Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Kastanjer på Skt Martins Dag den 11. november i Portugal

Den 11. november har en speciel betydning i Portugal.

Dagen kaldes Dia de São Martinho (Skt. Martins dagen) og forbindes med kastanjer og den specielle vin aqua pé.

Sankt Martin
Legenden siger at en romersk soldat i år 317 i en kold novembernat delte sin kappe med en vildt fremmed tigger under et frygteligt uvejr.

Soldaten ved navn Martin var på hesteryg på vej gennem regnen, og forsøgte sammen med de øvige romerske soldater at komme væk fra den voldsomme nedbør. Midt i uvejret mødte soldaterne en tigger i laser og pjalter, som bad om hjælp.

Selv om den romerske soldat ikke kunne gøre meget for tiggeren, greb han sit sværd og delte sin kappe i to, hvorefter han gav tiggeren den halve kappe. Soldatens kammerater grinede af ham, men i det samme som Martin dækkede den fattiges krop med kappen, brød solen frem og regnen holdt op.

Den følgende dag sagde en stemme til Martin at "Hver gang du gør en god gerning for de fattige og udstødte, gør du en god gerning for mig". Det forsøgte soldaten Martin at leve op til i resten af sit liv, som varede til 8. november år 397.

Soldaten Martin blev begravet i byen Tours i Frankrig syd for Paris den 11. november (Skt. Martins dag) og blev senere ophøjet til helgen.

Kastanjer og agua-pé på Skt. Martins dag
Traditionen med de ristede kastanjer er kommet til siden. De ristede kastanjer kan i november måned købes over hele Portugal og er relativt dyre med en pris af omkring 2 euro per dusin. De bliver som oftest solgt i et stort kræmmerhus af avispapir og dufter fortrinligt.

Samtidig med at man kan få kastanjer, er det også tid for den traditionelle Agua-Pé vin.

Aguapé kan oversættes med 'fodvin', og er egentligt vinbøndernes testsmagning af den unge vin i Portugal. Siden vin smager bedst, når man er flere om den, smager hele landet på den traditionelle agua-pé, og det er blevet en tradition at gøre det på Skt Martins dag.

Herunder Sankt Martin legenden tegnet, fortalt og redigeret af børn fra Jardim-escola João de Deus skolen ved Porto:


I Danmark er den 10. november Mortens Aften og har ifølge legenden faktisk forbindelse til den selvsamme romerske soldat og senere munk, som i Portugal kaldes São Martinho.

I Frankrig er Sankt Martin kendt som Martin af Tours.


Kommentarer

Endnu ingen kommentarer