Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Danske Bank Luxembourg kunder og portugisiske velhavere i samme båd

Danske Bank i Luxembourg, som blandt andet betjener velhavende udlandsdanskere, blev i den forløbne uge nødt til at sende et meget ubehageligt brev til nogen af bankens bedste kunder.

I alt 530 kunder i Danske Bank Luxembourg heraf 230 udlandsdanskere fik ifølge Berlingske Tidende besked om at 74% af deres investering i Danske Bank Luxembourgs Leveraged Balanced Fund var tabt.

I alt har investeringsfonden administreret af Danske Bank i Luxembourg tabt omkring 900 millioner kroner og vil derfor blive lukket.

Portugisiske velhavere ramt 
Et antal portugisiske velhavere er havnet i samme situation med et tab på, hvad der svarer til 500 millioner kroner. Hertil kommer portugisiske banker med tab i størrelsesordenen 215 millioner kroner.

De store tab, som på ingen måde begrænser sig til Luxembourg og Portugal, er opstået blandt andet som følge af at den 70-årige 'børs-guru' Bernard L. Madoff fik for lang snor.

Madoff er tidligere formand for NASDAQ børsen i New York og havde som sådan opbygget et net af 'rygklappere', som ikke fattede mistanke til noget før ballon'en sprang den 11. december 2008 med et tab på anslået 50 milliarder US$ svarende til små 250 milliarder danske kroner.

Europæiske supersælgere
Investeringerne hos Madoff var forbeholdt superrige mennesker og specielt i Europa, skriver The Times, blev salgsindsatsen sat i system af personer med adgang til Jet-set kredse i blandt andet London, Schweiz, Luxembourg og på den spanske solkyst.

Den karismatiske Madoff nægtede altid at fortælle, hvordan han kunne 'garantere' et afkast på 8-12%, men siden han altid fik ret, stillede ingen spørgsmål.

Indimellem blev der ligefrem sagt til de håbefulde kunder at 'der først ville blive plads', når en anden investor trådte ud, hvilket selvfølgelig kun øgede interessen.

Et pænt antal store europæiske banker accepterede præcis som de private kunder at Madoffs investeringsstrategi var hemmelig, for den virkede jo tilsyneladende.

For Danske Bank i Luxembourg vedkommende benyttede man blandt andet det London baserede mæglerselskab Fairfield som såkaldt feeder-fond. Hele Fairfields formue var placeret hos Madoff. Se også artikel i Børsen.

Kendte over hele verden taber penge
Madoff svindlen er så omfattende at et større antal kendte menensker har tabt penge, herunder:

  • Liliane Bettencourt (verdens rigeste kvinde), arvring til L'Oreal imperiet, har tabt omkring 100 millioner kroner
  • Steven Spielberg, filminstruktør
  • Alicia Koplowitz, spansk milliardær
  • Elie Wiesel, Nobel Fredspris-vinder og forfatter
  • Thierry Magon de la Villehuchet, fransk aristokrat og investeringsbroker, har begået selvmod som følge af skandalen
  • Zsa Zsa Gabor, skuespillerinde har tabt 55 millioner kroner
  • Kevin Bacon, skuespiller

Se mere i artikel på The Times.

Et simpelt pyramidespil
I virkeligheden var der ikke nogen specielt gode investeringer bag facaden. Madoffs trick gik ud på at betale afkast til investorerne med nye investorers penge.

Da svindlen blev afsløret var årsagen den banale at der ikke flød tilstrækkelig med ny kapital til Madoffs investeringscirkus. På grund af krisen havde nogen investorer desuden behov for at trække penge ud fra Madoffs pyramide, hvilket den ikke kunne holde til. Faktisk er der risiko for at selv investorer som tidligt fik trukket sig ud stadig risikerer at hænge på en regning fra Madoff pyramidespillet - se artikel på Euroinvestor.

Bernard L. Madoff er sandsynligvis beløbsmæssigt den største svindler i historien. Se også The Times liste over de største tabere i verdens største svindelnummer. Dansk/svenske Nordea Bank figurerer på plads nummer 27.

Portugals dyrekøbte erfaringer
Portugal var for år tilbage udsat for et lignende svindelnummer.

I perioden 1970-1984 huserede 'Dona Branca', som blev betegnet som folkets bankforbindelse. Det lykkedes for María Branca dos Santos at holde et svindelnummer kørende med et afkast på 10% i hele 14 år baseret på nye indskud. Mange almindelige mennesker blev berørt. I 1988 blev hun idømt 10 års fængsel.

Helt uden Stein Baggers hjælp gik det denne gang (heldigvis) ud over velhavere og banker, som må erkende at når et afkast ser ud til at være for godt til at være sandt, er der særdeles stor sandsynlighed for at det er tilfældet.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer