Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkDecember 2008 - Indlæg

Lissabon koncert med Bruno d'Espiney 19. december

Den kendte danske pianist Bruno d'Espiney giver koncert i Kommunikationsmuseet i Lissabon den 19. december 2008.

På programmet er værker af Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin og Franz Liszt.

Koncerten i Fundação Portuguesa das Comunicações bygningen bliver optaget den portugisiske radio-kanal Antena 2, som drives af RTP (Portugals svar på Danmarks Radio).

27-årige Bruno d'Espiney, som i øvrigt er 'dansk-portugiser' og derfor taler flydende portugisisk, var også i Lissabon i sommeren 2008, hvor han gav koncert i spejlsalen i Palácio da Foz.

Se mere om den klassiske pianist på Bruno d'Espineys egen blog.

Koncerten afholdes fredag d. 19. december fra kl. 19.00 på kommunikationsmuseet i Lissabon på adressen Rua do Instituto Industrial 16.

Herunder kort over Lissabon med Kommunikations-museet:


Se større kort

 


Din vurdering:Verdens ældste aktive filminstruktør fylder 100 år

Manoel de Oliveira er allerede en legende. Portugisisk films 'Grand Old Man' instruerede sin første film for 77 år siden i år 1931. Filmen var en 30-minutters dokumentar om livet på Douro floden.

Den 11. december 2008 rundende den gamle instruktør de 100 år. Det lader dog ikke til at påvirke Manoel de Oliveira, som stadig er aktiv filminstriuktør og planlægger at have to film klar til filmåret 2009, hvoraf der stadig i 2008 optages på den ene.

Mange af Oliveiras film handler om forholdet mellem mænd og kvinder, og selv om Oliveira er et meget positivt og humørfyldt menneske, viser en del af hans film også den mørkere side af tilværelsen - typisk i eller omkring byen Porto.

Arresteret af sikkerhedspolitiet
Manoel de Oliveira har tidligere haft svært ved at få lov til at udfolde sit talent i Portugal.

Han startede som skuespiller (og var faktisk med i den andet portugisiske talefilm i 1933). Allerede i 1931 havde han dog bestemt sig til at han egnede sig bedre som filminstruktør.

Portugals diktator Salazar så til gengæld helst at den kritiske Oliveira undlod at ytre sig via filmen, og derfor var det svært for Manoel de Oliveira at færdiggøre sine film i Portugal. På et tidspunkt blev Oliveira arresteret af Salazars sikkerhedspoliti, men slap dog hurtigt fri igen.

Det blev derfor kun til 7 film i perioden 1942 til 1975 og langt de fleste meget korte. Istedet brugte Oliveira tiden på at arbejde i familiens virksomhed i Nordportugal.

Siden har den gamle filmmand taget revanche. Han har siden først i 1980'erne været særdeles produktiv med ca. én film om året. Som noget usædvanligt i filmverdenen er Manoel de Oliveira ret ligeglad med om filmene han instruerer tjener penge eller ej.

De gyldne Palmer til Manoel de Oliveira
Selv om mange af Oliveiras film ikke har været de store kasse-succes'er, har han formået at få filmkritikernes absolutte bevågenhed. Det har blandt andet resulteret i De Gyldne Palmer i 2008 på filmfestivallen i Cannes for 'Lifetime Achievemnet'. Verden ældste aktive filminstruktør er desuden æresdoktor ved Universitetet i Algarve.    

Totalt er det blevet til næsten 50 film, hvoraf nogen af de mest kendte er:

 • Cristóvão Colombo - O Enigma fra 2007 - film om Columbus, som måske var portugiser
  (Cristopher Columbus, The Enigma)
 • Viagem ao Principio do Mundo fra 1997 - se omtale af visning i København 27 dec 2008.
  (Voyage to the Beginning of the World)
 • O Conveto fra 1995 - med John Malkovich og Catherine Deneuve
  (The Convent)
 • Vale Abraão fra 1993 i samarbejde med Agusta Bessa-Luis
  (Abraham's Valley)
 • 'Non', ou A Vã Glória de Mandar fra 1990
  (No, or the Vain Glory of Command)
 • Le Soulier de Satin fra 1985 - fransk originaltitel på en 410 minutter lang film
  (The Satin Slipper)
 • Francisca fra 1981 - i samarbejde med Agusta Bessa-Luis
 • Benilde ou a Virgem Mãe fra 1975
  (Benilde or the Virgin Mother)
 • Acto de Primavera fra 1963
  (Passion of Jesus)
 • Aniki Bóbó fra 1942

Se mere om Manuel de Oliveira og hans film på IMDB.com .

