Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk



November 2008 - Indlæg

Ligestilling i Portugal - rapport fra World Economic Forum

Der er mange måder at måle ligestilling mellem kønnene på.

Organisationen World Economic Forum gør hvert år forsøget, og stiller resultatet af ligestillings-undersøgelsen i en stor del af verdens lande til rådighed for offentligheden.

Bemærk at denne artikel er fra år 2008 - gå eventuelt direkte til World Economic Forum ligestillings-rapport for 2010 (åbner som pdf).

World Economic Forum (WEF) ser i den årlige ligestillingsrapport på følgende forhold mellem mænd og kvinder:

  • Økonomiske muligheder og deltagelse på arbejdsmarkedet
  • Uddannelsesmæssigt niveau
  • Helbred og sundhed
  • Deltagelse i det politiske liv

Alt vejes sammen til en samlet score, som kan sammenlignes på tværs af lande og verdensdele.

Portugal lå sidste år på plads nummer 37 og er i år samlet nummer 39. Ændringerne er meget små og den ene af de to pladser ned af rangstigen skyldes at Barbados er kommet til i 2008 og stryger direkte ind på plads nummer 26 over de lande som har mest ligestilling.

Portugisiske kvinders økonomiske muligheder
Portugal ligger højt med hensyn til portugisiske kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet. Her er Portugal nummer 31 ud af de i alt 130 lande (Danmark nummer 17). Til gengæld er der store lønforskelle mellem mænd og kvinder og Portugal må nøjes med en 73. plads (Danmark nummer 72).  

Portugisiske kvinders uddannelsesmæssige niveau 
Det trækker ned i Portugals resultat i WEF undersøgelsen at der stadig findes lidt flere ældre kvinder end ældre mænd i Portugal, som har svært ved at læse og skrive. I Danmark har alle gået i skole. Når det gælder ungdomsuddannelser er mulighederne til gengæld fuldstændigt lige.

Portugisiske kvinders helbred og sundhed
I Portugal lever folk længe og kvinderne en del længere en mænd i gennemsnit. Gennemsnitslevealderen er højere i Portugal end i Danmark.

Portugisiske kvinders deltagelse i politik
Der er stadig ikke så mange portugisiske kvinder i portugisisk politik, som der er mænd. Forholdet rækker til en samlet 45. plads (Danmark nummer 10). Hvis man kun ser på fordelingen af kvinder og mænd i parlamentet er Portugal dog på en samlet 24. plads blandt verden lande (Danmark nummer 6).

Ligestillings-ranglistens Top 50 ser i 2008 således ud:

  1. Norge
  2. Finland
  3. Sverige
  4. Island
  5. New Zealand
  6. Filipinerne
  7. Danmark
  8. Irland
  9. Holland
  10. Letland
  11. Tyskland
  12. Sri Lanka
  13. England
  14. Schweiz
  15. Frankrig
  16. Lesotho
  17. Spanien
  18. Mozambique
  19. Trinidad & Tobago
  20. Moldova
  21. Australien
  22. Sydafrika
  23. Litauen
  24. Argentina
  25. Cuba
  26. Barbados
  27. USA
  28. Belgien
  29. Østrig
  30. Namibia
  31. Canada
  32. Costa rica
  33. Belarus
  34. Panama
  35. Equador
  36. Bulgarien
  37. Estland
  38. Tanzania
  39. Portugal
  40. Mongoliet
  41. Kirgisistan
  42. Rusland
  43. Uganda
  44. Jamaica
  45. Kazakhstan
  46. Kroatien
  47. Honduras
  48. Peru
  49. Polen
  50. Columbia

Hele ligestillings-ranglisten kan findes på WEF (åbner som pdf), hvor man også kan se sidste års placeringer.

Oplysninger om ligestilling i Portugal kan downloades fra WEF hjemmesiden (åbner som pdf)

World Economic Forum kan findes på www.weforum.org .

Din vurdering:



FIFA ranglisten november 2008

UPDATE: FIFA verdensrangliste - juni 2011

November 2008s FIFA rangliste er offentliggjort.

Spanien forsvarer førstepladsen, som verdens bedste fodboldnation, mens der er relativ stor omrokering på de øvrige pladser.

Norges nederlag på hjemmebane mod Holland er medvirkende til at sende nordmændene 15 pladser ned af FIFA ranglisten til plads nummer 54. Det er officiel norsk bundrekord siden FIFA ranglisten blev introduceret i 1993

Det danske fodboldlandshold rykker 3 pladser ned til nummer 34 på grund af at andre lande rykker frem Faktsik har Danmark med 3-0 sejr over Malta ikke gjort noget forkert selv om sejren kunne have været større. Sverige er nummer 29 på november 2008 FIFA ranglisten.

Ranglistens 20 bedste fodboldlande i november 2008 er følgende:

  1. Spanien
  2. Tyskland (op én plads)
  3. Italien
  4. Holland (op én plads)
  5. Brasilien
  6. Argentina (op én plads)
  7. Kroatien
  8. Rusland (op én plads)
  9. Tjekkiet
  10. Portugal (status quo)
  11. England (op 4 pladser)
  12. Frankrig
  13. Tyrkiet
  14. Cameroon
  15. Israel (op én plads)
  16. Bulgarien
  17. Paraguay (op 5 pladser)
  18. Grækenland
  19. Rumænien
  20. Ukraine

Mere information på FIFAs hjemmeside.

Se også: Stillingen i Danmarks VM gruppe 1

Din vurdering:



Kastanjer på Skt Martins Dag den 11. november i Portugal

Den 11. november har en speciel betydning i Portugal.

Dagen kaldes Dia de São Martinho (Skt. Martins dagen) og forbindes med kastanjer og den specielle vin aqua pé.

Sankt Martin
Legenden siger at en romersk soldat i år 317 i en kold novembernat delte sin kappe med en vildt fremmed tigger under et frygteligt uvejr.

Soldaten ved navn Martin var på hesteryg på vej gennem regnen, og forsøgte sammen med de øvige romerske soldater at komme væk fra den voldsomme nedbør. Midt i uvejret mødte soldaterne en tigger i laser og pjalter, som bad om hjælp.

Selv om den romerske soldat ikke kunne gøre meget for tiggeren, greb han sit sværd og delte sin kappe i to, hvorefter han gav tiggeren den halve kappe. Soldatens kammerater grinede af ham, men i det samme som Martin dækkede den fattiges krop med kappen, brød solen frem og regnen holdt op.

Den følgende dag sagde en stemme til Martin at "Hver gang du gør en god gerning for de fattige og udstødte, gør du en god gerning for mig". Det forsøgte soldaten Martin at leve op til i resten af sit liv, som varede til 8. november år 397.

Soldaten Martin blev begravet i byen Tours i Frankrig syd for Paris den 11. november (Skt. Martins dag) og blev senere ophøjet til helgen.

Kastanjer og agua-pé på Skt. Martins dag
Traditionen med de ristede kastanjer er kommet til siden. De ristede kastanjer kan i november måned købes over hele Portugal og er relativt dyre med en pris af omkring 2 euro per dusin. De bliver som oftest solgt i et stort kræmmerhus af avispapir og dufter fortrinligt.

Samtidig med at man kan få kastanjer, er det også tid for den traditionelle Agua-Pé vin.

Aguapé kan oversættes med 'fodvin', og er egentligt vinbøndernes testsmagning af den unge vin i Portugal. Siden vin smager bedst, når man er flere om den, smager hele landet på den traditionelle agua-pé, og det er blevet en tradition at gøre det på Skt Martins dag.

Herunder Sankt Martin legenden tegnet, fortalt og redigeret af børn fra Jardim-escola João de Deus skolen ved Porto:


I Danmark er den 10. november Mortens Aften og har ifølge legenden faktisk forbindelse til den selvsamme romerske soldat og senere munk, som i Portugal kaldes São Martinho.

I Frankrig er Sankt Martin kendt som Martin af Tours.
Din vurdering:



Team Portugal vandt A1 Grand Prix i Kina

Til de flestes store overraskelse vandt Team Portugal A1 køreren Filipe Albuquerque i weekenden A1 Grand Prix'et på Chengdu banen i Kina.

Sejren til Team Portugal er et af de største præstationer af en portugisisk racerkører i lang tid.

A1 Grand Prix serien
I Danmark er A1 Grand Prix serien stort set ukendt og det vil den sandsynligvis vedblive at være indtil et dansk team (måske) en dag stables på benene eller en 'dansk' kører får plads i et udenlandsk team. Det sidste er der dog meget lille sandsynlighed for, da kørerne i A1 serien skal være nationale kørere og dermed kræver statsborgerskab i det pågældende land.

A1 Grand Prix serien er opfundet af Maktoum Hasher Al Maktoum som en form for Formel1 klassens 2. division. Den unge hovedrige forretningsmand fra Dubai tilhører den herskende familie i den lille oliestat. Hans onkel er for tiden Dubais hersker, og familien er kendt for ikke at være nærige med sine oliedollars når dynastiets unge mænd skal underholdes eller Dubai skal promoveres.

Ferrari står for at levere motorerne til A1 serien. Der køres i alle teams i 2008 sæsonen med 4,5 liter maskiner fra Formel1 sæsonen 2004. Med omkring 600 hestkræfter til 700 kilo er bilerne mærkbart langsommere end i Formel1 og næsten på niveau med SuperLeague Formula serien, hvor danske Kasper Andersen deltager.

A1 Grand Prix i Portugal
Den 12. april 2009 går starten til det første A1 løb på den spritnye Algarve International Racetrack ved Portimão.

Blandt deltagerne i 2008-2009 A1 sæsonen er tidligere F1 verdensmester Alan Jones fra Australien og Emerson Fittipaldi fra Brasilien. Også hollænderen Jan Lammers deltager i A1 Grand Prix løbene, og unge Marco Andretti fra USA forsøger at gå i sin fars og ikke mindst bedstefar Mario Andretti's fodspor.

Se mere om A1 på A1 Grand Prix seriens hjemmeside www.a1gp.com.

Herunder rapport fra A1 Grand Prix løbet i Kina den. 11. november:

Din vurdering:



Pourtugisisk borgmester samler EU byer i Zero Carbon Community

Den lille by Moura i det sydøstlige Portugal på grænsen til Spanien er berømt for indtil starten af 2008 at være hjemsted for verdens største solfangeranlæg. Det store solfangeranlæg i Alentejo er nu overgået af et anlæg i Californien.

Borgmesteren i Moura hedder José María Prazeres Pós-de-Mina, og han har ikke tænkt sig at nøjes med at nyde den tidligere rekord.

Zero Carbon Community 
Efter i tre år at have ansøgt EU’s Intelligent Energy Europe program (IEE) om penge til sit nye projekt, har han sammen med miljøingeniøren Helder Guía endelig fået EU's godkendelse.

Moura borgmesteren vil stå i spidsen for et netværk af Zero Carbon Community byer, dvs. byer, hvor udslippet er co2 samlet set skal være nul.

Det er et meget ambitiøst projekt, som indtil videre omfatter en by i følgende lande: Portugal, Bulgaria, England, Tjekkiet, Frankrig, Grækenland, Italien og Spanien.

Sunflower Project

Projektet kaldes også for Sunflower Project (Solsikke projektet) og det indledende møde har været afholdt i Moura, hvor de enkelte byer planlagde de tiltag som med støtte til miljøneutrale investeringer fra EU, skal føres ud i livet.

Projektets formål er i stor udstrækning at inspirere andre til at gå i front med miljømæssige forbedringer og udspringer af Moura's erfaringer med det store Amareleja solfangeranlæg.

I løbet af 30 måneder vil det blive afgjort hvilke tiltag EU vil finansiere og byerne går efter at tiltrække partnere til innovative miljøløsninger fra hele Europa. Desuden søges samarbejde med vedvarende energivirksomheder og universiteter.

Se mere om Sunflower projektet i artikel på IPSNews.net.

Se også:
Solenergi i Moura

Din vurdering:



Den Danske Filmskole på Estoril Film Festival

I Estoril på Lissabonkysten afholdes der den 14. til 22. november Estoril Filmfestival 2008 med deltagelse af Den Danske Filmskole.

Til filmfestivallen på Lissabonkysten vil der blandt andet være fokus på 3 af nutidens mest berømte instruktører for at belyse film-mediets omdrejningspunkter: kunst, underholdning og selve filmindustrien.

Estoril Film Festival er i år en filmmæssig fest for den amerikanske instruktør Tim Burton (som fylder 50 i år), den spansk-mexikanske instruktør Luis Buñuel (1900-1983) og den 68-årige italienske instruktør Bernardo Bertolucci.

Det årligt tilbagevendende arrangement i Estoril er en relativ stor begivenhed i filmverdenen og har som hovedbegivenhed en konkurrence med bidrag fra europæisk film (dog ingen danske).

Sidst, men ikke mindst mindes Estoril Filmfestival 2008 den nyligt afdøde skuespiller Paul Newman's (1925-2008) karriere.

Estoril Film FestivalBerømtheder på Estoril Filmfestival 08
Til at kaste glans over festivallen og som dommerkollegie i filmfestivallens konkurrence har Estoril særdeles fornemt besøg af:

  • Paul Auster - verdenskendt forfatter fra USA, som også har skrevet manuskript til film som 'Smoke' og 'Blue in The Face'.
  • John Maxwell Coetzee - sydafrikansk nobelprisvinder i litteratur fra 2003
  • Cristina Iglesia - international kendt skulptør fra Spanien
  • Julião Sarmento - portugisisk international kendt multikunstner og kunst-professor
  • Catherine Deneuve - verdenskendt skuespillerinde og gennem en menneskealder fransk films 'is-dronning'. Catherine Deneuve har blandt andet medvirket i Lars von Triers 'Dancer in the Dark'.

Der deltager 14 film i konkurrencen, som har en førstepræmie på 20.000 euro.

Mere information om Estoril Filmfestival 2008 på
festivallens hjemmeside.

Kortfilm-konkurrence for filmskoler
Sideløbende med den mere glamorøse del af festivallen mødes filmskoler fra Portugal (2), Frankrig, Tjekkiet, England og Danmark over tre dage fra d. 17. til 19. november.

Fra Den Danske Filmskole deltager:
Arne Bro, prorektor, leder af TV-afdelingen.
Ole John, tidligere prorektor og leder af produktionsafdelingen
Martin Køhler Jørgensen, tidligere studerende ved TV-afdelingen.

I løbet af de 3 dage leverer deltagerne fra filmskolerne en præsentation af deres respektive skoler og omkring 1 times film om skolens aktiviteter. Filmskole-præsentationerne finder sted i Kongrescentret bag ved kasino'et i Estoril, og der er gratis adgang - dog helst med forudbestilling af billetter. Skoleklasser kan også deltage. Se mere om uddannelse på Den Danske Filmskole.

Se også flere artikler om film i Portugal.

Herunder ses programmet for Den Danske Filmskoles deltagelse i Estoril Filmfestival 2008:

FILMS SCHOOLS, FILM CULTURE IN EUROPE

November 17th – 19th

Monday, 17th

12.30 – Master Class STEPHEN FREARS
14.30 - Presentation of THE LONDON FILM SCHOOL
14.45 - Screenings
“The Arnold Portrait” de Henry Darke – 22’
“Zohra” de Kemal Akhtar – 15’
“Blue Collars and Buttercups” de Janis Pugh – 15’
“Temporal” de Paz Fabrega – 22’
“Trumpet” de Yoni Bentovin
15.45 – Open Discussion
16.15 – 16.30 Coffee Break

16.30 - Presentation of ESCOLA SUPERIOR DE TEATRO E CINEMA
16.45 - Screenings
“A Tigela” de Tiago Sousa - 12’
“Aleluia” de Fábio Ribeiro -  9’
“Duas Pessoas” de João Salaviza – 12’
“Morrer” de Diaogo Camões – 13’
“Por Uma Mão Cheia” de Hugo Lapa – 3’
“Querido Carlos Alberto” de Aurora Ribeiro – 13’
17.45 – Open Discussion
18.15 – 18.30 Coffee Break

18.30 - Presentation of THE NATIONAL FILM SCHOOL OF DENMARK
18.45 - Screenings
“The sky is a box” de Martin KØhler JØrgensen - 21’ 
“Quid Pro Quo” de Noenne Katrine – 32’
19.45 – Open Discussion

Tuesday, 18th

10.00 – Presentation of FAMU
10.15 – Screenings
”The second act” de Olmo Omerzu – 40’
”Oslnění”( Bedazzlement ) de Vladimír Kovář  - 16’
11.15 – Open Discussion
11.45-12.00 Coffee Break

12.00 – Presentation of FACULDADE CIÊNCIAS SOCIAIS E HUMANAS
12.15 - Screenings
“Vinni” de Sandra Rocha – 17’
“Paredes-Meias” de Joana Pimenta – 16’
“Da Natureza Das Coisas” de Luís Miguel Correia – 36’
13.15 – Open Discussion
14.00 – 15.30 Lunch Time
15.30 – Presentation of LA FEMIS
15.45 - Screenings
“Forbach” de Claire Burger - 35'
“Si je tombe” de Bojina Panayotova - 23'
“Carcasse” de Ismael El Maoula El Iraki - 13’ 30’’
16.45 – Open Discussion
17.15 – 17.30 Coffee Break

17.30 - Presentation of GERMAN FILM & TELEVISION ACADEMY BERLIN-DFFB
17.45 - Screenings
“Wigald” de Timon Modersohn – 11’
“My Father Is Sleeping” de Grzegorz Muskala – 14’
“Cowboy” de Till Kleinert – 35’
18.45 – Open Discussion

Wednesday, 19th

10.00 – 12.30 Round table with every schools and winning films announcement

13.00 Lunch Time

Departures

Din vurdering:



Protester fra Portugals lærere i Lissabon

De portugisiske lærere er dybt utilfredse med den socialistiske regering.

Efter at regeringen har nægtet at trække et lovforslag tilbage, som strammer evaluerings-proceduren af lærere, valgte mellem 100.000 og 120.000 lærere i weekenden at demonstrere i Lissabon. Lærerne mener at evalueringen af den enkelte lærer er uretfærdig og unødvendig.

Premierminister Sócrates udtalte på et partimøde i Coimbra at han er skuffet over at det største (højreorienterede) oppositionsparti PSD støtter lærerne og opfatter støtten som politisk opportunisme.

Alle bliver vurderet på fair vis, sagde José Sócrates, og han oplyste endvidere at indtil videre er 20.000 lærere blevet evalueret under de nye regler, og heraf havde 1.400 fået bedømmenlsen Fremragende eller Meget God. 

Sócrates regeringen forsøger med evalueringerne at højne kvaliteten af undervisningen i folkeskolen i Portugal, som set i forhold til de andre EU lande i eksempelvis PISA-undersøgelsen ligger i den mellemgode/mellemdårlige del.

Lærerne er udover evalueringen også utilfredse med ændringer i den måde skolerne administreres på indført under Sócrates regeringen. Lærerne er én af de faggrupper som er særligt ramt af en tiltrængt effektivisering af det offentlige i Portugal. 

Lærerne har hvis reglerne ikke ændres bebudet arbejdsnedlægglese den 19. januar 2009.

Se også:
Stor lærer-demonstration i Lissabon 8. marts 2008 Din vurdering:



VW Scirocco test - testkørsel og video med den nye Scirocco i Portugal

Den nye VW Scirocco fra Portugal er i handelen, og selv om de svagere versioner af VW Scirocco i Danmark er alt for dyre, er topmodellen VW Scirocco 2,0 TSi faktisk billig i Danmark sammenlignet med Scirocco 2,0 priser i udlandet.

Ydermere er Scirocco 2,0 TSi naturligvis de kræsne og forkælede motorjournalisters favorit. Hvem gider teste en sølle Scirocco 1,4, når importøren også stiller en topudstyret Scirocco 2,0 TSi til rådighed med 'alt hvad der kan bimle og bamle' ?

VW Scirocco 2,0 TSi til test i Europa
Den 200 hestekræfter stærke Scirocco 2,0 TSi forlanger næsten at blive forsynet med den nye Scirocco families adaptive chassis kontrol. Systemet strammer automatisk undervognen op afhængig af køremåde, og man kan desuden ved tryk på en knap permanent give den lille VW køreegenskaber, som matcher udseendet. Adaptiv undervogn koster i Danmark 18.400 kroner, men er standard i eksempelvis England.

Fordelen er desuden at har man svigermor med på bagsædet, kan man sætte affjedringen i comfort mode, hvilket giver langt mere komfortable passagerforhold.

Nu er det sikkert ganske få som køber en Scirocco for at få en komfortabel bil, og dynamisk set er VW Scirocco 2,0 TSi efter manges mening endda bedre end den tilsvarende (og meget roste) VW Golf GTi 2,0 med samme motor.

Den adaptive affjedring gør Scirocco 2,0 TSi til testkørerens (og bilenthusiastens) favorit med en langt mere sportslig oplevelse end de mere ydmyge modeller (som VW importøren SMC i Danmark blandt andet forsøger at prakke folk på som Scirocco VAN!!! ).

Engelske 5th Gear på TV kanalen Five med den trinde, men altid oplagte Tom Ford, har lavet denne video rapport:


Sammenlignende test af Scirocco 1,4T og Scirocco 2,0 TSi
To Scirocco modeller med største og mindste motor blev i september 2008 testet af et engelsk internet bilmagasin.

Se testen af Scirocco i billigste udgave sammenlignet med den 'rigtige' Scirocco 2,0 TSi herunder:


Hvilken farve til Scirocco er den bedste?
Allerførst: Hvid er Out - med mindre man driver bodega i Skjern eller har en 80er fetish. Alle har allerede set en Scirocco i hvid, og ligesom sidste gang hvid var ekstremt populært under den økonomiske krise i slut-80'erne, er hvide biler udover at støtte vaskehaller meget sjældent godt for noget og slet ikke for et dramatisk og vellykket design som VW Scirocco.

Hvid kalder på rene linjer og plane flader. Den eneste grund til at Don Johnson kørte i en hvid Ferrari Testarossa i Miami Vice serien (i 80'erne) var at den sorte model leveret af Ferrari fabrikken var umulig foran et kamera om natten. De få succesfulde hvide bilmodeller inkluderer Lotus Esprit (007 The Spy Who Loved Me), samt trenchcoat detektiv Columbo's Peugeot 403 Cabriolet, som i øvrigt altid var så beskidt at man ikke kunne se, den var hvid.   

Sort er knap så slem en farve til Scirocco, men hvorfor forsøge at ligne en BMW, når man nu er trendy og kører en Scirocco.

Bilen i rødmetal herunder (naturligvis en 2,0 TSi Scirocco) står på Tranparent Factory i Dresden, hvor man producerer topmodellen VW Pheaton:


Omkring Lissabon ser man ofte journalister teste Scirocco 2,0 TSi i den måske bedste farve Rising Blue. Herunder en fransk test af Scirocco i farverne Firser-hvid, Rising Blue og Maroon metal (video optaget omkring Lissabon):


Herunder en test af Scirocco i retro-farven Viper Green, Firser-hvid og Rising Blue delvist optaget i Portugal:

Din vurdering:



Billig flybillet med Transavia til Portugal og Spanien

Så er der åbnet for billetsalget til Faro på Algarvekysten med Transavia fra København.

Lavprisselskabet Transavia tilbyder billig flybillet til Faro på Portugals sydkyst fra 1.630 kroner (returbillet) inklusive lufthavnsskatter og 20 kilo bagage.

En flybillet(enkelt) til Faro med Transavia kan købes fra 835 kroner.

