Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Guinea-Bissau valg og kupforsøg

UPDATE 2. marts 2009: Præsidenten i Guinea-Bissau er blevet myrdet.

Et kupforsøg i den tidligere portugisiske koloni Guinea-Bissau er blevet afværget efter skudveksling i præsidentens residens.

Skudvekslingen, som ifølge Africanews.com fandt sted søndag nat (mandag) d. 24. november 2008, blev nedkæmpet af præsidentens livvagter. Det var en gruppe af illoyale soldater, som forsøgte at storme præsidentens palads for at likvidere ham. Angrebet blev slået tilbage, men én af præsidentens livvagter mistede livet.

For nyligt blev der afholdt et overraskende fredeligt og demokratisk valg i den lille vestafrikanske stat Guinea-Bissau. Valget endte med sejr til Joao Bernardo Vieira, som dermed igen efter en årrække i opposition blev præsident for Guinea-Bissau, som indtil 1974 som koloni blev kaldt Portugisisk Guinea.

Den tidligere portugisiske koloni Guinea Bissau
Det er langt fra første gang at den lille stat på grænsen til Senegal i Vestafrika og med gode forbindelser til Kap Verde er udsat for forsøg på statskup.

Guinea Bissau er ca. halvt så stort som Danmark, har omkring 1,5 millioner indbyggere og er et af de fattigste lande i Afrika. ifølge CIA factbook er Guinea Bissau blandt de 5 fattigste lande i verden. Tidligere på måneden inden valget blev et kupforsøg optrevlet inden det var kommet igang.

Præsidenten i Guinea Bissau er ligesom i Portugal statsoverhoved, mens premierministeren er regeringsleder. I Guinea Bissau har præsidenten dog en del mere at skulle have sagt, og på trods af demokrati kan de fleste ting lade sig gøre i Guinea Bissau, hvis man har de rigtige forbindelser.

Partiet PAIGC vandt valget for nyligt med 67 pladser ud af 100 i parlamentet. Præsidenten João Bernardo 'Nino' Vieira tilhører også PAIGC (Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde).

Store problemer med narkotika i Guinea Bissau
Den lille afrikanske stat er gennemsyret af korruption og har overordentlig store problemer med nakotika-handel.

Colombianske narko-karteller bruger i stor udstrækning Guinea Bissau som transitland for kokain til Europa, og problemerne er ifølge De Forenede Nationers generalsekretær UN Secretary-General Ban Ki-moon efterhånden så store at Guinea Bissau er på vej til at blive ødelagt at nakotika-handel. Se også artikel på BBC i forbindelse med valget den 16. november 2008.

Mere information:
Portugals tidligere kolonier
10 minutters video om Guinea Bissau's historie indtil 2007Kommentarer

Endnu ingen kommentarer