Herunder en Youtube video med optagelser af den 99-årige Oliveira sammen med en dansetrup:

 


Din vurdering:Billig flybillet fra Lissabon til København med KLM

Julemåneden byder på ekstra billige flyrejser hos KLM.

Billig flybillet Lissabon-København-Lissabon med KLM
En billig flybillet fra Lissabon til København og retur kan hos KLM købes for 199 euro svarende til omkring 1490 kroner.

Kravet er at man bestiller inden den 24. december 2008, og rejsen skal finde sted mellem 15. januar og 31. maj 2009.

De samme billige flybilletter tilbydes ikke fra København til Lissabon, så det er vigtigt at man taster oprindelsesland ind som Portugal på www.klm.com , når man vil bestille flybillet.

Billig flybillet Lissabon-Oslo-Lissabon
Også til Oslo kan man købe meget billig flybillet fra Lissabon indtil den 24. december. Prisen for Lissabon-Oslo (Gardamoen) og retur er 199 euro svarende til 1490 danske kroner. Rejsen skal finde sted mellem 15. januar og 31. maj.

Billig flybillet Lissabon-Stockholm-Lissabon
Til Stockholm koster en billig flybillet med KLM fra Lissabon or retur ligeledes 1490 danske kroner (199 euro) og de samme restriktioner gælder som til Oslo og København.

Andre billige flyrejser med KLM
Det fransk-hollandske KLM, som nu er den del af Air France, tilbyder flyrejser fra Lissabon til Amsterdam og retur fra 109 euro (det er meget billigt fra Lissabon til Schiphol lufthavnen). Desuden er der flyrejser til Bergen i Norge for 199 euro.

Uden for Skandinavien flyver KLM billigt til følgende byer:

 • Lissabon-Køln-Lissabon 199 euro
 • Lissabon-Bologne-Lissabon 199 euro
 • Lissabon-Newcastle-Lissabon 199 euro
 • Lissabon-Stuttgard-Lissabon 199 euro
 • Lissabon-Geneve-Lissabon 199 euro
 • Lissabon-Hamborg-Lissabon 199 euro
 • Lissabon-Rom-Lissabon 199 euro
 • Lissabon-Vilnius-Lissabon 199 euro
 • Lissabon-Zurich-Lissabon 199 euro

De billige flyrejser skal til alle ovenstående destinationer med KLM bestilles inden 24. december 2008 og rejsen skal foretages mellem 15. januar og 31. maj 2009.

Relaterede artikler:
Billig flybillet med TAP ved bestilling inden 31. december 2008
Billigt med Transavia til Faro på Algarvekysten
Billig flybillet med Norwegian til Algarvekysten

Se også:
Find billige flybilletter med Momondo flysøgemaskinen
Liste over flyselskaber med ruter til Portugal, Madeira og Azorerne
Billig billeje i Portugal

Din vurdering:Stort motorvejsprojekt i Nordportugal

Den portugisiske premieminister José Sócrates annoncerede under et besøg i byen Bragança i Nordportugal onsdag den 10. december 2008 at bygningen at den såkaldte Transmontana motorvej vil begynde inden længe.

Transmontana motorvejen eller på portugisisk Auto-estrada Transmontana vil forbinde to af de største byer i Transmontana regionen Bragança og Vila Real med hinanden.

IP4 farligste vej i Portugal
I øjeblikket udgøres forbindelsen af hovedvej IP4, som regnes for den farligste vej i Portugal. Tæt på 300 har mistet livet på IP4 over 10 år, skriver SIC.

Den nye motorvej til erstatning af IP4 mellem Bragança og Vila Real kommer til at koste 440 millioner euro, og de 186 kilometer ventes at stå færdig i år 2011.

Den nye forbindelse bliver den første motorvej i Transmontana-området, og kun strækningerne tæt på de store byer planlægges at blive betalingsmotorvej. Vejen benævnes i europæisk sammenhæng som E82 og er en del af hovedfærdselsåren fra Porto til Spanien.

Entreprenørvirksomheden Soares da Costa vil stå for opgaven. Se mere om Portugals motorveje på Estradas de Portugal hjemmesiden.

Herunder kort over Transmontana området med IP4 hovedvejen:


View Larger Map

Din vurdering:Mørk chokolade mætter bedst - også på chokoladefestival i Portugal 5-15 marts 2009

Den mørke chocolade mætter bedst viser nye videnskabelige undersøgelser på Københavns Universitet.

Se også: Chokoladefestival 2011 i Portugal.

Det ved man godt i Óbidos, hvor man igen i 2009 afholder Chokoladefestival. Selv markedsføringsmaterialet er mørkt chokoladebrunt og kan få enhver chokoladeelsker i Portugal til at længes forventningsfuldt til chokoladefestivallen i marts 2009.

Der er nu også både lysebrun og hvid chokolade på Óbidos chokoladefestival 2009, hvor man blandt andet vil kunne opleve:

 • udstilling af figurer konstrueret af chokolade
 • kurser for voksne i den ædle kunst at kokkerere med chokolade
 • chokoladehus for børn
 • konkurrence om den bedste opskrift med chokolade
 • chokoladekunst for professionelle: Concurso Cholatier 2009
 • boder med chokolade
 • optog med chokolade-modeller
 • ...og meget mere ikke mindst for børn

Den 7. internationale chokoladefestival i byen Óbidos 80 kilometer nord for Lissabon finder sted fra fra 5. til 15. marts 2009. Sidste år var prisen for en entre billet til chokoladefestivallen 5 euro for voksne og 4 euro for børn.

Herunder video fra Chokolade Festivallen i Óbidos 2007:

 


Mørk chokolade på Københavns Universitet
Den 9. december skrev Jyllandsposten at "Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet kan afsløre, at mørk chokolade skaber en større mæthedsfølelse end lys mælkechokolade". Se chokolade-artikel i Jyllandsposten om de 16 heldige unge sunde mænd, som frivilligt har været forsøgsdyr i chokolade-undersøgelsen.

Relateret artikel:
Chokoladefestival i Óbidos 2007 - med billeder Din vurdering:Portugals bruttonationalprodukt faldt 0,1% i tredje kvartal 2008

Stigningen i bruttonationalproduktet i Portugal er dog stadig på 0,6% målt på de seneste 12 måneder, oplyser Portugals Statistik INE.

Økonomerne registrerede et fald på 0,1% i den økonomiske aktivitet i Portugal i forhold til en lille stigning på 0,3% i foregående kvartal. Det relativt lille fald i tredje kvartal skyldes en opbremsning i investeringer som mere end opvejede en stigning i det private forbrug.

Forventningen for økonomien i tredje kvartal 2008 i Portugal var nul-vækst, og det lille udsving anses endnu ikke for at være af afgørende betydning.

I år 2009 bliver der i Portugal ligesom i Danmark en negativ økonomisk vækst, forudsiger OECD.

Se liste over artikler om Portugals Økonomi.

Din vurdering:Portugisisk familie vandt stor gevinst i USA

Husmoder Clelia Lopes havde som sædvanligt købt en lottoriseddel i det lokale portugisisk ejede supermarked i byen Union Township, som ligger i staten New Jersey, USA. Der gik nogen dage efter lotto-trækningen, hvor hun glemte alt om lottokuponen.

Da hun og hendes mand Mario, som er arbejdsleder i bygningsindustrien, fandt ud af, hvad hun havde i tasken gik turen direkte til banken, hvor en sikkerhedsboks blev lejet til lottokuponen. Den viste sig nemlig at have en værdi på 126 millioner amerikanske dollars svarende til omkring 725 millioner danske kroner. Det var i juli 2008, og da familien ikke havde lyst til at blive berømte, er historien først nu landet i de amerikanske medier.

Mange portugisere i New Jersey i USA
Ægteparret Mario and Clelia Lopes stammer fra det centrale Portugal og tilhører den relativt store portugisiske befolkningsgruppe i Union Township, som er en forstad til Newark i New Jersey vest for New York. Omkring 7% af alle indbyggerne i byen er af portugisisk afstamning, og af de indbyggere i byen, som ikke er født i USA, udgør portugiserne den største nationalitetsgruppe med hele 14%.

Det har taget ægteparret Lopes et stykke tid at finde ud af, hvad der skal ske efter at lotterigevinsten faldt ned fra himlen. Selv med fratræk af 25% amerikansk skat er der et betragteligt beløb på kontoen. Via familiens advokat har Lopes familien ladet forstå at de er meget glade omend også lidt nervøse. Mario Lopes på 55 taler engelsk, men er dog fortsat bedre tilpas på portugisisk, mens fru Lopes foretrækker ikke at udtale sig.

Til den obligatoriske pressekonference (som familien sikkert har forsøgt at undgå) mødte herr og fru Lopes til pressens overraskelse op med hele 3 advokater: Én til at håndtere forholdet til Lotteriet, én til at varetage deres ejendomsinvesteringer og én til at klare skattespørgsmål.  

I USA lever der ifølge Den amerikanske Ambassade i Lissabon op mod en halv million portugisere eller amerikanere af portugisisk afstamning. Chancen for at vinde den store gevindst i det amerikanske Mega Millions lotteri er omkring 175 millioner til 1.

Se historien om den store lotterigevindst på New Jersey Herald. Herunder youtube video med det heldige portugisiske par:

 

Relaterede artikler:
Spilleglade portugisere i kø for at købe lodsedler
Pokerturnering på Casino Estoril i februar 2009 Din vurdering:Oliveira film på Cinemateket onsdag d. 10. og lørdag d. 27. december

Cinemateket i København viser to gange i december den kendte portugisiske instruktør Manoel de Oliveiras film Voyage to The Beginning of The World.

Cinemateket/Kulturopa skriver:
"Voyage to The Beginning of The World er en eksistentialistisk roadmovie med Marcello Mastroianni som instruktøren Oliveiras alter ego - en aldrende portugisisk-født filminstruktør på en vemodig rundrejse i sit fædreland. Instruktøren nærer ugengældte følelser for sin smukke hovedrolleindehaver. Oliveiras film er en bevægende meditation over erindringens og fortidens betydning og et indtrængende portræt af Portugals forarmede landbefolkning, dens konfliktfyldte og døende livsform."

Filmen vises:
Onsdag d. 10. december 2008 kl. 21.30
Lørdag d. 27. december 2008 kl. 19.45

Filmen blev i september 2008 vist som del af Portugisisk Filmtema. Mere information på Cinematekets hjemmeside.

Din vurdering:Champions League kamp Aab-Manchester United uden Cristiano Ronaldo

UPDATE: 2-2 til Aab om man så må sige blev resultatet af ManU-Aab kampen. Se hvordan kampen forløb på UEFA's hjemmeside.

Returkampen mellem Aab og Manchester United i Champions League spilles på Manchesters imponerende Old Trafford stadion få kilometer uden for den nordengelske metropol. Det bliver dog uden Cristiano Ronaldo som vil sidde på bænken med en lille skade for at spare på kræfterne til Premier League opgøret mod Tottenham lørdag.

Hvem tror på chance for Aab? - ikke mange, men på den anden side er ManU allerede sikret videre deltagelse i Champions League, og Aab har vist at de som danske mestre kan slå hold som skotske Celtic, så meget kan ske.

De engelske fans vil helt sikkert betragte Manchester United-Aab kampen som en legetøjs-kamp uden relevans. Aab er allerede kvalificeret videre til UEFA Cup'en med en 3. plads i gruppen på indbyrdes kampe med Celtic.

Spørgsmålet er om Nani og de andre højt betalte Man-U spillere måske har travlt med at tænke på andre ting til at tage Aab alvorligt. Kampen Manchester United-Aab spilles den 10. december 2008 kl. 20.45 dansk tid.

"I am happy at Manchester" 
Cristiano Ronaldo udtalte søndag den 7. december 2008 til engelsk presse at han er glad for at være i Manchester og ikke påtænker at skifte nu. Det vil uden tvivl lette tilværelsen for Alex Ferguson, som har brugt både gulerod og stok for at få Ronaldo til at blive i Manchester United.

Under ceremonien søndag i Frankrig, hvor Cristiano ronaldo fik overrakt den Gyldne Bold - Ballon d'Or, som i Danmark hedder Årets Fodboldspiller i Europa, var træner Alex Ferguson ved sin stjernes side og den 66-årige skotte var for engang skyld i godt humør.

Sir Alex fremhævede Ronaldo's unge alder (23) og sagde blandt andet at Ronaldo vil blive endnu bedre, idet fodboldspillere normalt topper omkring 26-års alderen.

Sidste gang en Manchester United spiller vandt titlen Årets fodboldspiller i Europa var i 1968, da fodboldikonet og festaben George Best løb med pokalen. Tidligere har Manchester United spillerne Denis Law (1964) og Bobby Charlton (1966) vundet trofæet. 

Sporting møder Basel i Schweiz i Champions League
UPDATE: Sporting vandt 0-1 i en snevejrs-kamp i Schweiz
Sporting er allerede sikret videre deltagelse i Champions League så kampen i Schweiz den 9. december er at betragte som en træningskamp. For Basel er der heller ikke mere at gøre, idet klubben ingen chance har for en 3. plads i CL gruppe C, som giver adgang til UEFA Cup'en.

Sporting har i øvrigt slået Basel hele 3 gange i 2008, så det er et selvsikkert mandksab som rejser til Schweiz. Kampen Basel-Sporting Lissabon spilles kl. 20.45 dansk tid.

Porto-Arsenal kamp i Champions League
UPDATE: Porto slog Arsenal med 2-0 på hjemmebanen og vinder dermed gruppe G.
Se mere årets kamp i Porto på UEFA hjemmesiden og dansk kommentar på Bold.dk.

FC Porto møder Arsenal på Estádio Dragão i Porto. Der er lagt op til en kamp om æren og om førstepladsen i Champions League gruppe G.

Arsenal fører inden kampen med 11 point mod FC Portos 9 point i CL gruppe G, og begge klubber er dermed allerede kvalificerede til næste runde.

Kan Porto slå Arsenal med danske Nicklas Bendtner den 9. december, vil det understrege den nordportugisiske klubs imponerende resultater i internationale turneringer og ikke mindst dække over manglende succes i den hjemlige turnering, hvor Porto i starten af december 2008 ligger på en skuffende 4. plads. Porto tabte første møde i England med Arsenal med hele 4-0.

Champions League kampen FC Porto-Arsenal spilles kl. 20.45 dansk tid.

Se også:
Champions League 2008 gruppespil - kampe og resultater

Din vurdering:Mota-Engil udsat for bedrageri i Ungarn

Den store portugisiske entreprenørvirksomhed Mota-Engil har offentliggjort oplysninger om en Stein Bagger lignende sag i Mota-Engils afdeling i Ungarn.

Uden at komme ind på detaljer oplyser virksomheden at en ungarsk direktør har bedraget for omkring 15 millioner euro svarende til omkring 110 millioner kroner.

Direktøren er allerede aftrådt, og som et resultat af afsløringen er alle medlemmer af bestyrelsen i det skandaleramte selskab Mota-Engil Magyarorszag blevet fyret for ikke at være deres opgave voksen, meddeler Mota-Engil i en pressemeddelelse (åbner som pdf).

I forbindelsen med meddelelsen faldt Mota-Engils aktie på Euronext i Lissabon 1,2%, skriver Reuters.

Mota-Engil er en del af det portugisiske PSI-20 indeks, som består af de 20 største børsnoterede virksomheder i Lisbon. Mota-Engil udgør omkring 1% af børsværdien i PSI-20. Det gør Mota-Engil til den 15. største børsnoterede virksomhed i Portugal.

Se også:
Euronext Børsen i Lisbon

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »