Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Arbejdspladser i Portugal og Tyskland reddet

UPDATE: I marts 2009 hersker der stadig tvivl om Qimondas overlevelse. Se bl.a. Eetasia.com.

Den tyske delstat Sachsen (Saxen) har sammen med den portugisiske stat indvilget i at støtte virksomheden Qimonda med lånefaciliteter på op til 250 millioner euro. Heraf står Portugal for de 100 millioner euro.

Qimonda har fabrikker i Tyskland og i Nordportugal og er på grund af sin størrelse vigtig for såvel byen Dresden i den sydlige del af det tidligere Østtyskland (Sachsen) og for området omkring byerne Vila do Conde og Povoa de Varzim i Nordportugal.

Chipfabrikant med problemer
Godt 77% af akierne i Qimonda ejes af den store multimationale IT-virksomhed Infenion, som laver computere og dele til computere.

Qimonda virksomheden er specialiseret i produktion af hukommelses-chips populært kaldet RAM. Der er 1800 medarbejdere på fabrikken nord for Porto og 1400 i Dresden. Qimonda har allerede planlagt at fyre op mod 3.000 medarbejdere i USA og Tyskland.

Usædvanlig redningsaktion til fordel for privat virksomhed 
I 2006 blev Qimonda en selvstændig virksomhed, men da Infenions ejerandel stadig er stor, er det lettere overraskende at der gives adgang til store og usikrede offentlige lån til Qimonda.

Sandsynligvis skal årsagen findes i at både området omkring Dresden såvel som Nordportugal uden for kraftcenteret Porto har svært ved at tiltrække store arbejdspladser.

Ofte gives der velvillig offentlig støtte til etablering af store virksomheder i udviklingsområder, og politikerne har formodentlig ræssoneret at man lige så godt kan forsøge at beholde en stor virksomhed, man allerede har, istedet for at kæmpe med alle andre udviklingsområder for at tiltrække nye.

Infenion moderselskabet har dog også spyttet omkring 75 millioner euro i 'den fælles nødhjælpskasse'. Pengene skal blandt andet bruges til at udvikle mere konkurrencedygtige chips (RAM) samt til at udvikle fabrikkerne i både Dresden og Nordportugal. Markedet for RAM er i øjeblikket presset dels på grund af krisen og dels på grund af generel overproduktion.

Samtidig med bekræftelsen af redningspakken meddelte bestyrelsesformanden for Qimonda at ledelsen af Qimonda vil gå 20% ned i løn.

Støtte til bilindustrien i Portugal
Tidligere i 2008 blev der bevilget 200 millioner euro i lånefaciliteter af den portugisiske stat til Portugals bilfabrikker og underleverandører til bilproducenterne.

Portugal har pt. to bilfabrikker. VW-Autoeuropa i Palmela syd for Lissabon er den største private arbejdsplads i Portugal målt på omsætning. Desuden har PSA koncernen (Peugeot-Citroen) en mindre samlefabrik i Portugal for varebilerne Citroen Berlingo og Peugeot Partner.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer