Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkDecember 2008 - Indlæg

World Cup i fodbold 2018 måske til Spanien og Portugal

Det spanske fodboldforbund besluttede lige før jul at indstille at Spanien sammen med Portugal afgiver tilsagn om gerne at ville afholde 2018 World Cup i fodbold.

VM i fodbold er næstefter de Olympiske Lege det mest prestigefulde sportsarrangement i verden.

Spanien og Portugal godt rustet
Både Spanien og Portugal er på forhånd godt rustede til at afholde fodboldarrangementer.

Dels er der allerede bygget et stort antal stadions i international klasse i begge lande, og dels har både Spanien og Portugal rigelig hotel-kapacitet til tilrejsende fodbold-enthusiaster.

For Portugals vedkommende er der tillige erfaringen fra afholdelse af EM i fodbold i år 2004 at trække på. Mange af Portugals fodboldstadions er relativt nye, idet de blev bygget til Euro 2004 turneringen.

Aftale på plads mellem fodboldnationerne Spanien og Portugal
De to iberiske fodboldforbund har gennem de sidste måneder haft møder om buddet på 2018 World Cup, og en formel ansøgning til FIFA er blevet afsendt.

Spanien har som regerende Europamestre et særdeles entusiastisk hjemmepublikum, og i Portugal husker befolkningen stadig det portugisiske fodboldlandsholds fjerdeplads ved World Cup i 2006 og naturligvis også andenpladsen, som Portugals fodboldlandshold tog hjem ved Euro 2004 turneringen efter at have tabt til Grækenland i finalen på Estádio da Luz i Lissabon.

Spanien var vært ved VM i fodbold i 1982, men det spanske fodboldlandshold har ikke rigtigt leveret resultater i VM sammenhæng siden en fjerdeplads ved VM i Brasilien i 1950.

Andre værtskandidater til 2018 World Cup
Lande, som ønsker at afholde 2018 World Cup skal melde sig senest i januar 2009. Indtil videre har følgende lande afgivet formel ansøgning:

 • Spanien og Portugal
 • Belgien og Holland
 • Australien
 • England
 • Qatar
 • Rusland

Følgende lande har desuden vist interesse og kan stadig indlevere ansøgning: USA, Mexico, Canada, Kina og Japan.

Afgørelsen om, hvor verdensmesterskabet i fodbold i 2018 afholdes, træffes i december 2010.

I år 2010 afholdes der Would Cup i Sydafrika, og 2014 World Cup vil blive afholdt i Brasilien.

Se også:
Stilling i VM kvalifikationsgruppe 1 med Sverige, Danmark og Portugal
Det portugisiske fodboldlandshold

Din vurdering:Nytår 2009 på Algarvekysten

Algarvekysten er ved nytårstid som regel et par grader eller tre varmere end Lissabon, og antallet af solskinstimer er også omkring 20% højere.

Nytårsfesterne og det varmere klima får hvert år et stort antal portugisere til at valfarte til ferieparadiset Algarve, som ved nytårstid har mærkbart færre turister end om sommeren. Specielt Albufeira er populær blandt de unge.

Nytår 2008/2009 på Algarve fejres med en bred palet af events på de kendte feriesteder. Her er et udpluk:

Nytår i Albufeira
I Albufeira vil der traditionen tro være nytårsfyrværkeri på Praia dos Pescadores, og i år spiller det engelske band UB40 (tophit: Red Red Wine) i de første timer af 2009. Inden da er der koncert med de portugisiske bands Rosa og Um Segredo Fechado.

Nytår i Loulé
Efter festfyrværkeri på Praça do Mar (Quarteira) spiller den kendte og meget populære portugisiske sanger David Fonseca. Inden klokken slår 12 er der fra ca. 22.30 opvisning af truppen Deolinda.

Nytår i Faro
Algarves administrative hovedby Faro vil ved årsskiftet 2008/2009 afholde gadefest på Largo São Francisco. Der vil være portugisiske DJ's og musikere og naturligvis fyrværkeri i store mængder, som starter omkring kl. 23.45.  

Nytår i Vila Real de Santo António
På den østlige del af Algarve, som mange fastboende ynder at kalde 'det bedste Algarve', er der i Vila Real de Santo Antonio mulighed for blandt andet at høre den portugisiske gruppe Anjos på Praça Marquês de Pombal.

Nytår i Lagos
På gaden Avenida dos Descobrimentos i Lagos spiller DJ Frank Maurel fra klokken 23 til 3 om morgenen kun afbrudt af nytårsfyrværkeri 2009.

Se også:
Kort over Algarvekysten
Nytårsaften 2008/2009 i Lissabon

Din vurdering:Naturoplevelser på Madeira Walking Festival 13-17 januar 2009

Besøgende på blomsterøen Madeira vil midt i januar 2009 kunne tage del i Madeira Walking Festival - eller på dansk: Madeira Vandre Festival.

Vulkanøen Madeira er berømt for sine levada'er (vandingskanaler) som blev konstueret til at lede vand fra den nordlige regnfulde del af øen til den sydlige tørre del. Levar betyder 'at bære' på portugisisk.

Der er over 2500 kilometer levada på Madeira, og ved siden af de gamle vandføringssystemer er der stier, som i dag bruges flittigt af turister på vandretur. Maderias store højdeforskelle byder på meget varierede naturoplevelser, og de fleste vælger at starte vandreturen et godt stykke over havets overflade.

Vandreture for begyndere og øvede
Der vandres naturligvis hele året på Madeira, men i de 5 dage i januar 2009 bliver der gjort lidt ekstra ud af at arrangere spændende ture - alle med guide.

De uøvede kan nøjes med 2 kilometer. Er man mere hårdfør og ikke utilpas med højder, arrangeres der under Madeira Walking Festival ture på helt op til 14 kilometer. De fleste vandreture er dog på 5-8 kilometer. Se hele programmet på Madeira Walking Festival hjemmesiden.

Se også: Levadavandring med lokal guide på Madeira

Herunder en flok spanske turister på levada-vandring:


Madeira populær for solhungrende nordeuropæere
Madeira har i mange år været en populær vinterferie-destination for skandinaver med behov for en pause fra den nordiske grå vinter.

Øen Madeira har ingen naturlige strande, og af samme årsag har den yngre del af de nordiske turister i stor udstrækning foretrukket andre feriedestinationer som eksempelvis Tyrkiet eller den spanske solkyst.

Natteliv på Madeira
Madeira tiltrækker sjovt nok mange unge fra Portugal og Spanien, som ikke finder at 'de gamle' skal have øens naturoplevelser for sig selv. Det giver et ret livligt natteliv i Funchal, som mange danske, norske og svenske turister over 40 aldrig rigtig opdager eksisterer. 

Madeira har faktisk også fået et par sandstrande - ganske vist med indført sand. Se mere om den nyeste strand på Madeira. Vil man have den ægte vare ligger solskinsøen Porto Santo med omkring 9 kilometer sandstrand små 50 kilometer fra Madeira. Porto Santo med daglig færgeforbindelse til Madeira har også en golfbane.

Herunder en spansk youtube video fra Madeiras natteliv:

Se også:
Columbus Festival på Porto Santo
Funchal på Madeira
Vejret på Madeira

Din vurdering:Norwegian flybilletter fra 299 kroner til Algarve

Det norsk-ejede flyselskab Norwegian starter den 6. januar nytårsudsalg af billige flybilletter til blandt andet Faro i Algarve.

En enkeltbillet fra Kastrup med Norwegian til Faro koster fra 299 kroner. Den anden vej fra Faro til Kastrup er det dog dyrere med billetpriser fra 468 kroner og som regel 928 kroner.

Norwegian sælger de billige flybilletter fra og med 6. januar 2009. Flyrejsen til Algarve-lufthavnen kan dog først finde sted fra april 2009, når Norwegian åbner ruten til Portugal.

Norwegian har desuden afgange fra Kastrup lufthavn til de spanske byer Alicante, Malaga og Palma (Mallorca).

Se også:
Nye ruter med Norwegian fra København til Portugal og Spanien

Din vurdering:Guinness Rekordbog optager julekrybbe fra Portugal

Sognet Priscos har den iberiske halvøs største presépio.

Presépio eller på dansk julekrybbe er en katolsk tradition, og i Braga sognet Priscos har man fået værket bedømt, og ifølge Portugals Turistorganisation, sågar accepteret af Guinness Rekordbog.

Presépio i Portugal
Traditionen med at opstille kunstfærdige scenerier af jesusbarnet, jomfru Maria, de tre vise mænd, køer og får med videre holdes i hævd i hele Portugal.

Få steder er man dog mere religiøst interesserede end i den hellige by Braga i Nordportugal, og det er naturligvis her den største julekrybbe i Guinness Rekordbog bør komme fra.

Stor deltagelse i levende julekrybbe
Det er tredje år man går rigtigt til den, og julekrybben i Braga har i den grad fået vokseværk.

Fader João Torres i Priscos sognet har ved siden af sin kirke lagt beslag på 400 kvadratmeter og fået hjælp fra 160 sognebørn (herunder mange børn) til at være levende figurer. Desuden har han med velvillig bistand fra lokale landmænd indskrevet et antal geder og får til at medvirke.

Julekrybben går naturligt videre end en normal stor julekrybbe i Potugal med de faste deltagere Jomfru Maria, Jesus og vise mænd.

I Braga julekrybben skildres store dele af Jesu liv.  Det tager en time at se det hele og er en oplevelse både for tilskuerne og de medvirkende uanset religiøs observans.

Herunder en youtube-video med smagsprøver. Julekrybben i Braga 'fungerer' på udvalgte dage indtil 11. januar 2009.


Se også:
Jul i Portugal

Din vurdering:Lissabon nytårsaften 2009

Har man endnu ingen planer for nytårsaften i Portugal, byder hovedstaden Lissabon på oplevelser for enhver smag.

Nytårsaften i Lissabon

Fyrværkeri i Lissabon
Bystyret i Lissabon er vært på Praça do Comércio i centrum med et stort fyrværkerishow og efterfølgende koncert.

Arrangementet nytårsaften i Lissabon hedder Lisboa Noite de Estrelas og starter allerede klokken 22, hvor Sérgio Godinho går på scenen.

Sérgio Godinho er poet, musiker, komponist og sanger og selvom Sérgio er årgang 1945 er han fortsat én af Portugals kendteste pop-musikere. Han tager tilskuerne med gennem Portugals nyere musikhistorie og spiller naturligvis også egne numre.

Når klokken slår 2009 bliver et 17 minutter langt fyrværkeri sat igang, og derefter omkring kl. 00.30 spiller det kendte hip-hop band Da Weasel på Praça do Comércio.

Nytårsfyrværkeri i Parque das Nações
Samtidig vil der i Nationernes Park i det gamle EXPO-98 område være fest og fyrværkeri ikke mindst for at tiltrække gæster til Oriente-bydelens mange restaurationer.

Casino'et  Nationernes Park er også med til at sætte gang i nytårsfesten. Der er nytårsshow med fri entré på Casino Lisboa til Aréna Lounge med Xutos & Pontapés samt DJ Rui Remix. Man skal dog være 18 år for at komme ind.

Vasco da Gama broen pyntet til Nytår
Fra Expo-området vil man kunne se den flot pyntede Vasco da Gama bro over Tejo-floden. Der vil være såkaldt 'piromusical' omkring nytår. Fyrværkeriet kaldes også O Espectáculo "Alegria" og går igang klokken 00.00 den 1. januar 2009.

Nytårsaften i Lissabon
Lissabons mange restauranter glæder sig til en heftig omsætning nytårsaften.

Der er utrolig mange muligheder for at indlede 2009 på festlig vis i Lissabon, og det er bedst at bestille god tid i forvejen.

Nectar Wine Bar Middelhavsbuffet og Vinaften nytårsaften
På den kendte Néctar Wine Bar i Lissabon centrum (Baixa) kan man eksempelvis tilmelde sig til Nytårsaftens Vinaften 2008/2009, hvor buffet'en indeholder følgende lækkerier:
(for at undgå fejl, har vi ikke oversat menu'en)

Forretter

Selection of Portuguese Cheeses (Nisa, São Jorge, Seia)
Selection of Black Pork “Enchidos”, Traditional Smoked Pork Sausages
Red Bell Pepper Salad with Oreganos
Green Asparagus with Eggs and Coriander
“Seia” Curd Cheese Salad
Stew Beans with Prawns “Fisher-Man Style”

Fisk

Gratin “Bacalhau”, Cod Fish

Kød

Black Pork Loin with Rosemary and Mashed Potatoes

Desserter

Passion Fruit Mousse
Pineapple
Nuts and Raisins
Italian Style Chocolate Cake

Hvidvine

Vinha do Putto, 2006 (Bairrada)
Qta. dos Cozinheiros, Maria Gomes, 2005 (Beiras)

Rødvine

CSE Reserva, 2004 (Douro)
Quinta dos Roques 2006 (Dão)
Monte do Castanheiro, 2005 (Alentejo)

Dessertvine

Qta. do Valdoeiro Late Harvest 2003
Grahams Fine Ruby Port

Nytårsbrus

At Midnight – Campolargo (Bairrada)

Prisen for herlighederne er 75 euro per person, mineralvand og kaffe inkluderet.
Se mere på Nectar Wine Bar hjemmesiden.

Relaterede artikler:
Nytår 2009 på Algarvekysten
Portvinsaften i Lissabon

Jul og Nytår på Madeira

Din vurdering:Arbejdspladser i Portugal og Tyskland reddet

UPDATE: I marts 2009 hersker der stadig tvivl om Qimondas overlevelse. Se bl.a. Eetasia.com.

Den tyske delstat Sachsen (Saxen) har sammen med den portugisiske stat indvilget i at støtte virksomheden Qimonda med lånefaciliteter på op til 250 millioner euro. Heraf står Portugal for de 100 millioner euro.

Qimonda har fabrikker i Tyskland og i Nordportugal og er på grund af sin størrelse vigtig for såvel byen Dresden i den sydlige del af det tidligere Østtyskland (Sachsen) og for området omkring byerne Vila do Conde og Povoa de Varzim i Nordportugal.

Chipfabrikant med problemer
Godt 77% af akierne i Qimonda ejes af den store multimationale IT-virksomhed Infenion, som laver computere og dele til computere.

Qimonda virksomheden er specialiseret i produktion af hukommelses-chips populært kaldet RAM. Der er 1800 medarbejdere på fabrikken nord for Porto og 1400 i Dresden. Qimonda har allerede planlagt at fyre op mod 3.000 medarbejdere i USA og Tyskland.

Usædvanlig redningsaktion til fordel for privat virksomhed 
I 2006 blev Qimonda en selvstændig virksomhed, men da Infenions ejerandel stadig er stor, er det lettere overraskende at der gives adgang til store og usikrede offentlige lån til Qimonda.

Sandsynligvis skal årsagen findes i at både området omkring Dresden såvel som Nordportugal uden for kraftcenteret Porto har svært ved at tiltrække store arbejdspladser.

Ofte gives der velvillig offentlig støtte til etablering af store virksomheder i udviklingsområder, og politikerne har formodentlig ræssoneret at man lige så godt kan forsøge at beholde en stor virksomhed, man allerede har, istedet for at kæmpe med alle andre udviklingsområder for at tiltrække nye.

Infenion moderselskabet har dog også spyttet omkring 75 millioner euro i 'den fælles nødhjælpskasse'. Pengene skal blandt andet bruges til at udvikle mere konkurrencedygtige chips (RAM) samt til at udvikle fabrikkerne i både Dresden og Nordportugal. Markedet for RAM er i øjeblikket presset dels på grund af krisen og dels på grund af generel overproduktion.

Samtidig med bekræftelsen af redningspakken meddelte bestyrelsesformanden for Qimonda at ledelsen af Qimonda vil gå 20% ned i løn.

Støtte til bilindustrien i Portugal
Tidligere i 2008 blev der bevilget 200 millioner euro i lånefaciliteter af den portugisiske stat til Portugals bilfabrikker og underleverandører til bilproducenterne.

Portugal har pt. to bilfabrikker. VW-Autoeuropa i Palmela syd for Lissabon er den største private arbejdsplads i Portugal målt på omsætning. Desuden har PSA koncernen (Peugeot-Citroen) en mindre samlefabrik i Portugal for varebilerne Citroen Berlingo og Peugeot Partner.

Din vurdering:Paula Rego malerier i Algês

Et stort udvalg af arbejder af Portugals måske kendteste nulevende maler Paula Rego kan ses indtil den 18. januar 2009 i Palácio Anjos i Lissabon forstaden Algês (se kort nedenfor).

Paula Rêgo blev født i Lissabon i 1935, og hun begyndte allerede som 4-årig at male. Paula Rego's relativt rige forældre sendte hende på den engelske skole St. Julians i Carcavelos, som så mange andre velstillede portugisere stadig gør for at give deres børn muligheden for senere at studere og arbejde i udlandet. 

Paula kom til London for at læse fortsatte i London på Slade School of Art, hvor hun mødte og senere efter at være blevet gravid blev gift med kunstneren Victor Willing, som også gik på skolen.

Se også: Nyt Paula Rego museum i Cascais.

Malerier med spændinger, dyr og mennesker
Af og til bruger Paula Rego dyr i sine malerier i stedet for mennesker, men hendes billeder handler som oftest om menneskelig dominans eller det modsatte. Også kvinders oplevelser og roller er et yndet tema.

Paula Rego er født stort set samtidig med at diktatoren Salazar kom til magten i Portugal, og det har haft stor indflydelse på hendes arbejder.

Som følge af hendes dobbelte tilhørsforhold til England og Portugal og familiens økonomiske muligheder, kunne Rego betragte Portugal lidt på afstand såvel ude- som indefra.

Kendt navn i Portugal og England
Paula Rego blev et kendt navn i Portugals kunstmiljø allerede i 1960'erne. Til gengæld gik der endnu omkring 25 år, før hendes malerier fik opmærksomhed i England.

I dag er Paula Rego særdeles velhavende. Hun bor i den smukke Hampstead-bydel og har studie i Kentish Town. Hendes billeder sælges for op til flere hundrede tusinde pund stykket.

Livet har dog ikke kun været en dans på roser for rigmandsdatteren fra Lissabon. Familien i Portugal mistede sin formue efter diktaturets fald i 1975, og inden Paula Rego kunne blive gift med sit livs kærlighed, skullle han lige skilles fra sin kone først. Victor Willing døde relativt tidligt i 1988 efter års sygdom.

Alt har har været med til at forme Paula Rego. Se en meget bedre introduktion til den portugisiske kunstner på The Times.

Herunder Youtube video med Paula Rego billeder:


Herunder kort over det vestlige Lissabon med angivelse af Palácio Anjos i Algês:


View Larger Map

Din vurdering:Danske Bank Luxembourg kunder og portugisiske velhavere i samme båd

Danske Bank i Luxembourg, som blandt andet betjener velhavende udlandsdanskere, blev i den forløbne uge nødt til at sende et meget ubehageligt brev til nogen af bankens bedste kunder.

I alt 530 kunder i Danske Bank Luxembourg heraf 230 udlandsdanskere fik ifølge Berlingske Tidende besked om at 74% af deres investering i Danske Bank Luxembourgs Leveraged Balanced Fund var tabt.

I alt har investeringsfonden administreret af Danske Bank i Luxembourg tabt omkring 900 millioner kroner og vil derfor blive lukket.

Portugisiske velhavere ramt 
Et antal portugisiske velhavere er havnet i samme situation med et tab på, hvad der svarer til 500 millioner kroner. Hertil kommer portugisiske banker med tab i størrelsesordenen 215 millioner kroner.

De store tab, som på ingen måde begrænser sig til Luxembourg og Portugal, er opstået blandt andet som følge af at den 70-årige 'børs-guru' Bernard L. Madoff fik for lang snor.

Madoff er tidligere formand for NASDAQ børsen i New York og havde som sådan opbygget et net af 'rygklappere', som ikke fattede mistanke til noget før ballon'en sprang den 11. december 2008 med et tab på anslået 50 milliarder US$ svarende til små 250 milliarder danske kroner.

Europæiske supersælgere
Investeringerne hos Madoff var forbeholdt superrige mennesker og specielt i Europa, skriver The Times, blev salgsindsatsen sat i system af personer med adgang til Jet-set kredse i blandt andet London, Schweiz, Luxembourg og på den spanske solkyst.

Den karismatiske Madoff nægtede altid at fortælle, hvordan han kunne 'garantere' et afkast på 8-12%, men siden han altid fik ret, stillede ingen spørgsmål.

Indimellem blev der ligefrem sagt til de håbefulde kunder at 'der først ville blive plads', når en anden investor trådte ud, hvilket selvfølgelig kun øgede interessen.

Et pænt antal store europæiske banker accepterede præcis som de private kunder at Madoffs investeringsstrategi var hemmelig, for den virkede jo tilsyneladende.

For Danske Bank i Luxembourg vedkommende benyttede man blandt andet det London baserede mæglerselskab Fairfield som såkaldt feeder-fond. Hele Fairfields formue var placeret hos Madoff. Se også artikel i Børsen.

Kendte over hele verden taber penge
Madoff svindlen er så omfattende at et større antal kendte menensker har tabt penge, herunder:

 • Liliane Bettencourt (verdens rigeste kvinde), arvring til L'Oreal imperiet, har tabt omkring 100 millioner kroner
 • Steven Spielberg, filminstruktør
 • Alicia Koplowitz, spansk milliardær
 • Elie Wiesel, Nobel Fredspris-vinder og forfatter
 • Thierry Magon de la Villehuchet, fransk aristokrat og investeringsbroker, har begået selvmod som følge af skandalen
 • Zsa Zsa Gabor, skuespillerinde har tabt 55 millioner kroner
 • Kevin Bacon, skuespiller

Se mere i artikel på The Times.

Et simpelt pyramidespil
I virkeligheden var der ikke nogen specielt gode investeringer bag facaden. Madoffs trick gik ud på at betale afkast til investorerne med nye investorers penge.

Da svindlen blev afsløret var årsagen den banale at der ikke flød tilstrækkelig med ny kapital til Madoffs investeringscirkus. På grund af krisen havde nogen investorer desuden behov for at trække penge ud fra Madoffs pyramide, hvilket den ikke kunne holde til. Faktisk er der risiko for at selv investorer som tidligt fik trukket sig ud stadig risikerer at hænge på en regning fra Madoff pyramidespillet - se artikel på Euroinvestor.

Bernard L. Madoff er sandsynligvis beløbsmæssigt den største svindler i historien. Se også The Times liste over de største tabere i verdens største svindelnummer. Dansk/svenske Nordea Bank figurerer på plads nummer 27.

Portugals dyrekøbte erfaringer
Portugal var for år tilbage udsat for et lignende svindelnummer.

I perioden 1970-1984 huserede 'Dona Branca', som blev betegnet som folkets bankforbindelse. Det lykkedes for María Branca dos Santos at holde et svindelnummer kørende med et afkast på 10% i hele 14 år baseret på nye indskud. Mange almindelige mennesker blev berørt. I 1988 blev hun idømt 10 års fængsel.

Helt uden Stein Baggers hjælp gik det denne gang (heldigvis) ud over velhavere og banker, som må erkende at når et afkast ser ud til at være for godt til at være sandt, er der særdeles stor sandsynlighed for at det er tilfældet.

Din vurdering:Mere portugisisk vin til USA - en effekt af krisen

Endelig en for Portugal positiv nyhed forårsaget af den verdensomspændende økonomiske krise: Portugisisk vin viser salgsfremgang i USA.

Statistikken er fortsat begrænset, men Portugal sælger ifølge Nielsen’s food, drug and liquor data mere vin i USA som følge af den økonomiske krise.

I en måned fra 15. oktober til 15 november er salget af portugisisk vin i guds eget land steget med 1,7% målt på omsætning.

Det står dog i skyggen af den helt store vinder Argentina, som har øget sin vin-omsætning i USA med hele 30,6%. Vin fra Chile har vundet over 13% omsætning og New Zealand mere end 14%.

Fra Europa sælger Spanien små 3% mere og Tyskland 0,9% mere vin i USA. Også salget af amerikanskproduceret vin er steget.

Mindre på restaurant
Forklaringen på de gode tider for lande med producenter af vin i den billigere klasse er meget simpel. Amerikanerne sparer på restaurantbesøgene og har i stedet skruet op for hjemme-hyggen. Der er med andre ord dømt 'Value for Money', når den amerikanske husmoder vælger vin i supermarkedet.

En argentinsk eksportør udtrykker det således: "I stedet for at gå på restaurant og give 30$ for en flaske vin, spiser amerikanerne hjemme med en flaske vin op til 15$". De hyppigst købte vine koster 5,99$ i USA - svarende til omkring 30 kroner.

Portugisisk og spansk vins positive tal fra USA skal ses på baggrund af en stærkt forringet dollarkurs over for euro, som alt andet lige gør det sværere for europæiske produkter at konkurrere på det amerikanske marked.

Den store taber på det amerikanske vinmarked er Frankrig, som ifølge Nielsen i samme periode tabte 15% i omsætning. Også Italien gik tilbage med 2,4%. 

Portugals markedsandel i USA
Portugal var i 2007 ifølge de fleste kilder blot den 11. største eksportør af vin til USA med en relativ lille omsætning på omkring 72 millioner US$.

Frankrig, Italien og Mexico var i samme år de største udenlandske leverandører med over 1 milliard US$ hver i vin-omsætning på det amerikanske marked.

Se også: Vin fra Portugal

Relateret link: Billeje USA

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »