mest populære kort i Danmark, er man sikret sit tilgodehavende såfremt flyselskabet, rejsearrangøren eller hotellet krakker.

Se også artikel om Sterlings konkurs og mulighederne for at få penge tilbage.

Rejsegarantifondens kapital nede på 10 millioner kroner
Den samlede kapital i Rejsegarantifonden er i slutningen af 2008 nede på 10 millioner kroner og det er for lidt, da fonden ifølge loven skal indeholde mindst 33 millioner kroner.

Indtil 1993 betalte alle rejsende et gebyr på 5 kroner til rejsegarantifonden, men man stoppede med at opkræve gebyret da fondens kasse nåede det ønskede niveau.

Fra den 1. januar 2009 indføres igen et gebyr til Rejsegarantifonden, som formentlig kommer til at ligge på under 50 kroner per rejse.

UPDATE 17. november 2008:
Det nye gebyr på pakkerejser bliver med stor sandsynlighed på 20 kroner per rejse. Rejsegarantifonden har i dag sendt en indstilling til ministeren om at gebyret fastsættes på dette beløb. 

Gebyret opkræves indtil fonden når op på en kapital på 50 millioner kroner.

Din vurdering:Økonomisk vækst? - Portugal måske i stand til at undgå reccession

De nyeste økonomiske nøgletal fra Eurostat giver håb om at Portugal undgår negativ økonomisk vækst - i det mindste i år 2008.

På baggrund af væksttal fra hovedparten af EU medlemslandene, tegner der sig et relativt dystert billede af de største økonomier Tyskland, Spanien, Frankrig, Italien og England.

Økonomisk værkst i 3. kvartal 2008 
Der er konstateret følgende økonomisk vækst i tredje kvartal 2008 i forhold til andet kvartal (Q3 i.f.t. Q2):

 • Tyskland økonomisk vækst Q3 2008: minus 0,5% (det er uventet stor negativ vækst) Årlig vækst 0,8%
 • England økonmisk vækst Q3 2008: minus 0,5% (forventet, men stadig stor negativ vækst) Årlig vækst 0,3%
 • Italien økonomisk vækst Q3 2008: minus 0,5% (kunne sagtens være værre) Årlig vækst minus 0,9%
 • Frankrig økonomisk vækst Q3 2008: 0,1% (som forventet) Årlig vækst 0,6%
 • Spanien økonomisk vækst Q3 2008: minus 0,2% (som forventet) Årlig vækst 0,9%
 • Portugal økonomisk vækst Q3 2008: 0,0% (som forventet for turistsæsonen) Årlig vækst 0,7%

Portugal er dermed ret sikker på at slutte 2008 med en samlet omend lille positiv vækst.

Teknisk recession i Euroland
Eurolandene har samlet set nu i 2 på hinanden følgende kvartaler haft en en negativ vækst (Q2=minus 0,2% og Q3=minus 0,2%), og vælger man at se isoleret på Euroland er der tale om såkaldt teknisk recession (to på hinanden følgende kvartaler med negativ vækst).

På årsbasis er væksten i Euroland dog stadig 0,7%.

De danske væksttal for tredje kvartal foreligger endnu ikke.

Portugals forbrugerpriser faldt 0,2% i oktober mest som følge af faldende priser på brændstof og fødevarer.

Relateret artikel:
Verdensbankens forventninger til økonomisk vækst i EU-landene i 2009

Se også:
Artikeloversigt: Portugals økonomi

Din vurdering:Queen Elizabeth 2 har besøgt Lissabon for sidste gang

Det klassiske krydstogtskib Queen Elisabeth 2 har besøgt Lissabon på vej til sin formodentlig sidste destination.

Skibet Queen Elizabeth 2 (udtales Queen Elizabeth Two) på 296 meter stod færdigt i år 1969 og er opkaldt efter den afdøde engelske dronningemoder og altså ikke efter den nuværende engelske Dronning Elizabeth II.

I mange år sejlede QE2 mellem Europa og Amerika, men omkostningerne ved den slags rutesejlads blev efterhånden så store og flyrejser så billige at Queen Elizabeth 2 istedet fik lov at gøre tjeneste inden for den hurtigt voksende krydstogtsindustri for Cunard rederiet, som altid har ejet QE2.

Det efter sin størrelse hurtige skib har mange gange været i Middelhavet herunder Lissabon på krydstogt.

QE2 har også på sin sidste rejse sine faste 'stamkunder', som ikke synes om de moderne, nymodens og kæmpestore krydtogtskibe med golfbaner, vandlande og alt muligt andet gøgl.

Blandt de passagerer, som beklager at skulle sige farvel til QE2 er den 89-årige Beatrice Muller, der som eneste permanent passager har boet på QE2 i 14 år.

QE2 indsat som troppetransport i Falklandskrigen i 1982
Argentina ragede i starten af 1980'erne uklar med England over nogen småøer ud for Argentinas kyst i Sydamerika.

Øgruppen Malvinerne, eller for englænderne naturligvis Falklandsøerne, lå for 26 år siden meget langt væk fra England, og den argentinske militærjunta så i 1982 muligheden for billige nationalpolitiske point blandt Argentinas befolkning ved at invadere øerne og udnævne dem til argentinsk område.

De argentinske generaler fandt hurtigt ud af, at de havde glemt at tage højde for den engelske premierminister Margaret Thatchers stædighed og engelske troppers hårdførhed efter mange års indsats i blandt andet Nordirland.

For at kunne transportere et stort antal tropper til havet udfor Argentina i en fart, blev Queen Elizabeth 2 i dybeste hemmelighed sat ind efter at den havde modtaget en lettere ombygning og herunder var blevet forsynet med 3 helikopter-platforme.

For mange englændere er Falklandsøernes generobring stadig i frisk erindring. Argentina blev i øvrigt demokratisk kort efter generalernes fejlslagne invasion.

Afsked med QE2 og småproblemer i Southampton
Selveste Hertugen af Edinburgh (dronning Elizabeth II's gemal) var ude for at sige farvel til det gode skib Queen Elizabeth 2 inden den sidste afrejse fra England for et par dage siden.

Inden da var tidsplanen skredet lidt, da QE2 i et anfald af uvillighed til at forlade sit job løb på grund i Southhampton havn. Man fik dog relativ hurtigt trukket den gamle dame flot igen, og kursen kunne sættes mod Lissabon, hvor hun ankom lettere forsinket.

Queen Elizabeth forlod Alcântara havnen ved Lissabon allerede torsdag aften ved fuldmåne for at fortsætte mod sin endelige destination Dubai, hvor QE2 skal være hotelskib.

Med på QE2's sidste rejse er et meget stor antal 'stamgæster', som har sejlet med skibet mange gange. De i alt 1700 billetter blev efter sigende revet væk på 38 minutter, da de blev sat til salg for over et år siden. 

Herunder video med Queen Elizabeth 2 ved kajen i Alcântara i Lissabon den 13. november 2008:


 

Din vurdering:PortugalBureauet overtager Kulturrejser Europa

PortugalBureauet har per 1. november 2008 overtaget rejsebureauet Kulturrejser Europa.

Dermed bliver Kulturrejser Europa en del af en rejsegruppe, som allerede omfatter PortugalBureauet (rejser til Portugal, Madeira og Azorerne), GolfBureauet (golfrejser til Spanien og Portugal), SpanienBureauet (rejser til Spanien), BrasilienBureauet (rejser til Brasilien) og LatinBureauet (alle rejseselskaber samles administrativt under LatinBureauet).

Kulturrejser Europa
Kulturrejser Europa blev stiftet i 1991 af Uffe Gadeberg, som i stor udstrækning selv har været rejseleder for sine gæster på kulturrejser til primært Spanien og Italien.

Direktør for Portugalbureauet Lars Henriksen udtaler i forbindelse med overtagelsen:
”Vi glæder os til at sende vore gæster på de klassiske rundrejser med dansk rejseleder til destinationer som for eksempel Nordportugal, Andalusien og Toscana. Kulturrejser Europa tilbyder også lidt mere eksklusive temarejser, hvor for eksempel opera og vin er de gennemgående temaer - produkter som passer godt til vores nuværende udbud af rejser. Derudover har vi også andre spændende idéer i støbeskeen.”

Uffe Gadeberg fortsætter som rejsearrangør på Kulturrejser Europa og vil desuden deltage som erfaren rejseleder på nogen af PortugalBureauets/ Kulturrejser Europas rundrejser til de latinske lande.

PortugalBureauet ejes af Kurt Kvorning, som efter salget af Hannibal Travel Group (Hannibal og Marco Polo rejsebureauer) til engelske First Choice i 2008 og salget af Nordring Rejser tilbage i 1999 er én af de mest velhavende danskere med en formue opbygget på salg af rejser. Se også artikel i Berlingske om Danmarks Rejsekonger.

Andre rejsebureauer med fokus på Italien og Portugal allerede i samarbejde
Svante Rejser som har Portugal som største destination er tidligere på året flyttet ind hos Sydeuropacentret på Frederiksberg.

Sydeuropacentrets kerneforretning er rejser til Italien.

Sammenlægninger i rejsebranchen
Den generelle tendens inden for både luftfarts- og rejsebranchen er at mindre selskaber for at klare sig må samarbejde med hinanden eller fusionere til større enheder.

Samtidig benytter de store spillere i branchen chancen til at blive endnu større. Det store engelske First Choice rejseselskab, som i 2008 købte Hannibal Travel Group, er i 2008 selv gået sammen med det kæmpestore tyske rejseselskab TUI, som også ejer Star Tour i Danmark.

Se også:
Book billigt Hotel i Portugal
Billige flybilletter til Portugal
Billig billeje i Portugal

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »