November 2008 - Indlæg
Der er mange måder at måle ligestilling mellem kønnene på.
Organisationen World Economic Forum gør hvert år forsøget, og stiller resultatet af ligestillings-undersøgelsen i en stor del af verdens lande til rådighed for offentligheden.
Bemærk at denne artikel er fra år 2008 - gå eventuelt direkte til World Economic Forum ligestillings-rapport for 2010 (åbner som pdf).
World Economic Forum (WEF) ser i den årlige ligestillingsrapport på følgende forhold mellem mænd og kvinder:
- Økonomiske muligheder og deltagelse på arbejdsmarkedet
- Uddannelsesmæssigt niveau
- Helbred og sundhed
- Deltagelse i det politiske liv
Alt vejes sammen til en samlet score, som kan sammenlignes på tværs af lande og verdensdele.
Portugal lå sidste år på plads nummer 37 og er i år samlet nummer 39. Ændringerne er meget små og den ene af de to pladser ned af rangstigen skyldes at Barbados er kommet til i 2008 og stryger direkte ind på plads nummer 26 over de lande som har mest ligestilling.
Portugisiske kvinders økonomiske muligheder
Portugal ligger højt med hensyn til portugisiske kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet. Her er Portugal nummer 31 ud af de i alt 130 lande (Danmark nummer 17). Til gengæld er der store lønforskelle mellem mænd og kvinder og Portugal må nøjes med en 73. plads (Danmark nummer 72).
Portugisiske kvinders uddannelsesmæssige niveau
Det trækker ned i Portugals resultat i WEF undersøgelsen at der stadig findes lidt flere ældre kvinder end ældre mænd i Portugal, som har svært ved at læse og skrive. I Danmark har alle gået i skole. Når det gælder ungdomsuddannelser er mulighederne til gengæld fuldstændigt lige.
Portugisiske kvinders helbred og sundhed
I Portugal lever folk længe og kvinderne en del længere en mænd i gennemsnit. Gennemsnitslevealderen er højere i Portugal end i Danmark.
Portugisiske kvinders deltagelse i politik
Der er stadig ikke så mange portugisiske kvinder i portugisisk politik, som der er mænd. Forholdet rækker til en samlet 45. plads (Danmark nummer 10). Hvis man kun ser på fordelingen af kvinder og mænd i parlamentet er Portugal dog på en samlet 24. plads blandt verden lande (Danmark nummer 6).
Ligestillings-ranglistens Top 50 ser i 2008 således ud:
- Norge
- Finland
- Sverige
- Island
- New Zealand
- Filipinerne
- Danmark
- Irland
- Holland
- Letland
- Tyskland
- Sri Lanka
- England
- Schweiz
- Frankrig
- Lesotho
- Spanien
- Mozambique
- Trinidad & Tobago
- Moldova
- Australien
- Sydafrika
- Litauen
- Argentina
- Cuba
- Barbados
- USA
- Belgien
- Østrig
- Namibia
- Canada
- Costa rica
- Belarus
- Panama
- Equador
- Bulgarien
- Estland
- Tanzania
- Portugal
- Mongoliet
- Kirgisistan
- Rusland
- Uganda
- Jamaica
- Kazakhstan
- Kroatien
- Honduras
- Peru
- Polen
- Columbia
Hele ligestillings-ranglisten kan findes på WEF (åbner som pdf), hvor man også kan se sidste års placeringer.
Oplysninger om ligestilling i Portugal kan downloades fra WEF hjemmesiden (åbner som pdf)
World Economic Forum kan findes på www.weforum.org .
Din vurdering:
UPDATE: FIFA verdensrangliste - juni 2011
November 2008s FIFA rangliste er offentliggjort.
Spanien forsvarer førstepladsen, som verdens bedste fodboldnation, mens der er relativ stor omrokering på de øvrige pladser.
Norges nederlag på hjemmebane mod Holland er medvirkende til at sende nordmændene 15 pladser ned af FIFA ranglisten til plads nummer 54. Det er officiel norsk bundrekord siden FIFA ranglisten blev introduceret i 1993
Det danske fodboldlandshold rykker 3 pladser ned til nummer 34 på grund af at andre lande rykker frem Faktsik har Danmark med 3-0 sejr over Malta ikke gjort noget forkert selv om sejren kunne have været større. Sverige er nummer 29 på november 2008 FIFA ranglisten.
Ranglistens 20 bedste fodboldlande i november 2008 er følgende:
- Spanien
- Tyskland (op én plads)
- Italien
- Holland (op én plads)
- Brasilien
- Argentina (op én plads)
- Kroatien
- Rusland (op én plads)
- Tjekkiet
- Portugal (status quo)
- England (op 4 pladser)
- Frankrig
- Tyrkiet
- Cameroon
- Israel (op én plads)
- Bulgarien
- Paraguay (op 5 pladser)
- Grækenland
- Rumænien
- Ukraine
Mere information på FIFAs hjemmeside.
Se også: Stillingen i Danmarks VM gruppe 1
Din vurdering:
Den 11. november har en speciel betydning i Portugal.
Dagen kaldes Dia de São Martinho (Skt. Martins dagen) og forbindes med kastanjer og den specielle vin aqua pé.
Sankt Martin
Legenden siger at en romersk soldat i år 317 i en kold novembernat delte sin kappe med en vildt fremmed tigger under et frygteligt uvejr.
Soldaten ved navn Martin var på hesteryg på vej gennem regnen, og forsøgte sammen med de øvige romerske soldater at komme væk fra den voldsomme nedbør. Midt i uvejret mødte soldaterne en tigger i laser og pjalter, som bad om hjælp.
Selv om den romerske soldat ikke kunne gøre meget for tiggeren, greb han sit sværd og delte sin kappe i to, hvorefter han gav tiggeren den halve kappe. Soldatens kammerater grinede af ham, men i det samme som Martin dækkede den fattiges krop med kappen, brød solen frem og regnen holdt op.
Den følgende dag sagde en stemme til Martin at "Hver gang du gør en god gerning for de fattige og udstødte, gør du en god gerning for mig". Det forsøgte soldaten Martin at leve op til i resten af sit liv, som varede til 8. november år 397.
Soldaten Martin blev begravet i byen Tours i Frankrig syd for Paris den 11. november (Skt. Martins dag) og blev senere ophøjet til helgen.
Kastanjer og agua-pé på Skt. Martins dag
Traditionen med de ristede kastanjer er kommet til siden. De ristede kastanjer kan i november måned købes over hele Portugal og er relativt dyre med en pris af omkring 2 euro per dusin. De bliver som oftest solgt i et stort kræmmerhus af avispapir og dufter fortrinligt.
Samtidig med at man kan få kastanjer, er det også tid for den traditionelle Agua-Pé vin.
Aguapé kan oversættes med 'fodvin', og er egentligt vinbøndernes testsmagning af den unge vin i Portugal. Siden vin smager bedst, når man er flere om den, smager hele landet på den traditionelle agua-pé, og det er blevet en tradition at gøre det på Skt Martins dag.
Herunder Sankt Martin legenden tegnet, fortalt og redigeret af børn fra Jardim-escola João de Deus skolen ved Porto:
I Danmark er den 10. november Mortens Aften og har ifølge legenden faktisk forbindelse til den selvsamme romerske soldat og senere munk, som i Portugal kaldes São Martinho.
I Frankrig er Sankt Martin kendt som Martin af Tours.
Din vurdering:
Til de flestes store overraskelse vandt Team Portugal A1 køreren Filipe Albuquerque i weekenden A1 Grand Prix'et på Chengdu banen i Kina.
Sejren til Team Portugal er et af de største præstationer af en portugisisk racerkører i lang tid.
A1 Grand Prix serien
I Danmark er A1 Grand Prix serien stort set ukendt og det vil den sandsynligvis vedblive at være indtil et dansk team (måske) en dag stables på benene eller en 'dansk' kører får plads i et udenlandsk team. Det sidste er der dog meget lille sandsynlighed for, da kørerne i A1 serien skal være nationale kørere og dermed kræver statsborgerskab i det pågældende land.
A1 Grand Prix serien er opfundet af Maktoum Hasher Al Maktoum som en form for Formel1 klassens 2. division. Den unge hovedrige forretningsmand fra Dubai tilhører den herskende familie i den lille oliestat. Hans onkel er for tiden Dubais hersker, og familien er kendt for ikke at være nærige med sine oliedollars når dynastiets unge mænd skal underholdes eller Dubai skal promoveres.
Ferrari står for at levere motorerne til A1 serien. Der køres i alle teams i 2008 sæsonen med 4,5 liter maskiner fra Formel1 sæsonen 2004. Med omkring 600 hestkræfter til 700 kilo er bilerne mærkbart langsommere end i Formel1 og næsten på niveau med SuperLeague Formula serien, hvor danske Kasper Andersen deltager.
A1 Grand Prix i Portugal
Den 12. april 2009 går starten til det første A1 løb på den spritnye Algarve International Racetrack ved Portimão.
Blandt deltagerne i 2008-2009 A1 sæsonen er tidligere F1 verdensmester Alan Jones fra Australien og Emerson Fittipaldi fra Brasilien. Også hollænderen Jan Lammers deltager i A1 Grand Prix løbene, og unge Marco Andretti fra USA forsøger at gå i sin fars og ikke mindst bedstefar Mario Andretti's fodspor.
Se mere om A1 på A1 Grand Prix seriens hjemmeside www.a1gp.com.
Herunder rapport fra A1 Grand Prix løbet i Kina den. 11. november:
Din vurdering:
Den lille by Moura i det sydøstlige Portugal på grænsen til Spanien er berømt for indtil starten af 2008 at være hjemsted for verdens største solfangeranlæg. Det store solfangeranlæg i Alentejo er nu overgået af et anlæg i Californien.
Borgmesteren i Moura hedder José María Prazeres Pós-de-Mina, og han har ikke tænkt sig at nøjes med at nyde den tidligere rekord.
Zero Carbon Community Efter i tre år at have ansøgt EU’s Intelligent Energy Europe program (IEE) om penge til sit nye projekt, har han sammen med miljøingeniøren Helder Guía endelig fået EU's godkendelse.
Moura borgmesteren vil stå i spidsen for et netværk af Zero Carbon Community byer, dvs. byer, hvor udslippet er co2 samlet set skal være nul.
Det er et meget ambitiøst projekt, som indtil videre omfatter en by i følgende lande: Portugal, Bulgaria, England, Tjekkiet, Frankrig, Grækenland, Italien og Spanien.
Sunflower Project
Projektet kaldes også for Sunflower Project (Solsikke projektet) og det indledende møde har været afholdt i Moura, hvor de enkelte byer planlagde de tiltag som med støtte til miljøneutrale investeringer fra EU, skal føres ud i livet.
Projektets formål er i stor udstrækning at inspirere andre til at gå i front med miljømæssige forbedringer og udspringer af Moura's erfaringer med det store Amareleja solfangeranlæg.
I løbet af 30 måneder vil det blive afgjort hvilke tiltag EU vil finansiere og byerne går efter at tiltrække partnere til innovative miljøløsninger fra hele Europa. Desuden søges samarbejde med vedvarende energivirksomheder og universiteter.
Se mere om Sunflower projektet i artikel på IPSNews.net.
Se også:
Solenergi i Moura
Din vurdering:
Flere Indlæg
« Forrige side -
Næste side »