Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJanuary 2009 - Indlæg

Top 20 bilsalg - endnu ingen krise hos Portugals bilforhandlere

Den portugisiske bilpark udskiftes stadig i et tempo, som om økonomien i Portugal intet fejlede.

I 2008 steg salget af personbiler således med 5,7% i forhold til 2007 til i alt 213.386 enheder. Portugal var dermed i 2008 et af de få lande i Vesteuropa, som gik imod den generelle nedafgående trend i bilsalget. I 2009 forventes dog en anderledes negativ udviling i bilsalget i Portugal.

Top 20 bilsalget i Portugal viser at portugisiske forbrugere køber med hjertet og samtidig faktisk ganske dyrt. De mest populære modeller udgjordes dog primært af prisbillige modeller fra Renault, Opel, Ford, Seat og Peugeot.

Franske favoritter i Portugal
Traditioner inden for bilkøb har i alle lande stor magt, og i latinske Portugal har man altid købt mange franske biler uanset at holdbarheden ikke altid har været på højde med for eksempel japanske bilmodeller.

Fransk bilindustri laver fine biler - og så lige ind imellem noget gevaldigt skrammel. Eksempelvis er den tidligere model Renault Laguna 2000-2007 berygtet for dels at gå i stykker meget ofte og dels at være dyr at reparere på.

Spanske Seat har haft det samme ry og selv om VW har overtaget forretningen for år tilbage er der stadig ikke helt den samme kvalitet over en 3 år gammel Seat, som over en 3 år gammel Skoda eller VW fra samme koncern. Uanset hvad, køber portugiserne fortsat også utrolig mange Seat biler. Specielt den nye 2009 Seat Ibiza er populær.

Tyske biler populære i prestigeklassen
Den fornuftige mellemklassebil af en vis størrelse sælger dårligt i Portugal. Der er ikke mange, som vælger en Ford Mondeo, Skoda Octavia eller en Opel Insignia. Toyota Avensis og Mazda 6 er heller ikke rigtig slået an i samme grad som i Nordeuropa.

Hvis der skal være fest, så lad der være fest.

I Portugal får kreditkortet lov til at gløde når portugiserne (eller virksomhederne) køber eller leaser BMW 3-serie, Audi A4 eller Mercedes C-klassee - biler som i Danmark koster et godt stykke over den halve million. I Portugal figurerer de alle tre på top 20 over bilsalget i år 2008.

Top 20 bilsalg i Portugal i 2008
De mest populære bilmodeller i år 2008 i Portugal var følgende:

 1. Reanult Clio
 2. Renault Megane
 3. Opel Corsa
 4. Seat Ibiza
 5. Peugeot 207
 6. Opel Astra
 7. Ford Focus
 8. VW Golf
 9. Peugeot 308
 10. Fiat Punto
 11. Audi A4
 12. BMW 3-serie
 13. Toyota Auris
 14. Nissan Qashqai
 15. Citroen C4
 16. Mercedes C-klasse
 17. Ford Fiesta
 18. Toyota Yaris
 19. Citroen C3
 20. VW Passat

Herunder til sammenligning Top 20 bilsalg i Danmark 2008

Top 20 bilsalg år 2008 i Danmark

 1. Toyota Aygo
 2. Skoda Fabia
 3. Peugeot 207
 4. Opel Corsa
 5. Kia Ceed
 6. Suzuki Swifth
 7. VW Passat
 8. Citroen C1
 9. Audi A4
 10. Peugeot 206
 11. Toyota Yaris
 12. Mazda 2
 13. Mazda 6
 14. Ford Mondeo
 15. Peugeot 107
 16. Kia Picanto
 17. VW Golf
 18. Fiat Punto
 19. Toyota Avensis
 20. Ford Focus

Salg af biler i Danmark i 2008
De danske forbrugeres Top 10 valg af biler slår i 2008 næsten bunden ud af skala'en hvad angår pladsforhold og komfort - og ryger til gengæld ovenud af skala'en, hvis 'fornuft' er den afgørende faktor ved bilkøb.

Undskyld, men hvem gider helt ærligt frivilligt at køre rundt i sardindåserne Citroen C2/Toyota Aygo eller Peugeot 107 med standardmonteret plæneklipper-motor, uanset hvor godt disse biler i øvrigt er sat sammen (på samme fabrik i Tjekkiet) ?

Her spiller det uigennemtænkte danske afgiftssystem selvfølgelig ind. I Portugal har selv de mest solgte mindste biler en vis størrelse, og det kan ofte være billigere at køre i en BMW med en økonomisk og co2 udstødningseffektiv motor i stedet for at vælge en Avensis eller Mazda 6, som på trods af færre kræfter forurener mere og går kortere på literen - samt taber mere i værdi.

Det skal dog tilføjes at den danske regering i begyndelsen af 2009 ser ud til efter mange års 'tænkepause' at ville ændre afgiftsreglerne på nye biler i Danmark, således at en lille forurening belønnes.

Salget af biler i Danmark faldt i øvrigt ifølge FDM med 7,7% til 151.185 enheder (personbiler) i år 2008 i forhold til år 2007.

Din vurdering:Fado i Lissabon - besøg på fado huset Parreirinha de Alfama

Den traditionsrige fado sang er noget af det mest ærketypiske portugisiske, man kan forestille sig.

Fado er en del af Portugals kulturarv og er stadig populært blandt mange portugisere i såvel Portugal som i udlandet.

Fado i Lissabon
Er man på storbyferie i Lissabon er der rige muligheder for at opleve 'den portugisiske blues' i et af de mange fado-huse.

Fado husene findes i alle mulige varianter spredt primært i områderne Alfama og Bairro Alto i det gamle Lisboa. Ét af dem hedder Parreirinha de Alfama, som oversat til dansk betyder 'Alfama's lille vinstok'.

De fleste steder inkluderer en fado-aften middag, og man sætter sig gerne til bords omkring kl. 20.30.

Middag med sang og musik
En middag på fado-huset skal planlægges lidt mere end normalt i Portugal, hvor man som regel kan få noget at spise på restaurant helt til kl. 22.30-23.00.

For det første er der ofte mange gæster om sommeren (husk at booke), og for det andet er man nødt til at komme til tiden, da det ellers virker forstyrende på de optrædende og øvrige gæster.

En fado aften starter således med at man bliver sat ned og bestiller mad, og inden hovedretten kommer får man naturligvis den obligatoriske portugisiske 'forret' med brød, ost, paté, skinke, oliven og nogen steder eventuelt også dyrere ting som rejer stillet på bordet. 

Fado-sangen foregår i sæt med 3-4 sange i hver. Et sæt varer 15-20 minutter. Det er naturligvis ilde set at gå før de 6-7 sæt er afviklet. Til gengæld er der ingen uskrevne regler om ikke at spise når der synges - sålænge man ikke snakker.

Herunder video (dårlig lydkvalitet - meget bedre i virkeligheden) med Argentina Santos, som er medejer af Parreirinha de Alfama og også af og til selv synger:

Priser for at høre fado
Musikerne (som regel 2) og fado-sangerne (op til 5-6 forskellige i løbet af en aften) er en del af middagen og betales over maden og vinen. Derfor kan man ikke sammenligne menu-priser med andre restauranter uden fado.

Visse af Lissabons fado-huse er relativt pebrede prismæssigt, men det kan sagtens lade sig gøre at finde et fado-hus, hvor man som dansker kan hygge sig uden at det bliver vanvittigt dyrt, men regn med at en fado middag er dyr efter portugisiske forhold - af naturlige årsager. Sangerne skal også have løn.

Parreirinha de Alfama med rimelige priser
Selv om Parreirinha de Alfama er populært blandt turister (for det er let at finde), er stedet også velbesøgt af portugisiske gæster.

Parreinha de Alfama er i øvrigt kendt for at at have én af de ældste fado-sangere i Portugal i restauranten.

På fado huset Parreirinha de Alfama er priserne rimelige. En flaske vin vil typisk koste 15-20 euro og en hovedret mellem 18 og 30 euro. Er man 5 personer vil regningen typisk lyde på 180-250 euro plus tips - afhængig af hvor meget vin, der drikkes.

Retterne er typisk portugisiske og leder man efter den sublime kulinariske oplevelse, skal man nok finde et andet (og væsentlig dyrere) fado hus eller endnu bedre én af Lissabons toprestauranter - eksempelvis restaurant Eleven med Michelin-stjerne.

Se også: Anbefaling af spisested i Bairro Alto i Lissabon

Det typiske portugisiske land-køkken
På Parreirinha de Alfama er køkkenet traditionelt portugisisk rustikt, og man kan blandt andet smage Carne de Alentejano (svinekød og muslinger med kartofler) og flere udgaver af den portugisiske nationalspise bacalhau.

Prøv eventuelt Bacalhau à Brás, som har navn efter opfinderen af denne bacalhau-version. Balcalhau à Brás er baseret på klipfisk og æg og ofte mindre salt end mange andre bacalhau versioner.

Den gode atmosfære i fado huset Parreirinha de Alfama er meget portugisisk. Det er lidt af en oplevelse første gang er sidde ved træbordene ved væggene med de blå-hvide kakler (portugisiske azulejos) og høre den specialle Lissabon-udgave af Portugals fado tradition.

Man reserverer bord på Parreinha de Alfama på telefon (+351) 21 886 8209. Addressen er Beco Espírito Santo 1, 1100 - Lisboa.

Herunder kort over Alfama. Fado huset Parreinha de Alfama ligger tæt på Fado Museet (som alle taxi-chauffører kender).


Se større kort

Din vurdering:Fantasporto - Portugals kendteste filmfestival

I Portugals næststørste by Porto afholdes der i slutningen af februar Fantasporto filmfestival i Rivoli Teatret i byens centrum.

Fantasporto er et stort event i Porto og ifølge Variety International Film Guide blandt de 25 mest betydende filmfestivaller i verden.

Fantasportos oprindelse
Filmfestivallen i Porto blev grundlagt for 30 år siden som en 'underground' filmfestival for Sci-fi og fantasi-film - inklusive de mere hårdtslående og bloddryppende film. Det var en gruppe af lokale enthusiastiske filmkritikere og fans, som satte det hele i gang.

Sidenhen er Fantasporto blevet mere 'stueren' i takt med at film som Twin Peaks og Pulp Fiction er blevet populære blandt et bredere publikum.

Besøgstallet ved Fantasporto overstiger nu hvert år 100.000, og i 2007 udgaven var 100 rapportere fra udenlandsk presse til stede.

Fantasporto 2009
Filmfestivallen har i 2009 tre hovedkonkurrencer:

 • Fantasy
 • Direcors Week
 • Orient Express

Desuden vil den portugisiske instruktør José Fonseca e Costa modtage en såkaldt livsværks-pris på Fantasporto 2009.

75-årige José Fonseca e Costa har lavet film i Portugal siden sidst i 1960'erne og har blandt andet vundet Golden Globe prisen i 1997 for filmen Cinco Dias, Cinco Noites (fem dage, fem nætter).

Fantasporto 2009 filmfestival finder sted fra 22. februar til 1. marts. 

Se mere på Fantasporto hjemmesiden.

I 2008 havde ølmærket Superbock (delvis ejet af Carlsberg) sponseret et interaktivt gulv, hvor gæsterne kunne 'splatte' edderkopper. Se Youtube video herunder:

 


 

Din vurdering:FDM Rejser større på nettet - book online

Rejser sælges i større og større omfang via nettet. Det tager det danske rejsebureau FDM Travel nu konsekvensen af og nedlægger en tredjedel af sine kontorer i Danmark.

Omsætningen har været stigende og der er vundet markedsandele i år 2008. Alligevel er det ikke længere rentabelt for FDM at drive rejsebureau i byerne Rønne, Holbæk, Esbjerg og Rødovre. Også FDM Rejser på Blegdamsvej i København lukkes, skriver Takeoff.dk.

I alt 26 arbejdsplader nedlægges ifølge FDM Travel, mens 9 ansatte flyttes til andre opgaver.

I fremtiden vil FDM Travel have 10 kontorer i byerne Hjørring, Aalborg, Skive, Viborg, Aarhus, Kolding, Odense, Tåstrup, Lyngby og Næstved.

FDM rejser på nettet til Portugal
I forhold til Portugal er FDM Rejser én af de større udbydere af både storbyferie i Lissabon og solrejser til Algarvekysten.

Desuden arrangerer FDM rejser til Madeira og til Porto i Nordportugal.

Romantisk weekend i Lissabon med FDM Travel
I Lissabon arrangerer FDM blandt andet ophold på Hotel Aviz nær den store Marquis de Pombal rundkørsel i det centrale Lissabon.

Lige nu er der tilbud på romantisk weekend for to på Hotel Aviz. 3 overnatninger med chauffør afhentning i hotellets private Mercedes i lufthavnen, champagne m.v. koster fra 2405 kroner per person ved to personer (pris set per 29. januar 2009).

Se mere om romantisk weekend i Lissabon med FDM Rejser.

10% rabat hos FDM Travel på Algarve solferie
Ved booking i februar og marts 2009 tilbyder FDM Rejser 10% rabat på rejser til Portugal (Algarvekysten).

FDM rejser til Algarve tilbydes med ophold på Hotel Clube Oceano i Albufeira eller på Falésia Mar, som ligger lidt uden for Albufeira.

For begge rejsetilbuds vedkommende gælder det at solferien skal finde sted i sommeren 2009.

Clube Oceano Hotel
Clube Oceano ligger 10 minutters gang fra den gamle bydel i Albufeira, og der er heller ikke særligt langt til Albufeiras natteliv. Clube Oceano er et turist-klasse hotel og tilhører Luna hotel-gruppen i Portugal. Generelt får hotellet med 77 værelser, god udsigt, pool og 150 meter til stranden gode anmeldelser.

Hotel Falésia Mar
Omkring 8 kilometer øst for Albufeira ligger Hotel Falésia Mar Beach Resort. Hotellet har navn efter stranden Praia da Falésia, og er man interesseret i fred og ro til en rimelig pris tæt på havet er Falésia Mar et godt valg. Der er pool med børneområde, tennisbaner, legeplads med mere. Alle værelser har eget lille kitchenette (lille køkken). Fra hotellet er der kun 2-5 kilometer til flere af Portugals bedste golfbaner herunder Oceanico Victoria og The Old Course.

Også Falésia Mar Beach Resort ved Albufeira drives af Luna hotel-gruppen, og der er i alt 240 værelser - alle med balkon.

Tidlig sommer på Algarvekysten
Sommeren på Algarvekysten varer noget længere end i Danmark.

Se temperatur-tabel for Algarve.

Allerede i februar er temperaturen ved Algarves strande som regel oppe på 15-20 grader, og man kan sagtens blive brun allerede i april måned på Algarvekysten.

Se mere om FDM Rejser til Algarve.

Din vurdering:Den danske bilportal Autocom åbner i Portugal

Autocom er én af to succesfulde danske virksomheder med fokus på at betjene den danske bilbranche med data, management-systemer og prisinformation på såvel nye som brugte biler.

I Danmark har Autocom gennem mange år tilbudt online bilsalg på auktion og har desuden udviklet portalen Bilpriser.dk, som servicerer både private og forhandlere med prisinformation.

Største danske konkurrent Ebay
Den anden store bilportal i Danmark ved navn Bilbasen.dk var indtil for nyligt ejet af Den Blå Avis, som dog sidst i 2008 lod den internationale online gigant Ebay købe forretningen for et beløb i omegnen af 2,1 milliarder kroner.

Det giver for tiden den tidligere ejer af Den Blå Avis Karsten Ree en renteindtægt i det runde hjørne af 300.000 kroner - om dagen.

Bilbasen har ligeledes en B2B (business to business) del, som henvender sig udelukkende til forhandlere. Denne del af Ebays forretning hedder Trade2Trade. Desuden ejer Ebay en andel i virksomheden Bilinfo, som servicerer danske forhandlere med IT systemer og prisdata.

Autocom aktiv i Europa
Autocom er allerede aktiv i en række europæiske lande. Langt de fleste steder i Europa markedsføres Autocom under navnet Autorola, hvis primære produkt er online-bilauktioner i de enkelte lande.

Det har dog ikke altid været lige let for Autorola at slå igennem. I England for eksempel er bilforhandlere ikke vant til at beskrive hver en fejl og ridse på bilerne til engros-salg, og Autorolas grundige og forholdsvis tidskrævende registreringsprocedure faldt ikke i alle engelske bilhandleres smag. Autorola er dog stadig i England, som er et af de mest økonomisk interessante markeder for engrossalg af biler i Europa.

Autorolas største danske konkurrent er i øvrigt også til stede i England, hvor Trade2Trade UK snart kan holde 10 års jubilæum, ganske vist med et koncept, som ikke bygger på auktioner.

Autorola i Portugal
I Lissabon har Autocom ansat 38-årige Miguel Vassalo som Country Manager.

Vassalo, som er ingeniør og MBA, har en fortid hos blandt andet Suzuki og Saab bilimport i Portugal.

Onsdag den 28. januar 2009 have Autorola Portugal godt 300 biler på online-auktion. Se mere om bilauktion hos Autorola i Portugal.

Din vurdering:Ferie For Alle feriemesse 2009 i Herning

Feriemessen Ferie For Alle 2009 afholdes den 20-22 februar 2009 i Herning Hallerne.

Den store feriemesse præsenterer områderne:

Desuden er der som noget nyt et område med titlen Udeliv, som har fokus på aktiv ferie med blandt andet kano og kajak, river rafting, dykning og snorkling, windsurf og sejlsport, trekking og vandring, mountain bike og cykler, klatring og rapelling, lystfiskeri og jagt og manget mere.

Udstillerlisten tæller mere end 300 virksomheder lige fra rejsebureauer til campingpladser og dykkerskoler.

Se hele udstillerlisten for Ferie For Alle i Herning 2009.

Rejser til Portugal
På Ferie For Alle feriemessen 2009 er følgende rejsebureauer repræsenteret med rejser til Portugal på programmet:

 • Bravo Tours - rejser til Azorerne
 • FDM Travel - stort udvalg af rejser til hele Portugal
 • Gislev Rejser - Azorerne og Lissabon kombineret 
 • Merlot Tours - cykelferie på Azorerne
 • MyTravel - solferie til Algarve, Storbyferie i Lissabon og Porto, øferie på Madeira
 • Ruby Rejser - vandreferie på Madeira og Azorerne
 • Sun Tours - solferie i Algarve

Aktiviteter på Ferie For Alle feriemessen
På ferie- og resjsemesser bliver der i større og større udstrækning brugt spændende aktiviteter som trækplastre for at lokke besøgende ind. Ferie For Alle 2009 i Herning er ingen undtagelse.

Gennem alle 3 dages feriemesse er der et væld af aktiviteter for både unge og ældre. Man kan blandt andet prøve at dykke og for de endnu mere modige kan man vende en kajak i et stort basin.

For de mindste vil det store legeland med mulighed for at køre elbiler, gå i hoppeborg eller måske stå på skøjter være en stor oplevelse. Det meste er gratis.

Se hele børne aktivitets-programmet.

For de kulturelt interesserede er der et omfangsrigt foredragsprogram om rejser og rejsemål i hele verden.

Se Ferie For Alle foredrags-programmet.

Ferie For Alle 2009 åbningstider og entré
Ferie For Alle ferie-messen 2009 har åbent fredag d. 20 februar 11-19, lørdag d. 21 februar 9-18 og søndag d. 22. februar 10-17.

Entré koster 90 kroner for voksne, 45 for børn mellem 5 og 12 år. 190 kroner for 2 voksne og ét barn, 200 kroner for 2 voksne og 2 børn. Seniorer over 60 får 50% rabat om fredagen.

Se mere på Ferie For Alle 2009 hjemmesiden.

Din vurdering:Portugisisk robotforsker i Danmark

AI (artificial Intelligence) eller på dansk kunstig intelligens starter i foråret 2009 som fag på IT Universitetet i København. I forbindelse hermed havde universitetet i januar besøg af én af de førende forskere på området.

Kunstig intelligens er ifølge Manuela Veloso stadig på baby-stadiet. Den portugisiske professor arbejder til dagligt på Carnegie Mellon Universitetet i Pittsburgh i USA og fortalte blandt andet i København at forskerne stadig overraskes af, hvad tilsyneladende simple robotter kan finde ud af at 'lære'.

Manuela Veloso er én af mange portugisiske forskere, som for at få tilstækkeligt med udfordringer, søger til udlandet. Hun er med over 200 videnskabelige artikler om kunstig intelligens med helt fremme i udviklingen af fysiske robotter.

Fodbold-spillende robotter
Sammen med professor Peter Stone er hun initiativtager til RoboCup (ikke at forveksle med science fiction filmen RoboCop), hvor små robotter spiller fodbold mod hinanden. Det kan lyde som morsomt tidsfordriv, men Manuela Veloso er, på trods af at hun er portugiser, overhovedet ikke interesseret i fodbold.

Formålet med spillet er at udvikle kunstig intelligens og at inspirere andre forskere til at drive forskningen i AI eller kunstig intelligens videre fremaf.

I en artikel i danske Computerworld fortællger Manuela Veloso blandt andet at forskerne har set de små 'væsener' med kunstig intelligens aflevere bolden til hinanden, hvilket var en stor overraskelse.

I fremtiden, mener Veloso, vil robotter overtage mange af de rutineopgaver, som i dag udføres manuelt i folks eget hjem såsom at redde seng, lave kaffe osv.

Herunder video med Manuela Veloso, hvor hun forklarer om robotterne i forskernes RoboCup fodboldkampe:
Og herunder en mere avanceret og langt hurtigere robot-kamp, hvor Manuela Veloso's hold vinder:

 


Se også:
Robot-zoo for børn i Lissabon (2007) Din vurdering:F1 test i Algarve uden Ferrari og BMW

Ferrari's F1 team havde meldt afbud, men F1 bilerne fra Toyota, Renault, McLaren-Mercedes, Toro Rosso og Williams var på plads i årets første store F1 test, som blev afholdt på den nye bane Autodromo de Algarve.

Den nye racerbane var dog så kold og våd at ingen af de fremmødte F1 teams fik lejlighed til at skrue de hurtigste 'slick' dæk på bilerne, som i 2009 sæsonen efter 11 års fravær igen er tilladt.

Ferrari F1 team forudså vejret
Det italienske Ferrari F1 team havde set i vejrudsigten at Algarve ville blive småvåd i den 3. uge i januar og blev derfor hjemme for at udføre test på Ferraris egen Mugello F1 bane i Italien.

Også BMW F1 holdet valgte at teste i Spanien i stedet for Portugal - nærmere bestemt Circuito Ricardo Tormo banen ved Valencia.

Succes for Algarve Motor Track
Samlet set fik fem F1 teams ud af de otto nuværende 2009 F1 teams hjulene på asfalten i Portugal, og det må betegnes som en stor succes at hovedparten af verdens dyreste racing teams valgte at besøge Algarve Motor Park. Det tegner indtil videre særdeles godt for F1 fremtiden i Algarve - måske en dag med mulighed for et F1 Grand Prix i Portugal.

Det sidste og niende F1 team i sæsonen 2009 hedder Forca-India Mercedes. Det indisk ejede team er opbygget omkring det gamle Spyker F1 team og vil anvende Mercedes motorer (tidligere kørte man med Ferrari motor). Forca-India raceren forventes præsenteret i marts 2009.

Nye 2009 F1 racere præsenteret i Algarve af Renault og Williams
Flere af F1 sportens stjerner var til stede i Algarve herunder den regerende verdensmester Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes og hans største rival Fernando Alonso, Renault.

Testen i Algarve sidst i januar var desuden rammen om præsentationen af den nye Renault R29 F1 racer og Williams FW31 F1 racer, som anvender Toyota motorer.

Bedste tid fra ukendt F1 kører
Racerkøreren Timo Glock var uheldig i sin Toyota med nyudviklet motor, som meget usædvanligt for en Toyota brød i brand under testen. Det var dog ingen større skade, og efter 1/2 times pause kunne banen åbnes igen.

Testens største overraskelse stod den forholdsvis ukendte Torro Rosso kører Sebastien Buemi for. Med hurtigste tid drog Torro Rosso køreren fordel af at være heldig med det ustadige vejr på banen under tidtagningen.

Alle kørerne var enige om, forlyder det i internationl motorsportspresse, at den spritnye Algarve-bane ved Portimão er spændende og teknisk svær med skrappe stigninger og hurtige sving.

Årets første F1 Grand Prix køres i Australien på Albert Park Lane banen i Melbourne 27-29 marts 2009.

Herunder video fra testen i januar 2009 på Algarve F1 banen:

 

Din vurdering:Portugisisk vin blandt de 100 bedste vine i 2008

Vinmagasinet Wine Spectator i USA kårer hvert år de 100 bedste vine ud af de flere tusinde vine, som Wine Spectator hvert år prøvesmager.

Vinene bedømmes efter et sindrigt pointsystem, som munder ud i en samlet score på en skala op til 100.

Portugisisk vin nummer 3 på Top 100 i år 2008
Wine Spectator er et respekteret vinmagasin med en lille hær af vinsmagere i mange af verdens store vinproducerende lande.

Så meget desto mere fornemt er det at den portugisiske vin Quinta do Crasto Reserva Old Vines 2005 fra Douro producenten Quinta do Crasto opnåede 95 point og en tredjeplads i år 2008.

Det er første gang en portugisisk vin er imellem de 10 første vine i Wine Spectators bedømmelse. Samtidig angives prisen i USA til kun 40$ svarende til 232 kroner - en høj pris for de fleste, men stadig den billigste vin blandt de 9 første vine på Wine Spectators Top 100 i år 2008.

Quinta do Crasto
Quinta do Crasto ligger i Douro området i Nordportugal og vingården producerer både rødvin, hvidvin og portvin.

Vingården kan dateres helt tilbage til år 1615, og sandsynligvis var romerne i gang med at lave vin på stedet mange år tidligere.

Oprindeligt var Quinta do Crasto udelukkende producent af druer til portvin og senere af portvin. I 1994 fik vingården tilladelse til at producere DOC Douro bordvin. Kun de bedste vine fra vingården markedsføres under Quinta do Crasto's brand.

Quinta do Crasto ligger i et af det portugisiske vinområdes skønneste omgivelser på en bakketop i Pinhão på den nordlige side af Dourodalen, som er populær som destination for Portugal vinrejser. Det er ret beset lettest at komme til vingården med båd, da vejen ikke er af moderne standard.

Virksomheden ejes og drives af familien Roquette og producerer omkring 10 forskellige bordvine. Det er muligt at besøge vingården, men kun efter forudgående aftale.

Se mere om den måske bedste portugisiske vin på Quinta do Crasto hjemmesiden.

Quinta do Crasto Reserva Old Vines 2005Quinta do Crasto Reserva Old Vines Reserva 2005
Den prisvindende vin indeholder op til 30 forskellige druesorter. En del er fodpresset og resultatet er en flot blank og rubinrød Dourovin med en aroma af modne kirsebær.

Som altid når Wine Spectator giver høje karakterer er Quinta do Crasto Reserva Old Vines 2005 udsolgt langt de fleste steder herunder fra vingården selv. Der er dog mange andre muligheder for at smage Quinta do Crastro. I Danmark sælges Quinta do Crasto blandt andet af Portugisisk Vinkælder i Odense.

Mere portugisisk vin i Wine Spectators Top 100
Udover den flotte tredjeplads med 95 point ud af 100 mulige fik portugisisk vin yderligere:

 • 34. plads med Douro vinene Condado de Haza Ribera del Duero Crianza 2005 - 93 point
 • 57. plads med Sogrape Dão Callabriga 2005 - 90 point
 • 90. plads med Churchill Douro Churchill Estates 2006 - 90 point
 • 98. plads med Niepoort Douro Vertente 2005 - 92 point

Se hele Wine Spectators Top 100 for år 2008 (åbner som pdf).

Se også:
Vin fra Portugal
Vinfestival i Palmela (bl.a. med Periquita vinen)

Din vurdering:Fyringsrunde hos Ecco i Portugal

Den danske sko-koncern Ecco med hovedsæde i Bredebro har i mange år haft produktion i Portugal.

I Portugals skoindustri er der gennem tiden oparbejdet stor ekspertise.

Ecco valgte derfor for år tilbage, da hovedparten af produktionen blev flyttet til lavtlønsområder i Asien og i Slovakiet, at bibeholde sin udviklingsafdeling samt en mindre specialproduktion af sko i Nordportugal.

Som følge af omkostningsbesparelser hos Ecco vil der i Portugal i fremtiden kun være en udviklingsafdeling.

177 produktionsmedarbejdere mister i 2009 deres job hos Ecco i Portugal.

Ecco's succesfulde udviklingsafdeling i Portugal forøges til 121 mand.

Se mere i pressemeddelelse fra Ecco.

Se også:
Ecco sko fik rekordoverskud i 2007

Din vurdering:Flere Indlæg Næste side »