Transavia flyver til Portugal to gange ugentligt
Transavia har valgt at starte ud med to ugentlige afgange til Portugal/Faro onsdag og lørdag. Returflyene til København flyver ligeledes onsdag og lørdag.

Hollansk ejede Transavia bliver dermed suverænt den billigste flyrute til Portugal fra Københavns lufthavn.

Med Transavia til Malaga fra kun 630 kroner 
En flybillet til Malaga er også billig med Transavia. En returbillet fra København til den spanske ferieby Malaga kan findes fra 1142 kroner.

Transavia billig-rute til Barcelona fra 425 kroner
Flybillet til Barcelona bliver sandsynligvis aldrig billigere med kun 779 kroner (returbillet), og der er 3 afgange ugentligt med Transavia. En billig enkeltbillet til Barcelona fra København kan købes fra 425 kroner.

Transavia rute fra København til Alicante i Spanien
Billigste flybillet til Alicante fra København kan købes fra 1.082 kroner. En enekeltbillet til Alicante koster fra 580 kroner.

Transavia ruter til Tenerife og Mallorca/Las Palmas
Ferieøerne Tenerife og Mallorca beflyves af Transavia henholdsvis 5 gange og 2 gange ugentligt. En flybillet til Mallorca eller Tenerife fås fra 1.739 kroner (retur).

Alle billige flybilletter med Transavia er set på nettet per 7. november 2008. Se mere på Transavias hjemmeside.

Mere information herunder om:
Billeje i Spanien og Portugal:
Billig billeje i Portugal
Billig billeje i Spanien
Hotel i Portugal:
Book billigt hotel i Portugal
Feriebolig i Portugal:
Lej feriebolig i Portugal via Portugalnyt
Dansk guide-service i Portugal:
Se mere om muligheder for guidede ture i Portugal

Se også:
Sterling rute til Portugal overtages af Transavia

Din vurdering:



Adventure race i Portugal med dansk deltagelse

Den 30. november 2008 går starten på årets udgave af Estoril-Portugal XPD Race.

Som sædvanlig er det området omkring Estoril, Cascais og Sintra, som er rammen om det store Adventure Race i Portugal med deltagere fra indtil videre 17 lande.

Adventure Race diciplinen
Adventure racing er en særdeles krævende sport og kan populært sagt betegnes som en blanding af orienteringsløb, mountainbike og kajak med indlagte passager med eksempelvis svømning, klatring og rollerblading.

Konkurrencen strækker sig typisk over 4-5 dage og deltagerne vil i de internationale adventure race konkurrencer ofte nå at bevære sig 500-600 kilometer rundt i terrænet. Der er altid minimum én kvinde på hvert hold. Her er rutebeskrivelse for Estoril XPD 2008 (åbner som pdf).

Danske Adventure Race hold i Portugal
De danske deltagere i XPD Race Portugal 2008 udgøres af nogen af de mest erfarne adventure racere i Danmark.

AdventureTeam.dk består af Maria Treschow, Peter Villadsen og Allan Jensen (holdkaptajn). Til lejligheden deltager desuden nordmanden Reto Trondle på det danske AdventureTeam hold.

Adventureracers.dk består af Thea Storm, Lars Bukkehave (holdkaptajn), Søren Lund Pedersen og Anders Kronholt.

Se også hjemmesiden for adventure race eventet Estoril-Portugal XPD 2008.

Portugal perfekt til afholdelse af Adventure Race
Det meget varierede terræn vest for Lissabon gør det ideelt at afholde Adventure Race i området. I Danmark kan det være svært at finde områder med udfordrende klipper og højdeforskelle, men Bornholm har dog nogen af de samme karakteristika.

Årets Adventure Race i Portugal afholdes fra 30. november til 4. december 2008 er i øvrigt forløber til VM i adventure race 2009 (ARWC 2009), som også afholdes i Portugal.

Herunder video intro til årets Estoril-Portugal XPD Race:



Se også:
Adventure Race i Portgual 2007 Din vurdering:



Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »